Twój osobisty trading plan

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Re: Twój osobisty trading plan

Nieprzeczytany post autor: freakout »

Jones pisze:kurcze to mam problem nie jestem w stanie zaplanować ile chce zarabiać czy tracić dziennie :roll:
znaczy moge to zrobić ale nie wiem czy jest sens sie ograniczać do planu ?
jak pozycja zarabia to co mam zamknąć bo już jest dniówka ?
a jutro co będę robił
nadwyżkę zawsze powinno się traktować jako bonus ;)

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: silveRbull »

Powinieneś Jones rozbić to sobie na dni, tygodnie, miesiące i rok. Jest to bardzo ważne ponieważ są to pierwsze parametry które później będziemy zbierać do kupy przy okazji money managmentu. Natomiast czy 100% zwrotu jest realne to się dopiero okaże podczas modelowania. Możesz sobie także ustalić kwotę wypłat i ich częstotliwość oraz ile chciałbyś przeznaczyć na reinwestycję. Trading plan to także programowanie umysłu które uchroni cię przed nadmierną chciwością. Sama zaś realizacja targetów pozwoli ci zachować zimną krew i planować kolejne cele. Odnośnie nadwyżki i tego jak ją traktować zdania są podzielone i niech tak zostanie. Ja sugeruję rozliczanie bonusów przynajmniej w skali tygodnia. Reasumując dotychcasowe informacje powinniśmy uzyskać następujący schemat:

Mój osobisty trading plan

1. Samoświadomość

a) samoocena
Interesuje się Forexem lat, miesięcy, dni etc ............... Pomimo sukcesów doświadczyłem także porażki. Suma summarum ciągle jestem w punkcie wyjścia i zdaję sobie sprawę z faktu że coś muszę zmienić. Mam trudności z zachowaniem dyscypliny, zasad i notorycznie robię rzeczy których robić nie chcę. Podczas każdego otwierania pozycji trzęsienia mi się ręka a emocje które przeżywam powodują że popełniam mnóstwo błędów które tworzą straty na moim koncie. (Jeśli jest inaczej to zawsze piszemy prawdę)

b) motywacja
Jestem osobom ambitnom, posiadam zdolności matematyczne, forex jest moją pasją i chcę osiągnąć sukces w sposób usystematyzowany. Trading plan który zrobię pomoże mi uporać się ze wszystkimi moimi przeciwnościami oraz otworzy mi nowe możliwości do realizacji moich celów.
(Tutaj piszemy wszystko to co uważacieza wasz potencjał)

c) cele
Ażeby mi się to opłacało moim celem jest uzyskanie rocznej skali zwrotu przynajmniej w kwocie/pipsach/procentach itp. W skali miesięcznej ......... tygodniowej, dziennej etc. Na utrzymanie własne oraz mojej rodziny będę wypłacał gotówkę w kwocie ............ Każdy bonus rozliczę przynajmniej w skali tygodnia/z okazji urodzin/imienin/świat itd. Na reinwestycję przeznaczę .........itd.
(Powyższe parametry musząbyć realne do spełnienia)

Można to rozbudować o własne umiejętności, odczuwane emocje i inne podobne sprawy. Ale to już każdy wedle własnego uznania.....

Ps. Z góry przepraszam za błędy, ale piszę z palca na moim tablecie albo telefonie i czasami automatyczna korekta coś ominie albo zmieni.....

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Witam

Pora podciągnąć temat bo nie wypada zostawić go niedokończonym. Wiem, wiem, zanim przejdziemy do mięsa trzeba przebrnąć przez sałatę dla początkujących. Z drugiej strony ciężko cokolwiek pisać skoro brak zainteresowania, albo najwyraźniej wszyscy czyją się jak ryby w wodzie i zapewne każdy jakiś tam trading plan posiada.

