woodie's cci system - niewiarygodnie obszerny zbiór zasad
......................RUSZAMY Z KOPYTA - AKCJA PANEL NA TAPECIE
..................................Budowa panelu (omówienie) Część 2
CCI i TCCI
Pierwotnym twórcą CCI był matematyk "Don Lambert (1980 r),który użył go do testowania komputerów.Nie pomyślał również,że CCI może byc używane w handlu Obecnie 99 % informacji handlowych znajduje się w CCI.
Rys1 pokazuje line CCI. z reguły jest to gruba czarna linia na modelu Woodies CCI Charts. Przedstawione jest to jako histogram. Pionowe linie w CCI to czas barów. Do analizy rynku nie jest istotne jak wyznaczana i obliczana jest linia CCI.
Dla CCI ożywa sie parametru 14-okresów do H1,a powyżej H1 zwykle 20-okresów.
Klasyczny model Woodies CCI Woodie korzysta tylko z dwóch wskaźników CCI i TCCI. Wskaźnik CCI jest z parametrem14-okresowym , drugi to TCCI z parametrem 6-okresowym,widoczne na rys.2 jako cienka linia powszechnie nazywane Turbo CCI
CCI - to przebieg handlu,
TCCI - to ostrzeżenie jak może handel przebiegać.
Informacje w wątku mają służyć każdemu ,maja być przejrzyste, zrozumiałe i nie będę go kontynuował --
-------od d..........strony.
Jak komuś się tak sie spieszy do trzepania kasiorki to są setupy w pdf. i linkach
---ciąg dalszy nastąpi w stosownym czasie
Jeśli coś Ci tu nie pasuje szukaj szczęścia w innym wątku..
To twoje PISMO ŚWIĘTEcugan pisze:ZASADY (wyjęte z opisu polish_cci - jako ściągawka)
1) Nie używamy wykresu ceny do definiowania trendu.
2) Nie używamy średnich do definiowania trendu.
3) Nie używamy wykresów o większym czasie (np z M5 na M30) do definiowania trendu.
4) Używamy tylko CCI.
5) Transakcje powinny brane tylko z trendem.
6) Należy unikać formacji zmiany trendu i skupić się tylko na formacjach z trendem.

..................................Budowa panelu (omówienie) Część 2
CCI i TCCI
Pierwotnym twórcą CCI był matematyk "Don Lambert (1980 r),który użył go do testowania komputerów.Nie pomyślał również,że CCI może byc używane w handlu Obecnie 99 % informacji handlowych znajduje się w CCI.
Rys1 pokazuje line CCI. z reguły jest to gruba czarna linia na modelu Woodies CCI Charts. Przedstawione jest to jako histogram. Pionowe linie w CCI to czas barów. Do analizy rynku nie jest istotne jak wyznaczana i obliczana jest linia CCI.
Dla CCI ożywa sie parametru 14-okresów do H1,a powyżej H1 zwykle 20-okresów.
Klasyczny model Woodies CCI Woodie korzysta tylko z dwóch wskaźników CCI i TCCI. Wskaźnik CCI jest z parametrem14-okresowym , drugi to TCCI z parametrem 6-okresowym,widoczne na rys.2 jako cienka linia powszechnie nazywane Turbo CCI
CCI - to przebieg handlu,
TCCI - to ostrzeżenie jak może handel przebiegać.
Informacje w wątku mają służyć każdemu ,maja być przejrzyste, zrozumiałe i nie będę go kontynuował --
-------od d..........strony.
Jak komuś się tak sie spieszy do trzepania kasiorki to są setupy w pdf. i linkach

