mForex ECN (wcześniej BRE Forex)

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
9%
Poza paroma minusami są ok
8
36%
Przeciętny
6
27%
Mają wiele wad
3
14%
Stanowczo odradzam
3
14%

Liczba głosów: 22

rem
Gaduła
Gaduła

Re: mForex ECN (wcześniej BRE Forex)

Nieprzeczytany post autor: rem »

raposo pisze:Broker przegląda forum raz na tydzień, ogranicza do minimum udzielanie się tutaj - jak większość - i wszyscy wiemy dlaczego. Natomiast zawsze jest gotów pomóc pod numerem infolinii czy choćby mailowo pod kontakt@mforex.pl. Obsługa sprawdziła. Nie otrzymano żadnego maila w sprawie owego 'zamulania'. Nikt dokładnie nie opisał problemu co się wydarzyło, w jakim czasie, jakich okolicznościach, na jakim instrumencie.
Chyba nie jest w 100% tak, jak piszesz.
W środę, 17-12-2014 zaraz po wystąpieniu konkretnego problemu, zamieściłem dokładny i kompletny (choć krótki) opis problemu:
rem pisze:Czy też przed chwilą, dokładnie o godz. 20:00, w czasie publikacji danych z FOMC, mieliście zawieszenie notowań z MT4 mForex przez ok 2,5 minuty ?
(W tym czasie Internet i inne aplikacje na kompie działały bezproblemowo)
W tym czasie wisiały WSZYSTKIE notowania.

Do brokera nie pisałem, ponieważ:
- z mojego doświadczenia z rożnymi brokerami, kiedy próbuje się indywidualnie rozmawiać o problemie, to otrzymuje się z reguły wymijającą odpowiedź typu: "To nie nasza wina/ To wina sieci/ komputera klienta itp."
- jeśli się prowadzi publiczną dyskusję na poczytnym Forum, to broker nie posługuje się z reguły tego typu często naciąganymi wymówkami i jest bardziej skłonny rozwiązać rzeczywisty problem ( a nie tylko zamieść sprawę pod dywan);
- zamieściłem wszystkie istotne informacje na tym Forum (czas, miejsce, opis zdarzenia), a broker nie pytał o nic więcej, więc zakładam, że wszystko zrozumiał, skoro - jak piszesz - przegląda Forum raz dziennie.

-- śr 24-12-2014, 10:39 --

Mała korekta wcześniejszej wypowiedzi (gdyż nie mogę obecnie zmienić powyższego postu).
Miało być na końcu: ..skoro - jak piszesz - przegląda Forum raz tygodniowo.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Broker przegląda forum raz na tydzień - i ot cały problem. I to częstotliwość rzucona 'na oko' przez nich, bo wątpię żeby jakiś pracownik miał ustalone zadanie typu "o dziś znów mamy wtorek 13:35, pora przejrzeć forum". Forum nawigatora to bez wątpienia największy serwis tego typu w Polsce. Dlatego brokerzy nie pozostają wobec niego obojętni. Ale jednocześnie jest to tylko mały procent klientów.

Zakładanie, że otrzymasz wymijającą odpowiedź bez podjęcia próby bezpośredniego kontaktu to dość hmm... nieprofesjonalne, nie uważasz? ;)

Oczywiście, też mi się zdarzało otrzymać wymijającą odpowiedź od brokerów. Jednak jeśli miałbym patrzeć obiektywnie na całość to zazwyczaj dostawałem potrzebną pomoc i kontakt przebiegał do rozwiązania problemu - a jestem pewien, że zawsze był to szybszy i skuteczniejszy sposób niż pisanie tutaj. Tylko wola rozwiązania problemu musi być z OBU stron.

Nie będę tłumaczył mForex czemu nie odpowiedział tutaj na Twojego posta czy też czemu nie napisał Tobie PW. Ale jeszcze raz podkreślam zwracając się do wszystkich - jeśli macie jakikolwiek problem techniczny to spróbujcie chociaż od razu i jak najszybciej skontaktować się z brokerem w tej sprawie. Tymbardziej jeśli dla Was to 'palący problem'.
Otrzymacie rozwiązanie? Super, i dla Was, i dla brokera.
Otrzymacie wymijającą odpowiedź? Przedstawcie to zachowanie na forum, jak i samą sytuację.