Niestety trading plan to nie lista zakupów (jak to pięknie ujął klonmarcin) którą każdy może spisać na kolanie. Profesjonalny trading plan to osobista refleksja nad sobą, zaprogramowanie samego siebie od nowa i kwintesencja tego jak będziemy zarabiać na rynku. Profesjonalny trading plan to wreszcie żmudna praca nie tylko nad wykresami - do czego przejdziemy w dalszej części, ale przede wszystkim praca nad samym sobą. Co z tego że będziesz w posiadaniu idealnej strategii, skoro nie będziesz wstanie się nią posługiwać. Bez odpowiedniego trading planu nawet najlepsze setupy nie dadzą ci przewagi nad rynkiem. Zrozumienie tego stanowi pierwszy krok na drodze do sukcesu. I jeżeli tylko zdaliście sobie choć trochę z tego sprawę, wówczas możemy przejść do następnego rozdziału trading planu którym są: -

Narzędzia.

Nie jest chyba tajemnicą że aby osiągnąć zamierzone cele potrzebujemy narzędzia które nam to umożliwią. Tutaj jest miejsce i czas ażeby zastanowić się nad wyborem brokera u którego założymy rachunek inwestycyjny. Powinniśmy także wybrać platformę do gry oraz określić pary walutowe które nas interesują. Istotny również będzie interwał czasowy na którym będziemy przeprowadzać nasze przyszłe inwestycje a także sposób gry jaki nas interesuje (long-term, day-trading, swing-trading, scalping)

Zanim zaczniemy omawiać sobie kolejne punkty trading planu pragnę wyjaśnić, że nie jest tutaj moim celem polecenie jakiegoś konkretnego brokera, tylko określenie czym powinien się dobry broker charakteryzować. Nie chcę także wnikać w szczegóły jaką rolę i funkcję odgrywają poszczególne formuły które określają brokerów. Te informacje są powszechnie dostępne w internecie i każdy może sobie je sprawdzić we własnym zakresie. Ja ograniczę się tylko do tego co jest konieczne na potrzeby opracowania trading planu. Z drugiej strony ciekawe co sami byście chcieli ażeby tutaj się znalazło.

Według mnie broker ECN jest najkorzystniejszą formułą dla graczy chcących poświęcić się tradingowi. W tym modelu handlowym niskie spredy to podstawa. Poza tym spred to nasze pieniądze i czym tego rodzaju opłaty są niższe tym nasze zyski są wyższe. Co do platformy to raczej sprawa indywidualna. Niemniej dobra platforma powinna charakteryzować się przynajmniej takimi cudami jak fibo, możliwość rysowania LT, SR, zaznaczania stref itd. Ponadto dobrze jeżeli istnieje możliwość rozbudowania jej o przydatne wskaźniki. Oczywiście nie chodzi o to ażeby ktoś preferował styl gry oparty o wskaźniki, ale wiele narzędzi może się w przyszłości okazać przydatne.

Jeżeli chodzi o pary walutowe to watro wybrać te które obłożone są niskim spredem jak np. EUR/USD. Przy czym dobrze wybrać sobie jedną ulubioną i kilka dodatkowych. Zbyt wielka ilość w znacznym stopniu uniemożliwia śledzenie tego co tak naprawdę dzieje się na rynku. Tak samo wybór interwału czasowego może okazać się trudne do ogarnięcia zwłaszcza że trading niejednokrotnie wymaga przełączania się pomiędzy wszystkimi TF-ami. Dobrze jednak gdzieś osadzić sobie cenę i na początku określić sobie co najmniej dwa TF-y. Jeden wiodący oraz drugi do identyfikacji setupów. Ta część trading planu jest tak naprawdę elastyczna bo to jak będziemy grać dopiero się okaże przy budowie strategi - ale o tym w dalszej części tematu.....

