TREND MAGIC - bardzo ciekawy trend follower.

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

Kondek,

Po pierwsze, żaden ze mnie chojRak, NNNNNN, jak chojNak :)

Wchodź po minimum 3 kropkach jednego koloru na BB MACD, prawie zawsze będziesz mógł zamknąć pozycję na +.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Awatar użytkownika
Kondek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Kondek »

Będę testował :D
Sorka za tego chojraka, chyba mi się litery mieszają przez komputer :P
Konsekwencja i żelazne zasady to droga do sukcesu

Awatar użytkownika
Viollka25
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Viollka25 »

sam TREND MAGIC jest ciekawy, reszta indykow wprowadza tylko zamęt, g/u i g/j fajnie smiga, na edku za duzo falszywek

Awatar użytkownika
redart
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: redart »

witam

Z moich obserwacji wynika, że trend magic to w pewnym sensie jednak repainter.
Zdarza się, że rysując np. poziomą linię w kolorze trendu spadkowego przy kursie waluty idącym w górę narysuje równocześnie po skosie linię w kolorze trendu wzrostowego. Prowadzi obie linie np. przez okres 3 świeczek na tf m5. Tzn. pozioma linia w kolorze trendu spadkowego i wznosząca się linia w kolorze trendu wzrostowego - i tak przez 3 śiweczki.
Wystarczy jednak przełączyć na chwilkę na inny tf i wrócić do opisanego m5 - jedna z linii znika w zależności od kursu - ta "mniej pasująca"
Niestety nie pomyślałem o print screen'ie - jak jeszcze raz zauważę coś takiego to zrobię :-)

vipovsky
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: vipovsky »

ma już ktoś statystyki tego indyka??
zastanawiałem się nad zastosowaniem dwóch targetów np. sl 20 tp 20 i sl 20 tp 45 dla gbpusd. w momencie kiedy przejdzie perwszy target drugi sl ustawiamy na be.

2009
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: 2009 »

system podazania za trendem wraz z TS... ( niczym gral )

stosuje dosc podobny system,
oraz polacany przez autora wykres 5minutowy

dodam tylko ze "zagrywki" pod TF 5min jest BARDZO trudne
ze wzgledu na prawdopodobienstwo TP/SL i spread
(dla wyjasnienia problematyki prawdopodobienstwa trzeba dodac ze swiece 5minutowki czesto sa testowane, oraz jedno z najwazniejszych trzeba kontrolowac kalendarz !!, nie zapominajac o procecie pozycji jaka zajmuje oplata(spread)... itd.)

w screnie po lewej stronie tytulowy system
po prawej moj "system" ...

pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
papys
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: papys »

Kondek pisze:Dziękuję Chojrak :D
To w takim razie polegając tylko i wyłącznie na Trend Magic, od 1 maja do 15 przy stopie 20 pipsów TP 40 i po osiągnięciu dziennego TP kończąc pracę na dzień dało radę wyciągnąć 300 pipsów! Ciekawe jak to w praktyce wyjdzie, jutro zaczynam :-) Bo kasa mi potrzebna na gwałt :-(

"Młodzi ludzie maja dużo czasu, ale nie maja cierpliwości a dojrzali inwestorzy mają ogromna cierpliwość ale nie mają czasu"

To tak na marginesie, bo z mojego punktu widzenia, to szybko nie zarobisz jak Ci
"kasa potrzebna na gwałt"

Znałem ludzi co zaczynali grać na forexie biorąc kasę z kart kredytowych, oszczędzali wszystkie zaskórniaki i się nie dorobili pośpiechem milionów tylko kredytu.
Moja rada zacznij od 1000zl i tylko wystarczy 20% miesięcznie zysku i szybko staniesz sie milionerem ale na pewno nie w rok. :arrow: :arrow:

Awatar użytkownika
Kondek
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Kondek »

A ktoś wspominał że stanie się milionerem? Strategia jest opłacalna i daje profit :-) Ja jestem Cierpliwy i jestem na plusie, a to że potrzebuję gotówki to inna sprawa. nie spodziewam się milionów tylko kasy rzędu 1000 pipsów na 0,1 lota...
Najbardziej smieszne jest ocenianie ludzi i wyciąganie pochopnych wniosków po 1 poście... Tutaj ocenia się wskaźnik nie traderów.
Konsekwencja i żelazne zasady to droga do sukcesu

Awatar użytkownika
redart
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: redart »

Kondek pisze:Tutaj ocenia się wskaźnik nie traderów.
Ok. Skoro tutaj ocenia się wskaźnik a nie traderów to napiszę parę słów nt. wskaźnika, a właściwie wielu wskaźników i ich wykorzystania w systemach czy strategiach. Nie chodzi o trend magic jako taki tylko o podejście.

Post jest długi ale myślę, że zwłaszcza początkujący mogą poświęcić kilka minut na czytanie oszczędzając godziny, dni, a może tygodnie na badanie ślepych zaułków :-)
Zaawansowanych użytkowników przepraszam za uproszczenia.

Krok 1. "będziemy szybko bogaci"

Szukamy cudownego wskaźnika. Jest !!!
Mamy Trend magic. Genialny wskaźnik. Po prostu magicznie pokazuje trendy na forex'ie. Kto nie wierzy niech popatrzy na załączone dwa screeny. Para GBPUSD tf5 - ale to nie ważne - trend magic jest cudowny na każdym kroku :-)

Obrazek

No dobra. Mamy już fantastyczne narzędzie. Jak działa? Nieważne. Przecież mamy szybko zarabiać kasę. Przeglądamy wykres i widzimy, że idealnie pokazuje zmianę trendu. A ponieważ znamy ważną zasadę "trend jest twoim przyjacielem" mamy sposób na fantastyczną strategię. To proste: zmienia się kolor wskaźnika na rosnący kupujemy, na malejący sprzedajemy. Super.

