Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

Wszystkich brokerów masz w dziale platformy transakcyjne. Nie musisz nic przewalutowywac. Poprostu na koncie będzie ci przybywać lub ubywać pieniedzy przeliczonych już na złotówki.

Miris
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Miris »

Okej dzieki a teraz takie pytanko jak przeliczac te pipsy zeby ustawic stop lossa na gdy strace 3% kapitalu zeby sam sie blokowal

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Jeden pips warty jest tyle co druga waluta w parze ( waluta kwotowana ). Np. w EURUSD 1 pips warty jest jednego dolara ( czyli 3.15 zł )dla pozycji 0.1 lota. Dla 1 lota 1 pips to juz 10 dolarów ( czyli jakieś 31.5 zł ).
Jak grasz na EURCHF to dla 0.1 lota 1 pips warty jest 1 franka , dla 1 lota 10 franków.
Inaczej ma się sprawa jak zapytasz ile pieniędzy potrzebujesz na zakup 1 lota EURUSD ?
W takim przypadku liczy się pierwsza waluta w parze ( waluta bazowa ). Czyli żeby kupić 1 lota EURUSD musisz mieć na koncie 4120 zł , a jak 0.1 lota to 412 zł.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

Miris pisze:Okej dzieki a teraz takie pytanko jak przeliczac te pipsy zeby ustawic stop lossa na gdy strace 3% kapitalu zeby sam sie blokowal

Jeśli masz 1000 $ 3% z tego to 30$ teraz dobierasz wielkość pozycji tak aby gdy cena cofnie się do twojego SLa stracić co najwyżej te 30 $ Jeśli zakładasz SL 10 pips otwierasz pozycję na 0.3 lota czyli 3 miniloty
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Miris
Bywalec
Bywalec

Okej czyli np. jak kupuje pare EURUSD i na rachunku mam kwote 10000 to musze patrzec jeszcze na kurs euro ? bo niby tak to sie przelicza kurs euro np. 4,2

inwestuje 3000

3000/4200 = 0,7

1 pips = 6 USD

czyli jak urosnie 1 pips to zarobie 6* kurs dolara czy dobrze licze ? i dzwignia jest 1:100 ? sa kalkulatory ktore to przeliczaja jak to to poprosze link

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nie. Ja Ci już podalem to w złotówkach, bo takie masz konto u brokera. Jak masz 10000 i kupujesz 1 lota to inwestujesz 4200 zł, a jeden pips to 31 zł.

Jakbyś mial konto u brokera w EURO to przy jednym locie ubyłoby Ci z konta 1000 euro.
Solą życia jest kasa.

Miris
Bywalec
Bywalec

Moglby ktos na to zerknac na zalaczniku jest moja historia w pdf pogralem na forexie od piatku zarobilem ponad 3tysiace czy to jest mozliwe czy jakis bubel brokera bo gram na rachunku demo na xtb wiem ze gra na demo wiele rozni sie od reala ;p

http://wyslijto.pl/plik/y8obrlfkii

Dodano po 2 minutach:

Jakis kalkulator moze do tego polecic ?

Dodano po 9 minutach:

aha czyli jak kupuje pare EUR USD to kurs euro gdzie moge sprawdzic ? bo to on ma wplyw tez na to ? jak mam konto w zlotowka ?

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

Miris pisze:Moglby ktos na to zerknac na zalaczniku jest moja historia w pdf pogralem na forexie od piatku zarobilem ponad 3tysiace czy to jest mozliwe czy jakis bubel brokera bo gram na rachunku demo na xtb wiem ze gra na demo wiele rozni sie od reala ;p
no pewnie że możliwe, przecież słyszałeś na pewno o "100%-tach w 1h" :)
tylko o to chodzi aby zarabiać regularnie i w długiej perspektywie,
bo takich co robili po kilkaset % a później wszystko stracili tak szybko jak to to zarobili było, jest i będzie wielu :wink:

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Miris pisze:aha czyli jak kupuje pare EUR USD to kurs euro gdzie moge sprawdzic ? bo to on ma wplyw tez na to ? jak mam konto w zlotowka ?
Otwórz sobie wykres EURPLN. Tam masz aktualny kurs euro.
Solą życia jest kasa.

Awatar użytkownika
kasiasta
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: kasiasta »

jasonbourne pisze:
No wiesz, ale my nie jesteśmy blondynkami.;) Poza tym najpierw trzeba powiedzieć co rozumiesz przez przygotowanie teoretyczne. Można się uczyć i 5 lat i nic nie umieć.;)

Tak w jednym zdaniu, najpierw na pewno psychologia inwestowania i budowa systemów transakcyjnych, i tu jest jak z seksem, im więcej, im bardziej dogłębnie, tym lepiej.;) A później to już sama będziesz wiedzieć. Albo i nie.;)
No to rozumiem, zwięźle i na temat :-) Cała specyfika inwestowania na rynku forex jest bardzo ciekawa, więc mam nadzieję, że nie będzie to aż tak skomplikowane.

ODPOWIEDZ