Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Baton
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: Baton »

Ad.1) wyniki między backtestem a forward testem zawsze mogą być inne i na to składa się zmienny spread czy szybkość egzekucji zleceń. Co do różnych wyników na takim samym rachunku to zacząłbym od porównania czasu egzekucji zleceń na każdym z nich.
Ad. 1 Jeśli chodzi o backtesty to zgoda: zmienny spread, szybkość egzekucji, dodałbym jeszcze slippage i pewnie jeszcze kilka przyczyn, ale jeśli otwieram ten sam typ konta, wstawiam tam robota o takich samych parametrach, konta umieszczam na jednym vpsie... no to wg. mnie wyniki powinny być identyczne, a nie są i różnice nie są wcale minimalne...

Ad.2 Zlecenie zostało niby zamknięte o 23.06, a rynek otwiera się o 23:00, więc to raczej nie była 'pierwsza rynkowa', chociaż...

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Dlatego nie napisałem, że przy realnych testach akurat tutaj będzie to miało znaczenie i może to wynikać z różnego czasu egzekucji, dlatego zweryfikuj go na samym początku. Być może konta są na różnych serwerach brokera lub w różnych grupach klientowskich i np. jedno ma dowalony dealing-desk.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Baton
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Baton »

Ok, dzięki, będę testował...

Ad.2 Reklamacja uwzględniona, wniosek: warto walczyć o swoje :)

There was a technical issue concerning the quotes flow of one of our main liquidity providers at market opening December 26th.
All negative consequences have already been fixed at the moment. Please accept our apologies for the inconveniences caused.
Your trade was compensated.

Obrazek

rekinb
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rekinb »

Witam,

O co chodzi z tym, że nieraz jakiś użytkownik/Trader pisze, że broker miał błędy w kwotowaniach ( broker MM ) i zarobił kupe kasy bo to wykorzystał. Głównie mówią o brokerach MM ? W jaki sposób można to wykorzystać nie rozumiem tego. Czy rozchodzi się tylko o tą metodę gry na dane? że u brokera MM zawsze wchodzą zlecenia po takiej cenie jaką ustawisz na zleceniach oczekujących, a u brokerów ECN różnią się?

Jakie są jeszcze metody oprócz gry na danych aby "oszukać" takiego brokera MM ? np. ustawianie siatki zleceń i przesuwanie SL ? To jest jakaś przewaga ?

I jeszcze jedno pytanie ogólne jak traderzy to wykorzystują na swoją korzyść ten model MM aby "wykorzystać" brokera ?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Witaj rekinb,

Poruszyłeś wiele różnych kwestii w paru zdaniach. Przede wszystkim błędy w kwotowaniach to zazwyczaj bad ticki, które są korygowane przez brokera zazwyczaj w ciągu paru godzin. Nie da się na tym zarobić, bo broker czuwa i koryguje. Więcej o bad tickach:
http://forexclub.pl/czym-sa-bad-ticki-i-skad-sie-biora/

Opóźnione kwotowania - to najczęściej zdarza się u brokerów na danych, nie tylko u MM ale w każdym modelu. Zazwyczaj opóźnienia są tak niewielkie, że nic nie da się z tym zrobić ale może się zdarzyć, że akruat dany broker będzie miał obciązone serwery i ceny po publikacji danych spłyną o 1,2,3 sekundy później, co daje czas na reakcję. Może i na tym zarobisz ale jak broker to przyuważy to zakończy taki proceder bardzo szybko. Zwyczajnie nie zdąży zabezpieczyć transakcji klienta i będzie na tym tracił - a on nie chce tracić ;).

Mitem jest, że u brokera MM zlecenia oczekujące będą wchodziły idealnie po ustawionej przez tradera cenie. Może u niektórych tak będzie ale to już rzadkość. Obecnie szanse na poślizg w realizacji są także u MM (lub też realizacja po pierwszej cenie na platformie, czyli po luce).

Jeśli pytasz na forum, które czytają także brokerzy, jak wykorzystać brokera, to wiedz, że wszystko to, co tu usłyszysz już się nie sprawdzi ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

rekinb
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rekinb »

Dzięki raposo,

Czy można na tym forum dać jakieś punkty za dobrą odpowiedź ? bo nie widzę takiej opcji.

Jeszcze pytanko:

Czy jak mam już konto założone u brokera, a chciałbym być podłączony przez IB, żeby dostawać zwrot prowizji to muszę założyć je od nowa z linku IB? czy mogę moje konto z otwartymi pozycjami podpiąć pod IB ?

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

rekinb pisze:Dzięki raposo,

Czy można na tym forum dać jakieś punkty za dobrą odpowiedź ? bo nie widzę takiej opcji.
Zawsze możesz wystąpić do moderatora o pochwałę dla kogoś kto ci wybitnie pomógł albo którego wpis miał dla wielu osób dużą wartość.
Popatrz na post Raposo ile ma pochwał od wdzięcznych członków Nawigatora!!! :564:

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

rekinb pisze:Dzięki raposo,

Jeszcze pytanko:

Czy jak mam już konto założone u brokera, a chciałbym być podłączony przez IB, żeby dostawać zwrot prowizji to muszę założyć je od nowa z linku IB? czy mogę moje konto z otwartymi pozycjami podpiąć pod IB ?
Mogę sam sobie przyznać :D Ale najważniejsze, że w jakiś sposób pomogłem. Jakbyś miał jeszcze jakieś wątpliwości to śmiało pisz.

Co do podłączenia konta pod IB nie zawsze jest taka możliwość i wszystko zależy od brokera.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
MowmiSasiad
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MowmiSasiad »

Odnośnie IB to broker po prostu chce żeby jego partner przyprowadzał mu nowych klientów, a nie podpinał istniejących, co jest tylko kosztem brokera. Możesz znaleźć brokerów z cashbackiem bez konieczności bycia czyimkolwiek IB i to wydaje mi sie najlepszym rozwiązaniem, bo jesli broker nie musi płacić IB to tobie może proponować wyższy cashback tak na zdrowy rozum.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

MowmiSasiad pisze:Odnośnie IB to broker po prostu chce żeby jego partner przyprowadzał mu nowych klientów, a nie podpinał istniejących, co jest tylko kosztem brokera. Możesz znaleźć brokerów z cashbackiem bez konieczności bycia czyimkolwiek IB i to wydaje mi sie najlepszym rozwiązaniem, bo jesli broker nie musi płacić IB to tobie może proponować wyższy cashback tak na zdrowy rozum.
Polityka brokerów pod tym względem jest przeróżna ja bym tego tak nie uogólniał ale oczywiście wiem w kontekście jakiej firmy piszesz i faktycznie wtedy to się w 100% zgadza :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