Mega mix

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Shadi »

Witam.

zainspirowany niektórymi tematami oraz tym że wciąż są tacy ludzie którzy z chęcią pomagają dzieląc się swoją wiedzą (FXLamer ukłony w Twoją stronę) postanowiłem podzielić się też tym co pozwala mi spokojnie myśleć o przyszłości :). Jedno co zauważyłem - ludzie ciągle szukają, a jak dostaną coś na tacy, a nie potrafią jeszcze dobrze z widelcem się obchodzić zarzucają różnego rodzaju dziwne rzeczy typu photoshop :)

Śmiało mogę powiedzieć, że 100-300 pips dziennie to nie jest żaden wyczyn. Choć wg mnie (tutaj pomógł Kerimb swoimi wyliczeniami w jakimś tam poście - za co ukłony i w jego stronę) lepiej wejść raz zrobić swoje 50 pips i wyłączyć FX na resztę dnia. 50 pips dziennie przy założeniu że gramy lotem daje nam pokaźną sumkę na koniec miesiąca ... ale wyliczenia polecam zrobić samemu.

Muszę nadmienić że system nie należy do mojego wynalazku. Sam w sobie jest mixem różnych stylów, połączyłem A z B i mamy C :P Dość profitowe zresztą:) Czyli mamy PA+S/R+CCI+QQE+Staszki

1. Czas gry

Najlepiej 7-16 - później nie ręczę za jego działanie :)

2. TF

W zasadzie każdy. Polecam 15 jako obserwację 5m jako wejście. Im większy tf tym większy SL

3. Co potrzebujemy?

- znajomość podstawowej PA (i trochę wyczucia)
- jakiś indyk do pivotów
- CCI ustawione na 63
- QQE - domyślne
- Staszki(w jednym oknie) - 5/3/3 jako sygnalny i 20/10/20 oraz 50/10/20 pokazujące trend
- Ema 34 high/low/close

4. Zasady gry

- Znajdź falę HIGH - LOW - HIGHER LOW dla sprzedaży i vice versa dla kupna
- umieść zlecenie sprzedaży kupna 10 pips pod/nad kanałem ema PO pierwszej świecy, która wyjdzie z kanału. Inne rozwiązanie - mniej zyskowne - 3-10 pips nad/pod ostatnim H/L
- SL osobiście ustawiam nad/pod high/low + najbliższy poziom s/r
- TP hm... wiele zależy od nas - polecane jest daily low/high albo któryś z s/r pointów np R2 czy R3. (polecam zaznajomić się z tematem FXLamera i z tego topicu zobaczyć jak targety są ustawiane)

- Ważne. Aby wejść potrzebne nam są 2 sygnały dla sell: QQE poniżej 0 CCI poniżej zero. Po ograniu tak na prawdę wystarczy nam samo CCI.
- Ważniejsze niż ważne :P NIGDY nie próbuj wyprzedzić rynku - w 90% dostaniesz kopa w dupę tak mocnego że odwidzi Ci się :) SPOKÓJ, OPANOWANIE I WYCZEKIWANIE NA SYGNAŁ - podstawą systemu!!! dziennie parę się znajdzie takich :)

5. Jak ja gram (a nóż komuś pomoże.

- Zawsze czekam aż zaistnieją cztery warunki 1. PA !! 2. Kanał Ema skierowany w odpowiednim kierunku 3. QQE po mojej stronie 4. CCI po mojej stronie.
- zawsze przed transakcją wiem gdzie jest SL i gdzie jest TP
- zawsze otwieram 2 pozycje jednocześnie. Pierwszą zamykam na +20-50. Drugą - zależy. Przeważnie SL przesuwam na BE+1 i na TP kończy się gra :)

Ważne - nie przesuwaj za szybko SL na BE. W 90% przypadkach jest korekta i zamyka Ci pozycję na BE a Ty już boisz się otwierać od nowa pozycję co wg mnie jest zrozumiałe:) Najlepiej jest poczekać na korektę i po korekcie wchodzić (będzie to pokazane na przykładzie ;))

Mam nadzieję, że nie pominąłem niczego. Jeżeli macie jakieś pytania z przyjemnością pomogę - o ile będę potrafił. Proszę Was tylko o jedno, a w sumie 2 rzeczy.
1. Cierpliwość
2. Pograjcie - jak już zaczniecie tą metodą 2-3 tygodnie NA DEMO - przyzwyczajcie się do sygnałów, potestujcie. Gwarantuje Wam, że odwdzięczy się Wam ona wieloma pipsami.

