NOSL

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
ZL11LE
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: NOSL

Nieprzeczytany post autor: ZL11LE »

KrisRapin pisze: 05 sty 2025, 09:48 ZL11LE, mam pytanie do Ciebie. Napisałeś, że nie korzystasz ze SL, a z filmu, który podrzuciłeś wynika, że wykręcasz bardzo duże liczby, ale korzystając z bardzo dużej dźwigni. Na filmie widać, że wiele z Twoich pozycji było otwartych na 2.86 wolumena. Mniej-więcej Twoje pozycje wynosiły wtedy ponad 20 tysięcy złotych na profesjonalnej dźwigni na różnych parach walutowych.
Co gorsza, przeszedłeś na konto profesjonalne, a to oznacza, że nie masz żadnego zabezpieczenia przed ujemnym saldem. Konto profesjonalne wyłącza to zabezpieczenie, czyli jak najbardziej grozi Ci debet.

Pytanie: Jak Ty i Twoja strategia poradzicie sobie w takich sytuacjach jak np:
- George Soros 33 lata temu spowodował osłabienie funta o 25% w jeden dzień.
- 24.06.2016 na funcie w jeden dzień rynek spadł o 13%.
- Masa innych sytuacji, kiedy spadki były mniejsze niż 10% w jeden dzień.

Dla zwykłego Kowalskiego dźwignia 1:30 w takich sytuacjach jest zabójcza o ile wchodzi w pozycję z dużymi wartościami (a Ty tak robisz).
Ty masz konto profesjonalne, więc dźwignia jest jeszcze większa.

Jak Twój plan zabezpiecza Cię na takie sytuacje?

cześć:) dawno mnie tutaj nie bylo. troche zdrowie mnie rzuca o sciany i odlaczylo mnie doslownie od tego swiata na chwile ale jeszcze daje rady. Za duzo rzeczy chcialem robic na raz i musze troche odpoczac.

Konto jakie posiadam jest to konto doswiadczony klient detaliczny w xtb. Tak wiec widocznie stworzyli sobie nowa nazwe konta profesjonalnego:)
https://pl.xtb.com/klient-doswiadczony
Posiada ochrone przed saldem ujemnym. tak wiec komornik nie przyjdzie po moj tv do domu heh:) w jaki sposob ochraniam kapital. staralem sie o konto doswidczony klient zeby trzymac na koncie jak najmniej pieniedzy. wieksza dzwignia mniej wymagany depozyt. dzieki temu ze przelewy sa bardzo szybkie to wplacam wyplacam z konta na konto.

Widze Cblondyn dalej w formie, i dobrze trzeba pielegnowac swoje atuty;).

Obecnie mocno uspokoilem gre, wrecz jest nudna. srednio teraz mam 2-3 transakcje na dzien a w tym tygodniu lacznie mialem 9 transakcji. troszke czasu mi to zajelo zeby zrozumiec ze malo transakcji to wynik praktycznie ten sam albo i nawet lepszy a i glowa spokojniejsza bo mniej emocji. Na szczescie przyszlo to samo z siebie naturalnie nic nie wymuszone tak wiec uwazam to za plus.
poprzedni rok byl super ale za duzo emocji. ten rok dluga przerwe mialem ale jak juz zaczalem to naprawde fajnie zaczyna to wygladac. jestem pelen nadziei ze jednak to wszystko to nie jest szczescie ze cos tam jednak to dziala i funkcjonuje.
szczerze powiem podziwiam ludzi ktorzy umieja grac z sl lub krotkim sl. ja wiele razy probowalem. mialem serie udana ale pozniej przychodzila seria porazek gdzie zjadala mi caly zysk i wchodzilem na strate. bylem zyskowny przez miesiac dwa trzy a pozniej minus i tak w kolko.

