Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
BOCZEK
Maniak
Maniak

Re: Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

Nieprzeczytany post autor: BOCZEK »

co ja mogę zrobić żeby luktom pipsometr nie pokazywał piątego miejsca po przecinku, ponieważ broker wprowadził te ultra małe pipsy, albo jakiś przecinek by się przydał. Macie jakiś pomysł, może nowy luktom załatwi sprawę, są jakieś aktualizacje do tego wskaźnika, które nie liczą piątej cyferki?
dziękuję za odpowedź
Przeczytanie powyższej wypowiedz może doprowadzić do błędnej oceny sytuacji, spowodować przecenienie własnych możliwości, czego konsekwencją mogą być błędnie podjęte decyzje. Ofiarami mogą paść początkujący jak i doświadczeni inwestorzy.
Tak myślę!

K1mb0
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: K1mb0 »

Witam, może mi ktoś dokłądnie wytłumaczyć na jakiej zasadzie działa wbudowany robot w MT4 oparty o moving average? Na jakiej zasadzie podejmuje otwieranie i zamykanie pozycji?

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Jeśli świeca swoim korpusem przecina MA od dołu to otwiera BUY a zamyka SELL. Jeśli świeca swoim korpusem przecina MA od góry to otwiera SELL, a zamyka BUY.
Solą życia jest kasa.

K1mb0
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: K1mb0 »

Czyli nie działa tak jak powinien

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Transakcje otwierane są na kolejnej świecy po przecięciu, a dodatkowo MA liczona jest metodą SMA. Tego nie masz w ustawieniach - to jest w kodzie ( metoda ).
Ale nie przejmuj się tym EA. To jest tylko przykładowy robot przedstawiony przez producnta MT4 i służy raczej do celów szkoleniowych.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
Patyk89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patyk89 »

Witam.

Jakie warunki muszą być spełnione, aby ea testowane na danych historycznych przyniosło wiarygodne wyniki?

Jeżeli testuję EA w MT4 - czy będzie jakaś różnica w wyniku jeżeli EA będzie testowane na kolejno: M5, H4, D1? Czy im wyższy interwał, tym mniejsza dokładność? Z tego co patrzyłem "na podglądzie" dokładnie widać jak buduje się dana świeca (H4, D1) - czy to może złudzenie laika?

Czy dane historyczne zawarte w MT4 brokera, są wiarygodne, czy należałoby załadować jakieś inne (dokładniejsze)? Jeżeli tak, jak to zrobić?

Czym jest "optymalizacja" w testerze MT4?

Dlaczego mówi się, że EA działające na danych historycznych nie koniecznie musi działać na przyszłych ruchach ceny? Wynika to ze zmienności rynku, czy z niedokładności danych historycznych?

Pozdrawiam!
Obrazek

Awatar użytkownika
Pierz Andrzej
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Pierz Andrzej »

Patyk89 proponuje skorzystać z opcji Szukaj bo temat optymalizacji i back testów wałkowany był nie jednokrotnie i szkoda powielać ten sam temat ;)
z poważaniem
Andrzej Pierz
FOREX-SERVICE

Pjetja
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Pjetja »

Witam ponownie:)
Znowu zachciało mi się napisać własny wskaźnik ale pamięć zawodzi;)
Panowie jak najlepiej wyszukać najwyższe albo najniższe ceny z kilku dni wstecz? Chciałbym na tych poziomach coś nakreślić;)
Wiem że pytanie bardzo ogólne i może brzmi jak nie powinno ale może jakieś pomysły?

Można określić aktualną godzinę, od tego uwzględniając interwał czasowy odjąć świece do ostatniej z wczoraj i szukać wśród wczorajszych najwyższego punktu ale może da się to zrobić prościej?

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Można wyszukać najwyższe i najniższe ceny licząc daną ilość świec wstecz. Można policzyć to również od czasu, który sobie ustalisz i zapamiętasz kiedy on wystąpi.
Jeśli jednak przeszukujesz dni to może lepiej posługiwać się wartościami High, Low poprzednich świec dziennych ?
Solą życia jest kasa.

WojtexWay
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: WojtexWay »

Pjetja pisze:Panowie jak najlepiej wyszukać najwyższe albo najniższe ceny z kilku dni wstecz? Chciałbym na tych poziomach coś nakreślić;)
Może chodzi Ci o funkcję iHighest() i iLowest()?

ODPOWIEDZ