Wygrać z samym sobą.

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

Wygrać z samym sobą.

Nieprzeczytany post autor: Freddie »

Muszę założyć ten dziennik bo bez przymusu nie ma na mnie rady.

Grę w realu zacząłem niedawno, demo i na "sucho" praktykuję już gdzieś z rok i co? jak się robi zlecenia na papierze to jest przyjemnie, lecą pipsy. W tydzien 50-200 pipsów zdobywałem miesiąc w miesiąc.
A real? Pierwsze 2 tygodnie - spoko, 150 pipsów, a potem? w miesiąc strata 600pipsów i mam tylko parę dolarów zapasu żebym mógł na aud/usd operację zrobić. Od ponad tygodnia na depo trwa u mnie konsolidacja: dobra operacja (paredziesiąt pipsów zysk) -> parę kiepskich wejść które kasują zysk (w większości jest to po parę usd na operację) i tak w koło Macieja.
Nawet dzisiaj na aud/usd zrobiłem trzy operacje na sell i każdą (!) zamknąłem na lekkiej stracie bo po prostu się boję że jedna nieprzewidzania korekta mnie wyrzuci.
W tym momencie zrobiłem kolejne wejście, 21pipsów zysku grając na spadki wg. kanału spadkowego wyznaczonego na 4h TF, tylko co teraz? Moja pazerność pewnie znowu nie pozwoli mi zamknąć operacji z zyskiem bo wyczekam ją aż wyjdę na zero lub minimalną stratę. Z drugiej strony wychodzenie z kanału 4h już po godzinie jest głupstwem. Nie umiem sobie z tym po prostu poradzić.
Dziennik ten będzie moim sposobem na przymuszenie się do konsekwentnej i roztropnej gry na dłuższych TF i do zbudowania systemu którym będzie mi się dobrze grało.
Uzywam jednego wskaźnika który jest oparty na połączeniu RSI i MA + do tego Bandy Bollingera, to wszystko. Większy jarmark na wykresie powodował u mnie dezorientację.

Proszę o wyrozumiałe podejście, nie od razu Rzym zbudowano, a to forum jest na prawdę fajne i mam nadzieje że pomoże mi być lepszym.
Freddie.

Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

Wejście #1
Sell AUD/USD z 0.99470

SL - Nie ustawiałem, w obecnej sytuacji nie bardzo jest z czego ustawiać, poza tym wydaje mi się że krótka korekta wzrostowa była dzisiaj nad ranem, cofać się nie powinno.
TP - Tez nie mam koncepcji. Kanał 4H sugeruje gdzieś z 70-100(?) pipsów, moja głowa podpowiada mi żeby brać te 20pipsów które już mam i za 5min zrobić najlepiej pięć innych operacji (by się niechybnie wyzerować).

Nie wiem co więcej powiedzieć. Wejście zrobiłem gdy zauwazyłem ze przebiło poziom 0.9952-0.9970 który się skutecznie bronił przez 4 godziny. Mimo ze jest zysk to jednak nie było żadnego przemyślenia, po prostu desperacja próba zarobienia czegoś po całym dniu walki samego ze sobą. :evil:

Obrazek

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Nie wiem czy potrzebujesz rad, ale coś napiszę ;-) Wygląda na to, że grasz w trzy karty, taki hazard. Niestety, do sensownej gry potrzebny jest system. Byle jaki, ale system. I oczywiście żelazne trzymanie się jego reguł, bo inaczej nie będziesz wiedział, czy jest zyskowny czy stratny.

Bollingera wyrzuć, nic nie daje, często wprowadza w błąd. Przetestowałem różne wskaźniki i doszedłem do prawdy oczywistej: tylko Price Action ;-) No dobra, z małym wyjątkiem - używam MACD i stocha do doprecyzowania momentu wejścia oraz RSI celem oceny ssania ;-) Ale cała analiza to S/R i fibo.

