Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Awatar użytkownika
adamForex
Gaduła
Gaduła

Re: Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

Nieprzeczytany post autor: adamForex »

W wersji mql 600+ używa się funkcji OnInit() itp. Oczywiście nowa wersja jest kompatybilna ze starymi funkcjami, ale nie zaleca się ich używania.

Marek_6S
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Marek_6S »

Napisłam strategię , która wylicza wielkość zlecenia w lotach. Wszystko działało i nagle przestała strategia wyliczac wielkość zlecenia.
Skompilowałem ją ponownie, bez rzultatu (nie było żadnych błędów w kompilacji). Usunąłem strategię z okna i chciałem ją jeszcze raz uruchomić. Mam włączoną opcję Auto Trading. Strtegii nie mogłem uruchomić, nie pojawiło się okno i parametrami. Inne strategię mogę uruchomić.
Wylogowywałem się, zamykałem MT4, nic nie pomogło.

Zapisałam strategię pod inną nazwą i skompilowałem ją. Otrzymałem dużo błędów, kompilator nie wykrył między innymi funkcji AccountFreeMargin() [zrzut nr 1].
Chciałem przypisać tą funkcję do innj zmiennej, kompilator nie widzi jej [zrzut nr 2].

Utworzyłem nową strategię i przypisałm tą funkję do zmiennej, kompilator podpowiada ją [zrzut nr 3].

Używam MT4 z mFotex, wersja 4.00, build 950 z 23 grudnia 2015.
Meta Editor w wersji 5.00 build 1241 z 22 grudnia 2015.
System operacyjny: Windows 7 Professional.

Są to moje pierwsze kroki w pisaniu strategii, nie wiem czego mogę się spodziewać.Kod mogę przeklejć do nowej strategii. Zacząłem pisać jej fragmenty jako skrypty, ale nie o to przecież chodzi.
Proszę o podpowiedź dlaczego tak się dzieje.

Problem ze strategią.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
adamForex
Gaduła
Gaduła

Może spróbuj przypisywać wartości funkcji AccountBalance() itp. w OnInit() zamiast w przestrzeni globalnej. W przestrzeni globalnej zostaw sobie tylko deklaracje tych zmiennych.

To powinno rozwiązać te pierwsze błędy kompilacji.

Marek_6S
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Marek_6S »

Dzięki za podpowiedź.

Pierwszy problem "strategia przestała wyliczac wielkość zlecenia", wynikał z braku przypisania kursu USDPLN
double USDKurs = MarketInfo("USDPLN",MODE_BID); . W oknie Rynek ukryłem nieużywane instrumenty, a wśród nich był USDPLN.

Drugi problem związany z błędami podczas kompilacji spowodowany był tym, iż podczas zapisywana pod inną nazwą strategii, została ona zapisana z rozszerzeniem .*mq5.

Trzeci problem, nie mogłem włączyć strategii, był związany z tym, iż po tym jak strategia nie mogła wyliczyć wielkości zlecenia w lotach, przekopiowałem fragment kodu ze skryptu. W skopiowanym fragmencie była linijka:
#property strict
Po jej wykasowaniu strategia zadziałała.

Tsubasa
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Tsubasa »

Witam,
tworzy mi się linia vertical i zawsze muszej jej szukać po wykresie:)
Co zrobić, aby wykres automatycznie przeszedł do tego obiektu?
Zero reakcji na komendę ObjectFind;/

Kod: Zaznacz cały

ObjectFind(0,"linia1"); // przejdź do powstałej linii 
Jakiś pomysł jak przesunąć wykres ...

Awatar użytkownika
adamForex
Gaduła
Gaduła

ObjectFind zwraca tylko numer okna, w którym znajduje się dany obiekt. Jeżeli chcesz przesunąć wykres do miejsca, w którym znajduje się Twoja linia musisz użyć funkcji ChartNavigate: https://docs.mql4.com/chart_operations/chartnavigate

Przesunięcie musisz sobie wyliczyć na podstawie tego, co wpisałeś przy tworzeniu pionowej linii.

