next

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Re: next

Nieprzeczytany post autor: pol75 »

-rookie- pisze:Ty to tak na spokojnie do tego podchodzisz. Właśnie dlatego lubie czytać fragment o analizie z poprzedniego wpisu ( ten z grudnia ), bo fajnie to tam opisałeś. Dzięki.

rookie , bo ja działam na prostych rzeczach , które idzie wyznaczyć z wyprzedzeniem , a co ważne masz określony poziom stopa. I to wprowadza spokój przy grze. Są jasno określone zasady i wiesz co robisz. Przemierz na historii rożne swingi i zobacz na jakich poziomach fibo rynek reagował i jak reagował. Dodatkowo poszukaj tak jak wcześniej pisałem np oporów / wsparć , formacji świecowych , drugiego testu danego obszaru. Historia musi nauczyć Cie rozpoznawać sytuacje. W tym długi poście pisałem Ci, że ja też ciągle się ucze. Przykład z chwili obecnej. Obserwuje kabla i patrze czy to co zaznaczyłem będzie falami korekcyjnymi 5-3-5 , gdzie juz teraz teoretycznie widać 5 fal zaznaczonych. Teraz będę patrzył czy zrobią się i jak będą wyglądać 3 fale w górę , a potem czy zejdą 5 falami w dół np do fibo 61 z ostatniego dużego swingu jaki można zmierzyć. Trzeba mieć plan gry i ciągle patrzeć na rynek co rysuje i po co. To uczy. Nie wiem czy to się zrealizuje , ale z każdego swingu będę mierzył fibo i patrzył gdzie zawracają itp. rynek to ciągła nauka. Dużo umiem, ale chce być przygotowany jak najlepiej. Nie można siadać do wykresów i gapić się na nie. Ciągle coś mierze a przy okazji gram i się uczę zachowania.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

-rookie-
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: -rookie- »

Ok, chyba łapie. Nie potrafiłem szukać takich schematów, ale to co piszesz teraz troche mi wyjaśniło jak to robić.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Sytuacja z bieżącej chwili. Dwa fibo się spotkały. 61 z całego dzisiejszego ruchu od szczytu i z ostatniej fali 4-5 fibo 88 a dodatkowo świeca z pinbarem. Sytuacja taka że można zaryzykować wejście w sell, ale pamiętając że może sie wyrysować abc i to może być b rysowane teraz. Wpisywało by się to też w to co przedtem pisałem czyli 5-3-5. Pierwsza piątka juz była , teraz trójka abc. Czy się wyrysuje i jak będzie wyglądać to się okaże.

dodatkowo może z tego abc wyrysować sie układ harmoniczny

tak układa się scenariusze o których Ci pisałem w grudniu. Juz wiem co i kiedy będę robił jak bedzie sie plan realizował , a juz mam 25 pips na plusie z pozycji w centralnym punkcie zgarniętej z SL na +5pips

Wspomnę że w takich miejscach może dochodzić do ponownego testu tego obszaru. Mówię o tym poziomie fibo 61 i 88 który juz daje zarabiać

-rookie-
Maniak
Maniak

Ok, będę to sprawdzał na spokojnie. Miałem problem ze statystyką na wykresie, ale z tego co tutaj mi podrzuciłeś sporo się dowiedziałem. Wiem już jak za to wszystko się zabrać. Dzięki.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Naucz się jak wyglądają 4 rodzaje korekt. Płaska , prosta , pędząca i nieregularna. Wpisują się one w fibo a z fibo rysują się układy harmoniczne. To wszystko tematy zblokowane ze sobą

-rookie-
Maniak
Maniak

pol75 pisze:Nie można siadać do wykresów i gapić się na nie. Ciągle coś mierze a przy okazji gram i się uczę zachowania.
Właściwie ten fragment otworzył mi oczy. Nie myślałem w ten sposób. Do tej pory siedziałem przed wykresami i nic, gapiłem się na nie, heh. A tutaj piszesz, że mierzysz ( sprawdzasz, szukasz ) ciągle... Ciekawe.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

-rookie- pisze:
pol75 pisze:Nie można siadać do wykresów i gapić się na nie. Ciągle coś mierze a przy okazji gram i się uczę zachowania.
Właściwie ten fragment otworzył mi oczy. Nie myślałem w ten sposób. Do tej pory siedziałem przed wykresami i nic, gapiłem się na nie, heh. A tutaj piszesz, że mierzysz ( sprawdzasz, szukasz ) ciągle... Ciekawe.

Na tym właśnie polega gra. Nie robisz analizy na cały dzień, tylko analizujesz stale co robi rynek i dlaczego. Musisz zadawać sobie pytania, np dlaczego rynek tu zawrócił i spróbować przemierzyć różne opcje i zobaczyć czy dało się dany ruch uchwycić. Musisz być dociekliwy. W pozycje zawsze wchodzisz z ryzykiem że będzie stratna , ale jeżeli masz dobry powód do wejścia w pozycje, to strata jest zwykłą rzeczą wpisaną w zabawe na fx. Im więcej technik znasz i łączysz tym większa szansa na zarobek.

Mierzenie z teraz. Dziwny układ ale może się zrealizować. Rynek zatrzymał sie na dwóch fibo. 3 fale w góre widac, wiec teraz pasowało by 5 fal w dół wyrysować. Oczywiście ja mówię o technice, a co zrobi spekulacja to inna sprawa. Do chwili obecnej wszystko idzie jak w zegarku czyli było 5 fal uchwyconych , potem pisałem że może byc 3 fale w góre i własnie się skończyły ( chyba :) rysować.

-rookie-
Maniak
Maniak

Heh, Ok, już Cię nie męcze pytaniami. Dzięki że poświęciłeś mi czas. Sporo dziś dowiedziałem się z tego co napisałeś.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Nic mnie nie męczysz. I tak siedze przy wykresach, a scenariusze masz wytyczone. Może mi się uda dać Ci jakieś dobre spojrzenie na rynek i zmotywuje do nauki. Czytałem też od początu to co pisałeś w komentarzach na myfxbook. Ważne jest żebyś nie robił sobie wolnych dni tylko cały czas analizował wykresy. Nie musisz grac tylko rozciągaj na swingi fibo i rób mierzenia. Patrz , zapamiętuj rózne sytuacje, bierz pod uwagę godziny gdzie są dane makro itp. Na początek bez stresu a nawet nic by się nie stało gdybyś wyzerował te demo. To jest nauka. Wyzeruj nawet 30 kont w ciągu roku a może czego się nauczysz. Po to jest demo żeby uczyć się i testować. Może przypadkiem znajdziesz dla siebie jakąś inną technike gry , bo coś zauważysz czego inni nie widzieli. Musisz też brać pod uwagę że rynek to gra na psychice graczy. Psychika większości graczy jest taka sama, tak samo działa , a rynek potrafi to wykorzystać. Dlatego to co pisałem w grudniu BĄDŹ CIERPLIWY I NIE BĄDŹ CHCIWY.

Awatar użytkownika
pol75
Gaduła
Gaduła

Rynek jeszcze się trzyma w mojej analizie ale nowy inaczej wyrysowany harmonik jest na tą chwile. Wyżej jest fibo 127 na 1.2577 i jest to jak by co kolejny możliwy poziom do obserwacji co zrobią gdy tam doszli. na chwile obecną liczę że zrealizują tego obecnego i rozrysują5 fal w dół

Zablokowany