I nie graj w pieniądze ;-)

Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

Dlaczego zagrałem?
- Na 4H było odbicie od górnej linii kanału (spóźniłem i to sporo ale nie dałem rady wczesniej zrobić operacji.
- Na 1H przebiło poziom który testowało przez 4 świeczki
- Na AUD/USD w nocy zwykle kurs też ładnie leci, to nie jest tak jak na edku że w nocy nie ma żywej duszy, poza tym w nocy są dane.
- Zniecierpliwienie i złość na siebie...

Przemyślałem sprawę, operację zamknąłem +15,7 pipsa co pokrywa moje ostatnie dwa dni "grania", koniec ze zleceniami wieczorem.

Tak ogólnie mam spóźniony zapłon bo najlepsze już za mną na aussie, no cóż. Pytanie tylko co dalej? Gra na dalsze spadki czy obawa że linie wsparcia wytyczone na W1 tym razem róznież zadziałają i będziemy świadkami ostrego zwrotu na tydzięń-dwa?

By_żyło_się_lepiej, dzięki wielkie że napisałeś, ciesze się że jednak nie zostałem olany ze swoim problemem :D

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

By_żyło_się_lepiej jedno pytanie, używasz truechanel, który rysuje kanał np. w tym wypadku tygodniowy i piszesz, że zostało jeszcze trochę miejsca, jakby ten kanał rzeczywiście miał zahamować spadki. Jak się oddali wykres to nie wiadomo z czego ten kanał jest rysowany ( z jakich punktów) mógłbyś to jakoś rozjaśnić? raz piszesz żeby grać to co widać, a teraz piszesz jakbyś prognozował miejsce zwrotu?
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

Awatar użytkownika
Freddie
Gaduła
Gaduła

Wirus, wydaje mi się że bardzo potrzebuję rad. Własciwie gdybym ich nie potrzebował to siedziałbym i pogrążał się w ciągu dalszym.

Wiem że system to ważna rzecz, problem w tym że nie wiem co konkretnie w nim zawrzeć. SL jest potrzebny ale teraz nie mam z czego go ustawiać. TP u mnie póki co nie chce działać bo nie wytrzymuję wystarczająco długo aby kurs się do niego zbliżył. I co jeszcze dodatkowo? Wchodzę gdy jeden wskaźnik którego używam da mi sygnał, na H1 i wzwyż działa z dużą skutecznością.

Bollinger służy mi do "odnalezienia się" na wykresie. Nie ukrywam też, że często bandy dają mi na coś nadzieję ale potem okazuje się że to był kiepski pomysł.

Gra na pieniądze... Kurcze, w całym tym szaleństwie o tym zapomniałem. Słuszna uwaga, dzięki Wirus za post :wink:

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Freddie pisze:Wiem że system to ważna rzecz, problem w tym że nie wiem co konkretnie w nim zawrzeć.
Może to:

System gry powinien określać:
• na jakim instrumencie gramy,
• w jakim momencie wchodzimy w pozycję,
• w jakim momencie wychodzimy z pozycji celem realizacji zysku,
• w jakim momencie wychodzimy z pozycji stratnej, celem ochrony kapitału,
• jakim % kapitału ryzykujemy (MM),
• jak zachowamy się gdy po wejściu w pozycję sytuacja rynkowa się zmieni.

Jak ktoś ładnie powiedział: chwytamy trend za jaja i wykręcamy tak, że się zesra pipsami. Nasz plan, to trzymać się planu. Przejdziemy przez sesję jak gówno przez rurę!
SL jest potrzebny ale teraz nie mam z czego go ustawiać. TP u mnie póki co nie chce działać bo nie wytrzymuję wystarczająco długo aby kurs się do niego zbliżył. I co jeszcze dodatkowo?
Może powinieneś poćwiczyć jeszcze demo? Albo realne mikroloty?

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

Freddie pisze:Wiem że system to ważna rzecz, problem w tym że nie wiem co konkretnie w nim zawrzeć
Freddie to jest właśnie najtrudniejsze, skoro masz już wskaźnik, który daje ci dobre sygnały to wykorzystaj to jako podstawę. Reszta niech wyznacza ci TP i SL, może być do tego pomocne LT,SR, Kanał itd. Sprawdź w testerze ile razy wskaźnik o którym pisałeś dał ci dobry sygnał na 100 prób. Potem zobacz, czy był to okres konsolidacji czy panował jakiś trend, jaka była zmienność( czy lepsze sygnały były podczas mniejszej czy większej) określ RR i MM i dopiero po testach wejdź z powrotem w REAL. To co napisałem można uznać za banały, sam o tym wiem bo nie pokazuje żadnego rozwiązania, ale gotowego rozwiązania nie znajdziesz.

