Zamykanie pozycji

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Kenia pisze:nie zgodzę się, wiedzę i fachowość reprezentowała jedna osoba - doradca inwestycyjny. przegrała z dyletantami.
Chyba się nie zrozumieliśmy, mówiąc o wiedzy i fachowości miałem na myśli metodologie badania To nie było badanie to było "badanie".
Kenia pisze:jakie mieli szanse na początku zabawy? w momencie wyboru (wejścia)?
Ponawiam pytanie, szanse na co, dokładnie na co?
Kenia pisze:wszyscy mieli równe 50:50, że wzrosnie lub spadnie. moment sprawdzenia (zamknięcia pozycji) zweryfikował ich wejścia.
Ja już pisałem, że na to że wzrośnie lub spadnie, jest po więcej niż 50%.(Przy odpowiedniej zmienności rynku)
Może doprecyzuje(powtórzę), twierdzę, że jest więcej niż 50% szans, że kurs wzrośnie i więcej niż 50% szans, że spadnie ;)

Ale ok, pomińmy to, i załużmy, że "wróżka" miała 50%, dziecko 50%, a trader 54% szans, że trafi, i zdażyło się, że trafiło dziecko. Jaki z tego wniosek? żaden. Dlatego piszę, że to było gówno a nie badanie i nie miało nic wspolnego z rzetelnym badaniem. Jest tak jak wyżej napisałem, Każde losowe otwieranie pozycji (przy strategii kup i trzymaj) ostatecznie dąży do osiągniecią poziomu WIG (mówie o giełdzie oczywiście)

Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kenia »

LowcaG pisze:Ja już pisałem, że na to że wzrośnie lub spadnie, jest po więcej niż 50%.(Przy odpowiedniej zmienności rynku)
gdzieś jest błąd w twoim rozumowaniu. rozbierając to co napisałeś na czynniki pierwsze to:
1. jesli masz na mysli to, że dokładnie w tym samym czasie otwierasz krótką i długą i każda z nich ma szanse wieksze niż 50% to suma wynosi wiecej niż 100%. nie może być więcej niż 100%, prawda? (paradoks)
2. jesli masz na mysli to, że jesli otwierasz np. długą z prawdopodobieństwem wiekszym niż 50% to znaczy, że masz strategię dzięki której wygrywasz zawsze i stale. i bedziesz wygrywał do końca świata! (pomijam spread jako koszty, zmienność odpowiednia)

jesli punkt 2 to skąd dzisiaj wiesz, że za strzelam np. miesiąc prawdopodobieństwo np. wzrostów (za okres miesiąca) wynosić będzie powyżej 50%?

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Kenia pisze:gdzieś jest błąd w twoim rozumowaniu. rozbierając to co napisałeś na czynniki pierwsze to:
Open your mind. ;)

Kenia pisze:1. jesli masz na mysli to, że dokładnie w tym samym czasie otwierasz krótką i długą i każda z nich ma szanse wieksze niż 50% to suma wynosi wiecej niż 100%. nie może być więcej niż 100%, prawda? (paradoks)
Myślę, że ten obrazek z ilustruje jak to od momentu otwarcia, zarazem wzrosło i spadło.

Kenia pisze:2. jesli masz na mysli to, że jesli otwierasz np. długą z prawdopodobieństwem wiekszym niż 50% to znaczy, że masz strategię dzięki której wygrywasz zawsze i stale. i bedziesz wygrywał do końca świata! (pomijam spread jako koszty, zmienność odpowiednia)
Po pierwsze dlaczego, założyłeś, że TP = SL?
Po drugie zmiennośc (jego wielkośc) jest kluczem całej tej zabawy.
Po trzecie jak dla mnie mało kto(pomijam, pewne specyficzne systemy) prognozuje kierunek i mówi, "o teraz wzrośnie" bo jak pokazałem na powyższym wykresie to wielkie G. a nie informacja. Większośc raczej (jak to już napisałem po raz n-ty ;) ) ustala kierunek i zasięgi (chociaż SL)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
morderca
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: morderca »

Przyznam, że początkowe posty tego wątku miały dla mnie sens. Im później tym mniej z tego wynoszę.
Co chciałem jeszcze dodać. Z losowym wchodzeniem w pozycje spotykałem się najczęściej przy temacie giełdy. Na giełdzie podobno najlepszą strategią jest "kup i trzymaj". Na Fx to się chyba nie sprawdza. Dlatego najbardziej skłaniałbym się ze stwierdzeniem oktara, że najważniejsze jest wejście, wyjście, MM, dyscyplina oraz system. Myślę, że na moim poziomie warto rozwijać każdy element.

Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

LowcaG pisze:Open your mind.
ja też ciebie o to proszę :wink:

analizujesz to w kontekscie tego co już wiesz (wiesz, że spadło i wzrosło).

jesli oddzielisz dwie sprawy, wejscie i zamkniecie pozycji (jak ja to robię od początku tej dyskusji) i postawisz się dokładnie w twoim punkcie wejscia (nie widzisz jeszcze prawej strony wykresu bo to przeciez przyszłość) to jakie masz prawdopodobientwo ze wzrosnie? wedlug mnie 50% a jakie ze spadnie? tez 50%.

roztrzygniecie ze spadlo (lub wzroslo) masz dopiero wtedy kiedy ten fakt nastapi (w momencie zamkniecia pozycji).

a teraz jestes przy ostatniej swieczce, masz wejscie. jakie masz prawdopodobienstwo, ze zamkniesz pozycje za np. kolejne 3 i bedzie to wzrost lub spadek? w tej chwili masz P 50% ze bedzie wzrost i 50% ze bedzie spadek.

zamkniecię pozycji zmusza nas do przyznania się do błędu, źle obstawionego kierunku.

moim zdaniem nie sztuką jest wejść ale odpowiednio zamknąć.

Dodano po 6 minutach:
morderca pisze:Na giełdzie podobno najlepszą strategią jest "kup i trzymaj"
zasadą działania systemu akcyjnego jest to, że wartość przedsiębiorstw ma rosnąć w przyszłości.
morderca pisze:Na Fx to się chyba nie sprawdza.
na forex ścierają się dwa systemy walutowe, dwie gospodarki, które starają się utrzymać bilans handlowy (wymianę towarów, pieniądza) jako stały. notowania forex bardziej przypominają sinusoidę jako wynik ścierania się tych systemów gospodarczych.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Kenia pisze:esli oddzielisz dwie sprawy, wejscie i zamkniecie pozycji (jak ja to robię od początku tej dyskusji)
Tu się pewnie różnimy, bo ja uważam, że to są w 90% dwa nierozerwalne elementy.

No i nawiązując to Twojego przykładu, gramy ja i Ty, no i Ty dajesz long, ja short, no i dajemy SL poniżej/powyżej tych wahan. No i obaj łapiemy TP.

No i jak się to ma do tego, że mamy 50% szans na trafienie w longa/shorta? ;)
Jak mówilem dla mnie to nierozerwalne elementy.

Ale ok, takie rozważania nic nie wnoszą do tematu. Już zostało powiedziane, że wszystkie elementy są ważne.
Dla mnie najważniejsza jest akurata zmiennośc, więc ustalenie TP i SL, czyli w pewien sposób się z Tobą zgadzam, że wyjście jest ważniejsze. Ale nie uważam, że isnieje 50% szans, że wzrośnie/spadnie

Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

LowcaG pisze:Ale ok, takie rozważania nic nie wnoszą do tematu. Już zostało powiedziane, że wszystkie elementy są ważne.
to sobie podyskutowalismy :wink: systemu z tego nie bedzie
LowcaG pisze:Dla mnie najważniejsza jest akurata zmiennośc, więc ustalenie TP i SL, czyli w pewien sposób się z Tobą zgadzam, że wyjście jest ważniejsze.
zmiennośc dla mnie też, SL i trailing stop.
LowcaG pisze:Ale nie uważam, że isnieje 50% szans, że wzrośnie/spadnie
i niech tak pozostanie :)
udanych łowów :wink:

beginner

Nieprzeczytany post autor: beginner »

Jest set-up na ekranie, to wiadomo w jakim zakresie cena może się poruszać, od punktu A do punktu B.

Więc są z góry określone punkty S/L i T/P. I teraz wyłącznie od wejścia zależy czy T/P będzie większy od S/L, jakiej wielkości będzie ewentualny zarobek i jakiej wielkości ewentualna strata.

Są punkty na wykresie, w których z dużym prawdopodobieństwem określić można chwilowy ruch/zakres ceny. Jeśli sprawdza się takie wejście z 80-90% prawdopodobieństwem, to minimalizując S/L, zwiększając kwotę wejścia, nadal trzymamy się sensownego MM i o to chodzi. W związku z tym, to właśnie wejście decyduje ile zarobimy a ile stracimy. Wyjście (S/L lub T/P) jest już znane w momencie wejścia i od wejścia zależy MM oraz ilość pipsów w tą czy we tą.

ForexowySzu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ForexowySzu »

Kenia pisze:
morderca pisze:Czytałem nawet takie opinie, że pozycje można otwierać losowo
Przeczytaj Van Tharp - Giełda , wolność i pieniądze , poradnik spekulanta strona 156 i 157. tam jest omówiony system zamykania pozycji oparty na 3*ATR i losowgo wchodzenia na pozycje. w ogóle polecam tą książkę, sam ją przeczytałem co najmniej 5 razy.

To ja polecam 2 razy lepszy system,na którym powinno się zarobić dokładnie 2 razy wiecej ,przy wejściu stosujemy analogicznie do sytuscji ten sam system zasade zamiast wchodzić losowo. :lol: :idea:

Ech te genialne systemy

ODPOWIEDZ