Gra na dane makro

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
jacek_1986
Bywalec
Bywalec

...

Nieprzeczytany post autor: jacek_1986 »

No to napisz jaką masz tę strategię wejscia i wyjscia to Ci powiemy czy jest dobra.

Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

Istnieje kilka szkół do gry pod dane: ja wchodzę w pozycję 1 minutę przed danymi otwierając 2 przeciwstawne pozycję ze sl 20 i liczę na to że będzie duży ruch w 1 stronę. Z automatu zamyka mi tą stratną pozycję i potem pozostaję problem zamknięcia tej zyskownej pozycji. Jak wiemy niekiedy są szpile, że jest gwałtowny ruch i po chwili powraca, także tutaj kieruje pytanie do Was- jaka mogłaby być strategia wyjścia z pozycji w moim przypadku? Istnieją jakieś wskaźniki pomocne takiej grze ( pod dane makro) ? Które dane wywołują największe wahania na rynku? Dzisiaj np. CPI w UK wywołało ogromne ruchy na rynku. Proszę podzielcie się swoim doświadczeniem. Jestem otwarty na wszelkiego rodzaju rady, komentarze, uwagi.
Pozdrawiam!
Boby Fischer is great!

jacek_1986
Bywalec
Bywalec

...

Nieprzeczytany post autor: jacek_1986 »

Moim zdaniem lepiej jest ustawic oczekujące. Kiedy grasz przeciwstawnymi to gdy kurs pojdzie w gore, a potem w dol, to Ty nie bedziesz mial juz żadnej pozycji (ruch w gore wybije Ci stopa na krótkiej, a w kolejny dół na długiej). Jesli zagrasz oczekującymi i bedzie taka sama sytiuacja to zostaniesz na krotkiej przy dalszych spadkach. Moim zdaniem tak jest sensowniej, ale jesli ktos ma jakies argumenty za przeciwstawnymi to chetnie poslucham.

A jak Twoje doswiadczenia? Zagrales juz prawdziwymi pieniedzmi na jakichs danych? Na tym dzisiejszym CPI? Jak efekty?

Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Tak grałem tylko nie wiem do końca, które dane makro są ważne - wiem, że na tym kalendarzu na forexfactory.com jest zaznaczona waga i teoretyczny wpływ na rynek ale np o 15.00 wczorajsze dane z USA kompletnie nie wpłynęły na ruch cen na walutach. Dzisiaj spróbuje zagrać o 10.30 na GBP oczekującymi. a TY grasz w ten sposób? Jak wybrać istotne dane dla rynku? Czym się kierować? Wczoraj był ruch 150 pips ja zgarnąłem 60 za pierwszym 'rzutem' i na tym koniec gdyż taką mam zasadę - mówię o samym GBP/USD. Ale mówiąc o przeciwstawnych to przypuśćmy, że mamy kurs 1.2500 to byś ustawił ciasno czy oddalone od siebie 1.2480 i 1.2520 ? Chyba ta druga opcja jest lepsza bo miałeś rację, że wahania mogą być ogromne. Tylko pytanie czy 20 pips wystarczy ...? Proszę opisz swoje doświadczenia.
Boby Fischer is great!

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Boby_Fischer pisze:Jak wybrać istotne dane dla rynku?
Przede wszystkim decyzje o stopach procentowych, inflacja, bezrobocie (payrollsy szczególnie), sprzedaż detaliczna, PKB...
Ale z punktu widzenia grania na dane sama ich waga to za mało. Ważne jest jeszcze to żeby wyniki znacznie odbiegały od prognoz. To najczęściej (ale też nie zawsze) wywołuje największy ruch. Polecam też wszystko załatwiać oczekującymi + SL/TP/TS - unikniecie rekwotowań podczas gwałtownych zwrotów kursu.
Z resztą o tym wszystkim już chyba było w tym wątku.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

rapso a Ty grasz w ten sposób? Ale jak mógłbyś napisać konkretniej o której godzinie najlepiej skłądać te zlecenia oczekujące? Np mamy o 15.00 publikacje to ok 14.58 wchodzić? Niekiedy już są spekulacje przed danymi lecz w czasie danych ten wcześniejszy 'trend spekulacyjny' zostaje diametralnie odwrócony... Opisz swoje doświadczenia jak możesz z tym rodzjaem trejdu
Boby Fischer is great!

mbor112
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mbor112 »

napisz do mnie na gg to Ci troche pomogę :)
:)

Awatar użytkownika
luktom
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: luktom »

Boby_Fischer pisze:Np mamy o 15.00 publikacje to ok 14.58 wchodzić?
Coś Ty... 14:59:50 <- to jest w miarę odpowiednia pora, żeby składać pozycje 8)

Poczytaj moje archiwalne posty bodajże z pierwszego półrocza 2008, kiedyś się na ten temat trochę wyprodukowałem, np. ten:

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... 6467#56467

Poza tym:
http://luktom.biz/blog/e106/news-tradin ... rowadzenie
http://luktom.biz/blog/e102/news-tradin ... ie-pozycji
algotronic- zaawansowane rozwiązania dla traderów
Odwiedź naszą stronę WWW, aby poznać pełną ofertę

Pitmaster
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Pitmaster »

Może taki pomysł: stawiamy 2 zlecenia oczekujące:
Czyli np. Gdy cena na 20 sek. przed jest 1.4230
1. Buy 1.4240, TP 5 pips, SL 5 pips
2. Buy 1.4245 TP 5 pips, SL 5 pips

Podobnie w drugą stronę.

Mały ale pewny zarobek.

Co myślicie o graniu na dwie różne waluty ?
Np. Long EU, Sell GU

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

5 pipsow? hmm chyba ze jednym lotem

ODPOWIEDZ