Awatar użytkownika
temal
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: temal »

Ja grałem z 500 zł depo na 0.01 lot, później 0,02 teraz gram 0,03 baz strachu przed utratą pieniędzy. To chyba jest najważniejsze jeżeli pojawia sie ryzyko to chyba nawet najbardziej doswiadczeni popełniają błędy... Stawianie SL i TP w odpowiednich pozycjach na większych TF wymaga dużego doświadczenia. W teorii wszystko bardzo ładnie wyglada linie oporu fibonacci eliot itp ale uważam że to wyższa szkoła jazdy, trzeba mieć sporo godzin przesiedzianych. Myslę że poszedłem dobrą drogą przez skalping na m1 i powoli na wyższe TF. Jeżeli chcesz zarabiac to radziłbym małe TP na m5 i m15 minimalny wkład i w końcu załapiesz sie z falą... Na Price Action podejrzewam że codziennie nie bedziesz zarabiał a po Twoim poście widzę że chciałbyś grać DT... Poza tym jezeli sie denerwujesz tak jak ja przed wykresem to najlepiej wyłączyc MT4 i sprawdzać wyniki wieczorem ewentualnie SL przestawić. Ze stałą strategią tez bym sie pokłócił rynek to nie ruletka trzeba być elastycznym tego chyba najbardziej skalping mnie nauczył i inne w przeszłości gry i zabawy. Osobiście wychodze z założenia że kazde wejście jest albo dochodowe albo stratne aby zarobic musisz być w 51% pewny swojej decyzji. Zakładam w którą stronę pójdzie wykres jeżeli otrzymam sygnał i jestem pewny siebie to wchodzę. Nie myśle o pieniądzach bo cały czas gram 1/1500 depozytu... Aby zarobić rzeczywiście trzeba ugrać 50-100 pipsów dziennie ale bez stresu to wydaje sie tylko zabawne. Taka mała uwaga poczatkującego ;)
Jeśli robisz wszystko jak należy to znaczy że nie jesteś bohaterem ;) http://youtu.be/mLXQltR7vUQ

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Freddie pisze:Wirus
Wiem że system to ważna rzecz, problem w tym że nie wiem co konkretnie w nim zawrzeć.
Stworzenie PLANU (nie systemu), to nie jest prosta sprawa. Papier przyjmie wszystko, ale żeby to miało styczność z rzeczywistością, trzeba wielu prób i udoskonaleń. Najważniejsze to zacząć, a potem konsekwentnie brnąć do przodu.

Depo się nie przejmuj ;). To pewnie nie jedyne, jakie stracisz. Potraktuj to jak czesne w szkole.
SL jest potrzebny ale teraz nie mam z czego go ustawiać. TP u mnie póki co nie chce działać bo nie wytrzymuję wystarczająco długo aby kurs się do niego zbliżył.
Opracuj jaki SL ustawiać i używaj go konsekwentnie. Nawet jeśli środki na koncie go nie pokryją.
Bollinger służy mi do "odnalezienia się" na wykresie. Nie ukrywam też, że często bandy dają mi na coś nadzieję ale potem okazuje się że to był kiepski pomysł.
Miałem dokładnie identyczne przejścia z Bolingerem. Polecam spróbować indyka z załącznika. Początkowo ustawienia fabryczne, ale zachęcam do grzebania w nich i dopasowywania do własnej koncepcji.

EDIT: Dodałem screeny z przykładami użycia TMA.

EDIT 2: Jeszcze jedna uwaga, odnośnie TP, często stawia się go zbyt optymistycznie. Warto go ustawić i ciąć pozycję np. w połowie drogi lub jeśli sprawy przybierają zły obrót to nawet wcześniej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