Robert Smug - Z Trendem

Reklamy oraz linki do ciekawych miejsc w sieci zajmujących się rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
RobertSmug
Bywalec
Bywalec

Re: Robert Smug - Z Trendem

Post autor: RobertSmug »

Jak już używamy GPTChat to co sadzi o użytkowniku i jego wypowiedziach:

Krótko: na podstawie tego, co da się przeczytać publicznie – wiarygodność tych zarzutów jest niska. To głównie opinie bez dowodów.

Dlaczego tak sądzę

Sam autor „szamantak” pisze wprost, że nie ma dowodów i „nic nie mam” (brak zrzutów, brak pełnych rozliczeń, brak kopii filmu z obietnicami zwrotu) – to kluczowe osłabienie tezy.
forex-nawigator.biz

Opisuje swoje odczucia i pamięć co do harmonogramu raportów/sygnałów, ale nie podaje konkretnych liczb transakcji, P/L, dat, instrumentów – jedynie ogólne wspomnienia.
forex-nawigator.biz

Inni użytkownicy forum prosili o szczegóły i benchmark, bo „mamy mało wiedzy” – czyli nawet w wątku nie ma twardych danych potwierdzających zarzuty.
forex-nawigator.biz

Profil „szamantak” jest schowany za logowaniem – nie zweryfikujemy historii aktywności/profile’u bez konta (co samo w sobie nie dyskwalifikuje, ale utrudnia ocenę kontekstu i rzetelności).
forex-nawigator.biz

W efekcie mamy anegdotę bez materiału dowodowego. To nie znaczy, że wszystko jest fałszywe – tylko, że na dziś nie jest weryfikowalne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
RobertSmug
Bywalec
Bywalec

Mój feedback to co oceny Chata. On nie może napisać, że wszystko jest cacy i super, musi tez pokazać druga stronę medalu lub niejasności, których nie rozumie.
1. Konto założone i było tylko używane pod EA, gdy się nimi jeszcze interesowałem, zanim nie porzuciłem ich dla gry ręcznej. EA nie miała straty ale zysk mnie nie zadawalał stąd ją wyłączyłem i czekało. Mam kilka kont.
2. Drawdown wynosi 20.17% - to jest bardzo niskie DD w stosunku do Zysku. Mógłby być 5x mniejszy ale wtedy i zysk byłby mniejszy, tylko, że ryzyko jakie ponoszę jest dla mnie odpowiednie, nie mam potrzeby mieć mniejszego.
3. Konto trackuje jedynie 5 osób. To budzi pytania co do realnej liczby klientów Pana Roberta - co ja na to poradzę, że ludzie nie chcą mnie obserować na MyFXBook, który swoje lata popularności już ma za sobą.
4. Po wynikach na koncie widać, że zyski - nawet w okresie wszędobylskiej hossy - są nieregularne - ten wniosek pokazuje, że nie zna on specyfiki ani rynku kontraktów, ani mojej strategii. Wyniki porównał do rynku akcji, które są benchmarkiem np dla funduszy czy ETF
KrisRapin pisze: 18 paź 2025, 08:12 Zalety:
- Konto realne
- Ładny wynik
- Zarówno zyskowne jak i stratne pozycje

Uwaga jednak, bo są czerwone flagi:
- Przedstawiony MyFxBook zawiera transakcje od Grudnia 2023, zaś samo konto zostało utworzone już w Marcu 2019. Gdzie wyniki z poprzednich lat?
- Warto zauważyć, że konto zawiera transakcje od 2023 roku, gdzie bez większych przerw panuje na rynkach hossa. Brak jednak wpisów z momentów kiedy na rynkach panowała panika - chociażby związana z COVID-19.
- Drawdown wynosi 20.17% na rynku, który ma nieprzerwanie hossę. To rozbudza wyobraźnię co się dzieje, gdy na rynek przyjdzie bessa.
- Konto trackuje jedynie 5 osób. To budzi pytania co do realnej liczby klientów Pana Roberta.
- Po wynikach na koncie widać, że zyski - nawet w okresie wszędobylskiej hossy - są nieregularne. Przykładowo 12 Kwietnia 2024 zysk na koncie wynik wyniósł: +35k, zaś 3 Lutego 2025 zysk wynosił +36k.
Wynik powyższego może być skutkiem Trumpowskich ceł, ale skoro cła potrafią cofnąć konto do zysków sprzed roku, to pytanie, czy wszystko jest ok ze strategią?