C.D.N

Texar
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Texar »

silveRbull pisze:Z drugiej strony ciężko cokolwiek pisać skoro brak zainteresowania, albo najwyraźniej wszyscy czyją się jak ryby w wodzie i zapewne każdy jakiś tam trading plan posiada.
Jeśli to ma pomóc to jest ktoś, kto z zainteresowaniem analizuje Twój wątek :568:
Właśnie staram się opracować trading plan bo jego brak wydaje mi się jest powodem braku postępów w moim inwestowaniu, którym z przerwami co prawda ale zajmuję się już od przeszło dwóch lat. Może czasami nawet za bardzo odpuściłem. Tak czy inaczej postanowiłem powrócić i ogarnąć to od początku więc z niecierpliwością czekam na dalsze wskazówki dotyczące planu.

pozdrawiam,
T.

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Witam

Ok. rozumiem. W takim razie doprecyzuję kilka spraw ujętych w poprzednim poście. Radzę naprawdę podejść do tego bardzo poważnie ponieważ pozwoli nam to wykreować nasz portfel inwestycyjny. O co chodzi..... Nie pakujemy się od razu we wszystkie pary walutowe. Tak na dobrą sprawę, dopóki nie wypracujemy sobie tego, nie wiemy co, jak i kiedy będzie przynosić nam dochody. Każda para ma swoją - powiedzmy socjologię. Dotrze to do nas podczas budowania własnego doświadczenia. Niemniej na samym początku kierujemy się takimi wytycznymi jak wysokość spredu, zmienność, dynamika etc. Z czasem dojdą preferencje techniczne. Im mniej par walutowych tym łatwiej i szybciej będzie można wymodelować naszą strategię.

Z kolei time-frame dobieramy na podstawie czasu jakim dysponujemy i jaki możemy poświęcić na obserwację rynku. Jeżeli ktoś chce zbudować własną strategię inwestycyjną nie powinien tutaj sugerować się godzinami otwarcia poszczególnych sesji. Jeszcze nie teraz. Póki co wszystko musi odbywać się w sposób naturalny. Każdy ma swój określony rytm i według niego powinien podchodzić do inwestycji. Osoby pracujące zapewne wybiorą wyższy TF, natomiast ci którzy dysponują czasem mogą obserwować niższe interwały. To wszystko może się jeszcze zmienić i wywrócić do góry nogami, wtedy najlepszym rozwiązaniem będzie technika mieszania interwałów. Ale jeszcze na to za wcześnie. Oczywiście taką cechę jak dyscyplina trzeba będzie sobie wypracować, ale znaczną większość umiejętności wyzwolimy uświadamiając sobie to co zamierzamy i jak chcemy inwestować na rynku.

Osoby które uważają że duży wpływ na podejmowane przez nich decyzje inwestycyjne, powinny też w tej części trading planu ująć kalendarz inwestycyjny. Należy jasno określić skąd czerpiemy informacje i dlaczego. Jeżeli jednak ktoś jest silnie przekonany że może obejść się bez analizy fundamentalnej to i tak powinien wiedzieć w których dniach i godzinach powinien zachować szczególną ostrożność bądź całkowicie zrezygnować z inwestycji. Tak więc podsumowując mamy kolejny rozdział skończony, który wygląda następująco:

2. Narzędzia

a) Broker
Korzystam usług z brokera ….... o modelu handlowym …...... Mam zaufanie do tej firmy, ponieważ cieszy się ona bardzo dobrą opinią i dużym uznaniem. Rachunek inwestycyjny który zamierzam otworzyć (bądź otworzyłem) spełnia wszystkie moje wymagania pod względem elastyczności zawieranych transakcji, spredów oraz szybkości realizacji zleceń.

b) Platforma
Wykorzystuję oprogramowanie …...... , które posiada wbudowane narzędzia do analizy technicznej, zawierania transakcji oraz możliwość przełączania się pomiędzy interwałami etc.........

