Złoty graal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Re: Złoty graal

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Ciekawe miejsce na L na edku.

RN + 3LT + SR + Fibo50

Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Siema,

Dzisiaj zaliczyłem 1/2 +8, 1/2 be na aud/jpy short od 95. Doszli dokładnie tam gdzie mieli dojść, z tym, że widocznie potrzebowali jeszcze jednego fake breakoutu ponad 95, a ja nie miałem jak ponowić (i nawet nie wiem czy bym to robił), bo nie było mnie w domu. Postanowiłem zamknąć tą jedną połowę na następnej świecy po dużym pinie na m5 odbijającym od lt wzrostowej.

Drugie dzisiejsze zagranie to long na kablu od 3lt,poziomu 1.58 i W. Możliwe, że nie potrzebnie go zamknąłem na +4, ale mam w zasadach strategii, że nie zostawiam pozycji na weekend. Zobaczyłem, że zrobili mocną świecę spadkową na m1 i że ciągną cenę, żeby zamknąć h1 na czerwono, dlatego wyszedłem. ps. dopiero robiąc screena zauważyłem, że miałem źle postawiony SL na niższej pozycji na kablu.

Kolejny tydzień minął a ja doszedłem do kolejnych wniosków i czas wprowadzić kolejne zmiany.

Dużo myślałem nad moim systemem i samą moją grą (tzn. sposobem podejmowania decyzji).

1. Większa ilość par - Do Edka kabla i Ejka dokładam następujące pary:
- Aud/jpy
- Gbp/jpy
- Usd/jpy (Zamienić lub usunąć? )
- Aud/usd
- Usd/Cad
- Eur/Aud (Zamienić lub usunąć? )
- Usd/Chf (Zamienić lub usunąć? )
- Gold
- ??

Tutaj byłbym wdzięczny za jakieś propozycje. Tylko proszę bez egzotyków, wolę grać na parach z niezbyt dużym spreadem.

2. Wszystkie wykresy par z TF'em h1, nałożone na niego ważne S/R, LT z D1 + RN co 100p.

RN = Round number - np. 123.00 na ejku

3. Setupy na które mam zamiar grać:

M - Podwójny szczyt
W - Podwójne dno

1. ZL h1
+ MW m5

2. MW h1
+ 3LT m5
+ ZL m5
+ M / W m5

3. 3LT h1
+ ZL m5
+ 3LT m5

4. Fibo 50% h1
+ MW m5

*Dodatkowym atutem zwiększającym pewność setupu jest RN

4. Sposób podejmowania decyzji o wejściu w dany setup

1. Wystąpienie ZL / 3LT / MW / Fibo50 na h1
2. Zejście na interwał m5
3. Czekanie na potwierdzenie na m5 odpowiednim układem
4. Potwierdzenie układy na m5 lub m1 poprzez utworzenie się dołka/ szczytu ponad poprzedni dołek/szczyt
5. Czekanie na mini korektę
6. Wejście z sl'em nie przekraczającym 12p
7. Jedna połówka pozycji TP na najbliższym szczycie na m5 (8-40p), druga połowa TP wyznaczone na podstawie h1 ( ZL, MW, 3LT )
8. Mam nadzieję, że profit.

Pytanie do Was. Czy ma sens granie 1/2 wielkości podstawowej pozycji jeżeli świeca d1 ma inny kolor niż kierunek zagrania?

Proszę też o propozycję co do zmian/usunięcia par.

I ogólnie proszę o jakieś sugestie, rady od kolegów forumowiczów :)

ps. Wszystko to ma na celu zabicie mojego niechlujstwa i pałowania.

Pozdrawiam, Midas

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

Fajnie to sobie rozpisałeś :) Proces podejmowania decyzji o wejściu, to bardzo ważna rzecz.
Co do większej ilości par... Raczej wszyscy piszą że powinno się patrzeć na jedną parę i dobrze ją poznać. Trzy to już dużo. Ty szukasz kolejnych. Ja ostatnio też pogrywałem na innych niż zwykle i nic mi to dobrego nie przyniosło. Na a/u i u/j zaliczyłem parę wtop i usunąłem te wykresy z platformy. Zostawiłem 3: edek, kabel i ejek.
Nie mam zamiaru Tobie nic sugerować, pisze tylko jak było u mnie :)
Pozdro ;)
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Wiesz co Adam, ja dzisiaj spróbowałem właśnie z większą ilością par (czuję, że jednak trochę przesadziłem i na pewno usunę Usd/Chf a także Usd/jpy) i powiem Ci, że dobrze się czuję. Mam dzięki temu więcej wykresów do oglądania, wydaję mi się, że będę brał dzięki temu lepsze setupy, a z racji zmiany podejścia i ze względu na wdrożenie tego planu z potwierdzeniami wejścia przyda się więcej par. Myślę, że ostatecznie skończę na 5-9 parach.

