Piter80 pisze:Dziękuje bardzo

forexkiller pisze:Wszystkiego najlepszego Wuza i gratuluję Ci że możesz sobie powiedzieć z czystym sumieniem że rozwinąłeś się przez cały rok.![]()
Widzę że używasz średnich na tradingview. To jako pomoc w określeniu tendu czy poprostu jako dynamiczne wsparcia i opory?? Masz 50 SMA, 100 SMA i 200 SMA czy to średnie EMA? Pozdrawiam
Oczywiście, tak jak napisałem wcześniej nie widzę aktualnie przesłanek do zamknięcia, poza strefą podaży w okolicy 3,07-08.freakout pisze:Wuza, trzymasz jeszcze longi na USDPLN?
PS: wszystkiego najlepszego i samych zielonych ($$$) dni
A jak nie będzie walk i się wszystko rozejdzie po kościach to polecimy na południe... na dwoje babka wróżyła, PA w długim i średnim terminie pokazuje południowy kierunek, a korekty wzrostowe związane z 'risk off' są co prawda dynamiczne, ale trwają kilka, kilkanaście sesji... nie ma technicznych ani fundamentalych przesłanek na longi usd/pln moim zdaniem... Jeszcze w czwartek/piątek te pozycje (gdziekolwiek otwierane) były pod kreską i tak moim zdaniem będzie wkrótce. Oczywiście mogę się mylić, ale zgodnie z PA/AT/fundamentami nie popełniam błędu...Wuza pisze:Oczywiście, tak jak napisałem wcześniej nie widzę aktualnie przesłanek do zamknięcia, poza strefą podaży w okolicy 3,07-08.freakout pisze:Wuza, trzymasz jeszcze longi na USDPLN?
PS: wszystkiego najlepszego i samych zielonych ($$$) dni
Ewentualne rozpoczęcie walk na Krymie w najbliższych dniach spowoduje bardzo dużą wyprzedaż na złotówce...
A jakie są według Ciebie fundamentalne przesłanki za dalszym umocnieniem Polskiego złotego ? Technicznie ok jestem w stanie się zgodzić, że na większych TF można stawiać na ruch na południe ale fundamentalnie ?Baton pisze: A jak nie będzie walk i się wszystko rozejdzie po kościach to polecimy na południe... na dwoje babka wróżyła, PA w długim i średnim terminie pokazuje południowy kierunek, a korekty wzrostowe związane z 'risk off' są co prawda dynamiczne, ale trwają kilka, kilkanaście sesji... nie ma technicznych ani fundamentalych przesłanek na longi usd/pln moim zdaniem... Jeszcze w czwartek/piątek te pozycje (gdziekolwiek otwierane) były pod kreską i tak moim zdaniem będzie wkrótce. Oczywiście mogę się mylić, ale zgodnie z PA/AT/fundamentami nie popełniam błędu...
Oczywiste. Szybszy rozwój polskiej gospodarki względem Europy. Dodatkowo jeśli trend wzrostowy na edku będzie kontynuowany w średnim/długim terminie na co są spore szanse, dodatkowo nastąpi napływ kapitału do EM, to i kilka pozostałych czynników (napływ środków z UE, możliwe spowolnienie procesu QE, risk on, etc), to wszystko powinno dać sporego kopa PLN i spowodować zejście poniżej 4,00 na EUR i 3,00 na USD. Co więcej: perspektywa wprowadzenia Euro... powody umacniania naszej waluty w długim terminie można mnożyć...Wuza pisze:A jakie są według Ciebie fundamentalne przesłanki za dalszym umocnieniem Polskiego złotego ? Technicznie ok jestem w stanie się zgodzić, że na większych TF można stawiać na ruch na południe ale fundamentalnie ?Baton pisze: A jak nie będzie walk i się wszystko rozejdzie po kościach to polecimy na południe... na dwoje babka wróżyła, PA w długim i średnim terminie pokazuje południowy kierunek, a korekty wzrostowe związane z 'risk off' są co prawda dynamiczne, ale trwają kilka, kilkanaście sesji... nie ma technicznych ani fundamentalych przesłanek na longi usd/pln moim zdaniem... Jeszcze w czwartek/piątek te pozycje (gdziekolwiek otwierane) były pod kreską i tak moim zdaniem będzie wkrótce. Oczywiście mogę się mylić, ale zgodnie z PA/AT/fundamentami nie popełniam błędu...