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
w Twoim przypadku CZI nie dal przynajmniej 3 wczesniejszych barow wskaujacych na trend spadkowy, szukajac tylko samych ZLR aby wylapac czysty sygnal na te formacje musimy czesto bardzo dlugo czekac, czesto do szczescia brakuje wlasnie ten jeden bar CZI itp, i moze wlasnie o to chodzi aby dokladnie trzymac sie zasad i nie naciagac warunkow wejsciaMicrobi pisze:no ok, chodzi mi o to że w opisie takie zachowanie cci jest ze to moze byc ZL , a jak nie to dlaczego , o to mi chodzi zeby wiedzieć na przyszłość.
Próbuję grać tym systemem na wykresie 5-minutowym (M5) i widzę, że system niby działa, jednak to jest dosyć ostry skalp, bo pozycje są otwierane na 1-2 minuty i zgarniam po kilka pipsów.
Ponieważ sygnałów jest stosunkowo mało, to gram na:
AUDUSD, EURUSD, GBPUSD, EURJPY, USDCAD, USDCHF, NZDUSD, EURGBP.
Tam gdzie jest sygnał, tam wchodzę.
Dodam jeszcze, że póki co używam sygnałów wejścia tylko ZLR - czyli jak wykres odbije się od osi zero i sygnałów wyjścia - załamanie się linii trendu CCI.
EDIT:
Może przesadziłem z tymi czasami. Teraz popatrzałem na historię zleceń i widzę, że jest to 5 - 10 minut.
EDIT2:
Jako że jestem zupełnie początkujący, to próbuję grać tylko formacją ZLR. Wedle opisu jak CCI jest w polu niebieskich słupków i następuje odbicie, to wchodzę w pozycję długą (zaznaczyłem różowymi kreskami), gdy CCI jest w polu czerwonych słupków i następuje odbicie, to wchodzę w pozycję krótką (białe kreski).
Gram wedle wspomnianych na wcześniejszych 19 stronach zasad i nie przynosi mi to zysków
.
Czy możecie mi podać jakieś wskazówki jak powinienem postępować? I dlaczego pozycje w które wchodzę nie są dobre?
Ponieważ sygnałów jest stosunkowo mało, to gram na:
AUDUSD, EURUSD, GBPUSD, EURJPY, USDCAD, USDCHF, NZDUSD, EURGBP.
Tam gdzie jest sygnał, tam wchodzę.
Dodam jeszcze, że póki co używam sygnałów wejścia tylko ZLR - czyli jak wykres odbije się od osi zero i sygnałów wyjścia - załamanie się linii trendu CCI.
EDIT:
Może przesadziłem z tymi czasami. Teraz popatrzałem na historię zleceń i widzę, że jest to 5 - 10 minut.
EDIT2:
Jako że jestem zupełnie początkujący, to próbuję grać tylko formacją ZLR. Wedle opisu jak CCI jest w polu niebieskich słupków i następuje odbicie, to wchodzę w pozycję długą (zaznaczyłem różowymi kreskami), gdy CCI jest w polu czerwonych słupków i następuje odbicie, to wchodzę w pozycję krótką (białe kreski).
Gram wedle wspomnianych na wcześniejszych 19 stronach zasad i nie przynosi mi to zysków

