Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
HTR
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: HTR »

meylo pisze: Moim zdaniem, poczytaj trochę a później graj, graj, graj. Nic tak nie uczy prowadzenia samochodu jak prowadzenie samochodu. Powodzenia :)
Czytam, czytam -) Porównanie do prowadzenia samochodu jak najbardziej trafne- dlatego pytałem o platformę, na której nie ma sztywnego ograniczenia SL i TP (w moim przypadku 80 pktów przy 0,2 lota)- żeby pograć na demie, które w miarę wygląda jak real -)

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Witam

Sprawdź sobie także demo w IC Markets http://www.icmarkets.com/forex-trading/ ... ?camp=2682. Nie ma tam nałożonych, żadnych restrykcji. Masz konto wolne od jakichkolwiek ograniczeń, także czasowych. Nic tylko testować strategie....

Pozdrawaiam

Patryś
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Patryś »

Spotkałem się z opinią, że w okresie świąteczno-noworocznym rozsądnie jest się w ogóle powstrzymać od handlu, ze względu na gwałtowne i niespodziewane skoki kursów.
Czy to prawda, i jeśli tak, to kiedy w styczniu można spokojnie wracać przed komputer?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Te skoki wynikają z niskiej płynności w tym okresie. Przez to też spready są mniej atrakcyjne, a amplituda wahań spada (chyba, że akurat trafi nam się owy "skok"). Na poczatku stycznia sytuacja wraca do normy.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
thias
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: thias »

Hej!
Kolejne pytanie świeżaka :)

Powiedzcie mi czemu cena jest niższa niż po jakiej sprzedaje a nadal jestem na minusie? Coś mi się wydaje że to pytanie już gdzieś było z tysiac razy ale nawet nie wiem jak o to zapytać wyszukiwarke...

Pierwszy raz mi sie tak zdarzyło. Zawieram dużo transakcji od paru dni - to jakiś swap?

http://scr.hu/29jf/may3e

-- Dodano: 16 gru 2014, 23:33 --

chyba nieaktualne... znalazłem :D Poślizg cenowy ?
Jeśli chcesz – znajdziesz sposób.

Awatar użytkownika
faflik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: faflik »

Zaznacz we właściwościach wykresu "pokaż linię Ask".
Będziesz widział spread i dopiero jak Ask zejdzie poniżej ceny wejscia będziesz na +
Poślizg ma miejsce wtedy, kiedy zlecenie otworzone jest po cenie innej niz zakładałeś.

Marcin11
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Marcin11 »

Witam wszystkich serdecznie,

Ja nie jestem nawet początkującym traderem, gdyż nie posiadam ani konta demo ani żadnej wiedzy na temat forexu :)

Mam 5letnie doświadczenie na giełdzie, jednak nigdy wczesniej nie interesowałem się forexem i zdaję sobie sprawę że jest to zupełnie inna "zabawa" niż giełda i handlowanie akcjami :)

Na wstępie chciałbym Was prosić o wytłumaczenie zasady działania dźwigni finansowej. Przeczytałem wcześniej kilka artykułów na ten temat lecz za każdym razem miałem problem, żeby zrozumieć ten mechanizm.

Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć "jak krowie na rowie" na przykładzie np. 1000zł?

Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc :)

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

Marcin11 pisze:Witam wszystkich serdecznie,

Ja nie jestem nawet początkującym traderem, gdyż nie posiadam ani konta demo ani żadnej wiedzy na temat forexu :)

Mam 5letnie doświadczenie na giełdzie, jednak nigdy wczesniej nie interesowałem się forexem i zdaję sobie sprawę że jest to zupełnie inna "zabawa" niż giełda i handlowanie akcjami :)

Na wstępie chciałbym Was prosić o wytłumaczenie zasady działania dźwigni finansowej. Przeczytałem wcześniej kilka artykułów na ten temat lecz za każdym razem miałem problem, żeby zrozumieć ten mechanizm.

Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć "jak krowie na rowie" na przykładzie np. 1000zł?

Będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc :)

Witam, tak na szybko skleciłem przykład dla rynku akcyjnego dla Twojego 1000 PLN.
Dźwignia to coś takiego, że korzystasz z pożyczonego kapitału (dla rynku kasowego).
Na rynku forex i cfd dla nas maluczkich umawiasz się ze swoim brokerem, że obrócisz taką a taką kasą i musisz ewentualną stratę zabezpieczyć depozytem. Fizycznie tej kasy tam nie ma (nikt jej Tobie nie pożycza).
I nie jest to inwestowanie powierzonymi pieniędzmi (czyli ktoś ponosi także ryzyko straty w jakimś tam procencie).

Jak widzisz to broń obosieczna. Nie jeden wtopił na dźwigni na rynku akcyjnym, np. mój brat.
Podobnie na fx, dźwignia pozwala na super stopy zwrotu z zainwestowanego kapitału jak i na mega obsuwy.

Mam nadzieję, że coś wyjaśniłem. Jeśli to niech mnie bardziej doświadczeni koledzy poprawią.
Pzdr.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

Musisz zdać sobie sprawę że dźwignia to kredyt. Na rynku akcyjnym też występuje dźwignia.. DM oferują możliwość kredytowania zakupu akcji.
Dzięki dźwigni możesz obracać pieniędzmi których nie posiadasz.
Aby zrozumieć mechanizm dźwigni musisz wiedzieć też co to depozyt zabezpieczający. np. dla tych 1000 złotych, jeśli broker oferuje dźwignię 1:100, oznacza to że mając na rachunku u brokera 1000 zł możesz maksymalnie kupować lub sprzedawać akcje o wartości 100 tyś zł (z tym że na FX nie handluje się akcjami tylko z CFD na akcje), a depozyt zabezpieczający wynosi 1%. Czyli możesz obracać z kwotą 100 razy większą niż wpłaciłeś do brokera. Przy dźwigni 1:200, kwotą 200 razy większą, a przy 1:500 - 500razy większą...

Marcin11
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Marcin11 »

Dziękuję Wam za odpowiedź. No dobrze, to teraz odnosząc sie do przykladu Irmentruda, jezeli zyskuje badz trace korzystajac z dzwigni, caly zysk badz cala strata jest dopisywany/odpisywany z mojego kapitalu poczatkowego tj.1000zl, czy tak?

Czyli dla przykladu nr 1, 15zl dopisywane jest do mojego konta, w przykladzie 2, dopisywane jest 315zl, czyli mam lacznie 1315,00zl, natomiast w przykladzie 3 trace 210 zl, czyli pozostaje mi 790zl. Czy tak?

ODPOWIEDZ