KrisRapin pisze: 05 sty 2025, 09:48 ZL11LE, mam pytanie do Ciebie. Napisałeś, że nie korzystasz ze SL, a z filmu, który podrzuciłeś wynika, że wykręcasz bardzo duże liczby, ale korzystając z bardzo dużej dźwigni. Na filmie widać, że wiele z Twoich pozycji było otwartych na 2.86 wolumena. Mniej-więcej Twoje pozycje wynosiły wtedy ponad 20 tysięcy złotych na profesjonalnej dźwigni na różnych parach walutowych.
Co gorsza, przeszedłeś na konto profesjonalne, a to oznacza, że nie masz żadnego zabezpieczenia przed ujemnym saldem. Konto profesjonalne wyłącza to zabezpieczenie, czyli jak najbardziej grozi Ci debet.
Pytanie: Jak Ty i Twoja strategia poradzicie sobie w takich sytuacjach jak np:
- George Soros 33 lata temu spowodował osłabienie funta o 25% w jeden dzień.
- 24.06.2016 na funcie w jeden dzień rynek spadł o 13%.
- Masa innych sytuacji, kiedy spadki były mniejsze niż 10% w jeden dzień.
Dla zwykłego Kowalskiego dźwignia 1:30 w takich sytuacjach jest zabójcza o ile wchodzi w pozycję z dużymi wartościami (a Ty tak robisz).
Ty masz konto profesjonalne, więc dźwignia jest jeszcze większa.
Jak Twój plan zabezpiecza Cię na takie sytuacje?
cześć:) dawno mnie tutaj nie bylo. troche zdrowie mnie rzuca o sciany i odlaczylo mnie doslownie od tego swiata na chwile ale jeszcze daje rady. Za duzo rzeczy chcialem robic na raz i musze troche odpoczac.
Konto jakie posiadam jest to konto doswiadczony klient detaliczny w xtb. Tak wiec widocznie stworzyli sobie nowa nazwe konta profesjonalnego:)
https://pl.xtb.com/klient-doswiadczony
Posiada ochrone przed saldem ujemnym. tak wiec komornik nie przyjdzie po moj tv do domu heh:) w jaki sposob ochraniam kapital. staralem sie o konto doswidczony klient zeby trzymac na koncie jak najmniej pieniedzy. wieksza dzwignia mniej wymagany depozyt. dzieki temu ze przelewy sa bardzo szybkie to wplacam wyplacam z konta na konto.
Widze Cblondyn dalej w formie, i dobrze trzeba pielegnowac swoje atuty;).
Obecnie mocno uspokoilem gre, wrecz jest nudna. srednio teraz mam 2-3 transakcje na dzien a w tym tygodniu lacznie mialem 9 transakcji. troszke czasu mi to zajelo zeby zrozumiec ze malo transakcji to wynik praktycznie ten sam albo i nawet lepszy a i glowa spokojniejsza bo mniej emocji. Na szczescie przyszlo to samo z siebie naturalnie nic nie wymuszone tak wiec uwazam to za plus.
poprzedni rok byl super ale za duzo emocji. ten rok dluga przerwe mialem ale jak juz zaczalem to naprawde fajnie zaczyna to wygladac. jestem pelen nadziei ze jednak to wszystko to nie jest szczescie ze cos tam jednak to dziala i funkcjonuje.
szczerze powiem podziwiam ludzi ktorzy umieja grac z sl lub krotkim sl. ja wiele razy probowalem. mialem serie udana ale pozniej przychodzila seria porazek gdzie zjadala mi caly zysk i wchodzilem na strate. bylem zyskowny przez miesiac dwa trzy a pozniej minus i tak w kolko.
z tego wzgledu doszedlem do wniosku ze granie bez sl jest dla mnie zdecydowanie lepsze, jesli zdarzy sie sl (w sensie jak juz nie bede widzial sensu nadziei trzymania transakcji) to zaboli ale ten bol nie bedzie az tak dotkliwy psychicznie jak seria n porazek z krotkim sl.
glowna zasada to taka ze trzeba przygotowac plan wyjscia w kazdej sytuacji, wyznaczam sobie takie 3 strefy zazwyczaj w ktorych moze nastapic odwrocenie ruchu w razie niepowodzenia. jesli nie jestem w stanie wyznaczyc 3 stref to odpuszczam zagrywanie. dlatego ze jest duze ryzyko ze wlasnie stoimy nad przepascia z ktorej jest tylko jeden kierunek bez hamulcow.
przy kazdje strefie otwieram ponownie transakcje. powiedzie ze to griding. ale tak nie jest, w kazdje strefie musi byc spelniony warunek zawarcia transakcji. tak wiec cena moze przeleciec przez te strefy i zamkne na minusie jedna transakcje. poza tym strefy nie sa rozlozone rowniomiernie tak wiec to jest jest losowe:).
nie wiem czy to czasowe zgranie moich zachowan na rynku z ruchem rynku ale jest coraz wieksza szansa ze tak nie jest, zobaczymy jak dalej pojdzie:) na razie uwazam tak naprawde ze teraz dopiero to jest moj poczatek z gielda ze moje odczucia co do ruchu ceny w duzej mierze zaczynaja sie synchronizowac