c) Walory
Bezpośrednio w skład mojego portfela inwestycyjnego wchodzą następujące pary walutowe ….............. Pośrednio (np. surowce) …........... Pracuję nad …..............

d) Interwał czasowy
Preferuję trading typu …................ Analizy, miesięczne, tygodniowe przeprowadzam na interwale ….......... dzienne na …........Identyfikuję setupy na …...............

e) Kalendarz ekonomiczny
Kalendarz z którego korzystam publikowany jest przez …................. na stronie http://www............................. Pomaga on mi identyfikować dni i godziny w których istnieje duże prawdopodobieństwo zmiany kierunku rynku, unikania nieprzewidzianych reakcji ceny itp.....

Powyższy schemat to tylko przykład, każdy może sobie go rozbudować podobnie jak w poprzednim rozdziale TP o to co uważa za konieczne. Najważniejsze jest to ażeby układać plan pod siebie, a nie odwrotnie....

A zatem jeżeli tylko będziemy mieli to wszystko gotowe, możemy przejść do omówienia kolejnego rozdziału trading planu którym jest "Pre-market" i następnie "Strategia". Tutaj zacznie się wątek chyba najbardziej interesujący ze wszystkich, bowiem trzeba szczegółowo określić wszystkie czynności które poprzedzają inwestycje, samą strategię oraz jak ją samodzielnie zbudować. Do tego dojdzie tworzenie statystyki, doświadczenia czy dobranie odpowiedniego MM (Money Management). Ale o tym w dalszej części tematu. Póki co warto zadawać pytania o zasadność punktów które do tej pory omówiliśmy.

Pozdrawiam

Texar
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Texar »

Jeśli chodzi o mnie to chyba wszystko jak do tej pory rozumiem.
Pozwolę sobie wysłać PW z dotychczasowym planem. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

pozdrawiam,
T.

Awatar użytkownika
zaccny
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: zaccny »

Jeśli chodzi o mnie to również jestem zainteresowany tematem;-) myślę że tak jak i w większości wątków ludzie po prostu nie wypowiadają się tu ponieważ zdecydowanej większości brakuje wiedzy na ten temat. Jak powszechnie wiemy większość traci a tak jak powiedziałeś trading plan jest wstępem do naprawdę profesjonalnego inwestowania. Szczerze mówiąc sam chciałbym stworzyć taki plan ale boję się że może być problem z egzekwowaniem poszczególnych jego skladnikow;-) bolączką większości z Nas....

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Jones »

silveRbull
czytam i próbuje jakoś to ogarnąć ale nie potrafię :roll:
chodzi o to że pewne rzeczy nie pasują mi albo nie umiem tego zaadaptować
oczywiście pisz dalej
hej
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones

Awatar użytkownika
tyler_durden
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tyler_durden »

Mi się nie podoba te humanistyczne podejście, ale to wina tego, że w szkole polski nie był moim konikiem :)
W każdym razie, bardzo ciekawie się zapowiada.
ciągle głupi ...

Awatar użytkownika
silveRbull
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki chłopaki, obym tylko nie porwał się z motyką na księżyc. I nie chodzi o to że nie wiem co pisać tylko temat jest bardzo obszerny i bez skrutów chyba się nieobejdzie.

Z drugiej strony temat powinien naprowadzać, inspirować, do pracy nad własnym trading planem w sposób przemyślany a nie ładować w niego co się da - bo i takie coś widziałem. Ktoś kto stworzy własny trading plan na bazie własnej osobowości i zbuduje strategię w wyniku osobistych testów, to nie ma co się obawiać o egzekwowanie zasad które zamiast być udręką stają się czymś naturalnym. To jest jak otwarcie oczów po wodą. Najpierw się boimy ale jak już raz otworzymy to z czasem staje się to przyjemne. W kilku słowach Zacny - jak się wie co się robi, to i diabeł nie taki straszny jak go malują.

