Złoty graal

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Złoty graal

Nieprzeczytany post autor: Midas »

Witam wszystkich forumowiczów.

Na wstępie chciałbym powiedzieć, że jestem biernym użytkownikiem forum od jakiś ponad 3 lat (z ogromnymi przerwami). Zainteresowałem się forexem jeśli dobrze pamiętam w 2 klasie gimnazjum (lub 1 nie jestem pewien). Obecnie staram się zaliczyć 1 semestr 2 klasy liceum ogólnokształcącego. Najpierw zainteresowałem się GPW ale na szczęście mój brat cioteczny pokazał mi to cudowne forum i zrozumiałem, że jest to to co mnie fascynuje i to czym chciałbym się zajmować w przyszłości jak i teraz.

Chciałbym na wstępie podziękować kilku użytkownikom, dzięki którym zapewne nie dotarłbym do tego miejsca. Szczególnie jest to Nasreddin, Mr.T, TeXs i Mandrejk. A także pewien użytkownik (którego nicka nie pamiętam), dzięku któremu uświadomiłem sobie jako początkujący, że na forexie da się zarabiać (zrobił 10000% w chyba 8dni, co prawda nie liczę na taki sukces i wiem, że było to zrobione z ogromnym ryzykiem ale jednak podbudowało moją psychikę :D).

Do handlu używam Trend Line'ów, S/R'ów i wyczucia. Gram na 5min i 1min a także używam 1h i na początku handlu 4h/1day.
SL zależny od sytuacji, ale prawie nigdy nie przekracza 10 pipsów. TP ile się da. Staram się utrzymywać R:R minimum 1;2. Ryzyko na transakcji jak na razie 1-3%. Gram na Oandzie.
Zaczynałem ze 100$, ale niestety przez głupie błędy i brak kontroli nad psychiką spadłem do 71$. Obecne stan konta wynosi 90$ z groszami. Mam zamiar dojść do około 200-300$, następnie wpłacić tak., żeby był 1000 i przenieść się na Dukascopy.

Dziennik zakładam w celu większego panowania nad sobą i udoskonalenia wejść i wyjść i liczę na wszelką krytykę jak i pomoc. Będę szczęśliwy jeśli dodatkowo kogoś czegoś nauczą moje wpisy jak i innych w tym dzienniku. Nie wiem czy dam radę codziennie inwestować i dzielić się tym na forum bo niestety mam sporą do nadrobienia w szkole jak i zbliżającą się maturę.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i oczywiście nie mam nic rzeciwko, żeby ktokolwiek wrzucał tutaj swoje zagrania.

ps. Poza tym jak ktoś w swoim journalu napisał "Zakładanie dziennika jest trendy" hahaha :D

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

W Dukascopy Europe możesz założyć konto od $100. Jeśli zamierzasz się przenieść, to lepiej jak najszybciej, bo platforma Jforex - mimo pewnych problemów - jest nieporównywalna z MT4.

Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: riddle »

Midas pisze:wyczucia
z tego bym zrezygnował jeżeli nie chcesz co jakiś czas przeżywać rozczarowania w postaci MC, reszta jest ok.

Powodzenia
Riddle
Forex to nieograniczone źródło pieniędzy, które wystarczy umieć podnieść !
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

@Wirus

Wiem, że można od 100$ ale ja po prostu najpierw chce się upewnić, że jestem w stanie pomnażać mój kapitał a dopiero potem przenieść się na Dukascopy

@Riddle

Może źle napisałem "wyczucia" raczej miałem na myśli doświadczenie, bo jednak nie każdy poziom/lt jest tyle samo warta. A jeśli chodzi o MC to wątpie, żebym je zaliczył ale tak czy inaczej dziękuję za uwagi

Dzisiaj niestety bez gry, nie miałem czasu. Jutro postaram się coś zagrać.

Pozdrawiam, Midas :)

Jarekk
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Jarekk »

Będziesz miał raczej duży problem ze znalezieniem wolnego czasu na grę po szkole. Ja wracam o 16;30 do domu, więc jest już praktycznie późno. Pozostaje mi jedynie pogapić się na wykres i przeanalizować co się działo... Ciężko jest grać o tej porze zważywszy, że trzeba się na drugi dzień trochę przygotować. Życzę powodzenia

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Ja przeważnie jestem w domu w granicach 14-16 więc da się spokojnie zagrać coś jeszcze. Ogólnie często do szkoły w ogóle nie docieram i wtedy mam okazję się bardziej pobawić ale to się niestety wiąże z późniejszym nadrabianiem zaległości i zaliczaniem pod koniec semestru/roku co dla niektórych jest stresujące ale na szczęście nie dla mnie :P. Dlatego jak tylko zaliczę 1 semestr w pełni to się trochę bardziej wezmę za forex. Tak czy inaczej również życzę powodzenia :)

Pozdrawiam, Midas

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

Midas pisze:Pozdrawiam, Midas
Pamiętaj - szkoła jest na pierwszym miejscu. :wink:
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Jak na razie dzisiaj 2 trady jeden - drugi + , oba głupio postawione, chociaż gdybym grał na Duka to pewnie by nie zamknęło, ale i tak jestem na siebie zły.