z tego wzgledu doszedlem do wniosku ze granie bez sl jest dla mnie zdecydowanie lepsze, jesli zdarzy sie sl (w sensie jak juz nie bede widzial sensu nadziei trzymania transakcji) to zaboli ale ten bol nie bedzie az tak dotkliwy psychicznie jak seria n porazek z krotkim sl.
glowna zasada to taka ze trzeba przygotowac plan wyjscia w kazdej sytuacji, wyznaczam sobie takie 3 strefy zazwyczaj w ktorych moze nastapic odwrocenie ruchu w razie niepowodzenia. jesli nie jestem w stanie wyznaczyc 3 stref to odpuszczam zagrywanie. dlatego ze jest duze ryzyko ze wlasnie stoimy nad przepascia z ktorej jest tylko jeden kierunek bez hamulcow.
przy kazdje strefie otwieram ponownie transakcje. powiedzie ze to griding. ale tak nie jest, w kazdje strefie musi byc spelniony warunek zawarcia transakcji. tak wiec cena moze przeleciec przez te strefy i zamkne na minusie jedna transakcje. poza tym strefy nie sa rozlozone rowniomiernie tak wiec to jest jest losowe:).

nie wiem czy to czasowe zgranie moich zachowan na rynku z ruchem rynku ale jest coraz wieksza szansa ze tak nie jest, zobaczymy jak dalej pojdzie:) na razie uwazam tak naprawde ze teraz dopiero to jest moj poczatek z gielda ze moje odczucia co do ruchu ceny w duzej mierze zaczynaja sie synchronizowac

ZL11LE
Stały bywalec
Stały bywalec

SEROL666 pisze: 07 sty 2025, 01:58 Hej ZL11LE
Słyszałem że dobijasz do naszego konkursu. Miło że dołączasz tu masz link do naszej inicjatywy:
topic33648.html
oo niezle, a moge skorzystac jak bedzie kolejny co mi tam. jak ma wyjsc to wyjdzie jak nie to nie :)

ZL11LE
Stały bywalec
Stały bywalec

Grzesiek.fx pisze: 08 sty 2025, 11:41
ZL11LE pisze: 01 kwie 2023, 22:14 ... moja twarz moj stan wyglada tak samo jesli zarobie 5k czy strace danego dnia 5k, ale jesli zlamie swoja zasade to jestem mega w@%#!Q@#$ na siebie a takie stanu nie lubie i bardzo mocno staram sie go unikac. w swoim dzienniczku ktory prowadze mam same 4 i 5 za zachowanie w roznych kategoriach tak wiec jest ok heh:)
Byłbyś tak uprzejmy i wrzucił screena ze swojego dzienniczka? Jestem wielkim fanem wszelkich dzienniczków 8) , a w szczególności tych forexowych.

PS. Myślałeś może o zamianie youtube na Twich lub Kick? W twoi przypadku mogłoby się to sprawdzić. :564:
twich kick na pierwszy rzut oka widze ze to na zywo tylko zgadza sie? od razu pierwsza mysl, ludzie mieli by okazje na zywo jechac mnie ze jestem oszustem i idiotom:D

co do dzienniczka to z bolem serca musze powiedziec ze open office mi uszkodzil plik i jak juz to sie stalo to przestalem zapisywac oceny. mam jeszcze taka pozostalosc, oprocz ocen staralem sobie oszacowac prawdopodobienstwo ruchu ceny. co by nie bylo kiedys nie potrafilem ukladac scenariuszy co do ruchu cen, teraz z latwoscia to przychodzi tak wiec takie dzienniczki uwazam za pozyteczne.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ZL11LE
Stały bywalec
Stały bywalec

bardzo mi pomoglo rozpoczacie handlu akcjami. dlatego ze czemu nie traktowac forexa jako cos w miare dlugoterminowego. (mam tu na mysli kilka dni) mysle ze wiekszosc traktuje forexa jako cos szybkiego kilku- kilkunastugodzinnego. i wlasnie dzieki takiej mysli uspokoilem swoja gre.
na ostatnich filmikach pokazuje swoje wyniki z rynku akcji, po dwoch latach z jakimis zyskami nagle wszystko spada do 0% po zabawie z clami, ale po chwili wraca do normy. i to mi dalo do myslenia ze przeciez rynek forex tez moze byc traktowany troche bardziej na luzie z wiekszym oddechem, ze przyjdzie duzy spadek ktory zalicze ktory bede musial zaliczyc ale im wieksze doswiadczenie tym mam nadzieje czesciej bede w stanie przewidziec ruchy ceny i unikac przepasci gdzie nie bedzie miejsca na powrot. takie moje przemyslenia co do mojej psychiki:).

