ZANIM ZACZNIESZ PRZECZYTAJ by INK

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Re: ZANIM ZACZNIESZ PRZECZYTAJ by INK

Nieprzeczytany post autor: SEROL666 »

Anomalia pisze:
31 sie 2024, 13:17
Ink. pisze:
31 sie 2024, 12:47
DT tak jak wszędzie działa na tym co modne, jeszcze niedawno nikt o kakale nie słyszał a teraz wszyscy w kakao, podobnie z gazem itp
Uogólnienia to zło :idea:
Zresztą, to dowód na to, że własny mózg to skarb. Nie opinie z netu, mega-hiper fora itp.
Startując na mocno zmienne "popularne" instrumenty początkujący prosi się o zerowanie depo raz za razem bo determinanty poruszające wykresem są ulotne. Dlaczego na mega-hiper forum dominującymi wątkiem są EUR/USD, GBP/USD. Gold zajmuje 13 pozycję i ?
Oczywiście nie mam badań i nikt mi nie da dostępu do statystyk forum ale jako zbiorowość statystyczna daje chyba jasny sygnał dlaczego ci ludzie zajmują się walutami.
To jest przewidywalne i łatwe do handlowania jest moc wsparcia w tej dziedzinie, od książek doświadczonych traderów, szkoleń, pomocy forumowiczów etc. Siła korelacji jest mocna i stabilna. I chyba o to chodzi w tym biznesie.

Ink się myli na mega-hiper forum nie mogę znaleźć żadnego aktualnego wątku o kakao suma postów o ze słowem kakao to 407 sztuk. Wychodzi na to że zdominowaliście w skali światowej rozmowy o tradingu na kakao. Gratuluję. O nat gas tez strzelił kulą w płot...
"If music is dying musicians are killing it" - MP

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Czytając ten wątek pomyślałem, że najważniejszą rzeczą jest "JA mam rację". To niezwykle cenny wniosek.
Pozdrawiam wszystkich :)
Swing Trading in Two Sentences :
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.

Hary
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Hary »

SEROL666 pisze:
31 sie 2024, 23:03
Hary pisze:
31 sie 2024, 20:43
Ci, którzy potrafią myśleć, nie potrzebują nauczycieli.
"Najlepszym nauczycielem człowieka jest jego największy wróg" :564:
Jeśli kłócisz się z... "ja mam rację", dobrze jest zadać sobie pytanie, czy on robi to samo.
A tak naprawdę nic nie wiemy, bo prawda leży gdzieś głęboko na dnie.
:d

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

meylo pisze:
01 wrz 2024, 08:25
Czytając ten wątek pomyślałem, że najważniejszą rzeczą jest "JA mam rację". To niezwykle cenny wniosek.
Pozdrawiam wszystkich :)
Tu są linki do konkursów jakie na szybko znalazłem bo niestety sporo platform szybko zamyka dostęp do rankingów i wyników. Oest link do histori transakcji:
https://forexclub.pl/trader-miesiaca-za ... urs-forex/
Kolejny z Tickmill:
https://www.tickmill.com/pl/promotions- ... 22?redir=0
I link do transakcji Shady : https://d1fyjtrsl71uh.cloudfront.net/up ... m_0122.pdf
Kolejny na AUD/USD - jest link do transakcji:
https://forexclub.pl/trader-miesiaca-wy ... urs-forex/

Rok temu linkowałem do konkursu ducascopy to z pierwszych 10 pozycji 5-6 osób grało na walutach jak dobrze pamiętam głównie EUR/USD. Teraz jest sporo specjalistycznych konkursów. Dużo ludzi gra robotami

Tu coś znalazłem z o NAT GAS przypadkiem 4 miejsce użytkownik mudu:
https://www.tms.pl/blog-tms/wyniki-eduk ... zwyciezcow
"Na początku rywalizacji trader nie wybrał ani rynku walutowego, ani indeksów giełdowych. Zaangażował się w grę na rynku gazu naturalnego, wykonując jedynie 11 transakcji. Najprawdopodobniej oczekiwał spadku kursu surowca po ...."
Tylko 11 transakcji przez 3 tygodnie..... ????

