VSA indicator journal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
JAREK67
Maniak
Maniak

Re: VSA indicator journal

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

drendriu pisze:
JAREK67 pisze: Nie wiem, czy zwróciłeś uwagę, że w przytoczonym materiale pan Woźniak operuje na dużym tf. to znaczy na D1. Jest rzeczą jak najbardziej naturalną, że istnieje pewna konsekwentna zgodność między wolumenami tikowym i CME porównywanymi w takich przedziałach czasowych. Spróbuj tylko z tego skorzystać w swoim handlu. Kilka postów wyżej wasze rozważania dotyczyły wskazań wolumenu tikowego na tf M5, M15 itp. I tu się objawiają zasadnicze różnice między wol. tikowym i kontraktów walutowych. Nie będę się powtarzał ale pisałem o tym już na tym forum kilka razy (pisałem też o delcie). Załączałem screeny obrazujące te różnice. Pisałem też, że wg mnie VSA tak naprawdę działa na niskich tf. i może być efektywne przy skalpowaniu. Przy takim sposobie handlu wskazania wolumenu z CME potrafią dać naprawdę pewną przewagę na rynku. Na dużych tf. są one wg mnie mało przydatne ponieważ występują niejako " po fakcie."
Jarek. Ja już ci mówiłem. Podstawą do zabawy w volumen jest sumowanie volumenów za swing. Póki co tylko ty masz takie narzędze i trzymasz go przy dupie, więc o solidnym zajeciu się tematami volumenowymi możemy tylko sobie pogadać. Chętnie chciałbym sobie posprawdzać jak twój sumator działał by z np. VSA indikatorem (może z jakimiś innymi jescze wskaźnikami, np. harmonikami), lecz czas mija a ja palcem w d.... mogę pogrzebać.

Wiesz jest nadzieja, bo może gdy teraz (wstępnie????) zakończyłeś przygodę z koleratorami zaczniesz wstawiać jakieś analizy odnośnie volumenu, bo jak na razie to tylko kisisz ten wskaźnik i nikt z niego nie ma pożytku .....
:shock: przecież go udostępniłem. Kto chciał to pobrał.

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: drendriu »

JAREK67 pisze: :shock: przecież go udostępniłem. Kto chciał to pobrał.
Mnie to nie działało. Jakieś hasła trzeba było gdzies wpisywać diabli wiedzą gdzie - jaja sobie z poważnych ludzi robisz....

JAREK67
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: JAREK67 »

drendriu pisze:
JAREK67 pisze: :shock: przecież go udostępniłem. Kto chciał to pobrał.
Mnie to nie działało. Jakieś hasła trzeba było gdzies wpisywać diabli wiedzą gdzie - jaja sobie z poważnych ludzi robisz....
A fakt zapomniałem, że "zahasłowałem". A ty nawet nie zapytałeś ? Łatwo się zniechęcasz. Nie wróży to dobrze na przyszłość. Rynek forex to krew, pot, łzy i tak bez końca.

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

JAREK67 pisze: Rynek forex to krew, pot, łzy i tak bez końca.
A mnie się wydaje że nie bez końca krew. Intuicja podpowiada mi, że istnieje taka granica wyewoluowania technik tradingowych, po przekroczniu której, rynek nie jest już w stanie tradera zaskoczyć.

Kazik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kazik »

drendriu pisze:
JAREK67 pisze: Rynek forex to krew, pot, łzy i tak bez końca.
A mnie się wydaje że nie bez końca krew. Intuicja podpowiada mi, że istnieje taka granica wyewoluowania technik tradingowych, po przekroczniu której, rynek nie jest już w stanie tradera zaskoczyć.

Na tą chwilę jesteś nie tylko z palcem w ... ale cały w czarnej d....
Będzie tak do czasu aż zaczniesz myśleć samodzielnie.
Niestety trzeba zapomnieć wiele durnych rzeczy, które łyknąłeś
jak kaczka kluchy.
Każdy tak ma na początku bo niby skąd ma wiedzieć co łykać.
Intuicja źle Ci podpowiada.

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

Kazik pisze: Intuicja źle Ci podpowiada.
A co Kazik, rynek znowu cię dzisiaj zaskoczył, tak samo jak Jarka na korelatorach ?.

Kazik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kazik »

JAREK67 pisze:
Kazik pisze:
Fx_boy pisze:A tutaj jeszcze ciekawiej 4 "ordery" pod rząd ( i to różowe ) i cały czas w górę. Zatem pojedynczy znak zapewne nie ma siły.
Jak zwykle na początku fascynacja.
Potem jak popatrzysz na wykresy wątpliwości.
Dalej wychodzi na to, że 50% to dobry wynik.
Widziałem kilka webinarów i uważam, że wszystko
opowiadane jest na wybranych przykładach.
Reszta to kasa za "szkolenia" .

