Złoty graal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

mandrejk pisze:Nie żałuj było minęło, nie wrócisz jak też jak bym trzymał to poszło 100p i co z tego ? mogło również iść w drugą stronę i Powiedział byś, ale dobrze ,że zamknąłem
Akurat w tej konkretnej sytuacji żałuję, bo jak robiłem wejście i analiże to wszystko mi wskazywało, że poleci wyżej, ale głupio spojrzałem na m15, zobaczyłem jakiś mały powód do wyjścia i wyszedłem :(

Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, jutro też jest dzień i kolejne pipsy do zebrania :)

Awatar użytkownika
mandrejk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: mandrejk »

E/U +58p
gratulacje :wink:
Niezależnie od tego, czy spędzamy nasze życie śmiejąc się, czy płacząc (smucąc się) - to zawsze jest ten sam czas życia...

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Witam,

Wrzucam trade'a z dzisiaj, niestety po raz kolejny wstałem o 12 i wejście było spóźnione + oszczędziłem na SL'u... Ogólnie to wynik jaki chciałem osiągnąć bym osiągnął, ale z większym SL'em.

Od jutra biorę się na poważnie za trading, tzn. mam zamiar zdyscyplinować się życiowo = zacząć wstawać o normalnej porze i nie wpuszczać znajomych przed 16 na browara :D

Niestety w ten rok szkolny zawaliłem z powodu swoje lenistwa i opierdalaningu, czego w sumie nie żałuję jakoś strasznie, bo poczyniłem postępy w tym z czym chce wiązać swoją przyszłość :) Od jutra zatem zwiększam ilość ( O ILE JAKOŚĆ BĘDZIE ODPOWIEDNIA) transakcji i ogólnie czasu spędzanego przed wykresem.

+ sytuacja życiowa zmusza mnie to bycia kolejną osobą zarabiającą w rodzinie, a niestety poza forexem nie wyobrażam sobie siebie w jakiejkolwiek innej branży :P

Pozdrawiam, Midas
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Short na kablu po 1.5945

Jest ZL d1, jest ZL h1, było 3 odbicie od LT spadkowej na h4 i dwie poprzednie świeczki się pod nią zamknęły to chyba lecimy w dół? Nie wiem tylko czy SL nie za mały, ale ustawiłem patrząć na ZL h1

ps. znów mam problem czy nie jest za późno i czy przyadkiem to się ruszać już w ogóle nie będzie chciało...

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Miałem 3 pozycje : 2x 500 unit i 1x 400 unit.
1x 500 zamknięte na +11
1x 500 zamknięte na +20
1x 400 SL przesunięte na BE, zobaczymy czy coś się dzisiaj ruszy (jeśli się nic konkretnego nie wydarzy to zostawiam na noc)

Pozdrawiam, Midas

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Wygląda to u mnie teraz tak:

Nie chce mi się już edytować obrazka, TP ustawiam ze względu na h4 na najbliższym ZL 1.5896 ( ale z racji, że jest okrągły poziom 1.5900 to stawiam TP na 1.5903 i niech się dzieje co się ma dziać tzn. wyłączam platformę)

btw. przestawiłem też SL na +10 bo żal mi tracić cały zysk w pozycji w razie czego.

Pozdrawiam, Midas

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

No i zamknąłem na +16,5, odbiło się od Sr'a na h1 + utworzyło się 2 momentów pod rząd na m5 + pieprzę zostawianie pozycji na noc :P

Doceniam podpatrzone on kolegi KlonMarcina dzielenie pozycji. Dużo "pewniej" się człowiek czuje jak może część transakcji zamknąć w danym miejscu a reszcie pozwolić na rozwój sytuacji. Nie czuję wtedy strachu przed trzymaniem pozycji lub późniejszego nie zadowolenia, że zamknąłem za wczęsnie. Jak mi się coś nie podoba to zamykam 1/3, potem znów mi się coś nie podoba to znów 1/3 itp. Bardzo fajna metoda, może dla niektórych to jest ograniczanie zysków ale ja jakoś po prostu czuję się pewniej, dodaje mi to trochę "luzu" na psychice i wydaje mi się, że jest to mój duży krok w stronę nie tracenia lub nawet zarabiania :D

Podsumowując to dzisiejszy dzień na chyba +0.8$ czyli w obecnej sytuacji 1.6% a jeśli patrzeć na depo początkowe to 0.8%. Cieszę się, że udało mi się odrobić tą poranną stratę, bo mnie to męczyło cały dzień (szczególnie, że wejście w dobrym kierunku tylko źle ustawiony SL).

Z tego co widzę, to zmieniło mi się trochę moje podejście do tradingu. Na początku liczyłem na zysku rzędu 5-10% z zyskownej transakcji. No i czasami się to udawało. Ale przeważnie były straty po 1-2% depo, czasami 3 pod rząd. Strasznie mnie to niszczyło psychicznie. Nie wiem czemu też się uczepiłem na początku SL równego 7 pipsom, jak idiota nie zależnie od sytuacji stawiałem SL 7 pips i się dziwiłem, że idzie coś nie tak. Dzisiaj zresztą popełniłem ten sam błąd, bo kierunek określiłem dobrze tylko SL zamiast dać większy (około 20 pipsów z małym hakiem) to dałem 15, bo to kolejna "maksymalna" bariera SL'owa w moim mózgu :D Tak czy inaczej nigdy więcej ograniczeń co do SL. Jak sytuacja pokazuje, że 5 pips, to stawiam 5. Jak 25 to też stawiam 25 a nie rzeźbię w gównie na 10 pipsach SL'a i dziwię się, że pozycja się zamknęła.

A tak swoją drogą, to wydaje mi się, że jutro lecimy w dół i na edku i na kablu. Ejek jest dla mnie trochę dziwny, bo z jednej strony mamy 2 zl'e w dół + ogólnie kierunek w dół, ale ten pinbar na S/r wzrostowy mi się nie podoba.

Pozdrawiam, Midas

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Edek M1
Na dziś koniec ,pozdrawiam serdecznie.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

Cadermo widzę że używasz wykresu "pałeczkowego ;) ". co cie do niego przekonało? bo w sumie im dłużej na to patrze tym taki wykres wydaje mi się lepszy ( nie sugerujemy sie formacjami świecowymi tylko ceną )
u ciebie też tak było czy masz jakieś inne plusy takiego wykresu ?

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Ink. pisze:u ciebie też tak było czy masz jakieś inne plusy takiego wykresu ?
Pałeczki są bardziej przejrzyste od zwykłych świec :wink:
Na m1 można się naprawdę zmęczyć oglądając ten chaos dzień w dzień ,naprawdę lepiej się pracuje regularnie przy jak najmniejszym obciążeniu "siebie". Co przez to rozumiem ?
Otóż im więcej szczegółów na wykresie ,nad którymi trzeba się skupić tym gorzej.
Owszem na początku to nie będzie przeszkadzać ,ale w dłuższym terminie i przy regularnej grze to chce się jak najmniej "dupereli " na wykresie i marzeniem jest by wykres był jak najbardziej przejrzysty. Dlatego wybieram pałeczki jak to nazwałeś :wink: Naprawdę dla oka o wiele lepsze.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