AliorTrader - ECN.

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
6%
Poza paroma minusami są ok
13
41%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
5
16%

Liczba głosów: 32

beyond

Re: AliorTrader - ECN.

Nieprzeczytany post autor: beyond »

Dzisiejsza sytuacja zmobilizowała mnie w końcu do zrobienia małego podsumowania AliorBanku. Niestety ich zachowanie wygląda na dzień dzisiejszy tak, że pobierają tylko prowizję od klientów a reszta niech się dzieje jak chce. Dzisiaj rano wywaliło moją pozycję na StopOut, po cenie 89.029 (wykres na platformie jest mniej więcej taki sam):

https://www.tradingview.com/x/rcMLZGZ3/

Napisałem w tej sprawie do nich, zobaczymy jaka będzie reakcja.

Sprawa druga: tak wygląda wykres USDCHF:
usdchf.png
Z tego co przeczytałem w tym temacie, ktoś już ten problem sygnalizował, odpowiedź BM Alior była następująca:
BM Alior Bank pisze:3. Postaramy się usunąć problem świecy dla USD/CHF w weekend (ze względu na ciągłość handlu w tygodniu nie jest to możliwe)
Data odpowiedzi: 19 lis 2013, 14:11

Sprawa trzecia: Karol Marchewka co chwilę wrzuca posty, opisujący w superlatywach platformę ProTrader 3. Ja nie podzielam tego optymizmu. ProTrader 2 jest pełen głupich błędów, których pfsoft nie potrafi naprawić. Błąd na poniższym screenie może plasować się w czołówce:
kalkulator.png
O co chodzi? Kalkulator dla pozycji Limit oblicza ryzyko dla bieżącej ceny, a nie dla ceny pozycji. Głupi błąd, 5 minut roboty dla nawet nierozgarniętego programisty tymczasem był on zgłaszany przez kogoś już wiele miesięcy temu na forum pfsoftu. Czy była jakaś reakcja? Oczywiście nie. Obawiam sie, że sytuacja z PT 3 będzie identyczna.

Nie wiem jak inni klienci, ale ja mam coraz większe obawy o swoje środki korzystając z tandemu Alior Bank + ProTrader.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
przemeg
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: przemeg »

Co do wykresu USDCHF to swego czasu (pod koniec września br.) zgłaszałem ten problem.
I ichniejszy Specjalista ds. Contact Center Biura Maklerskiego zasugerował, żebym sobie przestawił rysowanie wykresu po ofertach ASK i wtedy cytuję "nie będzie widoczna charakterystyczna świeca wyrysowana we wrześniu 2011roku".
Normalnie robią z człowieka wielbłąda. LOL

Ryzyko i potencjalny zysk liczę sobie na kalkulatorze....windowsowym, bo widać programistów PFSOFT przerasta poprawienie tego błędu.

Ogólnie platforma ma potencjał, choćby AlgoStudio i możliwość programowana w C#, ale na dzień dzisiejszy ma sporo denerwujących błędów (kalkulator, muli niemiłosiernie przy ładowaniu danych, czasami trzeba ponownie kliknąć przycisk z przedziałem czasowym, bo inaczej wyświetla komunikat o braku danych, strasznie pamięciożerna). No i niestety ciągle to rozłączanie, np. wczoraj zaraz po 23 rozłączenie i brak możliwości zalogowania. Strach uruchamiać jakiekolwiek EA na tym "koromyśle".

Awatar użytkownika
BM Alior Bank
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: BM Alior Bank »

Witamy,
1. Sprawa świecy USD/CHF nie jest tak trywialna jakby się mogło wydawać. Pracujemy nad rozwiązaniem problemu.
2. Błąd kalkulatora zgłaszaliśmy niejednokrotnie firmie PFSoft, wciąż czekamy na jego rozwiązanie.
3. Sprawa stop out zostanie wyjaśniona oficjalnym kanałem (zgodnie ze zgłoszeniem). Wykres, który Pan tu przedstawił nie pochodzi z naszej platformy więc nie możemy się do niego odnieść. Czy wykres ten rysowany jest po bid czy ask? Proszę sprawdzić ceny na platformie AT. Podana przez Pana cena została osiągnięta już w piątek na zamknięciu.

