Progresja

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Matti...2302
Bywalec
Bywalec

Progresja

Nieprzeczytany post autor: Matti...2302 »

Witam! Wpadłem na ciekawy pomysł, progresja to system bukmacherski, ale na FX też może się sprawdzić, jak na razie testuję na demo i już mam mały plus, dopiero zacząłem testować i myślę że to niezły pomysł.

Przykład:

Short 0,10 lota na eur/usd , SL 20 pips

zamyka nam na SL

Short 0,20 lota znowu SL20 pips

zamyka nam na SL

Short 0,30 lota znowu SL 20 pips

i tak do skutku... oczywiście może być większy SL i ustalony TP

Dopiero wpadłem na to, ale chętnie się podzielę z dużo mądrzejszymi i doświadczonymi kolegami, napiszcie co o tym myślicie, może razem na coś wpadniemy. Trzeba by ustalić SL i TP no i można stosować zamiast SL hedge i określić godziny tego procederu.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Mozna to strescic 1 slowem - bankrut :)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

kiker
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: kiker »

a jak chcesz zajmowac pozycje jak zlapie cie poprzednie SL?

Awatar użytkownika
marcin.lisiecki
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: marcin.lisiecki »

Wyglada mi to na podejscie z serii tych na 'odegranie sie', ktore koncza sie zazwyczaj wyzerowaniem rachunku. Dobra zasada jest taka, ze po serii strat zmniejsza sie ryzyko ze wzgledu na uszczuplenie konta, a nie zwieksza. Ponowne wchodzenie na rynek jest dobre w przypadku, gdy stosujesz waskie zlecenia zabepieczajace i 'szum' wyrzuca Cie z rynku. Czasem trzeba wejsc 2-3 razy, zeby zalapac sie na ruch, ale musza byc ku temu konkretne przeslanki (istnienie waznego obszaru wsparcia/oporu) potwierdzone dodatkowo technika wejscia na rynek. Wtedy tez lepiej nie zwiekszac pozycji, ale stosowac wczesniej ustalone ryzyko (np. 0,5 lub 1% ryzyka na transakcje).

Awatar użytkownika
magictrader
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: magictrader »

To raczej stary "dobry" Martyngał:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Martynga%C5%82
z tym, że ilość lotów rośnie wykładniczo, a nie liniowo. W liniowym przypadku po zyskownej transakcji wychodzi się na zero, w wykładniczym pokrywa się wszystkie straty i wychodzi na plus.

Jedno i drugie w dłuższym lub krótszym czasie przyczyni się do wyczyszczenia konta (sam tak wyczyściłem swoje pierwsze depo - grałem Martyngałem przez pół roku i później przyszła seria transakcji stratnych + emocje = Margin Call :) ).
To tak jakby przejeżdżać przez skrzyżowanie na czerwonym świetle, może kilka razy się uda, ale w końcu trafimy na TIR'a :).

Ogólnie odradzam.
Ostatnio zmieniony 17 gru 2008, 23:52 przez magictrader, łącznie zmieniany 2 razy.

Matti...2302
Bywalec
Bywalec

Otwieram ręcznie, Panowie eksperci, spokojnie, na razie wychodzi duży plus na eur/usd. To system który się nie kończy, trzeba szukać takich rozwiązań, a nie systemy które po jakimś czasie ulegają przedawnieniu. Przy większych zjazdach czy też wybiciach można stosować taką metodę, nie mówię żeby od razu walnąć 50% depozytu, spokojnie i konsekwentnie a może się udać. Myślałem też o hedge, choć nie koniecznie, zastanawiam się nad SL 30 pips.

Awatar użytkownika
marcin.lisiecki
Stały bywalec
Stały bywalec

Moim zdaniem to jest dokladanie do stratnej pozycji. Moze sie zdarzyc tak, ze miejsce, w ktorym wejdziesz na rynek i zostaniesz wyrzucony za pomoca inicjujacego stopa wcale nie bedzie chwilowa korekta, ale zmiana trendu. I wtedy mozna poplynac. Dla mnie dziwne MM, w ogole bym w taki sposob nie ryzykowal, ale to Twoja kasa, wiec zrobisz, co uwazasz.

Tak z ciekawosci - co oznacza, ze pozycje otwierasz recznie?

Matti...2302
Bywalec
Bywalec

Myślałem o parach z niskim spreadem, oraz o późnych godzinach gdy wszystko jest spokojne, na razie wyszedłem na małym plusie. Będę testował moją strategię i jeśli się mylę to przeproszę Panów ekspertów 8)
Ręcznie bez żadnych automatów itp. Pozdrawiam =P

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Matti...2302 pisze:Otwieram ręcznie, Panowie eksperci, spokojnie, na razie wychodzi duży plus na eur/usd. To system który się nie kończy, trzeba szukać takich rozwiązań, a nie systemy które po jakimś czasie ulegają przedawnieniu. Przy większych zjazdach czy też wybiciach można stosować taką metodę, nie mówię żeby od razu walnąć 50% depozytu, spokojnie i konsekwentnie a może się udać. Myślałem też o hedge, choć nie koniecznie, zastanawiam się nad SL 30 pips.
zaznaczone slowo klucz.
bawilem sie takim EA. wszystko fajnie, pieknie. "na razie" zarabial duzo az tu nagle [ciach].
dla mnie to podejscie nieracjonalne wiec odradzam [zwiekszanie stawki wraz z uplywem kapitalu].
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
marcin.lisiecki
Stały bywalec
Stały bywalec

Ja tam sie za eksperta nie uwazam i nie upieram sie przy tym, kto sie myli, a kto ma racje - szkoda na to czasu. Tym bardziej, ze kazdy ma swoj styl. Rowniez otwieram pozycje recznie, ale jest cala masa czynnikow, ktore decyduja o tym, czy ja otworzyc, czy nie i plan dzialania z roznymi wariantami od wejscia, poprzez zeskalowywanie czesci az po zamkniecie calosci. To pomaga.

A okresliles, ile razy maksymalnie zamierzasz otwierac ponownie pozycje w tym samym kierunku po zamknieciu SL? Bo to wyglada jak nieustanne przesuwanie Stop Lossa (czesto kojarzone z brakiem konsekwencji i klopotem z zaakceptowaniem straty) i takie zycie nadzieja, ze w koncu trend sie odwroci. Nie sadzisz, ze dokladanie do stratnego interesu na podstawie samej nadziei, ze sie w koncu los odwroci (mimo ze wykres pokazuje cos innego) moze byc ryzykowne?

To cos jakby sprzedawac kartofle w warzywniaku. Zamiast zaakceptowac fakt, ze 10% z nich zgnilo i je wyrzucic, to w tej sytuacji kupujesz jeszcze wiecej i wiecej takich kartofli w nadziei, ze w koncu znajda sie amatorzy zgnilych ziemniakow :)
Ostatnio zmieniony 18 gru 2008, 00:42 przez marcin.lisiecki, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