Wesołych Świąt ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

mForex kolejny raz dał ciała. Notowania Usd/Pln powinny się zacząć w niedzielę od godziny 23. Obecnie jak się spojrzy na MT4 to owszem wykres pokazuje , że tak się stało. Tyle, że to g***o prawda. Notowania stały i nie można było klepnąć zlecenia. Ruszyły dopiero tuż przed godziną 8 rano.
Szkoda gadać. Zadzwonie do nich i zapytam o co kaman. Jeśli to jest faktycznie ECN to nie musiał się bać ruszyć z notowaniami. Najwyraźniej taki z niego ECN jak z koziej ... .
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Znów nie rozumiem czemu od razu są insynuację, że zrobiono coś niby specjalnie żeby uprzykrzyć życie swoim klientom? Najpierw afera na forum, a potem próba kontaktu z brokerem. Moje wypociny z ostatnich 3 postów poszły chyba w powietrze.

Może to zwyczajna awaria lub nawalił datafeed provider? A może to sytuacja rynkowa zmusiła brokerów do tego?
Spokojnie, zadzwoń, zapytaj i daj nam znać co odpowiedzieli. Jeśli problem wystąpił po ich stronie, a klient na tym ucierpiał to ma prawo do reklamacji.

Tymczasem to moje spostrzeżenia.
Porównuję na szybko dane u innego brokera (też ECN, konto real) i wygląda to tak:
koniec notowań o 21:00 26 grudnia.
dziś o 5:05 jeden tick na minutówce na 55 pips
od 7:48 mam serię dziwnych pojedynczych ticków o łącznym zakresie 45 pips
normalne kwotowania ruszyły po godzinie 8:10.
Nie wiem jaki był wtedy spread, bo w nocy zazwyczaj śpię ale strzelam, że mógł dochodzić nawet do 200-300 pips, czyli kilkukrotnie przekraczał zakres wahań.

Mój wniosek? Notowania powinny ruszyć ale płynność była tak marna, że tego nie zrobiono. Lub zrobiono ale feed providerzy filtrowali kwotowania. Zapewne dociekliwsi z Was mogą zadać sobie pytanie czemu tak ktoś mógł podjąć takie działania? Otóż żeby nie wywaliło Wam pozycji na bad tickach lub jakichś pojedycznych tickach wziętych z chmur.

Raczej niewielu inwestorów rzuca się na handel PLNem po przerwie świątecznej i to jeszcze w nocy... ;) To może prowadzić do manipulacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

raposo pisze:Spokojnie, zadzwoń, zapytaj i daj nam znać co odpowiedzieli.
Zadzwoniłem na infolinie i już po krótkim oczekiwaniu ( 5 minut) udało mi się połączyć. To kolejna rzecz, o którą mam pretensje. Do innych polskich brokerów można się dodzwonić szybko, a do mForex ZAWSZE się długo czeka. Może zamiast robić głupie oszczędności zatrudniliby na infolini ze dwie osoby więcej.

Pracownik infolini nic nie wiedział o tej nazwijmy to awarii (o to nie mam pretensji), ale szybko się dowiedział, iż " w okresie świątecznym jest mniejsza płynność i banki nie kwotowały".
U innych brokerów gdzie mam nieaktywne konta banki jakoś kwotowały. W mForex też jakoś kwotowały 26 grudnia i w pozostałe niedziele pewnie też kwotują. Tylko akurat w tą nie kowotowały.
Wiadomo - 26 grudnia na małej płynności para Usd/Pln dojechała do 3.60 i skoro w weekend nic złego się nie stało to aż się prosi aby skrócić już w niedzielę w okolicach 3.59 (bo taki był zgrubsza kurs o tej godzinie). Ot ! Łatwy zysk. Ale nie w mForex.
Skoro to ECN to co im zależało ?
raposo pisze: Mój wniosek? Notowania powinny ruszyć ale płynność była tak marna, że tego nie zrobiono. Lub zrobiono ale feed providerzy filtrowali kwotowania. Zapewne dociekliwsi z Was mogą zadać sobie pytanie czemu tak ktoś mógł podjąć takie działania? Otóż żeby nie wywaliło Wam pozycji na bad tickach lub jakichś pojedycznych tickach wziętych z chmur.
Jeśliby chcieli chronić inwestorów to powinni zawiesić notowania tej pary 26 grudnia.

