Zamykanie pozycji

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kenia »

oktar pisze:Czy naprawdę przy takim shorcie moje szanse na wygraną wynosiły 50%?
odniosę się do tego jednego zdania i wykresu bo nie chciałbym wdawać się w polemikę (był już wątek o losowości w którym wyłożyłem swoje poglądy).
ja wychodzę z założenia, że przeszłość nie determinuje tego co będzie się działo w przyszłości, daje wskazówki, podpowiada ale nie determinuje! nie możesz kategorycznie stwierdzić że kolejna świeczka będzie w górę lub w dół. przy takim typowaniu masz zawsze 50% szans na trafienie. na wykresie pokazałeś moment wejścia natomiast nie pokazałeś momentu wyjścia. według mnie szansa na to że short będzie wygrany istnieje. i wynosi 50%.
to zamkniecie pozycji rozstrzyga o tym, że transakcja jest wygrana a nie stan pozycji, kurs na tą chwilę.

Podam przykład, który moim zdaniem jest w pewnym sensie potwierdzeniem mojej tezy.

http://www.myfxbook.com/members/DeltaFi ... x-ea/39439 nic nie wiem o tym systemie ale zauważyłem pewne zależności.
ilość długich=1203 krótkich 1230 (prawie tyle samo)
wygrane kupna i wygrane krótkie (znowu tyle samo)
ale już transakcje wygrane i nieudane transakcje się bardzo różnią. koleś=automat (EDIT) jest rewelacyjny w zamykaniu pozycji!!!!!!!! i to jest jego przewaga.
tutaj ma profit. statystyka wskazuje na 50:50, to sposób zamknięcia czyni go mistrzem.

Dodano po 4 minutach:
oktar pisze:Granie bez stop lossów jak sugerujesz również jest niewykonalne.
tego w żaden sposób nie sugeruję, wręcz przeciwnie, sposób zamknięcia pozycji jest kluczem do sukcesu

Dodano po 9 minutach:
pin54 pisze:Dla mnie przemyślane wejście (wejście=transakcja) to takie które uwzględnia wiele czynników m.in długość ruchu, czas, kierunek na podstawie danych które posiadam, bez tego wejście jest nieprzemyślane!
z przemyślenia, czy też nie pozycji w tym momencie nie wynika gwarancja nawet minimalnie wyższej niż 50% szansy na jej realizację. kurs w tej chwili jest tylko punktem wyjścia do spadku lub wzrostu. a ja twierdzę, że szansa na to wynosi 50%.

pin54
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: pin54 »

Kenia pisze: z przemyślenia, czy też nie pozycji w tym momencie nie wynika gwarancja nawet minimalnie wyższej niż 50% szansy na jej realizację. kurs w tej chwili jest tylko punktem wyjścia do spadku lub wzrostu. a ja twierdzę, że szansa na to wynosi 50%.
Ja zauważyłem już w poprzednim poście że twierdzisz, że tak jest. Teraz miałem nadzieję że to umotywujesz jakoś.

Z podrzuconego przez Ciebie linka nie wynika nic poza tym, że gość gra w obie strony. Bardzo dobrze, że potrafi zamknąć pozycje, ale to nie znaczy że otwiera na chybił trafił - udowodnij, że tak jest i zakończymy temat. Ten link w żaden sposób nie potwierdza twojej tezy. Równie dobrze mogę napisąć, że dzięki dobrym wejsciom miał świetne okazje do profitowych zamknięć.

Ps.
Wypuszczę z ręki kamień, ma 2 możliwości spaść na dół lub polecieć do góry ... 50:50? Nie odpisuj, to tylko tak do przemyślenia.

beginner

Nieprzeczytany post autor: beginner »

nie możesz kategorycznie stwierdzić że kolejna świeczka będzie w górę lub w dół. przy takim typowaniu masz zawsze 50% szans na trafienie.
To nie patrz na świeczki... One na FX nie działają...

Moim zdaniem 80% sukcesu to wejście (system), 20% sukcesu to zamknięcie zgodnie z planem (SL/TP).

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Czy ja mam wrażenie, że tematy na tym forum kręcą się w kółko, a co gorsze rzeczy odkrywane sa w kółko te same rzeczy? ;)
oktar pisze:Wejście, wyjście, money management, dyscyplina i działający system to możnaby rzec 5 głównych elementów z których składa się gra nie tylko na FX, ale chyba większości rynków.
I tyle w temacie.

Kenia pisze:szanse losowego wejścia są jak 50:50. zawsze! szanse twojego przemyslanego wejscia tez są 50:50. zawsze! poki nie zamkniesz pozycji poty istnieje szansa. warunki techniczne dzwignia, czas i MC mogą determinować punkt wyjscia stratnego.
Szanse na co? Bo bardzo oglednie i pokretnie tlumaczysz ;)

To ja powiem inaczej, otwierając kierunek pozycji losowo, przy odpowiednio dużej zmienności mamy ponad 50 % na to że pójdzie w Góre i ponad 50%, że pójdzie w dół. Tylko nie znam zasięgu i kolejności. Udowodnisz, że nie?
Kenia pisze:kolejna świeczka będzie w górę lub w dół. przy takim typowaniu masz zawsze 50%
I co z tego, że swieczka jest w dół lub góre, jak w miedzy czasie moge złapac SL.

