Wielki Wybuch

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Wielki Wybuch

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Dobra, poniżej to 4-te i ostatnie wejście na dziś...
Wrzuciłem na BE, ponieważ z drugiej świecy rozszerzyłem troszkę TP, tak żeby TP było pomiędzy targetami z dwóch świec...

A że było blisko TP1 z pierwszej świecy, to sobie na BE wskoczyłem obydwiema połówkami.
Jak by nie było, te połówki są już zyskownymi wejściami, czyli dzisiejszy trading -> 100% skuteczności.

Trzymta się do jutra. Możliwe że po powrocie na real, dam sobie limit 5 wejść na dzień max, żeby nie overtradeować.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mpapiez

Ps. Wycieli mnie w trakcie pisania posta :). Cena nawet nie doszła tylko spread mnie wyciął :)...

Mpapiez

Mpapiez pisze:Ps. Wycieli mnie w trakcie pisania posta :). Cena nawet nie doszła tylko spread mnie wyciął :)...
Wrzucam obrazek jako ciekawostkę.
Jak sobie dobrze przybliżycie, to zauważcie że cena tam nawet nie doszła :), wycieło mnie co do 0.1 pipsa, dosłownie o spread...

Mój błąd jest taki, że włożyłem to BE+ ~1 przed osiągnięciem TP1...
No ale cóż...

W każdym bądź razie TP1 zostało osiągniete dla obydwóch świec... Teraz bym mógł na BE czekać na TP2. :564:

Mpapiez

Obłęd...
T2 też by weszło i tam zaczyna się pojawiać reakcja :)...
Moim zdaniem 1.08 dziś pęknie, może coś wrzuce jeszcze.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

Panie i Panowie - nie było mnie od wtorku, ale trochę "pykałem" telefonem i o dziwo nieźle mi poszło.
W piątek obserwowałem spadające złoto i wystrzały na akcjach. Muszę wziąć pod lupę nasdaq, bo sp500 nadal się kisi na swoim oporze. Nie sądzicie, że gdyby miało go wybić to już by "poszło" ?
DAX nie chce rosnąć...... Jakieś tam odreagowanie po wiekszych spadkach.
Co to oznacza? Póki co nic takiego... no może jakieś zmiany w trendach ;) jakieś korekty może. Jest ciekawie.
Miedź odbiła mocno (nie wszedł mi BUY LIMIT zabrakło 0.05 ceny! fakkkk).....
Bawełna wyraźnie dała do zrozumienia, że rośniemy.
Pszenica chyba musi te 480 zaliczyc przed odbiciem na up.

a edek? upieram sie na forum DT, że edek wchodzi w trend wzrostowy (kiedys pewnie musi) - co oczywiscie spotyka się z falą krytyki (że trend dopiero jak bedziemy tu i tu.... itp). Proces odwracania trendu troche trwa, wiec dajmy edkowi czas. Moje myslenie zostanie przerwane spadkiem edka ponizej 1.04 - wtedy przyznam bez bicia, że nie miałem racji. Pojedyncze szpile sie nie liczą.
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

highend pisze:Panie i Panowie - nie było mnie od wtorku, ale trochę "pykałem" telefonem i o dziwo nieźle mi poszło.
W piątek obserwowałem spadające złoto i wystrzały na akcjach. Muszę wziąć pod lupę nasdaq, bo sp500 nadal się kisi na swoim oporze. Nie sądzicie, że gdyby miało go wybić to już by "poszło" ?
DAX nie chce rosnąć...... Jakieś tam odreagowanie po wiekszych spadkach.
Co to oznacza? Póki co nic takiego... no może jakieś zmiany w trendach ;) jakieś korekty może. Jest ciekawie.
Miedź odbiła mocno (nie wszedł mi BUY LIMIT zabrakło 0.05 ceny! fakkkk).....
Bawełna wyraźnie dała do zrozumienia, że rośniemy.
Pszenica chyba musi te 480 zaliczyc przed odbiciem na up.

a edek? upieram sie na forum DT, że edek wchodzi w trend wzrostowy (kiedys pewnie musi) - co oczywiscie spotyka się z falą krytyki (że trend dopiero jak bedziemy tu i tu.... itp). Proces odwracania trendu troche trwa, wiec dajmy edkowi czas. Moje myslenie zostanie przerwane spadkiem edka ponizej 1.04 - wtedy przyznam bez bicia, że nie miałem racji. Pojedyncze szpile sie nie liczą.
Przy aktualnej polityce monetarnej FED i ECB nie liczylbym na trwala zmiane trendu na eurusd.
Nie ma sensu sie upierac na wzrosty kiedy ECB tak szczodrze zalewa rynek plynnoscia.
Predzej czy pozniej mozna sie spodziewac parytetu na tej parze.

Z tych samych powodow DAX jest swietnym instrumentem na longa.
Sektor bio-tech jest glowna sila napedowa swiatowych indeksow dlatego grajac shorty na NASDAQ mozna sie mocno sparzyc.