raposo pisze:

Nie wiem jaki był wtedy spread, bo w nocy zazwyczaj śpię ale strzelam, że mógł dochodzić nawet do 200-300 pips, czyli kilkukrotnie przekraczał zakres wahań.
Zdziwisz się, ale nie. No chyba, że w XTB (żart).
raposo pisze:
Jeśli problem wystąpił po ich stronie, a klient na tym ucierpiał to ma prawo do reklamacji.
Napisałem do nich reklamację. Oto adres mailowy, gdyby ktoś jeszcze chciał złożyć reklamację :

kontakt@mforex.pl
raposo pisze:
Porównuję na szybko dane u innego brokera (też ECN, konto real) i wygląda to tak:
koniec notowań o 21:00 26 grudnia.
dziś o 5:05 jeden tick na minutówce na 55 pips
od 7:48 mam serię dziwnych pojedynczych ticków o łącznym zakresie 45 pips
normalne kwotowania ruszyły po godzinie 8:10.
Możesz podać u jakiego to było brokera ?
Po tym braku notowań w mForex nabrałem watpliwości co do ich dostawców płynności i zaczynam szukać innej alternatywy. Gdybyś podał u jakiego brokera sprawdzałeś mógłbym go od razu wykluczyć bo ma takich samych marnych dostawców płynności.

Odnośnie właśnie dostawców płynności to miałem kiedyś niezabawną przygodę z kontem MT5 w Noble.
Załozyłem tam konto jak tylko wystartował u nich ten MT5 bo byli bodajże pierwszym polskim ECN-em. Wpłaciłem kasę i spokojnie obserwowałem notowania. Tego dnia akurat nie paliłem się do otwierania pozycji. Chciałem popatrzeć jak to wszystko wygląda.
Około godziny 20-tej przeżyłem szok. Na kilku parach (Usd/Rub, Eur/Try, Aud/Nzd oraz kilka podobnych) nagle zabrakło kwotowań po jednej ze stron. Albo kupna, albo sprzedaży. Gdyby to było o 2 lub 3 w nocy to pewnie machnąłbym ręką. Ale o godzinie 20 ?
Następnego dnia zadzwoniłem na infolinię i zgłosiłem to. Byli zaskoczeni, ale obiecali, że sprawdzą to. Przez kolejny tydzień sytuacja powtarzała się i to nierzadko już o godzinie 19-tej.
Skoro przez tydzień nic się nie zmieniło to wypłaciłem pieniadze , a MT5 odinstalowałem.
Ta historia to na wypadek gdyby ktoś napisał, że "tak tylko gadam, a wcale nie zmienię brokera".
Trust no bit**es.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Raczej nie dzwonię na infolinię mForex ale albo to efekt okresu urlopowo-świątecznego albo sygnał dla nich, że to pora aby zwiększyć ilość osób na słuchawce. Zasugeruję/Zapytam o to przy okazji. Dobrze, że piszesz.

Odnośnie brokerów - sugeruję sprawdzać tylko reale i ECN, aby porównanie było wiarygodne...

Ja mogę na szybko podać dwóch, gdzie wyglądało to podobnie.
1. LMAX - screen wyżej.
2. Dukascopy - screen załączam. Sytuacja podobna.

Akurat podaję tych, bo mam pod ręką. Dem nie biorę pod uwagę, bo różne cuda tam mogą być. Różni dostawcy płynności, inne technologie, ogólnie raczej niewielkie powiązania.