Pozdrawiamy
Zespół BM Alior Banku
Biuro Maklerskie Alior Banku
mail: kontakt.bm@alior.pl
tel: 19503

beyond

3. Sprawa stop out zostanie wyjaśniona oficjalnym kanałem (zgodnie ze zgłoszeniem). Wykres, który Pan tu przedstawił nie pochodzi z naszej platformy więc nie możemy się do niego odnieść. Czy wykres ten rysowany jest po bid czy ask? Proszę sprawdzić ceny na platformie AT. Podana przez Pana cena została osiągnięta już w piątek na zamknięciu.
Zgadza się, dokładnie o godz. 23.00 w piątek (przy rozjechanym spreadzie) i jak sam Pan zaznaczył, po zamknięciu rynku. W Niedzielę natomiast rynek otworzył się wyżej i moja pozycja była utrzymywana dalej. Dlatego proszę wytłumaczyć mi: dlaczego pozycja została zamknięta 9 godz. później i nie po aktualnej cenie rynkowej tylko po cenie sprzed 9 godz.? Z tego wynika, że nie jesteście ECN tylko MM, bo ciężko mi sobie wyobrazić zamknięcie pozycji po historycznej cenie.

I drugie pytanie: gdybym zamknął te pozycje przed godz. 8 to Wy otworzylibyście mi nową po cenie sprzed 9 godz. i od razu zamknęli na Stop Out? Bo na to wygląda.

Awatar użytkownika
BM Alior Bank
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: BM Alior Bank »

Model w którym działamy to model ECN (jest to informacja potwierdzona przez KNF, który dokładnie bada wszystkie kwestie i w przypadku stwierdzenia nieprawdy nakazuje weryfikację przekazu jak np. u niektórych konkurentów).

Dokładną odpowiedź na reklamację otrzyma Pan oficjalnym kanałem i wtedy wg. uznania może się Pan podzielić jej treścią na forum. Szczegóły dotyczą Pana rachunku więc nie możemy udzielić pełnego wyjaśnienia publicznie.

Pozdrawiamy
Zespół BM Alior Banku
Biuro Maklerskie Alior Banku
mail: kontakt.bm@alior.pl
tel: 19503

beyond

Rozumiem, czekam zatem na oficjalne stanowisko.

Podrawiam

-- 12 gru 2013, 10:19 --

Dostałem oficjalną odpowiedź z Alior Banku, niestety na resztę pytań od dwóch dni nie dostałem odpowiedzi. Sprawa wygląda tak, że w piątek wystąpił Stop Out na zamknięciu rynku - wszystko zgodnie z zasadami. Wtedy też została wygenerowane zlecenie zamykające. Natomiast do tej pory nie otrzymałem odpowiedzi, dlaczego przez 9 godz. moja pozycja wciąż była wyświetlana na platformie (mogłem ją zamknąć, modyfikować). Z tego wynika, że to co pokazuje ProTrader nie ma pokrycie z tym, co się dzieje na moim rachunku. Także sam fakt, że platforma pokazuje jakieś otwarte zlecenie nie oznacza automatycznie, że rzeczywiście jest otwarte :mrgreen:

Zastanawiam się teraz (o co też zapytałem), jak wyglądałaby sytuacja, gdybym tę wirtualną pozycję zamknął wcześniej? Gdybym przy okazji otworzył inne zlecenia to o 8.00 wszystko by mi wywaliło z powodu braku depozytu i poniósłbym jeszcze większą stratę. Dla mnie byłoby naturalne, gdyby zaraz po otwarciu rynku o godz. 23 w niedzielę moja pozycja została zlikwidowana na Stop Out. Niestety błędnie założyłem, że platforma pokazuje to, co rzeczywiście dzieje się na moim rachunku i doszedłem do wniosku, że pozycja nie zostanie zamknięta (rynek otworzył się wyżej) - a tu niespodzianka - pozycji nie ma od 3 dni :mrgreen:

-- 14 gru 2013, 19:12 --

Jako, że Alior Bank nabrał wody w usta (widocznie ich dział obsługi klienta nie ma nic do powiedzenia, postanowiłem przeprowadzić małe badania).

