highend pisze:
a edek? upieram sie na forum DT, że edek wchodzi w trend wzrostowy (kiedys pewnie musi) - co oczywiscie spotyka się z falą krytyki (że trend dopiero jak bedziemy tu i tu.... itp). Proces odwracania trendu troche trwa, wiec dajmy edkowi czas. Moje myslenie zostanie przerwane spadkiem edka ponizej 1.04 - wtedy przyznam bez bicia, że nie miałem racji. Pojedyncze szpile sie nie liczą.
Żeś się uparł na ten trend wzrostowy
Dla mnie głównym trendem jest spadkowy, a to co teraz widzimy jest IMO początkiem korekty o zasięgu minimum 38.F wypadającym na 1.18, a mając niedomkniętą lukę na 1.2 możemy spodziewać się jej zamknięcia jeśli dotrą do wspomnianego fibo.
Korekta jest częścią trendu, czasem dzięki "zwykłemu niedziałającemu" fibo można określić potencjalny koniec korekty, a jeśli cena po jego osiągnięciu zmienia kierunek można się pokusić o wyznaczenie prostego ABCD. Na wykresach jest sporo takich przykładów, zwykłe, proste mierzenia / formacje, zbyt proste żeby ogół mógł je pojąć
Strasznie się napaliłeś na wejście na samym dole i dojechanie... no właśnie, gdzie masz zamiar zrealizować TP?
Patrząc na ruch od 1.4 do 1.04 zapewne wielu traderów weszło w S na szczycie, ale ilu zrealizowało TP po kilku figurach, a ilu dołączyło kilka figur niżej i zamknęło zlecenia z dwa razy większym zyskiem niż ci pierwsi? Nie sam moment wejścia jest najważniejszy, ale świadomość tego co to za ruch, z czego wynika i gdzie będziemy realizować TP.
I jeszcze o Edku - może się zdarzyć że jeszcze troche pofalujemy w przedziale 1.10 - 1.06, ja wolę brać setupy 100-200P, w obojętnym kierunku, niż czekać na realizację zakładanego scenariusza z wybiciem pod 1.2. Dla mnie taka rozpiska korekty to tylko ogólny zarys jak sytuacja może wyglądać w przeciągu następnych tygodni, ale grac pod to nie mam zamiaru, raz że termin za odległy, dwa że na razie brak setupu na wysokich TF.