Ostatnimi czasy zacząłem badać bardziej wnikliwie temat po tym jak miałem problemy z rozłączaniem z serwerem ( broker FxPro ). Oczyścicie "lekko" wku** pytam się znajomego czy też ma takie problemy, on mi na to że nie, a broker i server ten sam. Pytam się innego kumpla i u niego tez z tym problemy, zarówno z egzekucją jak i połączeniem ( też ma Neostradę ). I tu mnie trochę olśniło i zacząłem drobny test.
Mam awaryjne łącze ( Orange ) które mam na wypadek gdyby Neostrada siadła.
Co się okazało . Puściłem MT4 na Orange na cały dzień i ani razu mnie nie rozłączyło ( na neo w tym samym czasie kilka razy ) i zlecenia wchodziły o niebo lepiej. Zmierzyłem ping do brokera i na Neostradzie miałem miedzy 150 a 320 ms !!!! a na Orange 50-70ms ( niezła różnica )
Potem łączyłem się przez bramkę proxy która miała to przyspieszyć, w efekcie ping pozostał bez zmian.

No ale mogło to być porostu coś u mnie z łączem, choć w normalne eksploatacji nigdy z Neostradą nie miałem problemu.
Wiozłem lapka i powędrowałem do kumpla co też ma neostrade, efekt dokładnie taki sam

Podsumowując jak masz Neostrada + problemy z egzekucją to sprawdź sobie jakie masz połączenie z brokerem. Bo u mnie to masakra. Teraz zlecenia składam tylko na Orange, ale analizę na neo z racji że mi transferu nie zjedzą.