To jest temat do przemyśleń dla początkującego. Co jakiś czas sprawdzałem jak to wygląda - kiedyś była taka fajna strona ze wszystkimi konkursami. Gdybym zbierał to pewnie musiał bym wam nawalić kilkadziesiąt linków z kolesiami którzy wygrali bądź zajmowali topowe miejsca dzięki walutom. Każdy może samemu sobie pośledzić i zadać sobie pytanie dlaczego Ci ludzie wybrali waluty a nie aktualnie popularne tylko na Nawigatorze :wink:

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Hary pisze:
01 wrz 2024, 13:17
SEROL666 pisze:
31 sie 2024, 23:03
Hary pisze:
31 sie 2024, 20:43
Ci, którzy potrafią myśleć, nie potrzebują nauczycieli.
"Najlepszym nauczycielem człowieka jest jego największy wróg" :564:
Jeśli kłócisz się z... "ja mam rację", dobrze jest zadać sobie pytanie, czy on robi to samo.
A tak naprawdę nic nie wiemy, bo prawda leży gdzieś głęboko na dnie.
:d
"Kiedy znalazłem się na dnie, usłyszałem pukanie od spodu" :564:

Hary
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Hary »

SEROL666 pisze:
01 wrz 2024, 14:41
"Kiedy znalazłem się na dnie, usłyszałem pukanie od spodu" :564:
Problemem nie jest to, gdzie jesteś, ale gdzie lądujesz.
Więc gdziekolwiek jesteś, kop głęboko. :d
I uważaj bo, za każde dziesięć "dowcipów" :wink: dostajesz stu wrogów. :idea:

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

SEROL666 pisze:
31 sie 2024, 22:59

1.To o co prosisz nie istnieje jak tzw "święty graal". Jesteś malkontentem i próbujesz ośmieszać bez żadnej sensownej argumentacji.
2. Nic nie czytałeś ze zrozumieniem spróbuj jeszcze raz:
Interesuje się rozwojem rynku w którą stronę zmierzają innowacje i co się dzieje w różnych tematach jak HFT dla przykładu. Ale nie brałem sygnałów i nie zamierzam dawać bo to podlega karze i kropka.
Te swoje kolejne porównania i wyjazdy osobiste zatrzymaj dla siebie !
4. Od lat funkcjonuje tylko ten dział.... :lol: Ci, którzy tu piszą tu tez na bieżąco... no moze poza Zakavenem. Chyba już trochę nadgoniłeś i jesteś na bieżąco.
5. A propos DT. Sporo napisałeś postów od powrotu ale ani jednej analizy przez ponad 2 miesiące. A przecież patrzysz na Nasdaq.... wspomóż kolegów wiedzą....
1. Pisałeś że istnieje i jest tego pełno tylko na zagranicznych forach. Jak się okazało że nie możesz znaleźć to najpierw udawałeś że nie rozumiesz pytania a teraz to złoty grał. No ciekawe.
2. Czytałem Twoje posty o copy na telegramie, taki byłeś podekscytowany że prosiłeś o więcej i gdzieś wspominałeś że prześledziłem tysiące takich kanałów czy traderow. Reasumując to co piszesz teraz to takie samo odwracanie kota ogonem jak w punkcie 1. Przykro mi ale w mojej opinii wygląda to tak że szukasz złotego grała że ktoś będzie grał za ciebie a ty będziesz zarabiaj i szukasz już xx lat. To nie osobiste wycieczki to moje wnioski. Nie jestem w stanie inaczej zrozumieć fascynacji cooytrqdinguem na telegramie u osoby która w tym siedzi xx lat
4. Pod względem ilości postów i odwiedzi jurnal jest na podobnym miejscu.
5. Nie ja walczyłem o czyste DT, o jakość i porządek. Ty walczyłeś latami tylko robiąc wojenki a ani razu nie zgłosiłeś posta. Ani razu nic poza tym co robisz tutaj czyli próba wmówienia że ty masz rację i znowu odwracanie kota ogonem że ty w sumie coś tam walczyłeś ale jak już powalczyłeś to teraz ja powinienem dać jakąś analizę bo już jestem dwa miesiące i w ogóle. Nic nie muszę,

