( zdarzenia jedynie poprzedzające zakup lub sprzedaż ) jak to mierzyć? , na volumenie widzimy skutek - buy + sell.
Już Jarek zwrócił mi uwagę, że za dużo teoretyzuję, no ale tak już mam, ze jak nie ugryzę to nie poznam. Nie znam niestety MQL4

Akumulacja/dystrybucja w mojej opini to okres gdy cena buja się w pewnym zakresie przez dłuższy czas (trend boczny), gdzie poszczególni zainteresowani gracze kumulują volumen, po to, żeby przystąpić od ataku na inny poziom ceny. Na rysunku wygląda to mniej więcej tak:Fx_boy pisze:As28, mam problem z pojęciem akumulacji i dystrybucji,
No właśnie kumulacja to niejako magazynowanie a dystrybucja koreluje ze sprzedażą. Z innej beczki - ktoś wystawia akcje do sprzedaży, ktoś inny (broker) kumuluje po to, aby następnie sprzedać - jak się znajdzie nabywca ( sprzedaż poprzedzona dystrybucją) i tutaj wszystko "kaman". Na foreksie nie mogę dostrzec procesu akumulacji i dystrybucji ponieważ tutaj jest sprzedaż-kupno bezpośrednio ( niejako on line ).drendriu pisze: Akumulacja/dystrybucja w mojej opini to okres gdy cena buja się w pewnym zakresie przez dłuższy czas (trend boczny), gdzie poszczególni zainteresowani gracze kumulują volumen,
Dziękuję bardzo za wyrozumiałość, po tym co wskazujesz na screenie to ciśnie się na usta: nie mgła tylko szara d^^^aEmeryt92 pisze: Szczerzę to błądzicie jeszcze we mgle![]()
A jednak..., w innym temacie na forum polemizowaliśmy ostatnio i kolega Dadas stoi na stanowisku , że tickowy wystarczyEmeryt92 pisze: Te ticki są bardzo skorelowane z wolumenem rzeczywistym na kontaktach walutowych
Tak, ale to jest dopiero połowa tego co mnie interesuje - hehehe .Emeryt92 pisze: Dobra wiadomość jest dla Ciebie taka że nie da się ukryć dużych zakupów.
Ja to widze tak, że w kumulacji/dystrybucji następuje wzmożony handel, tj. wymiana jednego pieniadza na inny (towaru na pieniadz i viceversa). W momencie, gdy w przypadku kumulacji zaczyna brakować sprzedających (a jest cały czas kupujący lub wiecej kupujacych z zasobem kasy) zgodnie z orderbookiem rośnie cena (bo jest realizowana kolejna najniższa cena sprzedaży). Jeśli podaż wyczerpie się dochodzi do wybicia ceny z pewnego zakresu (konsoli). Jeśli ten co załadował się stwierdzi, że jest drogo, to zaczyna realizować zyski czyli dystrybuować swój towar (walutę). Tyle teoria wg mnie.drendriu pisze:Akumulacja/dystrybucja w mojej opini to okres gdy cena buja się w pewnym zakresie przez dłuższy czas (trend boczny), gdzie poszczególni zainteresowani gracze kumulują volumen, po to, żeby przystąpić od ataku na inny poziom ceny. Na rysunku wygląda to mniej więcej tak:Fx_boy pisze:As28, mam problem z pojęciem akumulacji i dystrybucji,