Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
remyg
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: remyg »

Napisałem pierwszą w karierze strategię, która jest jako tako na plusie w testerze. Chciałbym to sprawdzić na demo a potem przejść na live.

Proszę o podpowiedź, która pozwoli mi przeskoczyć kilka etapów testowania.

Chodzi o to, że moja strategia przewiduje wykonanie pewnej ilości (powiedzmy od 1 do 15) operacji w jednym i tym samym momencie. Jest to np. BUY i jednocześnie BUYSTOP lub np. szereg OrderClose.

Pytanie: czy brokerzy pozwolą mi na tego typu operacje? Czy to się różni w zależności od brokera? Czy może powinienem pomyśleć o zaprogramowaniu timeoutów - i tu też, ile czasu między orderami?

Z góry wielkie dzięki za kilka słów komentarzu.

Dodano po 13 minutach:
Stforex pisze:Witajcie,

Ostatnio czytałem o gotowych builderach strategii, dla "tumanów" bez znajomości informatyki ;).
Czy to do czegoś się przydaje? Czy możecie polecić jakiegoś buildera?
Ja zainstalowałem testową wersję Molanisa i skończyło się tym, że zamiast go kupić zacząłem powolutku pisać bezpośrednio w mql4.

Mój background informatyczny polega na tym, że wcześniej troszkę uczyłem się Pythona. Konkretnie, to dojechałem do 14 lekcji tego podręcznika:
http://openbookproject.net/thinkcs/pyth ... index.html
Python to dobry język dla początkującego bo ma prostą składnię i człowiek skupia się na rozumieniu podstawowych (uniwersalnych dla wszystkich języków!!!) pojęć i pożytecznych nawyków.

Przejście z Pythona na MQL4 (odmiana języka C) poszła mi dosyć gładko, trzeba tylko uważać na wszędobylskie IDIOTYCZNE nawiasy :)

Nie wiem, może komuś pomoże "moja historia" hehe :)

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

remyg pisze:Pytanie: czy brokerzy pozwolą mi na tego typu operacje? Czy to się różni w zależności od brokera? Czy może powinienem pomyśleć o zaprogramowaniu timeoutów - i tu też, ile czasu między orderami?
Realizacja zleceń leży po stronie brokera, a te wykonuje się jedna po drugiej. trzeba więc brać pod uwagę czas realizacji zlecenia (myślę że rozsądny poziom to 1s. Przede wszystkim sprawdzać realizację zlecenia bo samo wysłanie nie jest jednoznaczne z otwarciem (funkcje obsługujące zlecenia zwracają wynik).

Możliwe jest wykonanie powiedzmy tych 15 operacji jedna po drugiej, w określonym czasie ale nie na raz. Należy też mieć na uwadze że mogą być requoty, poślizgi czy opóźnienia w przetwarzaniu zleceń - trzeba być na to przygotowanym i odpowiednio obsługiwać takie wyjątki.
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

remyg
Bywalec
Bywalec

Dzięki, rozumiem. Pytanie tylko czy sam broker nie zidentyfikuje mnie jako jakiegoś floodera jeśli będę wysyłał szereg zleceń jednocześnie?

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Pewnym obejściem problemu jest otwarcie pojedynczego zlecenia o sumie równej wszystkim otwartym na danej parze a później już "na spokojnie" użycie opcji "zamknij przez".

remyg
Bywalec
Bywalec

Dzięki, niestety nie bardzo rozumiem.
Mam kilka otwartych pozycji (otwieranych w różnym czasie) to jak je przekonwertować w jedną pozycję? Przecież taka konwersja również wymaga zlikwidowania tych otwartych pozycji czyli de facto ten sam problem powraca.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

remyg pisze: Mam kilka otwartych pozycji (otwieranych w różnym czasie) to jak je przekonwertować w jedną pozycję?
Nie, tak naprawdę masz jedna pozycje (ekspozycje) po średniej cenie. Podział na pozycje jest wyłącznie kwestią umowną.
remyg pisze: Przecież taka konwersja również wymaga zlikwidowania tych otwartych pozycji czyli de facto ten sam problem powraca.
Technicznie rzecz biorąc otwarcie pozycji przeciwnej o rozmiarze równym sumie pozycji jest ich zamknięciem. Zamiast zamykać np 10 pozycji po 0.1 otwierasz przeciwna na 1.0 lot.

Jest to pojedyncza operacja zabezpieczająca zysk zamiast 10 kolejnych w trakcie których wykonywania cena może się zmienić.

remyg
Bywalec
Bywalec

Dzięki, to co mówisz jest genialne. Muszę wszystko przemyśleć od nowa. Jeszcze raz dzięki!

borutex
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: borutex »

Witam wszystkich,
Mam takie pytanie, czy ciężką sprawą jest dodanie do EA konkretnych wartości kolejnych zleceń po SL. Czyli chciałbym przykładowo żeby robot po stracie zawierał mi zlecenia odpowiednio (0.1;0.1;0.1;0.1;0.2;0.2;0.3..... itd itd) chodzi mi o to, żeby samemu można było ustalić konkretne wartości a nie przy pomocy modyfikowanego semi-martingale o ileś tam %.

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Awatar użytkownika
mikolaj2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mikolaj2 »

Witam! Chciałbym w łatwy i szybki sposób :-) stworzyć na wykresie linie na podstawie cen zawartych w tablicy (chodzi o zobrazowanie poprawności pewnych obliczeń) - problem jaki spotykam to fakt, że polecenie z którego korzystam tj.

Kod: Zaznacz cały

ObjectCreate("MojaLinia", OBJ_VLINE, 0,0, poziom);
nie dopuszcza istnienia dwóch obiektów o takiej samej nazwie :-( Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu - może należy użyć innego rozkazu?

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

należy zastosować poniższe rozwiązanie gdzie "i" to indeks tablic z poziomami cenowymi.

Kod: Zaznacz cały

ObjectCreate("MojaLinia"+i, OBJ_VLINE, 0,0, poziom[i]);

ODPOWIEDZ