Na screenie pokazałem tyko kilka przykładów. Jeden z nich opisałem literkami L/H/LH resztę mam nadzieję że sami widzicie.
Wejścia w tym przykładzie na koncie real jakie wykonałem:
Po zaznaczonym L/H/LH Tp zaliczone na pivocie. Drugie TP na S1 (czerwona przerywana linia)

http://i42.tinypic.com/29bc7ra.gif

Pozdrawiam
Artur

Dodano po 43 minutach:

Setup z południa dnia:

http://i44.tinypic.com/2d1lris.gif

zainkasowane koło/ponad ~100 pips
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że nawet system oparty na średnich może być bardzo zyskowny jeśli przestrzega się kilku reguł:

-określenie sobie dziennego wyniku np. 20 pips i koniec na dzisiaj, trzy straty pod rząd i koniec na dzisiaj
-odpowiedni MM
-cierpliwość
-żelazna dyscyplina w stosowaniu systemu
-opanowanie chciwości

stosując się do tych zasad można naprawdę zarabiać nawet na systemie prostym jak budowa cepa.

8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

I jeszcze 2x wejście wczoraj podczas nauki w pracy:

http://i42.tinypic.com/oa3joh.jpg

~+100 kolejne

Pozdrawiam

Ps. Na real pozycja jeden i dwa zamknęły się na 1 targecie. SL na be targetu pierwszego po przeniesieniu.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Shadi pisze:NIGDY nie próbuj wyprzedzić rynku - w 90% dostaniesz kopa w dupę tak mocnego że odwidzi Ci się Smile SPOKÓJ, OPANOWANIE I WYCZEKIWANIE NA SYGNAŁ - podstawą systemu!!!
Tu utrafiłeś w kwintesencję tradingu. :clap: Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy o czym można przeczytać np. w dziale z analizami.

No i gra na zasadzie wsakźniki + price action, czyli całkiem fajna sprawa :D

Napiszesz coś o RR? Albo chociaż ile wynosi przeciętny SL?

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Kolejne wejścia. Kolejny raz potwierdza się że spokój, cierpliwość i trochę wiary daje rezultaty. Tutaj 7 godzin trzeba było czekać :P

http://i42.tinypic.com/fop3xf.jpg

Zamknięte jak zamknięte... Zasadą moją jest, że jak nie mogę monitorować zamykam, czy to pozycje real czy to pozycje demo.

Re: Pablo90

Co do SL. Nie ma z góry założonego, że np 20 i już. Na tym przykładzie widać że sl byłby poniżej najbliższego S/R przy ostatnim dołku/szczycie. (w tym przypadku dołek)

1.6231 - to pozycja dla wsparcia a sl miałem ustawione na x.6225. Potem przesuwamy/traliujemy jak kto woli.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Ok, a możesz się jeszcze dokładniej wypowiedzieć na temat używania TF M15 i M5? Tzn. co dokładnie obserwujesz na wyższym interwale? Bo napisałeś, że trzeba obserwować M15 ale myślę, że tu też szukamy czegoś konkretnego?

