Witam,
postanowilem rozpoczac "zabawe" z rynkiem forex i chcialbym zadac kilka pytan liczac jednoczesnie ze nie zostane jakos strasznie za nie zbesztany. Z gory rowniez przepraszam za wszystkie bledy ktore popelnie w tym poscie jednak jestem mozna powiedziec totalnie zielony i pewnych pojec jeszcze nei rozumiem/zle uzywam jednoczesnie prosze o uswiadomienie mi oraz poprawe tych bledow
na poczatek chcialem powiedziec ze o forexie uslyszalem jakis rok temu i troche sie nim zainteresowalem. przeczytalem pierwsza ksiazke Piotra Surdela "Podstawy Gieldy Walutowej" zaczalem druga ("Analiza Techniczna") jednak z powodu duzej ilosci matematyki i malej znajomosci praktycznej rynku forex zrezygnowalem z tej ksiazki no a pozatym nie mialem duzo czasu by wystarczajaco poswiecic sie forexowi.
teraz chcialbym jednak wrocic do niego wrocic. Od poczatku zaczalem czytac pierwsza czesc "cyklu". Otworzylem darmowe konto (z darmowymi 50PLN) na
www.plus500.pl i planuje grac troche zarowno na tym koncie jak rowniez na jakims koncie demo.
W jednej gazecie znalazlem reklame bota (pips miner) ktory automatycznie dokonuje transakcji. pomyslalem ze moglbym zainwestowac w tego typu program (podobno ma dosc dobre rezultaty) ktory by dzialal sobie w czasie gdy ja bede uczyl sie od podstaw na wlasnych bledach. myslalem o zainwestowaniu w cos takiego okolo 1000-2000$.
a teraz czas na pytania:
czy uwazacie ze to dobry pomysl z pips minerem? a moze istnieja inne boty ktore sa lepsze? (jakie?)
o ile sie nie myle takie boty mozna odpalic tylko na plantformach brokerskich z czyms co jest nazywane metatrader? jesli dobrze rozumiem jest to rowniez platforma brokerska tyle ze z mozliwoscia uzywania m.in. programow typu pips miner. jako ze pieniadze o ktorych mowilem wczesniej moglbym przelac z konta moneybookers to chcialbym zapytac o takie platformy MT4 na ktore mozna wplacac pieniadze z tego konta.
pytanie trzecie i ostatnie co radzicie po ponownym przeczytaniu ksiazki Surdela? zaczac druga czesc (jak juz wspomnialem dosc ciezka jak dla poczatkujacego) czy moze sa jakis inne dobre ksiazki dla poczatkujacych? a moze jeszcze inne zrodla (nie liczac tego forum)?
Z gory dziekuje za odpowiedz