raposo pisze:Spokojnie, zadzwoń, zapytaj i daj nam znać co odpowiedzieli.
Zadzwoniłem na infolinie i już po krótkim oczekiwaniu ( 5 minut) udało mi się połączyć. To kolejna rzecz, o którą mam pretensje. Do innych polskich brokerów można się dodzwonić szybko, a do mForex ZAWSZE się długo czeka. Może zamiast robić głupie oszczędności zatrudniliby na infolini ze dwie osoby więcej.
Pracownik infolini nic nie wiedział o tej nazwijmy to awarii (o to nie mam pretensji), ale szybko się dowiedział, iż " w okresie świątecznym jest mniejsza płynność i banki nie kwotowały".
U innych brokerów gdzie mam nieaktywne konta banki jakoś kwotowały. W mForex też jakoś kwotowały 26 grudnia i w pozostałe niedziele pewnie też kwotują. Tylko akurat w tą nie kowotowały.
Wiadomo - 26 grudnia na małej płynności para Usd/Pln dojechała do 3.60 i skoro w weekend nic złego się nie stało to aż się prosi aby skrócić już w niedzielę w okolicach 3.59 (bo taki był zgrubsza kurs o tej godzinie). Ot ! Łatwy zysk. Ale nie w mForex.
Skoro to ECN to co im zależało ?
raposo pisze:
Mój wniosek? Notowania powinny ruszyć ale płynność była tak marna, że tego nie zrobiono. Lub zrobiono ale feed providerzy filtrowali kwotowania. Zapewne dociekliwsi z Was mogą zadać sobie pytanie czemu tak ktoś mógł podjąć takie działania? Otóż żeby nie wywaliło Wam pozycji na bad tickach lub jakichś pojedycznych tickach wziętych z chmur.
Jeśliby chcieli chronić inwestorów to powinni zawiesić notowania tej pary 26 grudnia.
raposo pisze:
Nie wiem jaki był wtedy spread, bo w nocy zazwyczaj śpię ale strzelam, że mógł dochodzić nawet do 200-300 pips, czyli kilkukrotnie przekraczał zakres wahań.
Zdziwisz się, ale nie. No chyba, że w XTB (żart).
raposo pisze:
Jeśli problem wystąpił po ich stronie, a klient na tym ucierpiał to ma prawo do reklamacji.
Napisałem do nich reklamację. Oto adres mailowy, gdyby ktoś jeszcze chciał złożyć reklamację :
kontakt@mforex.pl
raposo pisze:
Porównuję na szybko dane u innego brokera (też ECN, konto real) i wygląda to tak:
koniec notowań o 21:00 26 grudnia.
dziś o 5:05 jeden tick na minutówce na 55 pips
od 7:48 mam serię dziwnych pojedynczych ticków o łącznym zakresie 45 pips
normalne kwotowania ruszyły po godzinie 8:10.
Możesz podać u jakiego to było brokera ?
Po tym braku notowań w mForex nabrałem watpliwości co do ich dostawców płynności i zaczynam szukać innej alternatywy. Gdybyś podał u jakiego brokera sprawdzałeś mógłbym go od razu wykluczyć bo ma takich samych marnych dostawców płynności.
Odnośnie właśnie dostawców płynności to miałem kiedyś niezabawną przygodę z kontem MT5 w Noble.
Załozyłem tam konto jak tylko wystartował u nich ten MT5 bo byli bodajże pierwszym polskim ECN-em. Wpłaciłem kasę i spokojnie obserwowałem notowania. Tego dnia akurat nie paliłem się do otwierania pozycji. Chciałem popatrzeć jak to wszystko wygląda.
Około godziny 20-tej przeżyłem szok. Na kilku parach (Usd/Rub, Eur/Try, Aud/Nzd oraz kilka podobnych) nagle zabrakło kwotowań po jednej ze stron. Albo kupna, albo sprzedaży. Gdyby to było o 2 lub 3 w nocy to pewnie machnąłbym ręką. Ale o godzinie 20 ?
Następnego dnia zadzwoniłem na infolinię i zgłosiłem to. Byli zaskoczeni, ale obiecali, że sprawdzą to. Przez kolejny tydzień sytuacja powtarzała się i to nierzadko już o godzinie 19-tej.
Skoro przez tydzień nic się nie zmieniło to wypłaciłem pieniadze , a MT5 odinstalowałem.
Ta historia to na wypadek gdyby ktoś napisał, że "tak tylko gadam, a wcale nie zmienię brokera".
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.