Swoją drogą zastanawiam się, czy jeżeli będzie setup na d1 + setup h1 + setup m5 to czy nie spróbować robić piramidy. Wyznaczać target na podstawie d1 i co setup na h1 +m5 lub samo m5 w widocznym mocny trendzie. Myślę, że dało by to fajnie zarobić, tak czy inaczej trzeba na takie okazje po prostu czekać a jak się pojawiają to grać. Piramida na zasadzie takiej jak Fx-Kris opisywał na innym forum w swoim dzienniku.

Entry -> połowa pozycji na tp1 na pierwszym sr'e, druga połowa na be.
Kolejny setup -> znów połowa pozycji na tp1 na sr'e a druga połowa na be, za to wejście nr 1 SL pod ostatnim dołkiem (czyli już na plusie). I w ten sposób aż do osiągnięcia targetu z wyższego tf'u lub do wywalenia :)

Możliwe, że w przyszłym tygodniu lub jeszcze następnym wrzucę 100$ i spróbuję zrobić z nich 1000$ :D Takie małe eksperymento-wyzwanie. Planuję ryzyko na transakcje w granicach 5-10% na początku i w raz ze zwiększaniem kapitału zmniejszać do ostatecznych 2,5%. Zobaczymy jak to wyjdzie, spróbować warto, bo i tak na razie nie jestem jeszcze pewny na tyle, żeby grać większą kwotą, której jak na razie nie mam, bo jak to zwykle z pieniędzmi ciągnie się to jak cholera..

Pozdrawiam, Midas

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mandrejk »

Witam, co do gry na większej ilości par walutowych to popieram wypowiedz Adamkaluza,
obserwując trzy pary czyli EU GU i EJ każdego dnia znajdzie się kilka okazji do gry.
Przerabiałem już to co Ty i Adamkaluza i powróciłem do sprawdzonej metody gry na trzech parach.

CO do gry 5-10 % na pozycję to jeśli już Chcesz spróbować to ok, tylko nie graj publicznie bo
to dodatkowe obciążenie psychy i się wyłożysz.
Dopracuj sobie system Abyś był pewny tego co robisz , abyś grał jak automat, Widzisz daną formację , która jest z
Twojego planu to wchodzisz i tyle albo w jedną albo w drugą wtedy to ma sens.
Jeśli nie czujesz się pewnie to graj jak grałeś czyli 1% na pozycję, zaoszczędzisz kasy.
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

mandrejk pisze:Dopracuj sobie system Abyś był pewny tego co robisz , abyś grał jak automat, Widzisz daną formację , która jest z
Twojego planu to wchodzisz i tyle albo w jedną albo w drugą wtedy to ma sens.
Jeśli nie czujesz się pewnie to graj jak grałeś czyli 1% na pozycję, zaoszczędzisz kasy.
Popieram w 100%! To jest dla mnie podstawa gry na fx i daje niesamowity komfort psychiczny.

guccon
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: guccon »

Midas, najlepiej samemu przekonać się co jest dla Ciebie dobre a co nie ale słuchaj dobrych rad, które padły wyżej ;)

Każdy jest inny więc może akurat większa liczba par poprawi Twoją grę ale obserwując temat napiszę jak to moim zdaniem się skończy: patrząc na proces oceny wejścia liczę kilka minut na jedną parę i jeśli chcesz ogarniać np 10 par to oszacuj sobie ile minie czasu aż wrócisz do pierwszej ?? Myślisz sobie że dzięki ilości wybierzesz najlepszy setup ale to jedynie sprawi że będziesz omijał dobrze przygotowane i rozpracowane. Trafi się że na 2 parach wyrysuje się oczekiwanie na setup i będziesz na to czekał a zabraknie obserwacji innych par. Po fakcie zobaczysz że na innej parze "był super sygnał i to przegapiłem" a to nie wpłynie dobrze na Twój spokój psychiczny chociażby w obrębie danego dnia.

Zwróć uwagę że poza opracowanym systemem każda z par charakteryzuje się swoją specyfiką przez co wiele systemów sprawdzających się na parze A nie sprawdza się na parze B. Musisz wiedzieć i pamiętać o tych specyfikach par a moim zdaniem przy takiej ilości nie dasz rady tego ogarnąć co dodatkowo jeszcze wydłuży proces podejmowania decyzji.

No i w końcu pamiętaj jeszcze o czymś takim jak spokój i komfort psychiczny. Taka liczba par sprawia że musisz pracować silniej i bardziej intensywnie. Podkręcasz swój puls a ile dasz radę tak pociągnąć ;) szanuj zdrowie bo nie ważne ile zarobisz ale trzeba mieć jeszcze możliwość się tym nacieszyć !!!

