XTB
Cóż macie taką niechęć do tego brokera (co nie jest moją sprawą), że mój pomysł zaginał w mroku postów. A może warto spróbować? Nie żebym naganiał, ale dzięki temu można skonfrontować wszystko w czasie rzeczywistym i zadać własne pytania i wszystkiego się dowiedzieć
Cóż, Wasza sprawa...

Trade what you see, NOT what you hear or think
chcialbym dorzuci dwa pieprze-to nie chodzi o niechec, tylko o kwestie braku umiejetnosci
taki broker jak XTB,TMS-to dla zwyklych zjadaczy jest wyniszczajacy-poczyniajac od dzwigni i marginesu zamykania pozycji
dla przykladu-XTB-przy zejsciu do 30procent depozytu,zamyka pozycje(zagraniczni daja wiecej-nawet 10/5procent),TMS przy zejsciu do 30-50procentach zaczyna zamykac pozycje dla rachunkow mini,przy direkt moze zejsc nawet do 20procent
dzwignia 1/100-zagraniczni daja 1/200,1/500......
ma to tez swoje plusy,mozna nauczyc sie zarzadzac ryzykiem
najgorsze zalozenie-to kazdy kto uczesniczyc w rynku forex-zaklada ze musi pomnozyc swoj kapital-tutaj jest najwiekszy blad
kolejny blad-znaczna czesc osob nie mial od czynienia kupowanien akcji-zobaczenia jak dzialaja rynki finansowe od kuchni,tylko od razu na gleboka wode w strone instrumentow pochodnych-potem dziwia sie ze sa rekwotowania przy jednym tiku:)
korzystanie z platform wersji demo-najwieksza zguba do prawdziwego sukcesu
kolejna wazna kwestia,nikt w sumie nie traci 100procent kapitalu przy wyzerowaniu konta,bo tak naprawde kupil cos co bylo warte 100razy wiecej,a wiec stracil tylko jeden procent tego co mial na rachunku!!!!
polecam poczytac troche o kontraktach terminowych i opcjach Johna hulla,a dla relaksu opis Nicolasa Darvasa,a potem bawic sie instrumentami pochodnymi
taki broker jak XTB,TMS-to dla zwyklych zjadaczy jest wyniszczajacy-poczyniajac od dzwigni i marginesu zamykania pozycji
dla przykladu-XTB-przy zejsciu do 30procent depozytu,zamyka pozycje(zagraniczni daja wiecej-nawet 10/5procent),TMS przy zejsciu do 30-50procentach zaczyna zamykac pozycje dla rachunkow mini,przy direkt moze zejsc nawet do 20procent
dzwignia 1/100-zagraniczni daja 1/200,1/500......
ma to tez swoje plusy,mozna nauczyc sie zarzadzac ryzykiem
najgorsze zalozenie-to kazdy kto uczesniczyc w rynku forex-zaklada ze musi pomnozyc swoj kapital-tutaj jest najwiekszy blad
kolejny blad-znaczna czesc osob nie mial od czynienia kupowanien akcji-zobaczenia jak dzialaja rynki finansowe od kuchni,tylko od razu na gleboka wode w strone instrumentow pochodnych-potem dziwia sie ze sa rekwotowania przy jednym tiku:)
korzystanie z platform wersji demo-najwieksza zguba do prawdziwego sukcesu
kolejna wazna kwestia,nikt w sumie nie traci 100procent kapitalu przy wyzerowaniu konta,bo tak naprawde kupil cos co bylo warte 100razy wiecej,a wiec stracil tylko jeden procent tego co mial na rachunku!!!!
polecam poczytac troche o kontraktach terminowych i opcjach Johna hulla,a dla relaksu opis Nicolasa Darvasa,a potem bawic sie instrumentami pochodnymi
- Janek Trader
- Pasjonat
vegajk
Podobno efixpolska (GFT) wysyła na życzenie podsumowanie roczne transakcji przeliczone po kursie NBP GRATIS. wystarczy tylko wpisać do PIT-a.
Podobno efixpolska (GFT) wysyła na życzenie podsumowanie roczne transakcji przeliczone po kursie NBP GRATIS. wystarczy tylko wpisać do PIT-a.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forex - wielka zmanipulowana szulernia
Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg
Forex - wielka zmanipulowana szulernia
Jakby co, to jestem po spożyciu legalnych napojów........
http://www.youtube.com/watch?v=mOB-LTL4jjg
No dziekuej za porady i ostrzezenia... no i albo otworze rachunek w XTB albo pojde do zagranicznego brokera i bede ukrywal przychody...