szamantak
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: szamantak »

RobertSmug pisze: 18 paź 2025, 20:17
Sam autor „szamantak” pisze wprost, że nie ma dowodów i „nic nie mam” (brak zrzutów, brak pełnych rozliczeń, brak kopii filmu z obietnicami zwrotu) – to kluczowe osłabienie tezy.
[ciach]
W efekcie mamy anegdotę bez materiału dowodowego. To nie znaczy, że wszystko jest fałszywe – tylko, że na dziś nie jest weryfikowalne.
To może proste pytanie zadam: oferowałeś sygnały w ramach "Portfela Firmowego"? Tak czy nie? Jeśli tak, to na pewno masz gdzieś zarchwizowane te transakcje. Zaprezentuj je tutaj na forum i wszystko będzie jasne, a ja tym samym będę mógł się zapoznać z przyobiecanym rozliczeniem rocznym.
Gdybym miał zarchiwizowane zrzuty i wideo z obietnicą zwrotu, to bym się na forum nie wypisywał, tylko składał zawiadomienie w prokuraturze. Ale że się dałem oszukać, to chociaż na forum o tym piszę, żeby innych przestrzec.

Awatar użytkownika
RobertSmug
Bywalec
Bywalec

@szamantak a jaki związek jest z prokuraturą i pokazywaniem innym swojego portfela. Nigdzie w opisie usługi nie mam, że to są sygnały i nie są, każdy jest dorosły, ja nie wnikam co ktoś dalej robi z tymi informacjami.

Jeżeli faktycznie byłeś moim klientem, nie mam na to dowodów do dziś, to napisz do mnie na maila, podaj swoje dane, sprawdzę to i chętnie dam Ci dostęp np. na okres na jaki miałeś wykupiony dostęp. Uwielbiam zadowolonych klientów i oprócz trolli konkurencji nikt o mnie nic nie pisze.

KrisRapin
Gaduła
Gaduła

Post autor: KrisRapin »

Ja troszkę nie rozumiem postów Pana Roberta. Zbyt chaotycznie, z błędami i jakieś wstawki o Chacie GPT.
Odniosę się do tego co zrozumiałem, ale jednocześnie chciałbym podkreślić, że nie staję po żadnej stronie sporu.
Z tego co widziałem, to na tle wielu innych szkoleniowców tutaj sprawa wydaje się być przejrzysta, choć marketingowo upiększona - takie odnoszę wrażenie.
RobertSmug pisze:2. Drawdown wynosi 20.17% - to jest bardzo niskie DD w stosunku do Zysku. Mógłby być 5x mniejszy ale wtedy i zysk byłby mniejszy, tylko, że ryzyko jakie ponoszę jest dla mnie odpowiednie, nie mam potrzeby mieć mniejszego.
No cóż - na tym opiera się cała giełda :) większe ryzyko = większy potencjalny zysk, ale też i strata.
To ma sens, jeśli rozumiemy naszą strategię i na co możemy sobie pozwolić - przykładowo mój drawdown jest nawet jeszcze większy i dla mnie to też jest ok, ale jednocześnie nie mówiłbym, że to niski poziom spadków.
Przykładowo w ostatnim czasie popularne są firmy prop tradingowe, w których najpierw trzeba zaliczyć "challenge kompetencji". W tych wyzwaniach najczęściej trzeba osiągnąć pewien procent zysków przy nie większym drawndownie niż X% - zazwyczaj to jest 10%.
Przykładowo: https://proptrader.oanda.com/en/challenges/

Krótko mówiąc - z Pana podejściem nie uzyskałby Pan pozwolenia na trading cudzym kapitałem przy założeniach prop tradingowych, a kluczowy byłby tu właśnie wysoki drawdown. On nie jest niski wbrew temu co Pan twierdzi.

