1) Jaki jest wlasciwy problem? czyjas urazona duma czy rzeczywisty problem? (nie pytam z podtekstami bo nie znam sprawy)
2) Jezeli faktyczny problem, nalezy go sprecyzowac i przedstawic potencjalne rozwiazania, w koncu forum jest dla ludzi a nie ludzie dla forum..
3) Porzadek
Porzadek musi byc i to jest proste, jest to forum (z zalozenia) bardziej specjalistyczne i hihi i hahy powinny byc ograniczone do konkretnych dzialow/watkow, ostatnio robi sie (wg. mojej subiektywnej opinii) wlasnie syf, mala liczba watkow merytorycznych i zarazem ciekawych i z tego powodu odchodza naprawde wartosciowi ludzie, a nie z tego ze nie ma jakiegos luzu...(luz jest w offtopie i czasowkach i wystarczy)
4) Analizy, jurnale itp.
Osobiscie nie zagladam tam (jeden z dwoch dzialow gdzie nie zagladam) z prostego powodu..wlasnie dlatego ze (dawno nie patrzylem wiec nie wiem) jest za duzo offtopu, a jako ze cenie swoj czas raczej lubie miec podane konretne informacje..a nie np. udowadnianie kto ma racje albo ze "poleci w dol", tak na prawde to mnie nie interesuje czy poleci w dol czy nie, tylko jak ktos wykonal ciekawa analize i co lepsze mial racje...
Jak ktos chce robic jakies wieksze dywagacje na temat kursow, jakis tam relacji itp. faktycznie powien zalozyc jurnala... jezeli bedzie dobry w tym co robi mysle ze moze powstac o wiele bardziej ciekawy i wartosciowy watek niz dzial analizy.. no i zawsze moze poprosic moda o wyciecie jakis cudzych offtopow w celu przejrzystosci...
No i ostatecznie czasowki..idea "daytrading...." jest wg. mnie rewelacyjna..mozliwosc szybkich analiz itp.zero wartosci dodanej dla przyszlosci..ale jest "pozytek lokalny" i to jest dla mnie roznica miedzy dzialem analiz a czasowkami...z dzialu analiz moge sie nauczyc jakis wartosciowych i ciekawych podejsc..
5) Co tam o matematyce wskaznikach itp.
Sprawa jak zwykle banalna.. ktos moze zalozyc watek wskazniki - interpretacja czy jakolwiek... i tam wklejac wyglad danych wskaznikow ich interpretacje i wzory..(i jak dla mnie offtopy powinny byc wycinane z tego watku...zostaja tylko konkrety) wszystko zalezy od kreatywnosci forumowiczow..
6) Jak zawsze podsumowanie...
Nie narzekajcie tylko dajcie konkretne propozycje,
wskazcie problemy i ich potencjalne rozwiazania,
jak dla mnie forum zabija(nie chodzi mi o liczbe uzyszkdnikow) brak fachowosci i malkontenctwo i brak "konkretnych" watkow, milo wspominam nawet tak "glupie" tematy w offtopicu z jansonem na temat jakie jest prawdopodobienstwo wypadniecia 10 orlow, albo czy otwierajac losowo kierunek pozycji mozna wychodzic do przodu, ale bylo tez duzo bardziej powaznych i konketnych dysput na rozne tematy. A teraz co?
Durne (dla mnie) narzekania jak to zle bedzie z emeryturami itp.
Nedzne systemy, szkolenia na sprzedaz itp.
W programowniu, glownie... "DAJ", juz chyba nikt nie ma ciekawych problemow ktore moglyby byc wyzwaniem i ciekawa sprawa do poglowkowania
W "poczatkach" w kolko te same pytania, nikomu nie chce sie poszukac, naprawde nie trudnych rzeczy...(nie uogólniam na wszyskie posty)
Dzial ogolne nawet test w miare ogolny

(i tyle mojego zalenia, oczywiscie nie jest tak zle jak pisze, ale to dla podkreslenia tresci

Ostatecznie, wszystko zalezy od kreatywnosci uzytkownikow, widze duzy potencjal...