s_zadora pisze:green7 pisze:Co Pan mi tu wypisuje ? itd. itd.
Nie rozumiem po co po raz kolejny Pan pisze pytania a potem nie czyta odpowiedzi? Czy ja napisałem że nie jesteśmy MM (drugą stroną dla zleceń klientów)? Czy ja napisałem coś o przekazywaniu zleceń klientów?
Napisałem, że zlecenia limit w naszym serwerze (jak Pan chce go tak nazywać - wirtualnym, choć zapewniam że jest i nie zniknie) są realizowane
analogicznie do zleceń z limitem ceny na GPW. Dlatego nie powstają przy ich realizacji poślizgi (czy nie o tym dyskutowaliśmy?). Cytuję aby się nie powtarzać (uprzedzam że już więcej nie będę tego robił w tym temacie - przynajmniej do końca roku
Chyba mnie Pan nie zrozumiał. Pewnie moja wina, więc po kolei dla jasności:
- odnosimy się tu do "poślizgów" jakie fundujecie przy realizacji SL.
Pan argumentuje to tym, że pojawiają się one ponieważ cena "przeskakuje" pewien poziom, a nie zmienia się co 0.1. Natomiast według Pana sytuacja taka nie ma miejsca przy TP bo TP działa jak zlecenie limit na GPW. Czyli składamy ofertę i czekamy aż znajdzie się na nią chętny. Ok.
A ja Panu na to mówię:
- Nie ma żadnych zleceń limit w serwerze MT4 (z czym jak widzę Pan się zgadza). Serwer nie działa w ten sposób - on otrzymuje z zewnątrz kwotowania i na ich podstawie decyduje, czy zaliczyliśmy TP czy SL. Nie czeka, na to czy jest płynność czy nie ma, nie wystawia ofert itd. Wpływ na to mają tylko i wyłącznie KWOTOWANIA.
Idąc dalej: skoro wpływ na SL/TP mają tylko kwotowania to ok: mogę się zgodzić, że występują poślizgi przy realizacji SL. Jak Pan pisze: nikt nie zapewni, że cena będzie zmieniała się płynnie o 0.1 pipsa: więc poślizg może się zdarzyć. Kwestia polityki brokera jak go potraktuje: czy zapewni klientowi taką cenę jaką miał jego SL, czy też obarczy go tym poślizgiem. Wy to jak widać zrzucacie na klientów - w przeciwieństwie do większości innych MM. (pomijam tu apekt dużych luk - u Was i innych MM zapewne tak samo traktowanych).
Wszystko ok - może tak być i nie mam nic przeciwko.
Ale skoro tak zachowuje się SL to TP powinno działać ANALOGICZNIE jak SL. Przypominam: na serwerze Mt4 wpływ na niego mają tylko kwotowania. Przecież cena może przeskoczyć z takim samym prawdopodobieństwem zarówno TP jak i SL. U Was przeskoczenie TP się nie zdarza.
Podsumowując: w wypadku przeskoczenia ceny przez SL obciążacie poślizgiem klienta. W wypadku przeskoczenia ceny przez TP - sami zgarniacie nadwyżkę.
Oczywiście: może Pan się odwoływać tu do analogii z GPW i zleceń limit i ładnie to tłumaczyć. Jednak dla mnie taka a nie inna polityka realizacji zleceń jaką przyjęliście jest niezbyt uczciwa.
Nie wiem co na to odpowiednie przepisy i jak to jest u nas regulowane w kraju (reptil gdzieżeś ?:) ale o ile się nie mylę któryś broker od amerykańskiego nadzoru "dostał po łapach" za zbliżone praktyki.
s_zadora pisze:
Przepraszam nie potrafię prościej. O tych 5 miejscach w kwotowaniach też już pisałem, że mamy takie źródła choć nie zapewniają płynnej zmiany cen co 0.1. Nie wiem po co cytuje Pan mają odpowiedź i znów zadaje do tego pytanie.
A ja pytałem konkretnie: które to źródła ? Przecież to chyba nie jest tajne: skoro możliwe źródła są wymieniane w Waszych regulacjach. Pan odnosił się o EBS - nie będącym na liście Waszych źródeł. Więc pytam: jakie źródła z Waszej listy kwotują z dokładnością do 0.1 To chyba naturalne, że chcielibyśmy poznać kto stoi za naszymi poślizgami przy SL