Tak jak i tutaj to i wszędzie próbujesz manipulować. Przeczytaj swoje wypowiedzi odnoście punktu 1. Zobacz jak ciekawie próbujesz manipulowac, poczytaj też te swoje analizy które wrzucasz na DT, w sumie to chyba tak na odczepnego żeby nie było że nic nie robisz. Dajesz tez jakie linki do konkurów które mają co potwierdzić ? Że na FX da się zarobić ? Przecież konkursy to coś ala all in i albo się uda albo nie. Nie przedstawiają żadnej wartości odnosie strategii. Daj w sumie jeszcze z dwa linki do działów z przed 15-30 lat i git. Trzeba czasami iść do przodu a nie żyć przeszłością

Awatar użytkownika
SEROL666
Maniak
Maniak

Ink. pisze:
01 wrz 2024, 20:23
1. Pisałeś że istnieje i jest tego pełno tylko na zagranicznych forach. Jak się okazało że nie możesz znaleźć to najpierw udawałeś że nie rozumiesz pytania a teraz to złoty grał. No ciekawe.
Widzę że się zacietrzewiłeś na magicznym pkt. 1 nie chcę aby to transformowało w jakąś traumę wiec czas abyśmy to razem przepracowali:
Niestety nie ma magicznego linku do takich miejsc.
Ink. pisze:
2. Czytałem Twoje posty o copy na telegramie, taki byłeś podekscytowany że prosiłeś o więcej i gdzieś wspominałeś że prześledziłem tysiące takich kanałów czy traderow. Reasumując to co piszesz teraz to takie samo odwracanie kota ogonem jak w punkcie 1. Przykro mi ale w mojej opinii wygląda to tak że szukasz złotego grała że ktoś będzie grał za ciebie a ty będziesz zarabiaj i szukasz już xx lat. To nie osobiste wycieczki to moje wnioski. Nie jestem w stanie inaczej zrozumieć fascynacji cooytrqdinguem na telegramie u osoby która w tym siedzi xx lat
Siedziałem kiedyś w takim projekcie, Który wymagał sprawdzenia sporej ilości rachunków pod kątem stat. Stąd ta liczba obejrzanych rachunków na myfxbook i innych. Ta osoba z TG to Tom Huggard ex JP Morgan, analityk, trader i autor książki o psychologii na FX. Co do copy tradingu ade25 podał link do farbowanego Niemca z roboforex. W czynie społecznym przeliczyłem na podstawie wzorów jak bardzo "kroi" swoich klientów broker oraz dawca sygnału i to wszystko.
Interesuje mnie jak rozwija się rynek social trading i dużo innych rzeczy dot. FX.