Czy możecie mi podać jakieś wskazówki jak powinienem postępować? I dlaczego pozycje w które wchodzę nie są dobre?
................RUSZAMY Z KOPYTA - AKCJA PANEL NA TAPECIE
..................................Budowa panelu (omówienie) Część 3
Definiowanie trendu na panelu
Trend Woodies CCI określa CCI (czarna linia) kiedy jest powyżej lub poniżej Zero-Line (ZL) przez okres sześciu lub więcej kolejnych barów czasu.
.............. Pamiętaj "kolejnych"
jest kluczowym słowem, kiedy CCI po określonej stronie ZL, nie neguje tej tendencji.
Charakterystykę takich tendencji można zobaczyć na rys tendencje trendowe. , być może to rozjaśni zagadnienie.
Od inwestora zależy , jak zagra bowiem to do niego należy ocena sytuacji i definicja trendu
Dlatego w początkowym okresie użytkowania modelu Woodie's CCI, nie zalecam wchodzić w zlecenia lub polecam zachować maksymalną ostrożność przy podejmowaniu decyzji.Lepiej poczekać na sytuacje klarowne i zrozumiałe dla użytkownika systemu., niż stać ofiarą własnych błędów..
Z rysunku tendencje trendowe. widać stabilność trendu spadkowego do utrzymania tendencji, natomiast po trendzie wzrostowym można dostrzec nieobliczalna dynamikę .Trudno określić jednoznacznie jego tendencje do utrzymania i siły .Może być tak samo silny jak i za chwilę, nie istnieć na wykresie histogramu.
Jeśli
powyżej ZL -----trend jest w górę,
jeśli
poniżej ZL ------trend jest w dół.
Siłę i trwałość trendu określa się :
* tylko za pomocą wskaźnika CCI
* nie określa sie za pomocą ceny barów
* nie określa sie za pomocą średniej ruchomej
* nie określa sie za pomocą większych ram czasowych
* określa sie za pomocą zawsze tego samego sposobu ropoznawania w modelu Woodie CCi na danym rynku
* każda branża posiada własne, trend,
* nie bierze się tego pod uwagę podczas podejmowania handlu na innym rynku,
* nie trzeba żadnych innych zestawienień, rynków i wskaźników, aby zobaczyć i określić trend.
System Woodie's CCI, zaleca handlować tylko z trendem, a nie handlowe kiedy następuję "zmiana trendu"
Oznaczenia barów czasu
- czerwony ----trend spadowy
- niebieski ----trend wzrostowy
- żółty ---- ostrzeżenie,ze następny bar może ustanowić tendencje do utrzymania danego trendu (Zob.Rys 1)
Na Rys.2,zauważamy że po żółtym pasku, mamy ruch w dół na wykresie. Pokazują na to kolejne czerwone bary CCI czasu,jednak tendencja i siła trendu jest malejąca,ponieważ powyżej ZL pojawiają się jeden lub dwa bary CCI. (sześć maksimum) W tym przykładzie raczej szukamy zajęcia pozycji na SELL.
UWAGA: Im więcej barów na histogramie powyżej ustalonego trendu, tym bardziej prawdopodobieństwo ukształtowania się trendu bocznego
To twoje PISMO ŚWIĘTEcugan pisze:ZASADY (wyjęte z opisu polish_cci - jako ściągawka)
1) Nie używamy wykresu ceny do definiowania trendu.
2) Nie używamy średnich do definiowania trendu.
3) Nie używamy wykresów o większym czasie (np z M5 na M30) do definiowania trendu.
4) Używamy tylko CCI.
5) Transakcje powinny brane tylko z trendem.
6) Należy unikać formacji zmiany trendu i skupić się tylko na formacjach z trendem.

..................................Budowa panelu (omówienie) Część 3
Definiowanie trendu na panelu
Trend Woodies CCI określa CCI (czarna linia) kiedy jest powyżej lub poniżej Zero-Line (ZL) przez okres sześciu lub więcej kolejnych barów czasu.
.............. Pamiętaj "kolejnych"
jest kluczowym słowem, kiedy CCI po określonej stronie ZL, nie neguje tej tendencji.
Charakterystykę takich tendencji można zobaczyć na rys tendencje trendowe. , być może to rozjaśni zagadnienie.
Od inwestora zależy , jak zagra bowiem to do niego należy ocena sytuacji i definicja trendu
Dlatego w początkowym okresie użytkowania modelu Woodie's CCI, nie zalecam wchodzić w zlecenia lub polecam zachować maksymalną ostrożność przy podejmowaniu decyzji.Lepiej poczekać na sytuacje klarowne i zrozumiałe dla użytkownika systemu., niż stać ofiarą własnych błędów..
Z rysunku tendencje trendowe. widać stabilność trendu spadkowego do utrzymania tendencji, natomiast po trendzie wzrostowym można dostrzec nieobliczalna dynamikę .Trudno określić jednoznacznie jego tendencje do utrzymania i siły .Może być tak samo silny jak i za chwilę, nie istnieć na wykresie histogramu.
Jeśli
powyżej ZL -----trend jest w górę,
jeśli
poniżej ZL ------trend jest w dół.
Siłę i trwałość trendu określa się :
* tylko za pomocą wskaźnika CCI
* nie określa sie za pomocą ceny barów
* nie określa sie za pomocą średniej ruchomej
* nie określa sie za pomocą większych ram czasowych
* określa sie za pomocą zawsze tego samego sposobu ropoznawania w modelu Woodie CCi na danym rynku
* każda branża posiada własne, trend,
* nie bierze się tego pod uwagę podczas podejmowania handlu na innym rynku,
* nie trzeba żadnych innych zestawienień, rynków i wskaźników, aby zobaczyć i określić trend.
System Woodie's CCI, zaleca handlować tylko z trendem, a nie handlowe kiedy następuję "zmiana trendu"
Oznaczenia barów czasu
- czerwony ----trend spadowy
- niebieski ----trend wzrostowy
- żółty ---- ostrzeżenie,ze następny bar może ustanowić tendencje do utrzymania danego trendu (Zob.Rys 1)
Na Rys.2,zauważamy że po żółtym pasku, mamy ruch w dół na wykresie. Pokazują na to kolejne czerwone bary CCI czasu,jednak tendencja i siła trendu jest malejąca,ponieważ powyżej ZL pojawiają się jeden lub dwa bary CCI. (sześć maksimum) W tym przykładzie raczej szukamy zajęcia pozycji na SELL.
UWAGA: Im więcej barów na histogramie powyżej ustalonego trendu, tym bardziej prawdopodobieństwo ukształtowania się trendu bocznego

