Trend Line

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.

Czy używasz Linii Trendu ?

Tak
46
79%
Nie
12
21%

Liczba głosów: 58

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Good Will Hunting

Widzę, że nie jesteś wybredny ;-)
Ale, czy taka linia, trzy razy macana, w końcu przeleciana wielokrotnie, zasługuje jeszcze na jakiś szacunek?

Little Scalper

Fale, tak naprawdę, możesz prawidłowo określić tylko na historii, inaczej to wróżenie ;-) Dzięki za opisanie, popchnęło to moje rozumienie fal o malutki kroczek do przodu. A stałem już nad przepaścią... Jeśli chodzi o pary jenowe, to wczoraj ostatni raz zagrałem na spadek, nigdy więcej :-/ Akhh też coś o tym wie...

A dzienniki... róbmy swoje, nie ma obowiązku czytania wszystkiego, a tym bardziej wypowiadania się. Panowie może kiedyś zrozumieją, że działają na swoją niekorzyść.

PS Złożyłem wniosek o pochwałę dla Ciebie ;-)

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Good Will Hunting »

Wirus, przeciwnie, jestem szalenie wybredny. Zobacz załącznik.

Mamy tutaj idealną linię trendu, która zaczyna się w dość klarownym momencie (1), później tworzy pierwszy dołek (2), odbija się od niego i tworzy wyraźnie niższy szczyt (3) i wyraźnie niższy dołek (4). Cały ten opisany przeze mnie ruch (1,2,3,4) tworzy nam naprawdę świetną linię trendu. Musisz pamiętać że wyznaczasz LT na M1 więc szum podczas tworzenia szczytu / dołka i kilka dotknięć linii trendu (jedno po drugim) jest zwykłym szumem, który jest zresztą naturalny na tak niskim interwale.

Nie traktowałbym kilku odbić od LT które na M1 nastąpiły obok siebie w ciągu kilku minut "oddzielnie" czyli jako pierwsze, drugie i ewentualnie trzecie odbicie. Osobiście skłaniam się ku interpretowaniu ich jako jedno odbicie.

To że tym razem LT nie zadziałała co do pipsa.. no cóż. Zdarza się i "trudno co robić" :wink:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wolałbym umrzeć niż przegrać.

Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

bakubaq pisze: Shadi mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy jak kreślisz S/Ry? Jakas mała podpowiedz?
zwróć na początku uwagę na poziomy na których następowała zmiana
ze wsparcia na opór i odwrotnie

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Good Will Hunting

Dzięki; przyjmuję szum do wiadomości ;-)

Little Scalper

Tak, już się odwróciłem od przepaści ;-) Blog poczytam, dzięki!

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

TeXs pisze:
bakubaq pisze: Shadi mógłbyś uchylić rąbka tajemnicy jak kreślisz S/Ry? Jakas mała podpowiedz?
zwróć na początku uwagę na poziomy na których następowała zmiana
TeX co jaki czas wyznaczasz te poziomy / sprawdzasz czy nie pojawiły się nowe? Wniosłem o pochwałę dla Ciebie.

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

TeXs pisze: zwróć na początku uwagę na poziomy na których następowała zmiana
w którym momencie ten poziom będzie dla Ciebie SR-em ?

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

A nie jest już? Warunki zostały spełnione właściwie.

Awatar użytkownika
TeXs
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TeXs »

Shadi pisze:w którym momencie ten poziom będzie dla Ciebie SR-em ?
U mnie to wygląda tak:

Silny SR (waga 3) - mam wsparcie i opór (gram na trzecim odbiciu)
Mocny SR (waga 2) - mam dwa szczyty/dołki (gram na trzecie odbicie)
Słaby SR (waga 1) - pierwsze odbicie od szczytu/dołka (gram na drugie odbicie od tego poziomu)
Good Will Hunting pisze: TeX co jaki czas wyznaczasz te poziomy
Gram dość krótkie ruchy więc poziomy wyznaczam na M5
i raczej często

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Little Scalper pisze:Tak pozatym szkoda tego dziennika, szkoda sie wypowiadać, szkoda przedstawiać swoją wiedze bo się zaraz zostanie zaszczutym. Lepiej się wycofać i grać samemu w spokoju. Po co się dzielić skoro inni wiedzą lepiej.
Ostatnio wiekszosc stron jest jednym wielkim gównem które trudno się czyta.
Tylko GWH się tu nie podoba .A co raz częściej tu pisze :mrgreen:
Ale jak najbardziej masz rację ,najlepiej jest siedzieć cicho i nie tracić czasu na pomoc innym ,bo przyjdzie taki GWH i będzie próbował Cie zmieszać z błotem (twierdzi ,że gówno wiem na temat LT ,a to on nic nie zarobił grając tą metodą.) Teraz pewnie znów odpiszę i gra zaczyna się od nowa. Ja nie widzę w tym sensu i nie widzę też sensu w tym co on pisze . Najpierw neguje mój dziennik ,a potem w nim pisze . Hipokryta? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Good Will Hunting
Pasjonat
Pasjonat

Nic do tej pory nie zarobiłem grając na LT, to prawda. A ile ty zarobiłeś i gdzie to mogę sprawdzić? Wybacz nie ufam w słowa człowieka, który jeszcze niedawno miał wejście w "L-kę" na samym końcu świeczki :lol:

Nie rozumiem ponadto czemu miałbym nie pisać w dzienniku w którego autor jest zbyt niekompetentny aby służyć za "mentora". Jedynym powodem dla którego miałbym tu nie pisać jest fakt że ty w 90% nie rozumiesz - nie jesteś w stanie zrozumieć, tego co mam Ci do powiedzenia. Przede wszystkim Ty nie rozumiesz, że ja nie neguję pomocy innej, której udzielają ludzie którzy wiedzą co mówią i są przynajmniej specjalistami w dziedzinie nt. której się wypowiadają. Neguję Twoją pomoc ponieważ uważam że pomimo że tworzysz "kompedia wiedzy" to tak naprawdę niewiele masz do powiedzenia.

A i gdybyś mógł sprawdź sobie na wikipedii znaczenie terminu "hipokryzja", bo nie dość że jesteś niekompetentny to jeszcze niedouczony.

Zablokowany