Wyświetlanie wartości zmiennych na wykresie

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
FaRa0n
Stały bywalec
Stały bywalec

Wyświetlanie wartości zmiennych na wykresie

Nieprzeczytany post autor: FaRa0n »

Próbuje zrobić własne EA, które niestety uzywa sporo warunków logicznych przy zawieraniu transakcji. Prześledzenie wartosci na jakich zostalo otwarte/zamkniete dane zlecenie robi sie już dość uciążliwe, próbowałem więc zrobić aby np. przy otwieraniu pozycji rysowany byl obiekt, a w jego etykiecie zawarte byly wartości interesujących mnie zmiennych (więcej niz jedna). Starałem się to opanować funkcjami ObjectCreate i ObjectSetText, ale bazując na przykładach ze znanego zapewne wszystkim "Kurs MetaQuotes Language 4" niewiele udało mi sie wskórać. Po prostu nie czaje tego, a straciłem na to już masę czasu :-/
Na forum znalazłem funkcję "void rysuj_obj_text(string obiekt)", ale wyświetla ona tylko jedną wartość w dodatku gdzieś pośrodku ekranu, a nie przy otwieranej pozycji, więc jej zastosowanie jest dla mnie średnio przydatne.
Czy spotkał sie może ktoś z Was z gotową funkcją, która wyświetlałaby wartości zadanych zmiennych przekazywanych do niej formie parametrów albo posiada jakieś podobne rozwiązanie?
Będę wdzięczny za pomoc.

Awatar użytkownika
borysewicz
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Wyświetlanie wartości zmiennych na wykresie

Nieprzeczytany post autor: borysewicz »

FaRa0n pisze: "Kurs MetaQuotes Language 4"
a sprawdzałeś

Kod: Zaznacz cały

Comment()
Możesz zrobić też tak, że w wysyłanym zleceniu

OrderSend(Symbol(), OP_BUY, 1, Ask, 3, Ask - 7 * Point, Ask + 8 * Point, "Komentarz", 1024, 0, Red);
w komentarz dasz jakąć zmienną
Nie ma nic bardziej niezwykłego od przewidzenia czegoś co nie jest takie oczywiste.

Awatar użytkownika
FaRa0n
Stały bywalec
Stały bywalec

Polecenia Comment() faktycznie nie sprawdzałem. Może nie do końca o to mi chodziło, bo z tego co widzę, to polecenie to nadaje się bardziej do śledzenia bieżących wartości, ale i tak znacznie ułatwi mi to analizowanie, bo dotychczas bawiłem się printami. No a nie muszę chyba mówić jak wygląda dziennik zwłaszcza, gdy niektóre wpisy generowane są wraz z każdym tickiem :)

Natomiast z komentarzem przy OrderSend będę miał chyba problem aby w ten sposób odnotował wartości kilku zmiennych, no ale może coś wymyślę.
Wielkie dzięki!

Awatar użytkownika
xpep
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: xpep »

FaRa0n pisze: No a nie muszę chyba mówić jak wygląda dziennik zwłaszcza, gdy niektóre wpisy generowane są wraz z każdym tickiem
mozesz dawac print raz na swieczke :wink:

a w Twoim przypadku chyba lepszy poprostu print zmiennych ktore Cie interesuja w momencie kiedy masz wejscie

if( waunki do wejscia )
{   ordersend
    ten wspomniany print tutaj albo comment wygodniej w sumie
}
FaRa0n pisze:Natomiast z komentarzem przy OrderSend będę miał chyba problem aby w ten sposób odnotował wartości kilku zmiennych, no ale może coś wymyślę.
Wielkie dzięki!
nie bo mozesz dodawac komentarze np

int a,b,;
OrderSend(Symbol(),OP_BUY,0.1,Ask,0,Ask-10*Point ,Ask+10*Point," a "+a+" b "+b+,111,0,Green);

Awatar użytkownika
FaRa0n
Stały bywalec
Stały bywalec

xpep pisze:
nie bo mozesz dodawac komentarze np

int a,b,;
OrderSend(Symbol(),OP_BUY,0.1,Ask,0,Ask-10*Point ,Ask+10*Point," a "+a+" b "+b+,111,0,Green);
Fajne to, nie wiedziałem że tak można połączyć :)

Docelowo i tak pewnie będę próbował trochę więcej tekstu upakować na wykresie za pomocą obiektów tekstowych, bo na razie szaleję z poleceniem comment, ale jak zapewne wiecie ma one spore ograniczenia,a przynajmniej tak mi się wydaje. Nie da się chyba przy jej pomocy wyświetlić dwóch linii tekstu, czy zmienić kolor niektórych wyświetlanych zmiennych, co akurat bardzo by mi się przydało.

W każdym razie przy pomocy Waszych wskazówek i tak znacznie łatwiej analizuje mi się zachodzące warunki, tak wiec jeszcze raz wielkie dzięki.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

FaRa0n pisze:Nie da się chyba przy jej pomocy wyświetlić dwóch linii tekstu
Da się, dajesz "/n" lub "\n" - nie pamiętam który ;)
FaRa0n pisze: czy zmienić kolor niektórych wyświetlanych zmiennych
Nie da się nic z tekstem zrobić, ani zmienić koloru, czcionki, pogrubienia, pochylenia czy podkreślenia

Comment jest bardzo szybkie jak masz obiekty to czasami są lagi w wyświetlaniu
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

Awatar użytkownika
FaRa0n
Stały bywalec
Stały bywalec

Tig3r pisze:Da się, dajesz "/n" lub "\n" - nie pamiętam który Wink
Sprawdziłem już, "\n" działa elegancko :)
Thx!

ODPOWIEDZ