OzFX Squeeze-More Strategy
przeprowadziłem taką malutką historię na parze USD/JPY od 11 marca...zaznaczyłem mozliwe silne wejścia...
Wykorzystałem w tym przypadku filtr w postaci 60 SMA obrazujący okres z ok. ostatnich 2 tygodni (10 dni roboczych na forex)...
Filtr ten miał za zadanie odseparować wejścia niezgodne z trendem...
..i tak w tym przypadku 60 SMA pokazuje nam "chwilowy" trend spadkowy a więc mieliśmy w tym czasie 2 wejścia zgodne z trendem (entry short)- w tych 2 przypadkach zbieramy całą fortunę czyli ugraliśmy pełne 3 loty...
w 3 przypadkach mamy do czynienia z sygnałami które pokazują nam wejścia long (long entry) a więc niezgodnie z trendem (przeciw trendowi) nie nalezy brać ich pod uwagę grając w mysl zasady trend is your frend...
Jednak patrząc obiektywnie z tych 3 potencjalnych longów tylko 1 dałby stratna pozycję na 2 pozostałych zarobiło by się..
Mimo wszystko jednak stosowanie filtrów bardzo pomaga bo ogranicza wejścia niepewne nie zgodne z trendem z drugiej jednak strony bywają duże rajdy przeciwne na których też mozna ugrać pełne 3 loty
Wykorzystałem inny MM tzn z ustawieniem SL=75 pips i TP = 75 SL2=75 TP2=150 ,SL3=75 TP3=w myśl głównych zasad
Wykorzystałem w tym przypadku filtr w postaci 60 SMA obrazujący okres z ok. ostatnich 2 tygodni (10 dni roboczych na forex)...
Filtr ten miał za zadanie odseparować wejścia niezgodne z trendem...
..i tak w tym przypadku 60 SMA pokazuje nam "chwilowy" trend spadkowy a więc mieliśmy w tym czasie 2 wejścia zgodne z trendem (entry short)- w tych 2 przypadkach zbieramy całą fortunę czyli ugraliśmy pełne 3 loty...
w 3 przypadkach mamy do czynienia z sygnałami które pokazują nam wejścia long (long entry) a więc niezgodnie z trendem (przeciw trendowi) nie nalezy brać ich pod uwagę grając w mysl zasady trend is your frend...
Jednak patrząc obiektywnie z tych 3 potencjalnych longów tylko 1 dałby stratna pozycję na 2 pozostałych zarobiło by się..
Mimo wszystko jednak stosowanie filtrów bardzo pomaga bo ogranicza wejścia niepewne nie zgodne z trendem z drugiej jednak strony bywają duże rajdy przeciwne na których też mozna ugrać pełne 3 loty
Wykorzystałem inny MM tzn z ustawieniem SL=75 pips i TP = 75 SL2=75 TP2=150 ,SL3=75 TP3=w myśl głównych zasad
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kwestia optymalizacji, jesli chodzi o cci to zalezy od interwalu i od tego czy ma wskazywac glowny trend czy srednioterminowy. Ogolnie moge stwierdzic ze okres od 14 do 100, a na domyslnym interwale 30-35 (ale to jest do optymalizacji).luka...18 pisze:YANKEE Jakie masz ustawienia w cci?
Wazne jest przebicie przez poziom zera czy wazne jest wyskoczenie znad/zpod 100/-100?
W tym drugim przypadku zwracam uwage TYLKO na poziom 0 - bo cci sluzy tylko i wylacznie jako filtr trendu. Od wykupienia/wyprzedania mamy stocha.
Natomiast na interwale pogladowym, ktory wyznacza dluzszy trend zastosowalem cos takiego ze long jest mozliwy (-25/-30; niesk) a short (-niesk; 25/30). Nie spotkalem sie nigdzie z takim rozwiazaniem, ale jak na moje sie sprawdza - chroni przed korekta lepiej niz cci na glownym interwale, a gdyby czekac az przekroczy 0 straciloby sie za duzo ruchu.
Dla mnie CCI jest o niebo przydatniejsze od MA, no ale kazdy gra jak mu pasuje

dokładnie kwestia indywidualna, jednak prostota i skuteczność przemawia na korzyść MA w tym systemie...Yankee pisze:Dla mnie CCI jest o niebo przydatniejsze od MA, no ale kazdy gra jak mu pasuje
a swoja drogą to mógłbyś Yankee wrzucić jakiś screen , grafikę czy cuś

wracając do filtra MA 60 znalazłem

okazało się jednak że ten short też zakończył się wspaniale i okazało się że 60 sma była takim oporem dla wzrostów i shorty były kontynuowane...

chyba czas zacząć robić historię na podstawię średnich kroczących,jako filtr sprawdza się znakomicie...ale trzeba jeszcze troche pomęczyć ten sys zeby to stwierdzić jednoznacznie...
Jak dla mnie prostota przemawia za MA, a skutecznosc raczej za CCI (ale MA nigdy glebiej nie badalem swiadom pewnych wad).
Ma uwzglednia TYLKO cene zamkniecia (lub inna). CCI uwzglednia wiecej (i dzieki temu jest DUZO bardziej wiarygodna na historii (przez automatyczne uwzglednianie high i low). Ale jesli ktos lepiej sie czuje z MA to popelni blad wykorzystujac CCI wbrew sobie wiec nie naklaniam.
Nie gram tym sysem i na razie nie zamierzam wiec skoro wolicie MA, idzcie ta droga, tez jest dobra (choc gorsza wg mnie
).
Na g/u cci tez by zadzialalo w obu przypadkach.
Jak ktos ma pytania o cci to zapraszam do mojego żurnala, tam taka dyskusja bedzie bardziej na temat.
Pozdro
Ma uwzglednia TYLKO cene zamkniecia (lub inna). CCI uwzglednia wiecej (i dzieki temu jest DUZO bardziej wiarygodna na historii (przez automatyczne uwzglednianie high i low). Ale jesli ktos lepiej sie czuje z MA to popelni blad wykorzystujac CCI wbrew sobie wiec nie naklaniam.
Nie gram tym sysem i na razie nie zamierzam wiec skoro wolicie MA, idzcie ta droga, tez jest dobra (choc gorsza wg mnie

Na g/u cci tez by zadzialalo w obu przypadkach.
Jak ktos ma pytania o cci to zapraszam do mojego żurnala, tam taka dyskusja bedzie bardziej na temat.
Pozdro
WItam
O to moja wersja systemu sami sprawdzcie ile zlych wejsc wskazniki odfiltrowaly
ZAznaczylem wejscia tylko ze wskaznikami i tylko te ktore byly by zgodne z moimi filtrami.
Czekam na opinie.
Pozdrawiam Łukasz
Ps. Zapomnialem dodac iz ta ostatnia pozycja nie jest dokonca taka zgodna poniewaz dokladnie na tej swieczce zostal przelamany gan.
O to moja wersja systemu sami sprawdzcie ile zlych wejsc wskazniki odfiltrowaly

ZAznaczylem wejscia tylko ze wskaznikami i tylko te ktore byly by zgodne z moimi filtrami.
Czekam na opinie.
Pozdrawiam Łukasz
Ps. Zapomnialem dodac iz ta ostatnia pozycja nie jest dokonca taka zgodna poniewaz dokladnie na tej swieczce zostal przelamany gan.