No to rozbijamy skarbonkę pożyczamy kasę od rodziców, dziadków, kolegów i koleżanek i jedziemy - na real (szkoda czasu na demo, zresztą demo jest dla frajerów).

Znajomi pytają co robisz, czym się zajmujesz? Dumnie odpowiadamy.
- Jestem traderem gram strategią trend magic najlepszą strategią jaką widziałem typu trend following
- wow, och, ach, ech, ale wypas :-)

Pierwsze transakcje: zysk 40 pipsów, mogłem zaczekać byłoby 60 :) Kolejne. Plus 35, plus 15, mało ale to zawsze zysk :) Minus 45 pipsów, hmmm no cóż, straty są nieodłącznym elementem inwestowania.
Plus 110 pipsów - nie no, milion to w 3 miesiące zarobię. Muszę tylko zwiększyć stawki, może jakieś pieniądze gdzieś pożyczę aby grać o dużą kasę..

Gramy dalej. Jest OK. Ważne, że system działa. Jakie to proste. Jak to możliwe, że tyle ludzi twierdzi, że forex to najtrudniejszy rynek na świecie.
Po co ludzie tracą tyle tygodni, czy nawet lat na naukę inwestowania? Wystarczy przecież dobry wskaźnik i trochę oleju w głowie.

Mija tydzień. Pierwsze straty. Coraz częstsze. Przeważają na zyskami. Coś jest nie tak.
Jakieś filtry, dodatkowe wskaźniki - nic. Dalej straty.
Nadchodzi refleksja.

Krok 2. „A właściwie to jak działa Trend magic”?

Trend magic - patrzymy w kod. Nic nie rozumiemy. Dziwny ten mql. Może by się nauczyć. Nie no, przecież to zajmie wiele miesięcy.
Odpada, kasa ma być szybka i duża.
Coś jednak trzeba zrobić. Pytamy znajomych, szukamy na forum.
Uff, znajdujemy rozwiązanie zagadki.
Trend magic to wskaźnik który zmienia kolor w zależności od przecięcia linii zero przez CCI (50). Rysuje kreskę na wykresie dodając/ odejmując ATR(5) do high/low ostatniego słupka.

Dobra, wiemy mniej więcej jak działa Trend magic.
Dodajemy do wykresu CCI(50).

Obrazek

Teraz będzie super. Będziemy widzieć wcześniej, że CCI zbliża się do linii zero. Możemy szybciej otwierać i szybciej zamykać pozycje. Super. Teraz będzie ok. Znajomi pytają:
- jak tam forex
- dobrze (sic!), zmieniłem strategię na commodity channel index poprawię wyniki w stosunku do trend magic
- wow, a co to jest commodity channel index?
- Hmm, (nie mogę powiedzieć, że nie wiem). To skomplikowana sprawa, kiedyś Ci wytłumaczę

Inwestujemy. Plus 60 pipsów, Plus 30, minu 15, plus 45, seria strat :-(
Co jest grane? Czyżby to nie było takie proste?

Krok 3 – a właściwie co to jest CCI?

Dobra - co to jest to pieprzone CCI ? Szukamy, bez problemu znajdujemy. Jak to? Odległość kursu od średniej (w uproszczeniu)? To nie może być tak proste.

Nanosimy na wykres średnią kroczącą SMA(50) i widzimy, że przecięcie kursu przez średnią pokrywa się, ze wskazaniami CCI oraz Trend Magic.
Jesteśmy oszołomieni. Cudowny trend magic daje takie same sygnały jak zwykła średnia krocząca?

Obrazek

Mam grać zwykłą średnią kroczącą? A co powiem znajomym? Na szczęście mogę powiedzieć strategia moving average (bez simple bo jeszcze ktoś zrozumie i wyśmieje )

Zaszliśmy tak daleko – nie cofniemy się tak łatwo. Inwestujemy za pomocą średniej kroczącej. Są trendy zarabiamy.
Czy to banał? Mamy się wstydzić? Nie, przecież wielu traderów używa średnich, a sporo osób twierdzi, że najlepsze są systemy typu KISS
Trend boczny – seria strat. Hmm, czy to w ogóle ma sens?

Krok 4. może by sprawdzić czy ta strategia jest zyskowna?

Ale jak? Hmm, miesiące ciężkiej pracy - odpadają.
Zarobek miał być szybki.
Szukamy na forum, myślimy co zrobić.
Jest – ale fuks. Strategia moving average jest standardowo wbudowana w mt4. Jak to uruchomić- na szczęście opis jest na forum.
Ustawiamy okres na 50 , przesunięcie na 0.i zapuszczamy tester. Wykres linii kapitału, wyniki .... :-( Chyba czas iść na piwo i wszystko przemyśleć :-)

Podsumowanie:
- nie twierdzę, że nie można zbudować sensownej strategii opartej o wskaźniki. Twierdzę, że dobrze jest wiedzieć co dany wskaźnik tak naprawdę liczy
- należy pamiętać, że wskaźnik jest pochodną ceny i podaje z opóźnieniem te informacje które i tak są na wykresie
- jeśli komuś wydaje się, że znajdzie w sieci wskaźnik i szybko za jego pomocą zarobi kupę szmalu to jest w błędzie

pozdrawiam i życzę sukcesów w inwestowaniu :-)
Redart
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MACIEK408 »

świetny post, należy się pochwala !
Money Never Sleeps

ODPOWIEDZ