odniosę się do tego jednego zdania i wykresu bo nie chciałbym wdawać się w polemikę (był już wątek o losowości w którym wyłożyłem swoje poglądy).oktar pisze:Czy naprawdę przy takim shorcie moje szanse na wygraną wynosiły 50%?
ja wychodzę z założenia, że przeszłość nie determinuje tego co będzie się działo w przyszłości, daje wskazówki, podpowiada ale nie determinuje! nie możesz kategorycznie stwierdzić że kolejna świeczka będzie w górę lub w dół. przy takim typowaniu masz zawsze 50% szans na trafienie. na wykresie pokazałeś moment wejścia natomiast nie pokazałeś momentu wyjścia. według mnie szansa na to że short będzie wygrany istnieje. i wynosi 50%.
to zamkniecie pozycji rozstrzyga o tym, że transakcja jest wygrana a nie stan pozycji, kurs na tą chwilę.
Podam przykład, który moim zdaniem jest w pewnym sensie potwierdzeniem mojej tezy.
http://www.myfxbook.com/members/DeltaFi ... x-ea/39439 nic nie wiem o tym systemie ale zauważyłem pewne zależności.
ilość długich=1203 krótkich 1230 (prawie tyle samo)
wygrane kupna i wygrane krótkie (znowu tyle samo)
ale już transakcje wygrane i nieudane transakcje się bardzo różnią. koleś=automat (EDIT) jest rewelacyjny w zamykaniu pozycji!!!!!!!! i to jest jego przewaga.
tutaj ma profit. statystyka wskazuje na 50:50, to sposób zamknięcia czyni go mistrzem.
Dodano po 4 minutach:
tego w żaden sposób nie sugeruję, wręcz przeciwnie, sposób zamknięcia pozycji jest kluczem do sukcesuoktar pisze:Granie bez stop lossów jak sugerujesz również jest niewykonalne.
Dodano po 9 minutach:
z przemyślenia, czy też nie pozycji w tym momencie nie wynika gwarancja nawet minimalnie wyższej niż 50% szansy na jej realizację. kurs w tej chwili jest tylko punktem wyjścia do spadku lub wzrostu. a ja twierdzę, że szansa na to wynosi 50%.pin54 pisze:Dla mnie przemyślane wejście (wejście=transakcja) to takie które uwzględnia wiele czynników m.in długość ruchu, czas, kierunek na podstawie danych które posiadam, bez tego wejście jest nieprzemyślane!