1% Risk - czyli zarządzanie kapitałem
Ok, dzięki. Teraz jak już jestem pewny obliczeń pozostaje mi sparawdzenie, czy stać mnie na otwarcie takiej ilości lotów, jaką sobie wyliczyłem. I do tego już będzie mi potrzebny lewar.
Gdyby ciężka praca prowadziła do bogactwa, to najbogatsi byliby niewolnicy.
Musisz wiedzieć, czego chcesz, wierzyć, że to osiągniesz i działać, by to zrealizować.
Najbardziej niebezpieczna broń na Ziemi: ludzki mózg...
Musisz wiedzieć, czego chcesz, wierzyć, że to osiągniesz i działać, by to zrealizować.
Dla upewnienia się: przy walucie depozytu PLN zwracane są następujące wartości:Nievinny pisze:Jest jak najbardziej poprawna, podaje wartość pipsa w walucie depozytu.Kod: Zaznacz cały
pipValue = MarketInfo(Symbol(), MODE_TICKVALUE)
GBPJPY = 22.05
GBPPLN = 0.00 (czyli chyba nie ma takiej pary

GBPUSD = 24.47
USDJPY = 22.05
USDPLN = 10.00
Rozumiem, że to wartość w PLN 1 pipsa... Czyli ryzykując tą samą kasę na parze GBPJPY otworzę ok. 50% mniejszą pozycję niż na USDPLN, ale zysk z pipsa będzi ok. 2x większy, czyli summa summarum wychodzi na to samo. Mam rację?
-
- Bywalec
0,5% Balance Risk
Witam,
Czy zaczynając grę i ustawiając ryzyko na 0,5 % Balance (Oanda) zachowuję się zbyt konserwatywnie?
Pozdrawiam,
Czy zaczynając grę i ustawiając ryzyko na 0,5 % Balance (Oanda) zachowuję się zbyt konserwatywnie?
Pozdrawiam,
Nie wpisuje się. Wylicza z pipValue = MarketInfo(Symbol(), MODE_TICKVALUE)dhaetr_tech pisze:Gdzie się wpisuje to Pipvalue? Mam konto w xtb. Ja akurat gram na EURJPY i mam problemy z obliczaniem Pipvalue w PLN
Wszystko zależy od twojego sposobu gry. Jeżeli nie chcesz zbyt wiele stracić lub jesteś początkującym traderem i uczysz się, to uważam że 0.5 risk jest w sam raz dla ciebie.menaceach tamid pisze:Witam,
Pozdrawiam,
- Janek Trader
- Pasjonat
A czy rozsądnym byłoby dostosowanie %Risk do danego systemu gry. Do wyników testów z danych historycznych? Powiedzmy największa seria transakcji stratnych pod rząd to 10 z tego 4 na stopie początkowym, reszta już na stopie kroczącym, max obsunięcie powiedzmy 200pip. I czy na podstawie tych lub innych danych z testów dałoby się oszacować optymalny Risk, mam na myśli większy niż 1%. Link do serii rzutów monetą http://pirx-na-gpw.blogspot.com/2006/11 ... akcji.html
Ale przecież mając opracowany system powinniśmy być w lepszej sytuacji niż losowa ?
Ale przecież mając opracowany system powinniśmy być w lepszej sytuacji niż losowa ?