Na koniec wtrącę jeszcze słówko o ryzyku 10%: dopiero dopracowujesz system więc nie masz statystyk ale ile strat pod rząd może Ci się przytrafić i jak to wpłynie na ochronę kapitału ?? Ja mam w gorszych okresach nawet 5-7 strat pod rząd (i pomijam fakt że nawet jedno dobre wyjście może pokryć całą serię strat) więc ryzyko 10% by mnie zrujnowało. Ile Ty dasz radę przetrawić aby nie zmieniło to Twojego podejścia do kolejnego wejścia ??

Powodzenia w szukaniu własnej drogi !!
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi.

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

guccon pisze:najlepiej samemu przekonać się co jest dla Ciebie dobre a co nie
Zgadzam się. Sam też próbowałem mimo że wiedziałem, że inni tego nie polecają. Najlepiej samemu spróbować i przekonać się jak to u nas działa.
guccon w bardzo wyczerpujący sposób opisał to co ja z mandrejkiem pisaliśmy :)

Co do eksperymentu, to ja w sumie popieram. Jeśli to jest na mniejszej kwocie, z której stratą możemy się pogodzić to czemu nie...

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki panowie za uwagi i rady :) Jak zwykle wyciągnę jakieś wnioski i zobaczymy co z tego będzie. Co nie zmienia faktu, że jednak muszę się na własnej skórze przekonać jak to będzie z tymi dodatkowymi parami.

Przyszły tydzień mam zamiar spróbować z większą ilością par. Czy ktoś kto gra na większej ilości mógłby mi polecić coś? Na pewno do ejka edka i kabla dołożę geja, aud/usd i gold. Warto coś jeszcze dokładać? Staram się po prostu znaleźć tą "optymalną" liczbę par dla mnie, bo np. czuję, że te 2-3 mi nie wystarczają, bo za bardzo się skupiam wtedy na m5 zamiast czekać na ładniejsze setupy na h1. Zrozumiałem po prostu, że nie nadaję się do końca do takiego agresywnego skalpu. Wydaje mi się, że lepiej będę sobie radził jeżeli zastosuję filtracje sygnałów taką jak pisałem chyba 2 posty wyżej. Odpowiednia sytuacja na h1 i dopiero zejście na m5.

Co do gry za te 100$.. Uznałem, że to jest dobry pomysł, bo przestałem szanować demo. Tak jak na początku przez 2-3 tygodnie było dobrze, to teraz już nie podchodzę do demo jak do normalnej gry. Widzę chujowy setup i myślę "A chuj, przecież to demo najwyżej stracę" a tak być nie może. Co do ryzyka 5-10%.. Wolę sobie ustalić od razu takie ryzyko i brać je za normę niż zrobić tak jak pół roku temu, że grałem małą kasą i zaczęło mnie denerwować tracenie i zyskiwanie po 5$ i nagle zwiększyłem ryzyko co wiadomo jak się skończyło.. Plan jest taki: Wpłacam 100$, gram 10% ryzyka na pozycję, w razie spadku kapitału gram nadal 10% (czyli dla 90$ będę ryzykował 9$) a jeżeli uda się zarobić to dopiero przy 200$ zwiększam wielkość pozycji na 20$ (przy 190$ ryzykuję 10$ nadal). Jak osiągnę 200$ wyciągam 100$ i gram od nowa 100$, jeżeli uda się dojść po raz kolejny do 200$ to gram 20$ na pozycje, wtedy jeżeli uda się dojść do 400$ to znów wypłacę 100$ i tak dalej. Jest to eksperyment, zabawa i coś na zabicie czasu i trening cierpliwości i wyszukiwania dobrych setupów. Nie będę prowadził statystyk z tego, żeby się nie obciążać dodatkowo, dam znać jeśli stracę/ osiągnę pierwszy cel. Jeżeli się uda to będę kolejny krok bliżej od sukcesu. Trzymajcie kciuki :D

Dodatkowo mam zamiar prowadzić u siebie w zeszycie coś takiego, że będą po kolei potwierdzenia i dopiero jak będzie coś takiego:
1. ZL h1 - jest
2. W m5 - jest
3. Ruch - jest
4. korekta - jest
5. WEJŚCIE.

Mam nadzieję, że uchroni mnie to przed zbyt szybkimi wejściami.

ps. Proszę o pomoc ze wskazaniem tych dodatkowych par, będę bardzo wdzięczny za jakieś sugestie z tym związane.

Awatar użytkownika
Trader1
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Trader1 »

Powodzenia Midas :) Ja myślę, ze skoro nudzi Ci się na 3 wykresach to dołóż tak żebyś miał zajęcie i nie brał setupów tylko dlatego, ze chcesz być na rynku.... nie znam twojego systemu, ale jeżeli jest on prosty to można go stosować na większej ilości par...
Pierwsze przygotowania pary zajmują trochę więcej czasu, później jedno spojrzenie i już wiadomo zbliża się do setupu albo nie, zawsze gdzieś znajdzie się okazja....
Powodzenia jeszcze raz...

ODPOWIEDZ