NOSL

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
KrisRapin
Gaduła
Gaduła

Re: NOSL

Nieprzeczytany post autor: KrisRapin »

ZL11LE pisze:Dla przykładu mam 100k i chce nim obracać na forexie.
Wpłacam 10k do brokera, i będę grać dla przykładu ryzykiem na poziomie 1k.
Lokalnie u brokera to jest aż 10%, czyli na jednym zagraniu mogę zrobić nawet i 50% jak się poszczęści.
Globalnie to jest tylko 1% całego mojego kapitału.
I podejrzewam że ludzie tutaj tak grają i osiągają astronomiczne procenty. Nie jest to sprawdzona wiadomość tylko teoria. Ale w praktyce ja tak zagrywam.
Dokładnie tak. Jest jednak masa ludzi, która tego nie rozumie i dlatego sam często o tym piszę. Są ludzie, którzy widzą zyski na poziomie 50%+ na koncie i myślą, że to zysk na pełnym kapitale - a tak nie jest.
Jest dokładnie tak jak napisałeś - to zysk na depozycie u brokera.

Sam w zeszłym roku zrobiłem +40% rocznie, ale to nie jest 40% mojego majątku.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

KrisRapin pisze: 17 paź 2025, 12:25 to zysk na depozycie u brokera.

Przecież każdy tak podaje. Zysk w stosunku do depozytu. Nikt nie podaje stan majątku w postaci lokat, nieruchomości itp. :)

ZL11LE
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ZL11LE »

KrisRapin pisze: 17 paź 2025, 12:25
Lokalnie u brokera to jest aż 10%, czyli na jednym zagraniu mogę zrobić nawet i 50% jak się poszczęści.
I podejrzewam że ludzie tutaj tak grają i osiągają astronomiczne procenty. Nie jest to sprawdzona wiadomość tylko teoria. Ale w praktyce ja tak zagrywam.
Dokładnie tak. Jest jednak masa ludzi, która tego nie rozumie i dlatego sam często o tym piszę. Są ludzie, którzy widzą zyski na poziomie 50%+ na koncie i myślą, że to zysk na pełnym kapitale - a tak nie jest.

zgadza się, nie są świadomi o jaką dokładnie wartość chodzi. Na pierwszy rzut oka to są ogromne procenty które robią wrażenie, ktoś sobie od razu myśli że z jednej wypłaty będzie w stanie zrobić w ciągu roku 10 wypłat. Myśli sobie: jeśli ktoś inny jest w stanie zrobić kilkadziesiąt procent to ja też potrafię, wykorzystanie depozytu na 100% na jedną transakcję i jazda hehe:)

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

ZL11LE pisze: 17 paź 2025, 17:14 wykorzystanie depozytu na 100% na jedną transakcję i jazda hehe:)
O czym ty w ogóle piszesz? Który trader coś takiego robi? Nawet te 10% ryzyka na pozycje może czyścić depo w dłuższym terminie czasu. Wystarczy policzyć.

ZL11LE
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ZL11LE »

KrisRapin pisze: 17 paź 2025, 12:25

a to grasz tylko na forexie czy również na akcjach?

KrisRapin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: KrisRapin »

Cblondyn pisze:Przecież każdy tak podaje. Zysk w stosunku do depozytu. Nikt nie podaje stan majątku w postaci lokat, nieruchomości itp. :)
Popatrz na posty Serola - facet był na tym forum kilkanaście lat (sic!), a jak usłyszał, że 20% rocznie na majątku to bardzo dobry wynik, stwierdził że dla 20% nie warto się schylać.
I to napisał facet, który przynajmniej od lat "coś" czytał o giełdzie, rynkach, forexie etc.
To teraz wyobraź sobie wiedzę zwykłego Kowalskiego. Kowalski widzi 50% zysków i myśli, że to jego cały majątek o tyle urośnie.
Cblondyn pisze:O czym ty w ogóle piszesz? Który trader coś takiego robi? Nawet te 10% ryzyka na pozycje może czyścić depo w dłuższym terminie czasu. Wystarczy policzyć.
Ty patrzysz na to z perspektywy osoby, która "wie o co chodzi". Przeciętny Kowalski nie rozumie nawet czym "ta cała giełda" jest, a jak już ma konto w jakimś XTB, to pierwsze co mu wyskakuje to CFD. Co robi następnie? Wpłaca grubą kasę na taki CFD, po czym widzi ostre spadki oraz koszty dzienne i dopiero wtedy się orientuje co się stało - zaczyna czytać, po czym idzie do kolegów lub do sieci i pisze, że "giełda to hazard".
Gdyby ludzie:
- Rozumieli jak czytać % zysków.
- Wchodzili w pozycję z odpowiednim ryzykiem.
to byśmy nie mieli 80% ludzi stratnych na CFD.

Wiedza w społeczeństwie jest na naprawdę niskim poziomie i stąd te całe problemy.
ZL11LE pisze:a to grasz tylko na forexie czy również na akcjach?
Forexu w ogóle nie ruszam. Nie czuję, nie rozumiem, albo jak rozumiem to wydaje mi się zbyt zależny od decyzji politycznych, a mniej od rynku, a tym samym trochę inaczej trzeba na nim handlować - niezgodnie z moją psychologią.
Ja głównie działam na indeksach, czasami na towarach, ale w tym roku głównie to Russel 2000.

ODPOWIEDZ