Co do risk management mojego, to jestem przyzwyczajony do gry na 0,01-0,05 lot, maxymalnie otwartych trzymałem 1.0lot na takim rachunku. Nie gram dużą kasą, bo się naczytałem o market makerach no i ta sytuacja z fxclearing ostatnio też dała do myślenia. Około 1000zł i zwykle 2/3 odrazu wybieram wtedy, średnio wpłacam po 150zł-300zł (w razie wyzerowania rachunku

po dopóki mam chociaż 15zł to walczę

). Mam w miarę lekkie podejście przez to ale przegrywać bynajmniej nie chce. Na początku śledziłem innych trejderów, m.in właśnie Toda Gordona, stąd mam przyzwyczajenie do stawiania s/l 50-80pkt i long term trade. Teraz powoli się przestawiam na mniejszy s/l i 2-3stopniowy profit. I próbuje sobie, która strategia gry mi najbardziej będzie odpowiadać.

także niech głowa nie boli, że tutaj strzelam z zamkniętymi oczami. Ogólnie zasada jest wyczuć trend na Monthly,Weekly,Daily, Fibo na H4 ,H1 i M30 , świece na M15 , wskaźniki sprawdzam zwykle tylko na M15, H4 i Daily a korzystam z Zig zag, MA na 120, MACD ustawianym odpowiednio do większości par, szczególnie EUR/USD, USD/JPY, USD/CHF, EUR/GBP i AUD/USD, te najbardziej lubię. Hmm mam jeszcze oczywiście candle timer, fractale oraz Stochastic oscilator użyty z RSI, co ładnie się sprawdza na przebiciu MA na H4. I jak już sobie ustale czy widzę jakąś formacje, wybadam trend, zerknę na wskaźniki to szukam oporów i wsparć żeby wyznaczyć bezpieczne t/p i s/l, zwykle duże. Dane fundamentalne opracowuje sobie w weekendy, i staram się raczej sam je wydłubywać np. z Yahoo finance, ale nie dailyfx itd. Jeśli coś brzmi dla mnie sensownie to zapisuje w zeszyciku, kilka takich zapisków, wnioski i tyle. Na forecasty średnio liczę, szczególnie jak większość się wyświetla parę dni przed ogłoszeniem. No i oczywiście cały czas się uczę, na błędach także

, testuje też sporo rzeczy i zastanawiam się gdzie otworzyć już konkretniejsze konto. Niby mam dwa rachunki u forex.com ale sam nie wiem czy warto u nich większą kasą obracać.