Tsubasa
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Tsubasa »

No właśnie chciałem uniknąć konwertowania czasu na ilość świeczek do końca wykresu:) Liczyłem, że będzie jakaś alternatywa wobec ChartNavigate. No szkoda...

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

na wykresie obok napisów wskaźnika pojawia się szary napis Label. Co go powoduje i jak go zlikwidować?

najeżdżając kursorem na napis Label pojawia się na białym polu napis Daily return i pod spodem jakaś liczba

2 sprawa. nie wyświetlają się kolory. napis jest czarny a powinien być zielony gdy wartość >0 oraz czerwony gdy wartość<0

wrzucam wycinek kodu:

Kod: Zaznacz cały

//---------------

color color_1 = 0, color_2 = 0, color_3 = 0, color_4 = 0;

//----
string    Dailyreturntekst="Daily return = ";
double    dailyreturnpercent = (MarketInfo(Symbol(),MODE_BID) - iClose(Symbol(),PERIOD_D1,1))*100/iClose(Symbol(),PERIOD_D1,1);
double    dailyreturnpoints = (MarketInfo(Symbol(),MODE_BID) - iClose(Symbol(),PERIOD_D1,1));

if(dailyreturnpercent>0)color_1=color_up; else color_1=color_down;
     if(dailyreturnpoints>0)color_2=color_up; else color_2=color_down;     

ObjectCreate("Daily return",OBJ_LABEL,0,0,0);
   ObjectSetText("Daily return",Dailyreturntekst,FontSize ,"Arial",kolor);
   ObjectSet("Daily return",OBJPROP_XDISTANCE,5);     
   ObjectSet("Daily return",OBJPROP_YDISTANCE,215);
   ObjectSetText("Daily return", Dailyreturntekst+DoubleToStr(dailyreturnpercent,2)+" %"+znak+DoubleToStr(dailyreturnpoints,MarketInfo(Symbol(),MODE_DIGITS)));//dzienna stopa zwrotu w procentach i punktach
//---------------
string    returnxtest="return(x) = ";
double    returnxpercent = (MarketInfo(Symbol(),MODE_BID) - iClose(Symbol(),Period(),Shiftforreturn))*100/iClose(Symbol(),Period(),Shiftforreturn);
double    returnxpoints = (MarketInfo(Symbol(),MODE_BID) - iClose(Symbol(),Period(),Shiftforreturn));

if(returnxpercent>0)color_3=color_up; else color_3=color_down;  
     if(returnxpoints>0)color_4=color_up; else color_4=color_down;                

ObjectCreate("return(x)",OBJ_LABEL,0,0,0);
   ObjectSetText("return(x)",Rangetekst,FontSize ,"Arial",kolor);
   ObjectSet("return(x)",OBJPROP_XDISTANCE,5);     
   ObjectSet("return(x)",OBJPROP_YDISTANCE,230);
   ObjectSetText("return(x)", returnxtest+DoubleToStr(returnxpercent,2)+" %"+znak+DoubleToStr(returnxpoints,MarketInfo(Symbol(),MODE_DIGITS)));//stopa zwrotu z okresu "x" w procentach i punktach
//---------------

iceman
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: iceman »

Witam wszystkich,
Chciałem napisać ea który by otwierał zlecenia przeciwstawne w odległości x pip, dokładniej tłumacząc, otwieram dowolne zlecenie przykładowo buy teraz jeżeli cena spadnie o xx pipów to otworzy sie drugie zlecenie na sell, będzie ktoś tak miły i napisze jak taki kod powinien wyglądać, bo ja jestem całkiem początkujący i albo nie chce mi w ogóle drugiej pozycji otworzyć albo otwiera co każdy tick

ODPOWIEDZ