[USDJPY]

Czyli co się już wydarzyło, co się dzieje obecnie oraz jaka będzie najbliższa i dalsza przyszłość na rynku Forex.
Noob
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Noob »

Ja mam trochę skrzywienia jeśli chodzi o traktowanie USDJPY jako pochodnej sytuacji na gieldach - po prostu jest to najsilniejszy korelat z tą parą. Jeżeli podsumujemy ubiegly tydzień na gieldach to chyba widać prosty fakt: czwartek przyniósl ruch powyżej otwarcia na bazie tzw. "euforii" (uwielbiam czytać artykuly o tych euforiach po iluś dniach spadków), negując spadki pary z dni poprzednich. Jak to się ma do zmian w indeksach? Nijak - te "największe od iluś lat wzrosty" wcale nie zneutralizowaly spadków z początku tygodnia. Do tego mieliśmy tonę beznadziejnych danych.

Póki co wszyscy mogą się podniecać ogloszeniem info o planie Paulsona, ale wydaje mi się, że weekend trochę ostudzi glowy do czasu aż będą znane jakiekolwiek konkrety. Póki co rząd amerykański jest kolejne 85 mld do tylu i nie jest to powód do radości.

zeusik
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: zeusik »

przytocze tu cytat z forumonetu
CZY TO ZNACZY ŻE TERAZ ZAMIAST BANKÓW UPADNIE PAŃSTWO?
ja mam S na SP500 i w pon licze na luke

Awatar użytkownika
majek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: majek »

chłopaki,a czy wiecie, że jakiś amerykański SEC zakazał do 2 pazdz. (z mozliwym przedluzeniem )sprzedawania akcji na 799 spółkach? LOL , i to jest właśnie ten amerykański "wolny rynek", USA ma wszystko pseudo, podobnie jak ta ich pseudo zasrana demokracja.

dobra a teraz coś o analizie, myślałem trochę nad tą możliwą dużą luką o której wspominałeś Noob i powiem, że zaczynam się również skłaniać ku takiemu scenariuszowi, zamieszczam kilka obrazków;
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Noob
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Noob »

Ja nie jestem przekonany, czy otworzy z luką, nawet czy będą wielkie spadki. Ale że wyjeżdżam na tydzień to uznalem, że raczej mi pomoże niż zaszkodzi zostawienie shorta, którego otworzylem po 107,6. Myślę, że 105,3 jest do zrobienia nawet jeśli ma rosnąć w przyszlym tygodniu.

Dodano po 3 godzinach 48 minutach:

Administracja Busha zwrócila się do kongresu o 700 mld na ratowanie sektora finansowego. Nie wiem jak zareaguje rynek, ale nie nazwalbym tej informacji optymistyczną :wink: .

Wydaje mi się, że ta suma doprowadzi do spadku w poniedzialek mimo wszystko.

slotwina
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: slotwina »

Noob pisze:Administracja Busha zwrócila się do kongresu o 700 mld na ratowanie sektora finansowego. Nie wiem jak zareaguje rynek, ale nie nazwalbym tej informacji optymistyczną
daj mu szanse
"W 1990 r. obejmujący wszystkie gałęzie przemysłowe kryzys objął również Szwecję. W drugiej połowie 1980 r. ceny nieruchomości wzrosły dwukrotnie. Na początku 1990 r. w Szwecji nastąpiło pękniecie bańki mydlanej rynku nieruchomości, po którym padły instytucje finansowe, zbankrutowała większość firm, znacznie zwiększyła się ilość bezrobotnych. Bezrobocie z 1,6 proc. w 1993 r. wzrosło do 12 proc. Był to pierwszy od 1930 r. systemowy kryzys bankowy w modernistycznym państwie zachodnim. Stagnacja opanowała Szwecję na trzy lata. Wiele nowych zadłużeń spadło na przepełniony rynek nieruchomości. Najpierw problemy ogarnęły inwestujące w ten rynek firmy. Większość z nich należała do dominujących banków szwedzkich. W grudniu 1992 r. największe instytucje finansowe kraju pierwszy raz w ciągu sześćdziesięciu lat znalazły się na skraju bankructwa. W latach 1991 - 1993 ceny budynków komercyjnych spadły o 20-25 proc. W związku ze spadkiem popytu na rynku nieruchomości i niespłacalności kredytów zbankrutowała firma Nykeln, jedna z największych spółek finansowych kraju. Zwalczyć kryzys pomogło liberalizowanie ekonomii i przyciągnięcie kapitału wewnętrznego. Obawiając się, że sektor bankowy pogrąży ekonomię, rząd Szwecji w 1992 r. wydał rozporządzenie, regulujące zobowiązania wszystkich banków. W taki sposób dążono do ochrony inwestorów przed stratami, jednak chcąc uniknąć ryzykownych finansowych posunięć w przyszłości, zostali poszkodowani akcjonariusze: za ratowanie banków za pomocą pieniędzy podatników, rząd otrzymał część akcji na rachunek ówczesnych właścicieli. Nagła reakcja rządu na problem była jedną z przyczyn szybkiego polepszenia się sytuacji: w latach 1994-1995 wzrost ekonomiczny osiągnął prawie 4 proc., a w 1996 r. nie było już śladu po kryzysie ekonomicznym. "
Nawet jeśli doświadczenie Szwedów mogłoby być korzystne Stanom Zjednoczonym, nie jest to tania metoda. Kosztowała ona Szwecję ok. 6 proc. rocznych wpływów budżetowych. Analogiczna suma dla dzisiejszych Stanów wyniosłaby 850 miliardów dolarów. W przypadku Szwecji osiągnięto to przy rządach globalnie myślącej władzy, a jest to zjawisko ciężkie do wyobrażenia w kongresie amerykańskim w roku wyborów prezydenckich.

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

ja wlasnei otwrzylem shorta na 107,15. co bedzie zobaczymy

Awatar użytkownika
majek
Gaduła
Gaduła

bartek1916 pisze:ja wlasnei otwrzylem shorta na 107,15. co bedzie zobaczymy
no zobaczymy, póki co cena 106.80 , mi się z piątku na sobotę śnił poniedziałek z ceną 103 :lol:

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

majek pisze:
bartek1916 pisze:ja wlasnei otwrzylem shorta na 107,15. co bedzie zobaczymy
no zobaczymy, póki co cena 106.80 , mi się z piątku na sobotę śnił poniedziałek z ceną 103 :lol:
ahh o by Twoj sen sie jutro spelnij. no, chocby 105 :wink:

Awatar użytkownika
majek
Gaduła
Gaduła

no i co Panowie ? zgodnie z moją prognozą którą zamieściłem z obrazkami. JPY broni ładnie wsparcia i ubija podwójne dno, USD nadal w dół. Jeśli jutro nam się JPY ładnie wywinduje w górę to może być ostra jazda w dół i to 103 całkiem realne będzie

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

tak pewnie masz racje. caly czas bylem na short ale glupio ustawiony SL mnie wycial. na malym plusie ale liczylem na wiecej :? poki co szukam nastepnych poziomow na S

ODPOWIEDZ