PS.
Ludzie myślą, że jest takie coś jak wejście,wyjście itd.
Nie ma ścisłego rozdziału na we/wy, bo duża częśc systemów opiera się na tym, że stawiamy SL, a to oznacza, ze na wejściu oznaczamy już moment wyjścia(dopuszczalny zasięg), a często stawiamy też TP, i ustalamy docelowy zasięg ruchu cen. Czyli wejscie zawiera w sobie już element wyjscia. I ni ema tu takiego czegoś jak wyjście.

Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

LowcaG pisze:Szanse na co? Bo bardzo oglednie i pokretnie tlumaczysz
Taki już jestem :wink: nikogo nie chcę i nie bedę przekonywał do swoich poglądów. nie stawiam prognoz, nie sugeruję się typowaniem innych. wszystko co opisuję wynika z moich przemysleń i mojego postrzegania sytuacji rynkowych. uczę się, zastanawiam nad tym co piszą inni i sprawdzam własnymi metodami.
argumenty innych czasami mnie przekonują, czasami nie. dzielę się swoimi i słucham innych. sam uważam, że mam rację ale też daję innym prawo do "mania" swojej.

podrzucę tylko jeden z wielu linków na temat wiedzy fachowców i przypadkowości, losowości.

http://kopalniawiedzy.pl/inwestycje-gie ... -11366.php

http://notowania.pb.pl/instrument/PBLucy/portfel-lucy

czy z małpą mozna podyskutować o tym dlaczego tak typowała???

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: LowcaG »

Kenia pisze:Taki już jestem Wink nikogo nie chcę i nie bedę przekonywał do swoich poglądów.[...]
Nikt chyba tak tego nie odebral. Mi po prostu chodziło o to abys doprecyzowal o co Ci chodzi.
podrzucę tylko jeden z wielu linków na temat wiedzy fachowców i przypadkowości, losowości.

http://kopalniawiedzy.pl/inwestycje-gie ... -11366.php
Jeśli chodzi o to badanie, to ma mało wspólnego z wiedza i fachowością.
1. Próba 3 osób.
2. Dziwna ekstrapolacja decyzji, na caly rok.
Podsumowując, żałosne.

Drugiego linku nie komentuje, bo nie znam metodologii itd.a nie chce mi się doszukiwac ;)

Jeśli chodzi o losowośc (kierunku) to w tym wątku conieco testowałem:
http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 80&start=0

[Edit]
Jeśli chodzi o losowe granie na giełdzie (czy to małpa czy cokolwiek) to oczywistym jest, że przy rzetelnym badaniu ostatecznie wynik(małp) będzie dążył do poziomu WIGu. Jeśli chodzi o traderów, to oni chcą osiągnąc wyższy wynik, dlatego zwiększają ryzyko i czasem się to udaje, a czasem nie.

Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

LowcaG pisze:Nikt chyba tak tego nie odebral. Mi po prostu chodziło o to abys doprecyzowal o co Ci chodzi.
OK. nigdy merytorycznych wypowiedzi nie traktuję jako atak :)

LowcaG pisze:Jeśli chodzi o to badanie, to ma mało wspólnego z wiedza i fachowością.
nie zgodzę się, wiedzę i fachowość reprezentowała jedna osoba - doradca inwestycyjny. przegrała z dyletantami.

jakie mieli szanse na początku zabawy? w momencie wyboru (wejścia)?

wszyscy mieli równe 50:50, że wzrosnie lub spadnie. moment sprawdzenia (zamknięcia pozycji) zweryfikował ich wejścia.

beginner

jakie mieli szanse na początku zabawy? w momencie wyboru (wejścia)?
wszyscy mieli równe 50:50, że wzrosnie lub spadnie.
To jest tylko i wyłącznie argument za tym, że czas działa na niekorzyść. Im dłuższy okres, tym trudniej przewidzieć. Zupełnie jak z pogodą. Na 2 dni przewidzisz, na miesiąc nie. Zbyt wiele niewiadomych.

W życiu tradera pojawiają się momenty, kiedy serce szybciej zaczyna bić bo na wykresie pojawia się trejd na 10 - 20 pipsów. I sztuka na tym, żeby go wyjąć.

Awatar użytkownika
Kenia
Gaduła
Gaduła

beginner pisze:To jest tylko i wyłącznie argument za tym, że czas działa na niekorzyść.
Ty mówisz, że czas działa na niekorzyść. ja pytam dlaczego na niekorzyść? a może na korzyść?
ja mówię czas w którym weryfikujesz czy twoje wejście było słuszne (zamknięcie). do momentu tej weryfikacji masz szanse równe 50:50.

Zaczynam się już powtarzać :?

moja konkluzja: wejście to 50/50 szans, zamknięcie to roztrzygnięcie (jednoznaczne) 100/0 lub 0/100, sukces, porażka.

to co było na wykresie przed wejściem nie gwarantuje szansy większej niż 50%.

beginner

to co było na wykresie przed wejściem nie gwarantuje szansy większej niż 50%.
Właśnie obalasz teorię wsparć i oporów i wpływu psychiki graczy na kurs... Ja tam w nią wierzę ;)

ODPOWIEDZ