DayTrading: Piątek 10.04.2026

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.
Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Re: DayTrading: Piątek 10.04.2026

Post autor: cugan »

siux pisze: 10 kwie 2026, 18:07 Nie wiem czy zauważyliście wczoraj od ~4.30, zarówno ropa szła w górę i edek też szedł w górę do godziny ~17 edek do 19. Wtedy zamiast jakoś to wyśrednić to amerykańce spuścili tylko ropę w dół o 7,5 dolca. Wstawiłem sobie poziome linie na wykresie na edku i wti kiedy już według mnie oba wykresy się wyrównały. Dzisiaj jak patrzę na te linie/poziomy w tej chwili to ropa jest dokładnie w tym samym miejscu, a edek zaledwie 35 pipsów wyżej, czyli też nim za wysoko pojechali w stosunku do ropy, ale wczoraj to edek wywalił na 200 pipsów. Czyli z tych wyliczeń mi wychodzi że jak edek spadnie na 1.17 to się wyrówna, jak zleci niżej to ropa wywali w górę
AGarcia pisze: 10 kwie 2026, 18:47 Co do EU/USD to wygląda to jakby fałszywe wybicie, nie ma powodu aby teraz $ się osłabiał. Korekta i poprawimy szczyt zapewne w tygodniu następnym.
Może być to pułapka na byki. Na volumenie i oscylatorach widoczna dywergencja negatywna .Mogę się mylić :563:
Pułapka na byki w handlu to formacja, która jest reprezentowana przez fałszywe impulsowe przebicie oporu przy spadających wolumenach. Trader musi zauważyć tę niedźwiedzią formację na zwyżkowym rynku. Wzór ten pojawia się dlatego, że kupujący nie mają siły na dalszy wzrost. Dzieje się tak głównie dzięki realizacji zysków przez uczestników rynku. Dodatkowo presję na cenę wywiera otwieranie krótkich pozycji przez sprzedających, którzy nie chcą przegapić okazji do zarobku, wykorzystując sytuację, i sprowadzają kwotowania poniżej poziomu oporu.
https://www.liteforex.pl/blog/for-profe ... ulapka-na-
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji autora.Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.

mbaxster
Gaduła
Gaduła

Post autor: mbaxster »

dolar
wyrazna formacja podwojnego szczytu :P
spada i na dzisiaj mozna tylko gdybac do ilu jeszcze ma chec spasc / zejdzie nizej 3,6 to moze przyspieszyc i tyle
z krotkiej 3,64-3,65 i nizej 3,6 :568:
sensowna obrona jest w ok 3,57-3,58

AGarcia
Bywalec
Bywalec

Post autor: AGarcia »

cugan na siłe szuka potwierdzenia spadku edka niestety $ ma to do siebie ze zazwyczaj jest jakby umierał a zadko ma siłe ruść. patrzac na umierajaca ameryke to moze byc z nim źle. us umiera na oczach całego swiata kompromitujac sie przy tym okrutnie. tez bym chcial wzrostu ale czuje ze czeka nas krach na tym juz prawie trupie.

Awatar użytkownika
MERLIN
Maniak
Maniak

Post autor: MERLIN »

cugan pisze: 11 kwie 2026, 12:20 Może mamy początek korekty
https://www.liteforex.pl/blog/analysts- ... la-eurusd/
Cugan nie wiem ale pokaże to w swoim stylu ,tu chyba dalej nic się nie zmieniło bo to nie pierwszy raz taka wiązanka ,czarne rechy to przeważnie gdzie dociera cena i punkty B z układów ,może to jest durne ale widać powtarzalność .Indeks dolara wstępnie ,dalej nic się nie zmieniło czyli konsolidacja

Awatar użytkownika
MERLIN
Maniak
Maniak

Do zmiany kierunku może dojść w momencie wybicia ostatniego szczytu a do tego długa droga ,popraw mnie jeśli się mylę :wink:

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

MERLIN pisze: 11 kwie 2026, 15:01
cugan pisze: 11 kwie 2026, 12:20 Może mamy początek korekty
https://www.liteforex.pl/blog/analysts- ... la-eurusd/
Cugan nie wiem ale pokaże to w swoim stylu ,tu chyba dalej nic się nie zmieniło bo to nie pierwszy raz taka wiązanka ,czarne rechy to przeważnie gdzie dociera cena i punkty B z układów ,może to jest durne ale widać powtarzalność .Indeks dolara wstępnie
AGarcia pisze: 11 kwie 2026, 14:49 cugan na siłe szuka potwierdzenia spadku edka niestety $ ma to do siebie ze zazwyczaj jest jakby umierał a zadko ma siłe ruść. patrzac na umierajaca ameryke to moze byc z nim źle. us umiera na oczach całego swiata kompromitujac sie przy tym okrutnie. tez bym chcial wzrostu ale czuje ze czeka nas krach na tym juz prawie trupie.
Forum jest po to żeby wymieniać konstruktywne poglądy a nie wszyscy jednym głosem .
Dałem wam link do prognoz
Trzech rożnych traderów ma odmienne spojrzenie na rynek EURUSD na przestrzeni 3 lat
a sam portal ma jeszcze inne spojrzenie ,Nie chce mi się powielać dyskusji z przed 15 lat jak dolar miał opaść
i co to będzie .( na życzenie mogę dać linki można sprawdzić ) Dolar jak widać nie upadł a był już po 1.99 zł
a dziś jest po 3.6 zł a był podczas pandemii po 5 zł . Ja nie widzę przeszkód żadnych aby był po 6 lub 7 zł jak również
żadnych by był po 2 zł .Nie mniej myślę ze większy problem ma PLN niż USD w kwest istnienia i swojej wartości .
Co do kwestii prognoz to zerknę tu tam i coś popatrzę i się wypowiem .Weekend a kobiet nie wolno zaniedbywać
wiec wybaczcie.

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

MERLIN pisze: 11 kwie 2026, 15:29 Do zmiany kierunku może dojść w momencie wybicia ostatniego szczytu a do tego długa droga ,popraw mnie jeśli się mylę :wink:
Powiem tak szykuje się korekta .Wszyscy o tym już mówię .
Korekta jakiej wielkości.
Mała, średnia, duża
No jaka ?
Mała - 1000 pipsów.
Średnia - 2000 pipsów
Duża - 4000 pipsów
Mam na myśli EURUSD zasadniczo.
Każda jest możliwa !!!
Wbijam kij w ognisko(mrowisko :lol: ) bo od tego jest forum żeby dyskutować

Awatar użytkownika
MERLIN
Maniak
Maniak

cugan pisze: 11 kwie 2026, 15:51
MERLIN pisze: 11 kwie 2026, 15:29 Do zmiany kierunku może dojść w momencie wybicia ostatniego szczytu a do tego długa droga ,popraw mnie jeśli się mylę :wink:
Powiem tak szykuje się korekta .Wszyscy o tym już mówię .
Korekta jakiej wielkości.
Mała, średnia, duża
No jaka ?
Mała - 1000 pipsów.
Średnia - 2000 pipsów
Duża - 4000 pipsów
Mam na myśli EURUSD zasadniczo.
Każda jest możliwa !!!
Wbijam kij w ognisko(mrowisko :lol: ) bo od tego jest forum żeby dyskutować
Potencjalnie masz tam Qazimodo (QM ) :arrow: https://metekaplan.com/2023/11/16/secre ... n-traders/

Awatar użytkownika
MERLIN
Maniak
Maniak

Specjalnie mam 2 strefy wyznaczone pod QM ,bywają też rozbudowane i nie oznaczają tak od razu spadku lub wzrostu ceny

ODPOWIEDZ