Czekam na jakiś sygnał
Pozdrawiam

Wszedłem w longa na 1.32230 po odbiciu na m15, puknęło w sl po 5 minutach...

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Midas pisze:Wiem, że można od 100$ ale ja po prostu najpierw chce się upewnić, że jestem w stanie pomnażać mój kapitał a dopiero potem przenieść się na Dukascopy
Przed tym również polecam poczytać o tym jak funkcjonuje rynek ECN, jaka jest charakterystyka zleceń i sposób ich realizacji. Jeśli to opanujesz i będzie Ci odpowiadało to ECN będzie naturalnym środowiskiem do pomnażania kapitału... :)
Midas pisze: (zrobił 10000% w chyba 8dni, co prawda nie liczę na taki sukces i wiem, że było to zrobione z ogromnym ryzykiem ale jednak podbudowało moją psychikę ).
Duże liczby i spektakularne sukcesy zawsze wpływają na podświadomość motywująco jednak trzeba mieć do tego pewien dystans. Skoro komuś udało się 10000% w 8 dni to Ty możesz mieć oczekiwania jedynie 1000% w miesiąc... :) A to też jest wyczyn. Dodatkowo, pamiętaj, że jednorazowy sukces nie jest wiele wart. Zdecydowanie lepiej postawić na stabilność i systematyczność - mniejsze kroczki ale po pewniejszym gruncie. Dzięki temu oszczędzisz sobie kilku siwych włosów, a na stare lata może i znajdziesz więcej plusów... :)

Powodzenia!
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Przed tym również polecam poczytać o tym jak funkcjonuje rynek ECN, jaka jest charakterystyka zleceń i sposób ich realizacji. Jeśli to opanujesz i będzie Ci odpowiadało to ECN będzie naturalnym środowiskiem do pomnażania kapitału... Smile
Chyba w miarę rozumiem jak to działa, ale w razie wątpliwości ( a na pewno przed przeniesieniem do Duka) odezwę się do Ciebie jeśli można :)
Duże liczby i spektakularne sukcesy zawsze wpływają na podświadomość motywująco jednak trzeba mieć do tego pewien dystans. Skoro komuś udało się 10000% w 8 dni to Ty możesz mieć oczekiwania jedynie 1000% w miesiąc... Smile A to też jest wyczyn. Dodatkowo, pamiętaj, że jednorazowy sukces nie jest wiele wart. Zdecydowanie lepiej postawić na stabilność i systematyczność - mniejsze kroczki ale po pewniejszym gruncie. Dzięki temu oszczędzisz sobie kilku siwych włosów, a na stare lata może i znajdziesz więcej plusów... Smile
Jestem tego w 100% świadom. Tak jak mówiłem, jego wyczyn mnie jedynie zmobilizował a nie nakłonił do równie ryzykownej gry, bo jak to widziałem w czyjejś stopce "można zarobić 10000% ale stracić tylko 100%" :)
Ja gdybym przy obecnym kapitale i niezbyt wysokim ryzyku osiągał 200% w miesiąc byłbym naprawdę zadowolony mimo, że przy 100$ jest to g**no a nie pieniądze, ale miałbym świadomość, że gdybym zainwestował 2-3k i robił tyle to mógłbym spokojnie uniezależnić się finansowo od rodziców :D.

Wracając do samego inwestowania to po paru na prawdę żałosnych zagraniach (chociaż jedno trafiło 0.5 pipsa w sl a następnie poleciało idealnie do TP) Jestem dzisiaj bardzo zadowolony, ponieważ udało mi się odrobić straty a nawet wyjść 4% na + , a dodatkowo zrobiłem trade'a, z którego jestem zadowolony nie tylko z ilości pipsów ale tego, że nie wyszedłem za wcześnie (może i poleci wyżej, ale na dzisiaj mam już dosyć)

Trade:
Wejście na 3 odbicie od LT + poczucie, że będzie leciało w góre :P
SL: 7 pips
( Dobrze myślę, że jak ktoś pisze SL 7 pips to nie wlicza w to spreadu?)
TP: Zamknięte z ręki na 49 pips

Pozdrawiam, Midas
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