mam teraz takie odczucia ze forex to jest tak delikatne i czule urzadzenie, ze jest w stanie wykryc twoje najmniejsze rozchwianie emocjonalne jak rekin w wodzie. nie masz stresu nie zje Cie heh:). wiele razy tak mialem ze dzielily mnie milimetry od bycia zyskownym danego dnia i sobie zadawalem pytanie pozniej ale jak to sie stalo o co chodzi?! heh:)

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

Koleś od Lambo jak widze zajął się szkoleniem. 1160 za 5 godz. :)
Na tym forum od zawsze gonimy pasożytów. A więc wynocha PASOŻYCIE
https://www.youtube.com/watch?v=DdXJGlt3Exw

ZL11LE
Stały bywalec
Stały bywalec

Wyjasnij mi prosze czemu jestem pasozytem?

Ja w swojej podrozy cieszylbym sie gdybym spotkal na poczatku swojej drogi takiego kogos jak ja. Oszczedzil bym sobie przez to wiele cierpien.

Uwazam ze nawet ten kto nie ma osiagniec mize dawac nowe spojrzenie. Dla przykladu boks, pilka nozna. To ze ktos nie byl dobrym zawodnikiem to nie znaczy ze nie ma wiedzy tylko ma fizyczne i mentalne ograniczenia aby przeskoczyc jakis poziom. Jesli ktos chcialby podzielic sie jakakolwiek wiedza od strony mentalnej to uwazam ze to jest cos pozytywnego, nie mowie o opisie strategii zero jedynkowo bo to akurat nie ma sensu.

Mysle ze jak mialem 17-18 lat bylem na twoim poziomie. Bardzo latwo potrafilem rzucac slowami bez glebszej analizy i to naparawde bylo latwe. Latwo bylo powiedziec ale on jest glupi haha ha i odejsc. Zycie bylo prostrze. Pozniej jednak w moim mniemaniu przestalem byc ograniczony i zawsze szukalem przyczyny. Poniewaz wszystko to co widzimy jest skutkiem, jest suma polaczonych reakcji na otaczajace sytuacje. Nie kazdy czlowiek na ziemi to pijak. Jesli widzisz ze ktos komus przekazuje pieniadze to nie jestes w stanie powiedziec czy on kradnie, pozycza czy oddaje. Zbyt szybkie wyciaganie wnioskow prowadzi do malej precyzji. Uczy latwosci w zyciu. Ogolnie nasz mozg jest tak zbudowany zeby minimalizowac ubytek energi. Mamy dwie drogi mozemy powiedziec: glupi jestes i odejsc lub mozemy starac sie zrozumiec przeanalizowac i wyciagnac wniosek. Druga opcja wymaga wiekszego nakladu energi a przy ograniczonych zasobach mozg zawsze bedzie dazyl do drugiej opcji.

Czy gdy korzystasz z uslug banku telefoni uslug biur nieruchomosci lekarza podpisujesz umowe itd to rowniez taki jestes? Czy tylko w tym wypadku? Kazdy zawod w mniejszym lub wiekszym stopniu stara sie nam udowodnic ze potrzebujemy jakiejs uslugi czesci uslugi chociaz tak nie jest. Naprawde w wielu elementach mozna by bylo powiedziec nie potrzebuje tego ale ze mozg chce oszczedzac energie to bierze co daja.

Pasozyt niewiele daje a zdecydowanie wiecej zabiera. Nie uwazam sie za taka osobe tak wiec prosze o inna nazwe.

ZL11LE
Stały bywalec
Stały bywalec

Ogolnie dziekuje za taka odpowiedz. Utwierdziles mnie ze to nie jest miejsce dla mnie. W tej chwili moj umysl mowi nie trac energii zero korzysci. Wracam na youtube gdzie w komentarzach mnie jada jak psa i do maila. Ale tam to jest moje srodowisko ktorym ja zarzadzam i moge wybrac czy ktos popsuje mi dzisiaj humor czy tez nie:) powodzenia gracze niech pipsy beda z wami:)

ODPOWIEDZ