To ich wyniki, a raczej wykresy:

Alior Trader:
alior.png
LMAX:
lmax.png
FxPro ECN:
fxproecn.png
TradingView:

https://www.tradingview.com/x/rcMLZGZ3/

Co łączy wszystkie te wykresy, a także wiele innych (przykłady mogę wrzucać w nieskończoność): na każdym cena zamknęła się na poziom ~0.89100, w Alior Banku było to 0.88987. Jak widać Alior Bank był prawdopodobnie jedyną instytucją na świecie, która miała taką cenę.

Patrząc na podejrzane zachowanie Aliora nie mogę już wykluczyć celowego działania. Z jedynej odpowiedzi, jaką dostałem od Aliora dowiedziałem się, że zostało wygenerowane w Piątek (automatyczne) zlecenie Stop Out. Niestety do tej pory nie wiem, dlaczego to zlecenie nie zostało wykonane w niedzielę wieczorem (zaraz po otwarciu rynku) a dopiero po 9 godz. Skoro to zlecenie zostało już wygenerowane w Piątek (po cenie zamknięcia), dlaczego było wciąż dostępne na platformie przez 9 godz. (mogłem je modyfikować a także zamknąć). Co się stało o godz. 8.00, że (automatyczne!) zlecenie zostało wykonane?

W tym poście wrzuciłem, jak wygląda wykres D1 na parze USD/CHF: http://forex-nawigator.biz/forum/aliort ... ml#p636205

Jaką mam gwarancję, że w tym wypadku także nie był to jakiś błąd datafeed? Alior błyskawicznie odrzucił reklamacje w żaden sposób nie tłumacząc moich wątpliwości. Może tutaj ktoś na to odpowie, a jeśli nie, to niech inni klienci (także potencjalni) widzą, jak funkcjonuje Alior Bank. Ja nie będę czekał kolejnych 5 dni na odpowiedź z BOK Aliora.

-- 14 gru 2013, 19:12 --
FXCM.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

set
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: set »

Dzisiaj w nocy wywaliło mnie na stopie na sp500, stop ustawiany w okolicy po 1771, a zrealizowany po 1762. Nieźle, nieźle, tak się robi łatwą kasę.

beyond

W nocy był mocny ruch w dół (zobacz na M1) i nic w tym dziwnego, że taką cenę na SL dostałeś.

Damian77
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damian77 »

set pisze:Dzisiaj w nocy wywaliło mnie na stopie na sp500, stop ustawiany w okolicy po 1771, a zrealizowany po 1762. Nieźle, nieźle, tak się robi łatwą kasę.
miałem okazję obserwować tego szpikulca nad ranem , dynamika była ostra , więc zanim twoje zlecenie z systemu aliora trafiło do gft to efekt jest jak widzisz, współczuję, ale chyba każdy musi frycowe w aliorze zapłacić aby podjąć męską decyzję
btw ja osobiście u innego brokera miałem pozycję identyczną do Twojej , ale bez SL i wytrzymałem do kasowego :)

eddek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: eddek »

Niech ktoś mi wytłumaczy, jakim cudem zlecenie Sell Limit po cenie 200p wyższej od Bid mogło zaskoczyć od razu?
Coś takiego zdarzyło mi się dzisiaj rano na GBPPLN.
Chwilę wcześniej to samo zrobiłem na CHFPLN i jakoś nie otworzyło od razu. Normalnie czary, a ja mam minusa.

Edycja: Już wszystko jasne. Cenę ustaliłem o 1 zł za nisko, bo tak mi platforma ustawiła i nie zwróciłem uwagi. Nie pierwszy raz coś takiego się zdarza. :/

-- śr 25-12-2013, 12:20 --

Gdzie mogę znaleźć aktualny SWAP w Aliorze?
Co chwilę się zmienia i nie nadążam. Może mam przywidzenia, ale wczoraj gdy otwierałem S na SP500 (USA500), to widziałem dodatki swap. Dzisiaj jest ujemny. To już nie wiem co mam myśleć. Jaki był swap przed Świętami?

ODPOWIEDZ