Wuza Daytrading, 10k $ Real, podsumowanie str. 79
-
- Maniak
Re: Wuza Daytrading, 10k $ Real, podsumowanie str. 79
Tak na prawdę to Wuza cały czas zarządzał wirtualną kasą, konkursową, której nie mógł ani wypłacić, ani przeznaczyć na inne cele inwestycyjne. Warto byłoby spytać albo dobrego radcę w tym zakresie, albo poprosić o interpretację organ skarbowy. Ja już kiedyś czekałem na ich interpretację ( 8 miesięcy łącznie). 10% byłoby dobrze, od tego co Wuza dostanie na konto.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79
Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.
Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.
Tak jak pierwsza część regulaminu jest jasna i czytelna - rachunek konkursowy w oparciu o wirtualne środki tak ogólne warunki przyznawania nagród już takie nie są.
Ale
"11. Podmiot wspierający potrąci od nagrody pieniężnej kwotę podatku na podstawie właściwych przepisów. W przypadku nagród rzeczowych Organizator jako płatnik odprowadzi kwotę należnego podatku."
Jak dostałeś iPada to zapłacą za Ciebie podatek ale to co masz dostać będzie pomniejszone o podatek.
"2. Laureaci Gry z miejsc I – III otrzymają rachunki inwestycyjne, których fundatorem jest firma Admiral Markets, z następującymi kwotami:
I miejsce 10 000$ (wymagany obrót 300 lotów, 20% drawdown, 6 miesięcy)
[...]
W przypadku spełnienia warunków Laureatom wypłacana jest nadwyżka, którą uda im się zarobić wykorzystując otrzymane rachunki
inwestycyjne."
Z tego punktu wynika, że nagrodą jest kwota 10K a 'nadwyżka' nie jest określona niestety
Jeśli chodzi o Ciebie to musisz czekać na przelew (bo jak wcześniej napisali sami dokonają potrącenia) - jak będzie pomniejszony o 1K to podatek 19% należy zapłacić od nadwyżki wypełniając pit38 i tyle.
Jak będzie pobrany 10% od całości to nic nie musisz robić
Ale
"11. Podmiot wspierający potrąci od nagrody pieniężnej kwotę podatku na podstawie właściwych przepisów. W przypadku nagród rzeczowych Organizator jako płatnik odprowadzi kwotę należnego podatku."
Jak dostałeś iPada to zapłacą za Ciebie podatek ale to co masz dostać będzie pomniejszone o podatek.
"2. Laureaci Gry z miejsc I – III otrzymają rachunki inwestycyjne, których fundatorem jest firma Admiral Markets, z następującymi kwotami:
[...]
W przypadku spełnienia warunków Laureatom wypłacana jest nadwyżka, którą uda im się zarobić wykorzystując otrzymane rachunki
inwestycyjne."
Z tego punktu wynika, że nagrodą jest kwota 10K a 'nadwyżka' nie jest określona niestety

Jeśli chodzi o Ciebie to musisz czekać na przelew (bo jak wcześniej napisali sami dokonają potrącenia) - jak będzie pomniejszony o 1K to podatek 19% należy zapłacić od nadwyżki wypełniając pit38 i tyle.

Just do it !
trader pisze:Tak jak pierwsza część regulaminu jest jasna i czytelna - rachunek konkursowy w oparciu o wirtualne środki tak ogólne warunki przyznawania nagród już takie nie są.
Ale
[...]
inwestycyjne."
Sprawa jest dużo bardziej skomplikowana bo umowa z AM zawiera zapis o mojej odpowiedzialności za podatki.
I dodatkowo o tym, że 20% wypracowanego zysku zabiera AM

Dodatkowo kwota jaką przeleją mi na konto nazywana w umowie jest bonus lub w polskiej wersji premią co też pozostawia dużą dowolność interpretacji.
Z tego co udało mi się dowiedzieć, jeśli US nie odpowie na wniosek o interpretacje w ciągu 4 miesięcy to wiążąca jest wersja którą podajesz jako oczekiwaną przez Ciebie.Adrianoforex pisze:Tak na prawdę to Wuza cały czas zarządzał wirtualną kasą, konkursową, której nie mógł ani wypłacić, ani przeznaczyć na inne cele inwestycyjne. Warto byłoby spytać albo dobrego radcę w tym zakresie, albo poprosić o interpretację organ skarbowy. Ja już kiedyś czekałem na ich interpretację ( 8 miesięcy łącznie). 10% byłoby dobrze, od tego co Wuza dostanie na konto.
Poczekam na opinie prawnika a później pewnie właśnie taki wniosek będę musiał złożyć.
-
- Maniak
Tak. Kłopot w tym, że termin ten pewnie się wydłuża, gdy zadają ci pytania. Ale moja sprawa dotyczyła rozliczenia podatku od sprzedaży nieruchomości.
- kubuś puchatek
- Gaduła
Gratulacje końcowego wyniku Wuza. Jesteś mądrym Gościem, możesz daleko zajść. Serwus.
- Kimkolwiek
- Pasjonat
wuza jak tam wszystko? do przodu?
Moja droga do wielkiego chajcu: http://www.forexfactory.com/kimkolwiek#27
Cos dla relaksu: https://www.youtube.com/watch?v=ACVUPrlDeTI
Nie sprzedaje sygnalow, nie robie szkolen.
WARNING:
DO NOT TRY THIS AT HOME!
Cos dla relaksu: https://www.youtube.com/watch?v=ACVUPrlDeTI
Nie sprzedaje sygnalow, nie robie szkolen.
WARNING:
DO NOT TRY THIS AT HOME!
Nic nowego. Kontakt z admiralem jest ok od pewnego czasu i od nich rowniez mam zapewnienie ze umowa jest legalna w swietle polskiego prawa. Aktualnie dopinam umowe z biurem rachunkowym i czekam na przelew od AM ) Do tradingu wroce chyba dopiero od stycznia.
-
- Maniak
Wuza pisze:Nic nowego. Kontakt z admiralem jest ok od pewnego czasu i od nich rowniez mam zapewnienie ze umowa jest legalna w swietle polskiego prawa. Aktualnie dopinam umowe z biurem rachunkowym i czekam na przelew od AM ) Do tradingu wroce chyba dopiero od stycznia.
Jeszcze nie wypłacili kasiurki? Mieli chyba 7 dni na wypłatę.

Umownie 7 roboczych. Uprzedzili, ze moze im to zajac do 14 ale mozliwe ze jutro bedzie kasa na koncie. Nie bede sienspinac w trj chwili o kilka dni