propo tej sprawy ze podobno xtb zamyka pozycje przy 30% depo to rozumiem dla przykladu: jesli kupuje pare depo zabezp okolo 350 zl lot 0.1 dzwignia 1:100 to gdy na tej pozycji bede stratny -250 to ja automatycznie zamkną ? jesli sie myle prosze o sprostowanie
propo tej sprawy ze podobno xtb zamyka pozycje przy 30% depo to rozumiem dla przykladu: jesli kupuje pare depo zabezp okolo 350 zl lot 0.1 dzwignia 1:100 to gdy na tej pozycji bede stratny -250 to ja automatycznie zamkną ? jesli sie myle prosze o sprostowanie
jesli idzie o dzwignie-nie bede sie zglebia sens twojej wypowiedzi co do sprostowania
napisze tylko mechanizm,nie operujac lotami,minilotami-bo w sumie to jest nie potrzebne
zalozmy:
-masz depozyt na kwote 1000zl
-kupiles cos za kwote 400zl(odpowiednik okolo 0.1lota)
-zostalo na rachunku 600zl-ta kwota jest kwota wolna-ona w pierwszej kolejnosci idzie na zaspokojenie wierzycieli-pozniej wkraczas w kwote depozytu faktycznie przeznaczonego na zabezpieczenie transakcji
-zejscie do poziomu 30procent dla depozytu 400zl,skutkuje zamykanie pozycji,czyli najpierw musisz stracisz te 600zl plus 340zl z depozytu
-sumarczynie wybije ci na koncie 60zl,czyli 30 procent z depozytu ze 400zl
tak mniej wiecej dziala mechanizm-troszke to blednie napisales-a moze zle zrozumialem
Dodano po 10 minutach:
napisze tylko mechanizm,nie operujac lotami,minilotami-bo w sumie to jest nie potrzebne
zalozmy:
-masz depozyt na kwote 1000zl
-kupiles cos za kwote 400zl(odpowiednik okolo 0.1lota)
-zostalo na rachunku 600zl-ta kwota jest kwota wolna-ona w pierwszej kolejnosci idzie na zaspokojenie wierzycieli-pozniej wkraczas w kwote depozytu faktycznie przeznaczonego na zabezpieczenie transakcji
-zejscie do poziomu 30procent dla depozytu 400zl,skutkuje zamykanie pozycji,czyli najpierw musisz stracisz te 600zl plus 340zl z depozytu
-sumarczynie wybije ci na koncie 60zl,czyli 30 procent z depozytu ze 400zl
tak mniej wiecej dziala mechanizm-troszke to blednie napisales-a moze zle zrozumialem
Dodano po 10 minutach:
nie rozumie o jaki pomysl chodzi-moze jasniej-jestem tutaj nowy,co nie znaczy ze nowy w forexie:)Nievinny pisze:Ale może ktoś by się wypowiedział na temat mojego pomysłu?
...pieniądze wyrastają na drzewie cierpliwości...
Dobry pomysł tylko zastanawiam się na ile taka konfrontacja przedstawi prawdziwe światło.Nievinny pisze:Ja myślę, że może warto ich zapytać, albo skonfrontować wersje ich klientów z wersją ich pracowników. Coś w rodzaju chatu? Myślę, że jeśliby użytkownicy chcieli i przedstawiciele XTB chcieli to można by coś takiego zrobić albo na forumowym chacie albo na IRCu.
Na forum jest dużo narzekających a pracownicy xtb prawdopodobnie będą i tak trzymać się swoich wersji.
Ja osobiście póki co jakiś uciążliwych rekwotów nie doświadczam, więc tu z mojej strony narzekań wielkich nie ma.
Jedno co mi się kiedyś nie spodobało to obsługa, doświadczyłem bowiem braku połączenia, dłuższa historia trwało w sumie ponad 14 h od ok 20-ej
przy pierwszym kontakcie sympatycznie ktoś powiedział że sprawdzi, spyta informatyka i zaraz oddzwoni do mnie, mija godzina nie dzwoni, dzwonię ja, ktoś inny odbiera i ku mojemu zdziwieniu wyklucza jakby wersję pierwszego bo informuje mnie że nie wie o co chodzi a na moją informację o sprawie przekazanej do informatyka mówi że ten to będzie dopiero rano i teraz to niemożliwe.
Z innych obserwacji nie podobało mi się to że jedni odbierając telefon w xtb mają zwyczaj się przedstawiać inni nie, a telefonów wtedy wykonałem więcej bo i rano jeszcze, i zamykałem zlecenia w międzyczasie.
Suma sumarów sprawa rano ok 10 zakończyła się sukcesem, pewnie wtedy już był informatyk, wysłali mi program generujący trasę połączenia i po odesłaniu do nich wyniku tego testu zaraz wszystko wróciło do normy, jak dla mnie niepotrzebne było tylko to nocne kręcenie.
Panowie najwiekszy problem z XTB jest taki, ze jesli zaczynasz regularnie zarabiac coraz wieksza kase, to nakladaja opoznienia i stad rekwoty i inne utrudnienia, albo wyskakuje okienko "zapytaj". Mysle ze wiele osob podzieli moje zdanie, aczkolwiek podejrzewam ze takich juz w tym watku moze nie byc, bo dawno uciekli od tego brokera.
Naprawde szkoda waszych nerwow i dajcie sobie z xtb spokoj. Coz z tego ze dostaniesz PIT, jak bedziesz rozliczal straty, albo minimalne zyski. Szkoda ze mi tez nie chcialo sie posluchac wczesniej rad krytykujacych tego brokera i "zjedli" moje pierwsze depo. Teraz jestem w AM, tez maja wiele minusow, ale mozna regularnie zarabiac bez szargania nerwow i uwierzcie - w porownaniu do xtb, admiralowie to eldorado
Jeszcze mozna pomyslec nad FxPro - mnie kusi zeby u nich sprobowac, bo wiele osob sie dosc pozytywnie o nich wypowiada, ale to w osobnym watku.
Naprawde szkoda waszych nerwow i dajcie sobie z xtb spokoj. Coz z tego ze dostaniesz PIT, jak bedziesz rozliczal straty, albo minimalne zyski. Szkoda ze mi tez nie chcialo sie posluchac wczesniej rad krytykujacych tego brokera i "zjedli" moje pierwsze depo. Teraz jestem w AM, tez maja wiele minusow, ale mozna regularnie zarabiac bez szargania nerwow i uwierzcie - w porownaniu do xtb, admiralowie to eldorado

Jeszcze mozna pomyslec nad FxPro - mnie kusi zeby u nich sprobowac, bo wiele osob sie dosc pozytywnie o nich wypowiada, ale to w osobnym watku.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2009, 21:30 przez elamika, łącznie zmieniany 2 razy.