Awatar użytkownika
c.ajto
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: c.ajto »

highend pisze: a edek? upieram sie na forum DT, że edek wchodzi w trend wzrostowy (kiedys pewnie musi) - co oczywiscie spotyka się z falą krytyki (że trend dopiero jak bedziemy tu i tu.... itp). Proces odwracania trendu troche trwa, wiec dajmy edkowi czas. Moje myslenie zostanie przerwane spadkiem edka ponizej 1.04 - wtedy przyznam bez bicia, że nie miałem racji. Pojedyncze szpile sie nie liczą.
Żeś się uparł na ten trend wzrostowy :)
Dla mnie głównym trendem jest spadkowy, a to co teraz widzimy jest IMO początkiem korekty o zasięgu minimum 38.F wypadającym na 1.18, a mając niedomkniętą lukę na 1.2 możemy spodziewać się jej zamknięcia jeśli dotrą do wspomnianego fibo.
Korekta jest częścią trendu, czasem dzięki "zwykłemu niedziałającemu" fibo można określić potencjalny koniec korekty, a jeśli cena po jego osiągnięciu zmienia kierunek można się pokusić o wyznaczenie prostego ABCD. Na wykresach jest sporo takich przykładów, zwykłe, proste mierzenia / formacje, zbyt proste żeby ogół mógł je pojąć :wink:

Strasznie się napaliłeś na wejście na samym dole i dojechanie... no właśnie, gdzie masz zamiar zrealizować TP?
Patrząc na ruch od 1.4 do 1.04 zapewne wielu traderów weszło w S na szczycie, ale ilu zrealizowało TP po kilku figurach, a ilu dołączyło kilka figur niżej i zamknęło zlecenia z dwa razy większym zyskiem niż ci pierwsi? Nie sam moment wejścia jest najważniejszy, ale świadomość tego co to za ruch, z czego wynika i gdzie będziemy realizować TP.

I jeszcze o Edku - może się zdarzyć że jeszcze troche pofalujemy w przedziale 1.10 - 1.06, ja wolę brać setupy 100-200P, w obojętnym kierunku, niż czekać na realizację zakładanego scenariusza z wybiciem pod 1.2. Dla mnie taka rozpiska korekty to tylko ogólny zarys jak sytuacja może wyglądać w przeciągu następnych tygodni, ale grac pod to nie mam zamiaru, raz że termin za odległy, dwa że na razie brak setupu na wysokich TF.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

Dziekuje pieknie za merytoryczne wpisy :)
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Asperger
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Asperger »

Przy aktualnej polityce monetarnej FED i ECB nie liczylbym na trwala zmiane trendu na eurusd.
Nie ma sensu sie upierac na wzrosty kiedy ECB tak szczodrze zalewa rynek plynnoscia.
Z taką argumentacją zgodzić się nie można. Po uruchomieniu QE3 we wrześniu 2012 r. nie doszło do istotnej deprecjacji dolara. Dlaczego w przypadku analogicznego programu EBC miałoby być inaczej?

EBC nie prowadzi już polityki dążącej do obniżenia wartości wspólnej waluty, a strefa euro ma przed sobą naprawdę niezłe perspektywy rozwoju. Nawet odczyty inflacji HICP są dużo lepsze niż jeszcze kilka miesięcy temu. Luzowanie ilościowe jest zresztą już w cenach. Moim zdaniem podyktowany tym trend spadkowy już się zakończył, widać to na wykresie.

Założę się o 1 000 zł, że aktualna polityka monetarna EBC nie doprowadzi w tym roku do parytetu na eur/usd. Przyjmujesz?
Z tych samych powodow DAX jest swietnym instrumentem na longa
Poprawka: DAX BYŁ świetnym instumentem na longa. DAX wzrósł w tym roku 20% bez większej korekty. To bardzo duże wzrosty jak na okres kilku miesięcy, większe nawet niż u schyłku minionego stulecia. Zajęcie teraz długiej pozycji na tym instrumencie jest po prostu szalenie ryzykowne.

Awatar użytkownika
ZielonaMgielka
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ZielonaMgielka »

Asperger pisze:
Z taką argumentacją zgodzić się nie można. Po uruchomieniu QE3 we wrześniu 2012 r. nie doszło do istotnej deprecjacji dolara. Dlaczego w przypadku analogicznego programu EBC miałoby być inaczej?

EBC nie prowadzi już polityki dążącej do obniżenia wartości wspólnej waluty, a strefa euro ma przed sobą naprawdę niezłe perspektywy rozwoju. Nawet odczyty inflacji HICP są dużo lepsze niż jeszcze kilka miesięcy temu. Luzowanie ilościowe jest zresztą już w cenach. Moim zdaniem podyktowany tym trend spadkowy już się zakończył, widać to na wykresie.

Założę się o 1 000 zł, że aktualna polityka monetarna EBC nie doprowadzi w tym roku do parytetu na eur/usd. Przyjmujesz?
Przedstawiasz konkretne i przekonujace argumenty ale nie sadze zeby ten trzeci, wtorny program QE w wykonaniu FED byl rownoznaczny temu co robi ECB. Rynek z czasem przyzwyczaja sie do nowego otoczenia i "surprise factor" powoli zanika.
Nie zgodze sie takze ze luzowanie ilosciowe jest juz w cenach. Na wykresie miesiecznym takze ciezko mi dojrzec jakiej objawy odwracajacego sie trendu.

Troche zaskoczyles mnie tym zakladem ale rozsadny ton wypowiedzi sugeruje mi ze moze warto zaryzykowac :)
Pewnie to dziecinne ale przyjmuje ten zaklad o test parytetu na parze EURUSD do konca tego roku.
Szczegoly na priv-a.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