Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
z6yszko
Gaduła
Gaduła

Re: Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

Nieprzeczytany post autor: z6yszko »

To są zmienne predefiniowane typu int. Jeśli chcesz użyć jako parametr, to zadeklaruj typ int, np.:

Kod: Zaznacz cały

extern int time_frame=PERIOD_M5;

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bfx »

Dzięki wielkie. Do głowy mi nie przyszło.. :564:
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

RyszKo
Bywalec
Bywalec

Jak uwzględnić prowizję brokera ECN w SL i TP.

Nieprzeczytany post autor: RyszKo »

Strategia, która działa z wynikiem pozytywnym u brokerów MM generuje ciągłe straty u brokera ECN. Z wyników liczbowych widać, że wynika to z faktu zamykania wielu zyskownych pozycji z zyskiem mniejszym od wielkości prowizji płaconej brokerowi. Dzieje się tak w wyniku zamykania pozycji przez TS. Proszę o sugestię jak zapisać w kodzie uwzględnianie prowizji. Być może ktoś zna EA, która bierze pod uwagę prowizję brokerów ECN. Kod takiej strategii ułatwi mi wprowadzenie odpowiednich zmian w kodzie mojej strategii.

Jestem od dawna na forum jako Ryszard. Ostatnio straciłem dane do logowania i jednocześnie zrezygnowałem z domeny
na której miałem adres email wykorzystany przy pierwszej rejestracji na Forum. Procedura odzyskiwania hasła wysyła tam komunikaty do zmiany hasła, które do mnie nie dochodzą. Zarejestrowałem się więc ponownie jako RyszKo.

Ryszard

z6yszko
Gaduła
Gaduła

Re: Jak uwzględnić prowizję brokera ECN w SL i TP.

Nieprzeczytany post autor: z6yszko »

RyszKo pisze:Strategia, która działa z wynikiem pozytywnym u brokerów MM generuje ciągłe straty u brokera ECN. Z wyników liczbowych widać, że wynika to z faktu zamykania wielu zyskownych pozycji z zyskiem mniejszym od wielkości prowizji płaconej brokerowi. Dzieje się tak w wyniku zamykania pozycji przez TS. Proszę o sugestię jak zapisać w kodzie uwzględnianie prowizji. Być może ktoś zna EA, która bierze pod uwagę prowizję brokerów ECN. Kod takiej strategii ułatwi mi wprowadzenie odpowiednich zmian w kodzie mojej strategii.

Jestem od dawna na forum jako Ryszard. Ostatnio straciłem dane do logowania i jednocześnie zrezygnowałem z domeny
na której miałem adres email wykorzystany przy pierwszej rejestracji na Forum. Procedura odzyskiwania hasła wysyła tam komunikaty do zmiany hasła, które do mnie nie dochodzą. Zarejestrowałem się więc ponownie jako RyszKo.

Ryszard
Na przykład można tak:

extern int trailing_stop=100;

double swap_commission_pips;

...

OrderSelect(ticket, SELECT_BY_TICKET, MODE_TRADES);
swap_commission_pips = OrderCommission()+OrderSwap();
swap_commission_pips = swap_commission_pips/(MarketInfo(Symbol(), MODE_TICKVALUE)*OrderLots());
if (OrderType() == OP_BUY) {
   sl = Bid-(trailing_stop+swap_commission_pips)*Point;
  if (sl >= OrderOpenPrice() && sl > OrderStopLos())
      OrderModify(OrderTicket(), OrderOpenPrice(), sl, OrderTakeProfit(), 0, Orange);
}
if (OrderType() == OP_SELL) {
   sl = Ask+(trailing_stop+swap_commission_pips)*Point;
  if (sl <= OrderOpenPrice() && (sl < OrderStopLos() || OrderStopLos() == 0))
}

RyszKo
Bywalec
Bywalec

Re: Jak uwzględnić prowizję brokera ECN w SL i TP.

Nieprzeczytany post autor: RyszKo »

z6yszko pisze:
RyszKo pisze:Strategia, która działa z wynikiem pozytywnym u brokerów MM generuje ciągłe straty u brokera ECN. Z wyników liczbowych widać, że wynika to z faktu zamykania wielu zyskownych pozycji z zyskiem mniejszym od wielkości prowizji płaconej brokerowi. Dzieje się tak w wyniku zamykania pozycji przez TS. Proszę o sugestię jak zapisać w kodzie uwzględnianie prowizji. Być może ktoś zna EA, która bierze pod uwagę prowizję brokerów ECN. Kod takiej strategii ułatwi mi wprowadzenie odpowiednich zmian w kodzie mojej strategii.

Ryszard
Na przykład można tak:

extern int trailing_stop=100;

double swap_commission_pips;

...

OrderSelect(ticket, SELECT_BY_TICKET, MODE_TRADES);
swap_commission_pips = OrderCommission()+OrderSwap();
swap_commission_pips = swap_commission_pips/(MarketInfo(Symbol(), MODE_TICKVALUE)*OrderLots());
if (OrderType() == OP_BUY) {
   sl = Bid-(trailing_stop+swap_commission_pips)*Point;
  if (sl >= OrderOpenPrice() && sl > OrderStopLos())
}
if (OrderType() == OP_SELL) {
   sl = Ask+(trailing_stop+swap_commission_pips)*Point;
  if (sl <= OrderOpenPrice() && (sl < OrderStopLos() || OrderStopLos() == 0))
}

Dziękuję Z6yszko za szybką i rzeczowa odpowiedź. Jutro zabiorę się za modyfikację kodu według Twojej podpowiedzi.

Ryszard

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Czy jest jakiś parametr, który określałby ilość barów widocznych w oknie wykresu i parametr, który określałby minimum i maximum ceny widocznej w oknie wykresu ?
Potrzebuję tego do umiejscowienia obiektu tekstowego, który będzie "przyklejony" do aktualnej świecy.
Solą życia jest kasa.

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

personov pisze:Czy jest jakiś parametr, który określałby ilość barów widocznych w oknie wykresu i parametr, który określałby minimum i maximum ceny widocznej w oknie wykresu ?
Potrzebuję tego do umiejscowienia obiektu tekstowego, który będzie "przyklejony" do aktualnej świecy.
Ilość widocznych słupków - Bars,
Ceny np. dla głownego okna:
WindowPriceMax(0),
WindowPriceMin(0)

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki Jarek. Dla cen okna się zgadza, ale

Bars
niestety nie określa ilość widocznych świec w oknie wykresu. Może nie ma w ogóle takiego parametru ?
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
bfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bfx »

personov pisze:Dzięki Jarek. Dla cen okna się zgadza, ale

Bars
niestety nie określa ilość widocznych świec w oknie wykresu. Może nie ma w ogóle takiego parametru ?
WindowFirstVisibleBar() index pierwszego slupka od lewej.
"Ty też jesteś Bogiem! Tylko uświadom to sobie, sobie"

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Działa. O to mi chodziło. Dziękuję za pomoc.
Solą życia jest kasa.

ODPOWIEDZ