I te opowieści o "smart manach" czy jakoś tak???

To tylko moje zdanie.
Sporo jest w tym prawdy niestety. Ale jeśli się bazuje w swych analizach VSA na wolumenie tikowym pierwszego lepszego brokera to pretensje o "niedziałanie" koncepcji można mieć tylko do siebie.

Pisałem już o tym wcześniej ale teraz zapomniałem dodać
Wszystko co robiłem z Vol sprawdzałem na akcjach.
Dlaczego chyba nie trzeba uzasadniać.
Częściowo to działało do czasu jak zaczęli kręcić lody
z "pakietami". (nie będę rozwijał bo prawie nikt tu nie
wie o co kaman).
Dlatego OBV przestał "działać"
W związku z powyższym na zasadzie ewolucji dałem
na luz, bo ..."Ludwiku i Sabo"...
Wszystko można zmanipulować...

Awatar użytkownika
as28
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: as28 »

mały trade na rynku przed FED'em
nic wielkiego, ale żeby pokazać że się da
https://www.mql5.com/en/charts/2776872/ ... markets-as
https://www.mql5.com/en/charts/2776875/ ... markets-as
zlecenie wzięte po sygnałach braku kontynuacji spadku, ze stopem poniżej lokalnego dna na m1,
i przestawione na BE na drugiej świecy M1 po wyjściu zlecenia na plus,
zamknięte na pierwszych oporach, ponieważ długo się tu konsolidował i penie ten opór powalczy, duże prawdopodobieństwo że mógłby wybić na 0 przy tak wąskim SL dlatego na rynku który nie ma jeszcze ustalonego kierunku lepiej zysk wziąć.
Lepszy 3 dni studiowania Steva Mauro niż 3 lata CJ.
Szukaj darmowych kursów w necie aby zrozumieć dzienną manipulację.

Awatar użytkownika
as28
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: as28 »

co do dyskusji w wątku:
tak jak ktoś zauważył żaden z sygnałów (wizualizowanych za pomocą małych obrazków) nie stanowi wystarczającej podstawy do decyzji, dopiero razem w konkretnych układach,a nawet z zbieżnym kierunkiem na innych TF dają podstawę do określenie kierunku, należy ich szukać zidentyfikować dla siebie i pod to grać.
Na pewno nie da się grać na sam znak "orderka" - ponieważ nie znaczy on nic więcej niż - że mamy do czynienia z podażą która jest na rynku, i dopiero rynek - inne sygnały pokazują co rynek z tym zrobi,
ale jeżeli takie orderki mamy to albo rynek go przejedzie (tym bardziej jeżeli pojawia się na oporze), to silny rynek, inaczej rynek nie dał rady i będzie korekta - zmiana trendu.
Lepszy 3 dni studiowania Steva Mauro niż 3 lata CJ.
Szukaj darmowych kursów w necie aby zrozumieć dzienną manipulację.

Awatar użytkownika
Venomouss
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Venomouss »

as28 pisze:co do dyskusji w wątku:
tak jak ktoś zauważył żaden z sygnałów (wizualizowanych za pomocą małych obrazków) nie stanowi wystarczającej podstawy do decyzji, dopiero razem w konkretnych układach,a nawet z zbieżnym kierunkiem na innych TF dają podstawę do określenie kierunku, należy ich szukać zidentyfikować dla siebie i pod to grać.
Na pewno nie da się grać na sam znak "orderka" - ponieważ nie znaczy on nic więcej niż - że mamy do czynienia z podażą która jest na rynku, i dopiero rynek - inne sygnały pokazują co rynek z tym zrobi,
ale jeżeli takie orderki mamy to albo rynek go przejedzie (tym bardziej jeżeli pojawia się na oporze), to silny rynek, inaczej rynek nie dał rady i będzie korekta - zmiana trendu.

nie jestem specjalisa od vsa natomiast sprawdziłem ten wskaźnik po tym jak zobaczylem w journalu u Ciebie, i jest tak jak piszesz - konkretne układy , okreslony scisle tf no i spojrzenie oczywiscie na wiekszy obraz w danym dniu, testowalem na daxie okolo miesiaca m15 , w polaczeniu ze strefami fibo, pivotami i powiem szczerze ze bardzo urozmaicily mi sie wejscia , wiecej dobrych skalpow szlo... niestety statystyk nie prowadzilem natomiast umiejetnosc wyczucia rynku to raczej tutuaj podstawa, wiadomo. dax wteedy ładnie trendowal up przed ta korekta co jest aktualnie... nie przedlużając powiem tylko w skrocie ze w połaczeniu z tym o czym wczesniej pisałem, pomaga mi to doprecyzowac wejscia na skalpy na daxie konkretniee do dzis . wniosek - sam wskaznik i znaczki raczej nic nie dzadza jak sie nie wie ocokaman ;)

Zablokowany