OzFX Squeeze-More Strategy

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
jaguarII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jaguarII »

przeprowadziłem taką malutką historię na parze USD/JPY od 11 marca...zaznaczyłem mozliwe silne wejścia...

Wykorzystałem w tym przypadku filtr w postaci 60 SMA obrazujący okres z ok. ostatnich 2 tygodni (10 dni roboczych na forex)...

Filtr ten miał za zadanie odseparować wejścia niezgodne z trendem...
..i tak w tym przypadku 60 SMA pokazuje nam "chwilowy" trend spadkowy a więc mieliśmy w tym czasie 2 wejścia zgodne z trendem (entry short)- w tych 2 przypadkach zbieramy całą fortunę czyli ugraliśmy pełne 3 loty...

w 3 przypadkach mamy do czynienia z sygnałami które pokazują nam wejścia long (long entry) a więc niezgodnie z trendem (przeciw trendowi) nie nalezy brać ich pod uwagę grając w mysl zasady trend is your frend...

Jednak patrząc obiektywnie z tych 3 potencjalnych longów tylko 1 dałby stratna pozycję na 2 pozostałych zarobiło by się..

Mimo wszystko jednak stosowanie filtrów bardzo pomaga bo ogranicza wejścia niepewne nie zgodne z trendem z drugiej jednak strony bywają duże rajdy przeciwne na których też mozna ugrać pełne 3 loty

Wykorzystałem inny MM tzn z ustawieniem SL=75 pips i TP = 75 SL2=75 TP2=150 ,SL3=75 TP3=w myśl głównych zasad
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
galileo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: galileo »

jaguarII pisze:filtr w postaci 60 SMA
tak to ma jakis sens... :P

A może dla uwierzytelnienia stosować większa ilość średnich np..30 i 60 albo 60 i 120...to może odfiltrować jeszcze wiekszą ilość niepewnych wejść.. :P
Niech Pipsy Będą z Nami !!!

jaguarII
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jaguarII »

galileo pisze:większa ilość średnich np..30 i 60 albo 60 i 120
raczej nie ... co za duzo to niezdrowo... :wink:

odfiltrować odfiltruje ale liczyc się tez trzeba z tym że potencjalnie zmniejszy nam sie ilość bardzo dobrych sygnałów...a to przecież nie o to chodzi

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

luka...18 pisze:YANKEE Jakie masz ustawienia w cci?
Wazne jest przebicie przez poziom zera czy wazne jest wyskoczenie znad/zpod 100/-100?
Kwestia optymalizacji, jesli chodzi o cci to zalezy od interwalu i od tego czy ma wskazywac glowny trend czy srednioterminowy. Ogolnie moge stwierdzic ze okres od 14 do 100, a na domyslnym interwale 30-35 (ale to jest do optymalizacji).
W tym drugim przypadku zwracam uwage TYLKO na poziom 0 - bo cci sluzy tylko i wylacznie jako filtr trendu. Od wykupienia/wyprzedania mamy stocha.

Natomiast na interwale pogladowym, ktory wyznacza dluzszy trend zastosowalem cos takiego ze long jest mozliwy (-25/-30; niesk) a short (-niesk; 25/30). Nie spotkalem sie nigdzie z takim rozwiazaniem, ale jak na moje sie sprawdza - chroni przed korekta lepiej niz cci na glownym interwale, a gdyby czekac az przekroczy 0 straciloby sie za duzo ruchu.

Dla mnie CCI jest o niebo przydatniejsze od MA, no ale kazdy gra jak mu pasuje :wink:

Awatar użytkownika
galileo
Gaduła
Gaduła

Yankee pisze:Dla mnie CCI jest o niebo przydatniejsze od MA, no ale kazdy gra jak mu pasuje
dokładnie kwestia indywidualna, jednak prostota i skuteczność przemawia na korzyść MA w tym systemie...

a swoja drogą to mógłbyś Yankee wrzucić jakiś screen , grafikę czy cuś :P :wink: bo tak to piszesz o jakiś suchych faktach a poza tym trzeba by było sprawdzić to na historii...

wracając do filtra MA 60 znalazłem :wink: dobre wejścia na gbp/usd o ile pierwszy long wszedł cudownie i pewnie zgodnie z filtrem MA o tyle 2 short był już o podwyższonym ryzyku ponieważ 60 była jak gdyby takim poziomem testowania wsparcia/oporu a nasze AC i AO dawały sygnał shorta coprawda 60 sma w momencie otwarcia była powyżej naszego słupka ale ryzyko istaniało (hehe właśnie teraz docenia się odpowiedni MM w tym sysie),..
okazało się jednak że ten short też zakończył się wspaniale i okazało się że 60 sma była takim oporem dla wzrostów i shorty były kontynuowane... :P

chyba czas zacząć robić historię na podstawię średnich kroczących,jako filtr sprawdza się znakomicie...ale trzeba jeszcze troche pomęczyć ten sys zeby to stwierdzić jednoznacznie...

Yankee
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Yankee »

Jak dla mnie prostota przemawia za MA, a skutecznosc raczej za CCI (ale MA nigdy glebiej nie badalem swiadom pewnych wad).
Ma uwzglednia TYLKO cene zamkniecia (lub inna). CCI uwzglednia wiecej (i dzieki temu jest DUZO bardziej wiarygodna na historii (przez automatyczne uwzglednianie high i low). Ale jesli ktos lepiej sie czuje z MA to popelni blad wykorzystujac CCI wbrew sobie wiec nie naklaniam.
Nie gram tym sysem i na razie nie zamierzam wiec skoro wolicie MA, idzcie ta droga, tez jest dobra (choc gorsza wg mnie :wink: ).
Na g/u cci tez by zadzialalo w obu przypadkach.
Jak ktos ma pytania o cci to zapraszam do mojego żurnala, tam taka dyskusja bedzie bardziej na temat.

Pozdro

Awatar użytkownika
galileo
Gaduła
Gaduła

hmm tak sobie przez te swięta optymalizuje MM i wydaje mi się że TP powinien być na 1 lot tylko 50 pips, częściej trafia i zamyka nasze 1 TP...

moje proponowane ustawienia to 1 lot SL=80 TP=50 , 2 lot SL=80 TP=100 , 3 lot SL=80 TP zgonie z zasadami

Aroon
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Aroon »

SL i TP musisz dopasować do każdej pary. Inaczej będzie na EUR/USD, a inaczej np. na GBP/JPY. Nie można wszystkiego wrzucać do jednego wora, bo zmienność jest różna.

Awatar użytkownika
galileo
Gaduła
Gaduła

:) :P teoretycznie masz rację....ale...czy nie gramy w mysl zasady tnij straty...?w tym sysie uważam że trzeba ciąć szybko starty i pozwalać zyskom rosnąć bo potencjał ten system ma ogromny...więc najlepiej znaleźć jakiś złoty środek na SL... :P

luka...18
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: luka...18 »

WItam
O to moja wersja systemu sami sprawdzcie ile zlych wejsc wskazniki odfiltrowaly :)
ZAznaczylem wejscia tylko ze wskaznikami i tylko te ktore byly by zgodne z moimi filtrami.
Czekam na opinie.

Pozdrawiam Łukasz

Ps. Zapomnialem dodac iz ta ostatnia pozycja nie jest dokonca taka zgodna poniewaz dokladnie na tej swieczce zostal przelamany gan.

ODPOWIEDZ