Ostatnio zmieniony 31 lip 2010, 00:58 przez cugan, łącznie zmieniany 7 razy.
player1
Ja wiem jak to ma wyglądać i z wątku nie będę robił sieczkarni.
Użytkownik najpierw musi poznać, system a potem nabytą wiedzę użyć tak ,aby

PS. Dostaje masę e-maili na PW z pytaniami jak wchodzić, co ja mam tym ludziom powiedzieć jak oni nie znają podstaw,
a chcą
...............jeździć samochodem.........!!!
Istna paranoja

Tak jak napiszę, to może
przeczytają
Odpowiedź na pytanie

Polecam jednak grać na dany kierunek, a nie miotać się prawa, lewa - po wcześniejszej definicji trendu dla danego przedziału czasu.
Jak widać po słupkach żółtych najpierw był układ korzystny dla gry na L, a potem na S. Od Ciebie zależało, jak to wykorzystasz.
Do oceny jak to się ma do gry, w dłuższym terminie niż kilka godzin ,radze brać większy przedział czasowy na TF M5
Wszystko po kolei na to pora też przyjdzie.cugan pisze:Informacje w wątku mają służyć każdemu ,maja być przejrzyste, zrozumiałe i nie będę go kontynuował --
--------od d..........strony.
Ja wiem jak to ma wyglądać i z wątku nie będę robił sieczkarni.
Użytkownik najpierw musi poznać, system a potem nabytą wiedzę użyć tak ,aby
skutecznie, a nie ją traciłcugan pisze:..............umiał zarabiać kasę .....................

PS. Dostaje masę e-maili na PW z pytaniami jak wchodzić, co ja mam tym ludziom powiedzieć jak oni nie znają podstaw,
a chcą
...............jeździć samochodem.........!!!
Istna paranoja

Tak jak napiszę, to może

Odpowiedź na pytanie
Odpowiedź masz w wewnątrz rysunkuChrisdot pisze:Gram wedle wspomnianych na wcześniejszych 19 stronach zasad i nie przynosi mi to zysków Sad.

Polecam jednak grać na dany kierunek, a nie miotać się prawa, lewa - po wcześniejszej definicji trendu dla danego przedziału czasu.
Jak widać po słupkach żółtych najpierw był układ korzystny dla gry na L, a potem na S. Od Ciebie zależało, jak to wykorzystasz.
Do oceny jak to się ma do gry, w dłuższym terminie niż kilka godzin ,radze brać większy przedział czasowy na TF M5
Ostatnio zmieniony 30 lip 2010, 18:00 przez cugan, łącznie zmieniany 3 razy.