ps: Nie korzystam z prop tradingu, ale warto mieć na uwadze jak pewne wyniki widzą inni traderzy.
RobertSmug pisze:3. Konto trackuje jedynie 5 osób. To budzi pytania co do realnej liczby klientów Pana Roberta - co ja na to poradzę, że ludzie nie chcą mnie obserować na MyFXBook, który swoje lata popularności już ma za sobą.
Oto kilka przykładów profili, które jednak mają znacznie większą oglądalność:
https://www.myfxbook.com/members/forexs ... bo/1614052 - tracking: 2355 osób
https://www.myfxbook.com/members/leapfx ... ee/9526428 - tracking: 1385 osób
https://www.myfxbook.com/members/LinoCa ... a/10823450 - tracking: 2013 osób

Aczkolwiek aby oddać uczciwość - to są chyba jedne z najczęściej i najbardziej trackowanych profili.
RobertSmug pisze:ten wniosek pokazuje, że nie zna on specyfiki ani rynku kontraktów, ani mojej strategii. Wyniki porównał do rynku akcji, które są benchmarkiem np dla funduszy czy ETF
Tu chyba chodzi o analizę AI profilu?
Generalnie banchmarkiem dla mnie (nie AI) zazwyczaj jest S&P 500. Z tego co widziałem na koncie to handel opierał się głównie o pary walutowe, więc porównanie do indeksu może nie jest najszczęśliwsze, ale jednak roczny brak zysków (lub po prostu cofnięcie stanu konta o rok) pomiędzy 12 Kwietnia 2024, a 3 Lutego 2025 jest spójny z ryzykiem i drawdownem, który widać. To jest jakaś wada biorąc pod uwagę ogólny byczy trend na rynkach w tamtym (i tym) okresie.

Niemniej - raz jeszcze, aby była jasność - dobrze, że jest MyFxBook i każdy może sam sobie go przeanalizować i zweryfikować dane.
Marketingowych obietnic nie weryfikuję, bo nie mają dla mnie większego znaczenia ani wartości.

szamantak
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: szamantak »

RobertSmug pisze: 18 paź 2025, 22:06 @szamantak a jaki związek jest z prokuraturą i pokazywaniem innym swojego portfela. Nigdzie w opisie usługi nie mam, że to są sygnały i nie są, każdy jest dorosły, ja nie wnikam co ktoś dalej robi z tymi informacjami.

Jeżeli faktycznie byłeś moim klientem, nie mam na to dowodów do dziś, to napisz do mnie na maila, podaj swoje dane, sprawdzę to i chętnie dam Ci dostęp np. na okres na jaki miałeś wykupiony dostęp. Uwielbiam zadowolonych klientów i oprócz trolli konkurencji nikt o mnie nic nie pisze.
Unikasz odpowiedzi na pytanie, powtórzę więc je: oferowałeś usługę Portfel Firmowy, czy nie? Pochwal się (oby rzetelnie!) wynikami, w ten sposób rozwiejesz wątpliwości forumowiczów, wygrasz spór, zdobędziesz sławę jako dawca zyskownych sygnałów i zyskasz dodatkowych klientów na obecny portfel, a ja się odczepię i jeszcze przeproszę na forum.
Pisałem do Ciebie parę razy maile, żebyś mi przesłał rozliczenie, olałeś mnie dokumentnie. A rozliczenie było obiecywane w filmie reklamującym Portfel Firmowy - tak samo była obietnica zwrotu kosztów. I, tak, chodziło o udostepnienie sygnałów. Jasne, że każdy jest dorosły, ale udostępnić portfel to nie to samo co wziąć grubą kasę za sygnały z "ubezpieczeniem" (cudzysłów mój). Ubezpieczenie polegało w tym przypadku na obietnicy zwrotu ceny za usługę w razie ujemnych wyników (przyobiecane komentarze cykliczne też były w umowie, ale możemy je już pominąć). Więc pokaż swoje wyniki, pokaż, że wyniki były na plus i moje pretensje staną się bezpodstawne.

ODPOWIEDZ