Ink. pisze:
5. Nie ja walczyłem o czyste DT, o jakość i porządek. Ty walczyłeś latami tylko robiąc wojenki a ani razu nie zgłosiłeś posta. Ani razu nic poza tym co robisz tutaj czyli próba wmówienia że ty masz rację i znowu odwracanie kota ogonem że ty w sumie coś tam walczyłeś ale jak już powalczyłeś to teraz ja powinienem dać jakąś analizę bo już jestem dwa miesiące i w ogóle. Nic nie muszę,
Nie przesadzajmy z tymi latami. Jedyną prawdziwą wojenkę jaką tu sam rozkręciłem to wczesnym latem 2023. Tak naprawdę chyba już jest za późno aby walczyć o "czyste DT".
Oczywiście że nikt na tym forum nic nie musi. Jesteś częścią społeczności, która zajmuje się spekulacją....chyba nie wróciłeś tutaj aby ganiać "kury" Zakavena ?
Ink. pisze:
Tak jak i tutaj to i wszędzie próbujesz manipulować. Przeczytaj swoje wypowiedzi odnoście punktu 1. Zobacz jak ciekawie próbujesz manipulowac, poczytaj też te swoje analizy które wrzucasz na DT, w sumie to chyba tak na odczepnego żeby nie było że nic nie robisz. Dajesz tez jakie linki do konkurów które mają co potwierdzić ? Że na FX da się zarobić ? Przecież konkursy to coś ala all in i albo się uda albo nie. Nie przedstawiają żadnej wartości odnosie strategii. Daj w sumie jeszcze z dwa linki do działów z przed 15-30 lat i git. Trzeba czasami iść do przodu a nie żyć przeszłością
W dziale DT ludzie mają gdzieś analizy walut. Nie będę pisał sam ze sobą. Ta przeszłość to coś co zdefiniowało to gdzie jestem. Miałem szczęście że spotkałem w tamtym czasie, tych konkretnych ludzi tutaj. Linki które przedstawiałem nic Ci nie mówią bo nawet się nie wysiliłeś aby w nie zerknąć i pewnie nie masz pojęcia co mówią te staty.
W konkursach biorą udział tysiące osób a wygrywa koleś grający na walutach, do tego specjalizujący się w jednej góra 2 instrumentach. Nie na gazie, ropie czy kakałku. Co to oznacza ? Wg Ciebie ci kolesie grają na "pałę"?? To przemyślana strategia a nie to co piszesz, zawłaszcza że jeden z nich wygrał nie raz.. Powinieneś zdania zaczynać od: " Wydaje mi się..."
A tak a propos manipulacji to:
1. Gdzie jest te 60% wojenek które zacząłem ?
2. "jeszcze niedawno nikt o kakale nie słyszał a teraz wszyscy w kakao, podobnie z gazem itp" - To Twoje słowa. To ja się pytam gdzie są te osoby, fora, miejsca w których "wszyscy" zajmują się GAZem i kakao ??? Może jakiś "magiczny" link ???
3 Czy w końcu znalazłeś choć jedną osobę która potwierdza ZYSKI baksika ?

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

SEROL666 pisze:
30 sie 2024, 13:52
.
Co do tradingu DT przeszukajcie Internet anglojęzyczny jak zawodowi do tego podchodzą czytajcie artykuły, oglądajcie filmy. Zmęczcie temat sami zobaczycie że gigantyczną różnicę
SEROL666 pisze:
03 wrz 2024, 01:26
Niestety nie ma magicznego linku do takich miejsc.
Dziękuje za przyznanie się do manipulowania :)
Czyli namawiasz kogoś do szukania czegoś czego nie ma XD

Reszty nie chciało mi sie już czytać bo skoro ktoś majaczy tyle czasu w jednej sprawie jest ryzyko że majaczy we wszystkich, próbowałeś przepchać jakąś narracje, zostałeś złapany za rękę ze sciemniasz i próbowałeś powiedzieć ze nie twoja ręka ;)

Ogólnie zabawne :D

Awatar użytkownika
bdanielb
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: bdanielb »

Zarejestrowałem się na tym forum w 2009 roku, zaglądam co jakiś czas, czytam przeglądam i tak się zastanawiam dlaczego niemal każdy poruszany temat wywołuje takie złe emocje. Dlaczego ciągle sprzeczki, przepychanki słowne, ciągłe ataki. Kilka lat temu forum wyglądało mam wrażenie trochę inaczej, merytoryka chyba była wyższa np. w dziale ze strategiami jest ich kilka omówionych a teraz nic nowego. Gdzie są ludzie którzy te strategie starali się przedstawić? Odnoszę wrażenie, że ludzie nie potrafiący nic krzyczą najgłośniej a ci którzy mogli by coś wnieść w temacie forex nie mają ochoty się użerać i przekrzykiwać. Masa jałowych dyskusji nie wnoszących nic konstruktywnego w temacie. Być może się mylę w tej opinii. Nie twierdzę tez, że nie ma na forum treści wartościowych ale jak to ktoś kiedyś powiedział " myślenie jest ciężką praca, nie każdy jest gotów ją podjąć"
Niewątpliwie moje tezy przedstawione w tym poście zostaną podważone.
PS. Oczywiście ja na forex nie zarobiłem nic, nie jestem lepszy od was, inteligentniejszy, po co te przepychanki.

ODPOWIEDZ