Znalazłem też jednego (co prawda demo z braku wyboru i już nie typowego ECNa), gdzie wygląda to OK tylko z lekkimi przerwami w nadawaniu (luki na 140 pips), tyle, że tam też właściwie mieliśmy do czynienia z konsolidacją o zakresie 200 pips i właściwy handel zaczął się dopiero przed 8:00. Czyli jak ruszył Londyn i do gry ruszyła normalna płynność (wtedy też pozostali brokerzy zaczęli normalnie kwotować - przypadek?). Nie mamy pewności, że nasze zlecenia nie zostałyby wtedy zrealizowane bez poślizgu lub że w ogóle doszłyby do skutku. Mam doświadczenie w handlu przy takich warunkach i zdarzają się problemy z komunikatami off-quotes, time-out, order rejected i inne, mimo, że kursy się zmieniają.

Myślę, że zaczynamy szukać problemu nie tam gdzie trzeba. Jesteś na forum (tylko lub aż) 4 lata więc nie wiem czy pamiętasz czasy, gdy byli na rynku sami brokerzy MM i w okresie świątecznym 3-krotnie informowali swoich klientów, że będzie niska płynność do początku nowego roku. Sami sztucznie podnosili spready nawet 5-krotnie (na sztywno) i rozszerzali limity odległości dla zleceń 2-3-krotnie.
Do tego często zdarzały się przerwy w kwotowaniach, bad ticki, które skutkowały Stop-outami i reklamacjami. To wszystko z czegoś wynikało. I nadal wynika. Problemy znikały w styczniu. Osobiście bym wyłączył całkowicie handel od 24 grudnia do 2 stycznia.

Zawsze handel w tym okresie obarczony jest dodatkowymi ryzykami (szersze spready, problemy z kwotowaniami, niska płynność, bad ticki) - w związku z tym czy nie lepiej spędzić ten czas z rodziną i odpocząć od komputera?

Pozdrawiam i szczęśliwego NR.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ceofx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ceofx »

Ja również jestem rozczarowany mforex po dzisiejszej nocy.
W niedziele od 23 się czaiłem na pary xxx/pln i nie działały żadne. No to czekam do 0:00 ale gdzie tam...
No to ustawiam budzik na 3 w nocy, i co? i nic , nie ma możliwości zawierania transakcji! No to może o 5 rano? .... a może o 7... też nie...
Szkoda gadać , już bardziej bym przebolał duuuuże spready :evil:
Na szczęście w piątek porobiłem krótkie pozycje, ale chciałem sobie w nocy poprawić średnią i ... nie poprawiłem :cry:
Parę dodatkowych worków kapusty przeszło koło nosa, takie sytuacje trafiają się raz na ... no właśnie prawie nigdy i akurat "troska o klientów albo awaria...."
Skandal
raposo pisze:...w związku z tym czy nie lepiej spędzić ten czas z rodziną i odpocząć od komputera?

Pozdrawiam i szczęśliwego NR.
Bez komentarza :|

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Kontynuując temat braku kwotowań Usd/Pln w niedzielę oraz w nocy z niedzieli na poniedziałek.
Dostałem odpowiedź na reklamację. Jak widać jedynie dział reklamacji działa u nich szybko.
Odpowiedź w dużym skrócie brzmi tak : wal się bo my niczego nie gwarantujemy.
I to tyle Raposo jeśli chodzi o Twoje sugestie aby zwracać się do brokera. Z góry wiedziałem jaką dostanę odpowiedź, ale napisałem tą reklamację aby pokazać Ci, że takie rzeczy nie mają sensu.
Pozdrawiam i bez obrazy :)
BTW . Klepnąłem oczywiście szorta na wspomnianej wyżej parze w niedzielę około północy, ale ... u brokera MM. Z dużym spreadem (brrr) , ale przynajmniej broker MM dał mi zarobić, czego nie można powiedzieć o brokerze nazywającym się ECN.
Trust no bit**es.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Czy możesz mi na PW przesłać treść korespondencji? Duży skrót można interpretować jednoznacznie ale czasem diabeł tkwi w szczegółach.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

raposo pisze:Czy możesz mi na PW przesłać treść korespondencji? Duży skrót można interpretować jednoznacznie ale czasem diabeł tkwi w szczegółach.
Mogę zamieścić na forum jako załącznik. Dane prywatne usunąłem.
Trust no bit**es.

ODPOWIEDZ