Z nedzy do pieniedzy ..:)

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
andy11
Maniak
Maniak

Re: Z nedzy do pieniedzy ..:)

Nieprzeczytany post autor: andy11 »

tak przy niedzieli i kawie... :mrgreen:
sytuacja zaczna byc arcyciekawa. ciekawe dokad ta awanturka pomiedzy chamburgerami a arabami doprowadzi. przez przypadek szaszka dostal po lapach na spadku ceny ropy. wydobycie lupkow staje sie nieoplacalne (wydobyane sa najnowoczesniejsza technologia co rowna sie z kosztami) araby wydobywaja ropke metoda konwencjonalna...ciekawe czy chamburger nie zawrze po cichu paktu z szaszka aby pokonac w tej ropnej awanturce arabow...bardzo ciekawe...(dodam ze juz kiedys chamburgery probowaly walczyc na tle ropki z arabami i jak myslicie kto wygral...hehhehe araby ropka byla po10$... :mrgreen:
"...wyniki z przeszlosci wcale nie daja gwarancji zyskow w przyszlosci"...

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

Wszystko OK tylko dlaczego arabom zależy na niskiej cenie ropy? Co oni tym zyskują? Tylko mniej zarabiają.....
czego nie kumam? ;)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

Mają tak niskie koszty wydobycia, ta że nawet przy cenie 20 dolców za baryłę są dobrze do przodu, mają również wielkie zasoby kapitału i mocno zróżnicowane inwestycje w innych branżach. Głodować nie będą. Wsyscy ci któzy nie są w stani ewydobywać roby tanij niż oni, Rosja, USA, Iran Wenezuela chcc=ą wyprzec z rynku ... to ma chcrakter próby wrogiego przejęcia udziałów w rynku. Elimimując konkurencję , będą prawie monopolistami... tak mi się wydaje... do tego dochodzą również aspekty religijne, przynajmniej w stosunku do Iranu

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

rozumiem, a czy ropy naprawdę jest "aż tyle"? Co z Peak Oil? i zmniejszaniem wydobycia bo kończy się ropa w danym miejscu i szukają gdzie indziej?
Co z faktem, że globalny popyt na ropę mimo wszystko rośnie rok do roku ?

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

highend pisze:rozumiem, a czy ropy naprawdę jest "aż tyle"? Co z Peak Oil? i zmniejszaniem wydobycia bo kończy się ropa w danym miejscu i szukają gdzie indziej?
Co z faktem, że globalny popyt na ropę mimo wszystko rośnie rok do roku ?
Wiesz nie jestm specjalistą , ale koncepcja Peak Oil, powstała w latach 50-tych, od tamtej pory odkryto nowe złoża i nowe technologie, co pewnie , trochę deformuje o obraz... USA znacznie ograniczyły import ropy co na pewno ma spory wpływ na ten obraz...
Utrzymywa nie pewnego poziomu, niższego niż 100 za baryłe, może skutecznie również ostudzić zapał w inwestowanie w poszukiwania nowych źródeł ropy .... na pewno jednek idzie o nowy podział tego rynku..
Pożyjemy zobaczymy

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

jackub pisze: odkryto nowe złoża i nowe technologie
hmm.. ja tam (dawno już dosyć) czytałem, że te wszystkie nowe złoża i podawane szacunkowe zasoby danego złoża starczają w danym złożu na np zaledwie rok światowego popytu....
w sumie dość dawno nie było info o jakimś większym odkryciu...
no bo co - usa łupki, a ropy ponoć dużo w krainach wiecznego lodu.... ;)

wszelkie skoki cen ropy (na UP) patrząc 10-20 lat wstecz to były zazwyczaj wywoływane konfliktami zbrojnymi.

I nagle okazuje się, ze jednak ropy jest duzo, wszelkie wojny o ropę są bez sensu,
a jej cena może wynosić nawet $20 za baryłkę ;) I jak to pomieścić ma jedna głowa? ;)

patrząc na wykres WTI to ropa znajduje się na linii trendu (wykres miesięczny) i sporo osób liczy, że odbije ;)
ja tam się dostosuję bo nie mam pozycji. Noży łapać nie zamierzam też.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

gdzie dwóch polaków tam trzy opinie. Tak dla ciekawostki, a może jest inne dno- who know?? :)
https://www.youtube.com/watch?v=B6UoUvVRma8
Jedyne co potwierdza teorie, to dziwny zbieg okoliczności, a ja w tak owy nigdy nie wierze 8)

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: drendriu »

Damfry pisze:gdzie dwóch polaków tam trzy opinie. Tak dla ciekawostki, a może jest inne dno- who know?? :)

Jedyne co potwierdza teorie, to dziwny zbieg okoliczności, a ja w tak owy nigdy nie wierze 8)
Mariusz Max Kolonko "Mówi jak jest" - Ceny ropy

"Tak długo jak bombardować będą pozycje kalifatu tak długo będziecie mieli niskie ceny ropy naftowej".

Wydawało by się, że zawsze było odwrotnie, i od bombardowań raczej cena ropy zawsze wzrastała....
Dziwne to tłumaczenie Kolonki i jakoś do mnie nie przemawia....

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

drendriu pisze:
Damfry pisze:gdzie dwóch polaków tam trzy opinie. Tak dla ciekawostki, a może jest inne dno- who know?? :)

"Tak długo jak bombardować będą pozycje kalifatu tak długo będziecie mieli niskie ceny ropy naftowej".

Wydawało by się, że zawsze było odwrotnie, i od bombardowań raczej cena ropy zawsze wzrastała....
To jest tylko założenie (nic więcej), że się dogadali... w zamian za ochronę przed kalifatem obniżają cenę ropy by dopaść ruskich.

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

drendriu pisze:

a czego tu nie rozumieć? w zamian za to że USA zbroi islamistów oni skupują od Arabów ropę po o wiele niższej cenie i wszyscy są zadowoleni :) a sama niby wojna z Państwem Islamskim to jest tylko przykrywka do tego ;) zauważcie że to wszystko zaczęło się w momencie kiedy Rosja zaczęła podskakiwać :) przypadek? nie sądzę :d

ODPOWIEDZ