Wuza Daytrading, 10k $ Real, podsumowanie str. 79

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Adrianoforex
Maniak
Maniak

Re: Wuza Daytrading, 10k $ Real, podsumowanie str. 79

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Tak na prawdę to Wuza cały czas zarządzał wirtualną kasą, konkursową, której nie mógł ani wypłacić, ani przeznaczyć na inne cele inwestycyjne. Warto byłoby spytać albo dobrego radcę w tym zakresie, albo poprosić o interpretację organ skarbowy. Ja już kiedyś czekałem na ich interpretację ( 8 miesięcy łącznie). 10% byłoby dobrze, od tego co Wuza dostanie na konto.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Awatar użytkownika
trader
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: trader »

Tak jak pierwsza część regulaminu jest jasna i czytelna - rachunek konkursowy w oparciu o wirtualne środki tak ogólne warunki przyznawania nagród już takie nie są.

Ale

"11. Podmiot wspierający potrąci od nagrody pieniężnej kwotę podatku na podstawie właściwych przepisów. W przypadku nagród rzeczowych Organizator jako płatnik odprowadzi kwotę należnego podatku."

Jak dostałeś iPada to zapłacą za Ciebie podatek ale to co masz dostać będzie pomniejszone o podatek.

"2. Laureaci Gry z miejsc I – III otrzymają rachunki inwestycyjne, których fundatorem jest firma Admiral Markets, z następującymi kwotami:
I miejsce 10 000$ (wymagany obrót 300 lotów, 20% drawdown, 6 miesięcy)
[...]
W przypadku spełnienia warunków Laureatom wypłacana jest nadwyżka, którą uda im się zarobić wykorzystując otrzymane rachunki
inwestycyjne."

Z tego punktu wynika, że nagrodą jest kwota 10K a 'nadwyżka' nie jest określona niestety :(

Jeśli chodzi o Ciebie to musisz czekać na przelew (bo jak wcześniej napisali sami dokonają potrącenia) - jak będzie pomniejszony o 1K to podatek 19% należy zapłacić od nadwyżki wypełniając pit38 i tyle.
Jak będzie pobrany 10% od całości to nic nie musisz robić :)
Just do it !

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Wuza »

trader pisze:Tak jak pierwsza część regulaminu jest jasna i czytelna - rachunek konkursowy w oparciu o wirtualne środki tak ogólne warunki przyznawania nagród już takie nie są.

Ale

"11. Podmiot wspierający potrąci od nagrody pieniężnej kwotę podatku na podstawie właściwych przepisów. W przypadku nagród rzeczowych Organizator jako płatnik odprowadzi kwotę należnego podatku."

Jak dostałeś iPada to zapłacą za Ciebie podatek ale to co masz dostać będzie pomniejszone o podatek.

"2. Laureaci Gry z miejsc I – III otrzymają rachunki inwestycyjne, których fundatorem jest firma Admiral Markets, z następującymi kwotami:
I miejsce 10 000$ (wymagany obrót 300 lotów, 20% drawdown, 6 miesięcy)
[...]
W przypadku spełnienia warunków Laureatom wypłacana jest nadwyżka, którą uda im się zarobić wykorzystując otrzymane rachunki
inwestycyjne."

Z tego punktu wynika, że nagrodą jest kwota 10K a 'nadwyżka' nie jest określona niestety :(

Jeśli chodzi o Ciebie to musisz czekać na przelew (bo jak wcześniej napisali sami dokonają potrącenia) - jak będzie pomniejszony o 1K to podatek 19% należy zapłacić od nadwyżki wypełniając pit38 i tyle.
Jak będzie pobrany 10% od całości to nic nie musisz robić :)

Sprawa jest dużo bardziej skomplikowana bo umowa z AM zawiera zapis o mojej odpowiedzialności za podatki.
I dodatkowo o tym, że 20% wypracowanego zysku zabiera AM :) ( Co jest dla mnie po części sugestią że to oni płacą podatek od inwestycji w Estoni )
Dodatkowo kwota jaką przeleją mi na konto nazywana w umowie jest bonus lub w polskiej wersji premią co też pozostawia dużą dowolność interpretacji.

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Adrianoforex pisze:Tak na prawdę to Wuza cały czas zarządzał wirtualną kasą, konkursową, której nie mógł ani wypłacić, ani przeznaczyć na inne cele inwestycyjne. Warto byłoby spytać albo dobrego radcę w tym zakresie, albo poprosić o interpretację organ skarbowy. Ja już kiedyś czekałem na ich interpretację ( 8 miesięcy łącznie). 10% byłoby dobrze, od tego co Wuza dostanie na konto.
Z tego co udało mi się dowiedzieć, jeśli US nie odpowie na wniosek o interpretacje w ciągu 4 miesięcy to wiążąca jest wersja którą podajesz jako oczekiwaną przez Ciebie.
Poczekam na opinie prawnika a później pewnie właśnie taki wniosek będę musiał złożyć.

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Tak. Kłopot w tym, że termin ten pewnie się wydłuża, gdy zadają ci pytania. Ale moja sprawa dotyczyła rozliczenia podatku od sprzedaży nieruchomości.

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Awatar użytkownika
kubuś puchatek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kubuś puchatek »

Gratulacje końcowego wyniku Wuza. Jesteś mądrym Gościem, możesz daleko zajść. Serwus.

Awatar użytkownika
Kimkolwiek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Kimkolwiek »

wuza jak tam wszystko? do przodu?
Moja droga do wielkiego chajcu: http://www.forexfactory.com/kimkolwiek#27
Cos dla relaksu: https://www.youtube.com/watch?v=ACVUPrlDeTI
Nie sprzedaje sygnalow, nie robie szkolen.

WARNING:
DO NOT TRY THIS AT HOME!

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Nic nowego. Kontakt z admiralem jest ok od pewnego czasu i od nich rowniez mam zapewnienie ze umowa jest legalna w swietle polskiego prawa. Aktualnie dopinam umowe z biurem rachunkowym i czekam na przelew od AM ) Do tradingu wroce chyba dopiero od stycznia.

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Wuza pisze:Nic nowego. Kontakt z admiralem jest ok od pewnego czasu i od nich rowniez mam zapewnienie ze umowa jest legalna w swietle polskiego prawa. Aktualnie dopinam umowe z biurem rachunkowym i czekam na przelew od AM ) Do tradingu wroce chyba dopiero od stycznia.

Jeszcze nie wypłacili kasiurki? Mieli chyba 7 dni na wypłatę. :shock:

Wuza
Pasjonat
Pasjonat

Umownie 7 roboczych. Uprzedzili, ze moze im to zajac do 14 ale mozliwe ze jutro bedzie kasa na koncie. Nie bede sienspinac w trj chwili o kilka dni

ODPOWIEDZ