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MACIEK408 »

Shadi pisze:CCI ustawione na 63
- QQE - domyślne
- Staszki(w jednym oknie) - 5/3/3 jako sygnalny i 20/10/20 oraz 50/10/20 pokazujące trend
a nie da rady wywalić te wszystkie te QQryki i grac tylko pod kanał ?
masz L/H/LH otwierasz z 10pip bufor i tniesz przy pivot
Money Never Sleeps

Shadi
Pasjonat
Pasjonat

Pablo90 pisze:Ok, a możesz się jeszcze dokładniej wypowiedzieć na temat używania TF M15 i M5? Tzn. co dokładnie obserwujesz na wyższym interwale? Bo napisałeś, że trzeba obserwować M15 ale myślę, że tu też szukamy czegoś konkretnego?
Ok już mówię. Mamy 2 opcje, albo darujemy sobie M5 i patrzymy tylko na M15 i po sygnale wchodzimy. Nie ma tu nic złego, ale zauważ że jak tworzy Ci się potencjalny trzeci punkt (czyli LH albo HL na M15) to na M5 już dostajesz sygnał. (czyli dużo wcześniej niż na M5. M5 pozwala na zastosowanie węższego SL.
Zasadą jest że setupu powinniśmy szukać na wyższym tf - (dla m5 jako wejścia dobre są m15)
Nie polecam gapienia się tylko na M5 :)
MACIEK408 pisze: a nie da rady wywalić te wszystkie te QQryki i grac tylko pod kanał ?
masz L/H/LH otwierasz z 10pip bufor i tniesz przy pivot

Można. Podstawą do zawarcia transakcji jest PA. Bez tego nie ma w ogóle co mówić o wejściu. Jednak po zaistnieniu PA CCI i QQE ładnie mówi nam czy wejść czy też nie. Ustrzegło mnie to parę razy przed fałszywkami. Jeżeli przeszkadzają Ci one na jednym wykresie wrzuć na inny do podglądania sobie. Pisałem jednak, że jak przyzwyczaisz się do setupów PA to przestajesz zawracać sobie głowę indykami. Teraz mają Ci po prostu potwierdzać.
juras86 pisze: do:Shadi i klonmarcin

Nie piszcie mi takich rzczy, bo mi sie w glowie poprzewraca Wink

ps. gram na jednej parze- zaczynam od 30 pip(dziennie) na0,1l Systematycznie zwiekszajac kapital- zwiekszajac loty, ale pomniejszajac ilość punktów. Po około 2,5-3 miesiącach dochodze do 2l przy depo 29tys. Wink i do ugrania tylko/aż Smile 23pip Smile. Niby do zrobienia, jak narazie plan wychodzi pytanie do którego momentu... Confused

Dodano po 7 minutach:

Na tym etapie moge sie zatrzymać... i nie chce nic wiecej, moze byc nawet 20 Mr. Green

Dodano po 3 minutach:

Powiedzcie ze to prawda Exclamation , Very Happy raz chociaż byście zachecili Wink
Zauważ kolego, że nie rozmawiamy tutaj o MM, a tylko o systemie/setupie dla dobrego wejścia. Na prawdę nie rozumiem co Twój post wniósł do tego topicu.

Pozdrawiam

Dodano po 3 godzinach 4 minutach:

Witam,

Dziś rano kolejny setup.

Na pierwszym screenie pokazane wejścia z targetami. Przyznam się że miałem kłopot z 2gim targetem... który później obniżyłem z powodu oporu zauważonego na h1.

Wejścia z rana:

http://i41.tinypic.com/21v212.jpg

I rezultat:

http://i43.tinypic.com/291nibt.jpg

170 pips na dziś. Myślę że wystarczy. Teraz albo urlop do jutra albo czekamy z godzinkę na następny sygnał. Najlepiej odejść od platformy na jakąś godzinę i odpocząć :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Boby_Fischer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Boby_Fischer »

Tak naprawdę te PIVOT'y działają? Korzystacie z nich jak S/R? W sumie to dodatkowe linie, a cena i tak się pewnie od któregoś odbije... :)
Boby Fischer is great!

kobra11
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kobra11 »

Czy dobrze zaznaczyłem na e/u. Czy jeśli QQE zejdzie poniżej 50 to będzie to dobry sygnał?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