Co do ciebie Jones to może trzeba coś dopowiedzieć. Jeżeli pewne sprawy widzisz inaczej to podziel się tym. Są rozmaite metody tworzenia trading planu. Każdy może sobie go podzielić i poukładać jak chce. Ważne tylko ażeby tworzył on spójny ekosystem, bo tak naprawdę będzie on odzwierciedleniem nas samych i sposobem na forex. Jeżeli więc masz jakieś pomysły co należałoby zmienić w dotychczasowych punktach to wal śmiało.

Nie trzeba też sztywno trzymać się formy w jakiej ja to przedstawiam. Można sobie to ująć w schemat blokowy, algorytmy czy mapy myśli. A zatem jak kto woli.....

Pozdrawiam

-- Dodano: 06 lut 2014, 14:34 --

Ok.

Wracając do tematu chciałbym wspomnieć że w krajach anglosaskich podczas szkoleń Advanced Shift Management w wielu firmach o zasięgu globalnym omawia się tzw. keys success w skład którego wchodzi następujący schemat: pre-shift, during-shift, post-shift. Na każdy z tych elementów przypadają określone czynności jakie należy wykonać, bądź wykonywać stale ażeby osiągnąć sukces zawodowy. Pomyślałem, że doskonale się to wpisuje w strukturę trading planu i tego co chcemy osiągnąć inwestując na rynkach forex. Nawiązując zatem do tego modelu dalsze części trading planu chciałbym podzielić na następujące cześci: Pre-Market, Market, Post-Market. A zatem piszemy rozdział kolejny:

Pre-Market

W tym miejscu powinniśmy określić wszystkie czynności które należy wykonać zanim przystąpimy do tradingu. A zatem sprawdzenie kalendarza makroekonomicznego czy dzisiaj nie ma jakiś wydarzeń. Ustawienie alarmów, wyłączenie telefonów, analiza i przegląd ostatnich transakcji, sprawdzenie łącza internetowego, zaparzenie kawy, pozamykanie okien oraz wszystko to co uważamy za niezbędne ażeby podczas inwestycji nic nas nie zaskoczyło ani rozpraszało. Najlepiej stworzyć sobie w tym celu taką check-listę i po kolei odhaczać każdy punkt z osobna.

Tutaj trzeba sobie coś wyjaśnić. Kiedy trading plan należy traktować jako kontrakt z samym sobą, to check-lista stanowi jego streszczenie. Taki podręczny hand book (key success) który powinniśmy sobie wydrukować, oprawić w ramkę i powiesić nad komputerem. Należy uwzględnić w nim wszystko to co najistotniejsze w całym trading planie. Samą check – listą jeszcze się zajmiemy, natomiast tutaj umieszczamy tylko wzmiankę o jej odczytaniu. A zatem powinno to wyglądać mniej więcej tak:

Pre – Market

a) Trading room
Zanim przystąpię do transakcji wychodzę na krótki spacer, przeprowadzam serie ćwiczeń gimnastycznych, wietrzę swój pokój, sprawdzam jakość mojego łącza internetowego, zaparzam kawę, herbatę, wyłączam telefony itd.

b) Przygotowanie do transakcji
Przed rozpoczęciem inwestowania zapoznaję się z godzinami publikacji news-ów mogących mieć wpływ na powodzenie transakcji. Ustawiam alarmy, analizuję wykresy z dnia poprzedniego, aktualizuję dane w dzienniku zagrań. Odczytuję check-listę etc.

Niby takie błahe sprawy, a jednak mają na celu przygotowanie ciała i umysłu do osiągnięcia jak najlepszej koncentracji podczas tradingu. Podobnie jak wcześniej, każdy może sobie ten rozdział rozbudować o to co uważa za słuszne. Jeżeli tylko będzie to gotowe możemy wreszcie przejść do tworzenia najtrudniejszego a zarazem najciekawszego fragmentu trading planu który zawiera się w jednym słowie – mianowicie Market.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