Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
lol123
Uczestnik
Uczestnik

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: lol123 »

dzięki za podpowiedzi :)
sprawdzicie czy dobrze liczę:
spread na parze - 2 pipsy, obrót 1 lot -> otwarcie i zamknięcie pozycji, więc koszt powiedzmy około 2 pipsów. Przy transakcji na 1 lot spread wyniesie wtedy 2 pips * 100 000 jednostek waluty = 20 jednostek waluty. Następnie trzeba to przemnożyć na PLN i mamy szacunkowy koszt obrotu jednego lota?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Jeśli jedynym kosztem jest spread to wystarczy ograniczyć się do prostego obliczenia...

1 lot, spread 2 pips = płacisz prowizję w wysokości 2 pips.
Ile jest wart 1 pips? Zależy od pary walutowej i wolumenu. Dla EUR/USD 1.0 lota 1 pips = 10 USD. Jak masz konto w PLN to mnożysz tę wartość razy aktualny kurs USD/PLN.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

Jakie stronki polecanie do analizy fundamentalnej?. S.Urbański ( tak, wiem jakie są opinie na jego temat na forum, ale przyznam, że gadane facet ma ) w swoim wczorajszym webinarze ( którego celem było łowienie kursantów ) sugerował, że CAD w najbliższy czasie pójdzie w dół. On-line otworzył kilka lotów longa na USD/CAD. Przeglądam te najpopularniejsze strony i powiem, że niektóre opinie są wręcz przeciwstawne ;) .

Do tej pory traktowałem analizę fundamentalną trochę po maczoszemu, chciałbym to zmienić. Zatem, które strony są warte uwagi ( głównie czytam comparica ), poza typowo brokerskimi?, najlepiej aby nie trzeba było używać translatora :) , chociaż zdaję sobie sprawę, ze te najlepsze będą obcojęzyczne ;) .
Dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Z polskimi faktycznie będzie ciężko. Ja polecam Dailyfx.com - rewelacyjna.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

robholiday
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: robholiday »

Mam pytanie, od pewnego czasu działam na koncie demo, i zanotowałem zysk. Proszę o informację czym tak naprawdę różni się konto demo od konta realnego, gdzie jest 'haczyk' o ile taki istnieję? Szukałem taj informacji ale nie byłem w stanie do niej dotrzeć.

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

Dzięki Raposo, a chociaż jedną z polskich poleciłbyś? :) , tak dla lokalnego patriotyzmu ;) .
Dziękuję i pozdrawiam.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Efix kiedyś miał ciekawe raporty ale te czasy już przeminęły... :)

-- Dodano: śr 11-06-2014, 11:29 --
robholiday pisze:Mam pytanie, od pewnego czasu działam na koncie demo, i zanotowałem zysk. Proszę o informację czym tak naprawdę różni się konto demo od konta realnego, gdzie jest 'haczyk' o ile taki istnieję? Szukałem taj informacji ale nie byłem w stanie do niej dotrzeć.
Technicznie różnic nie ma. W praktyce pojawia się widmo stresu związanego z realnym handlem, ew. problemy z płynnością, poślizgi cenowe itd. itp. Demo to tylko symulacja prawdziwego rynku. Tak jakbyś leciał na symulatorze, a potem wsiadł za stery prawdziwego samolotu... ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
PipsKong
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: PipsKong »

Jeżeli akcje spółki były przed splitem po 500$ za akcje , a teraz są np. po 100$ to taki ktoś jak kupił te akcje fizycznie to ma w plecy ?:O
Gdyby jakiś Broker zaproponowałby mi swapy na L i S o podobnej wartości ... Zarobiłbym miliony...
..." Tylko zdechłe ryby płyną z prądem "...
Forex Ty stara ..... !!!!

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nie, ma 5 razy więcej akcji.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
PipsKong
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: PipsKong »

raposo pisze:Nie, ma 5 razy więcej akcji.
no dobra ale kupił akcje po 400$ np i miał 100$ zysk ?? to będzie miał 4 razy więcej akcji i nadal 100$ zysku ??
Gdyby jakiś Broker zaproponowałby mi swapy na L i S o podobnej wartości ... Zarobiłbym miliony...
..." Tylko zdechłe ryby płyną z prądem "...
Forex Ty stara ..... !!!!

ODPOWIEDZ