Wpływ łącza na egzekucje zleceń.

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
Awatar użytkownika
bartic
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: bartic »

kablówka, 10mb/s, serwer real AM - bez problemów. krótkie rozłączenia w ciągu dnia gdy coś ściągam dużego

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

bartic pisze:kablówka, 10mb/s, serwer real AM - bez problemów. krótkie rozłączenia w ciągu dnia gdy coś ściągam dużego
Nie chodzi o połączanie tylko o ping do brokera. Sprawdź sobie to się zdziwisz.
a zwłaszcza jak coś ściągasz.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

Awatar użytkownika
MrYogi
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: MrYogi »

Jeśli ktoś łączy się w domu np. przez neostrade i dodatkowo korzysta w WiFi to niech sobie sprawdzi ping. Z WiFi są większe pingi niż przez tradycyjny kabel, różnica nawet 3 krotna na niekorzyść WiFi. nie wiem czy to reguła, ale Ja tak w każdym razie mam.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein

astra
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: astra »

niestety to reguła:-(
w sieci wifi standardu G (90% obecnych sieci wifi) dane przesyłane są sporo wolniej, od kablowego ethernetu, dlatego powstał standard wifi N- ale należny pamiętać, ze to wciąż jest coś bezprzewodowego, więc zawsze opóźnienia w przesyłaniu danych będą większe- wynika to z samej zasady działania sieci wifi
dlatego, jeśli ktoś ma zapuszczone EA na lapku przez wifi to lepiej podłączyć lapka jednak kablem- w przypadku handlu ręcznego to nie powinno mieć aż takiego znaczenia

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

łącze ECN a MM

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Witam

Czy ktoś może się podzielić spotrzeżeniami na temat łącza w przypadku brokera ECN? Awarie przyczyny (częstość). Wnioskuję, że jeśli mój internet u jednego brokera działałby dobrze (szybka egzekucja zleceń) a u innego źle to ten ostatni przykrywa się właśnie taką wymówką? Jak to możliwe, że u zagranicznych brokerów teoria łącza wypada dobrze a na serwerze we własnym regionie gorzej czytam o AM i XTB którzy to mają rzekomo serwery w naszym kraju. Czy krajowa sieć jest aż tak do d. ?

astra
Pasjonat
Pasjonat

nie chodzi o nasza krajową sieć
zawsze w przypadku wszelkiego typu łączności (także bezprzewodowej) znaczenie ma lokalizacja geograficzna
po prostu im bliżej jesteś serwera brokera tym mniej fizycznej drogi kablami, mniej routerów (na których zawsze są jakieś opóźnienia) muszą przebyć pakiety Twoich danych.
Dlatego najlepiej/najszybciej składać zlecenia z kompa, który znajduje się w tym samy kraju co nasz broker (absolutnie nie namawiam do polskich brokerów) ;-)
AM i XTB maja po prostu wolne serwery i kiepskie łącza- przejdź do brokera z lepszą egzekucja zleceń czyli z szybszymi serwerami, szybszymi łączami

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Dlatego najlepiej/najszybciej składać zlecenia z kompa, który znajduje się w tym samy kraju co nasz broker (absolutnie nie namawiam do polskich brokerów)
Czyli dobrze jakbym mieszkał gdzieś w USA lub Szwajcarii 8)
AM i XTB maja po prostu wolne serwery i kiepskie łącza- przejdź do brokera z lepszą egzekucja zleceń czyli z szybszymi serwerami, szybszymi łączami
Tutaj już chyba nie o łącza chodzi a o ich przekręty, tak ? :lol:

Durne pytanie: Czy można założyć konto real i udać się do ich centrum? Sprawdzić faktyczność technicznych możliwości rynku ? Czy to raczej wygórowane życzenie ? :D

astra
Pasjonat
Pasjonat

reptile pisze:Czyli dobrze jakbym mieszkał gdzieś w USA lub Szwajcarii
bez przesady ;-) wystarczy jak wykupisz vps w kraju Twojego brokera
reptile pisze:Tutaj już chyba nie o łącza chodzi a o ich przekręty, tak ?
też :-) chodzi o to, że nie chcą zbytnio inwestować w infrastrukturę techniczną, robią tylko tyle co niezbędne, żeby "jakoś" działało, ale "jakoś" nie przekłada się na jakość

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

bez przesady
I tak ta Polska krzywo stoi - czyt. do góry nogami.
wystarczy jak wykupisz vps w kraju Twojego brokera
dziwne to i dziwny jest ten wasz świat :lol:
chodzi o to, że nie chcą zbytnio inwestować w infrastrukturę techniczną, robią tylko tyle co niezbędne, żeby "jakoś" działało, ale "jakoś" nie przekłada się na jakość
Czyli ewentualne koszty dla mnie :? Przenoszenie na klienta kosztów własciwych? No tak na spreadzie to sie pewnie ciezko byłoby dorobić, o chciwcy :lol:

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

zapasaowe łącze

Witam

Dzwonie dzisiaj na błękitną... nikt nie odbiera :lol: Dzwonie więc po wszystkich darmowych numerach od Tp. Wreszcie gdzieś się dodzwoniłem .. ściemniałem że pomyliłem nr i prosiłem o połączenie z centrum pomocy technicznej dot. neostrady- miła Pani informuje mnie że wszyscy wiszą na słuchawkach bo jest AWARIA OGóLNO POLSKA :509:
Awarię planują naprawić jutro... Jakie jutro :569: jutro nie ma Forexu jej mówie :569: Pani mówi, że nie wie co to forax :lol: no i tyle.. nie mam jeszcze 2 łącza

Koniec OFT

Jak sobie z tym radzić, jakaś szersza dyskusja ? Ktoś coś myślał?
Szybkie przełączenie na 2 internet np. GSM ? Która sieć lub co dokładnie? Czy te sieci mają coś wspólnego z TP (np orange?)
Jak pada TP to netia, czy tele2 itp pewnie też bo wszystko na sprzecie TP.. (jak sądze). Z 3h dzis bez netu :oops: Aż się bałem że mnie hakują albo coś :lol:
Wszyscy macie satelitarne ? :lol: siedząc pod palmą na Mauiritusie, czy tam na szczytach Dubaju?

ODPOWIEDZ