Cześć,Aleksander589 pisze: ↑09 lip 2024, 13:25Jasne, status jest "Completed", wiem o tym bo jeszcze zanim zaakceptowali to chcieli statement z tego konta na które miał iść przelew i przysłali receipt 28.06 ale co z tego jak pieniędzy nie ma.
Przerabiałem to przez ostatnie 2 miesiące, gdzie moje wypłaty ciągle wracały na konto w IC Markets i nie mogłem dojść o co chodzi. Też wypłacałem do Aliora jak zawsze od paru lat i nagle zrobił się problem.
Problem tkwi w amerykańskich bankach - JP Morgan i Mellon, które są bankami pośredniczącymi w tej transakcji i z niewiadomych powodów odrzucają przelewy. Twoje środki napewno wrócą na konto ale może to zająć nawet do miesiąca. Warto zgłosić to do Alior Banku, który bardzo sprawnie odpowiada, i zapytać o status transakcji (zapewne już została zawrócona ale dla pewności i tak lepiej zapytać).
A teraz rozwiązanie. W sumie są dwa.
1) wybór innego banku docelowego. Ponoć do mBanku i Millennium dochodzą bez problemu - nie wiem czy to kwestia innego pośrednika czy czegoś innego ale prawdopodobnie tak. Te informacje mam od brokera więc też nie gwarantuję, że nic się nie zmieniło w ostatnim czasie.
2) otwarcie konta w EUR w IC Markets, następnie przelew wewnętrzny z konta w USD na EUR i wypłata na rachunek bankowy EUR przelewem SEPA. To rozwiązanie obecnie stosuję (ostatnio parę dni temu), środki dochodzą w max. 2 dni robocze bez żadnych dodatkowych kosztów. Jedyna wada to konieczność przewalutowania z USD na EUR ale koszt nie przytłacza i wynosi mniej niż 1%. Docelowo warto przy kolejnej wpłacie korzystać po prostu z konta w euro.
Powodzenia.