Tick data - 99% jakość modelowania w MetaTrader 4.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
kris007
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: kris007 »

bartek1916 pisze:witam, przy probie pobrania danych z JForex pojawia sie blad. Przede wszystkim na parach xxx/jpy, eur/gbp. natomiast przy eurusd czy gbpusd bez problemu sciaga. czy wiecie moze dlaczego tak sie dzieje?
to ściągnij za pomocą skryptów php, sprawdziłem eurjpy ściąga, jedynie konwersje machniesz do csv i będzie to samo.

Na stronie eareview.net są nowe działające skrypty i wszystko co potrzeba,
kilka dni temu ściągałem za ich pomocą dane EU i wszystko poszło gładko i przyjemnie :)

Awatar użytkownika
bartek1916
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: bartek1916 »

dzieki, chyba to bedzie najlepsze rozwiazanie. musze przestudiowac ta metode pobierania bo do tej pory wszystko robilem przez JForex - jakos wydawalo mi sie latwiejsze

kamil52
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kamil52 »

Czy jak wygeneruje pliki hst i fxt, to mogę robić testy raz wygenerowanymi plikami na różnych interwałach czasowych? Czy tylko np. wygenerowanym na h1 testy na h1. Są pliki hst i logika podpowiada, że powinno to działać na każdym interwale czasowym, ale wolę zapytać niż później utopić kapitał. Sporo wskaźników mam ustawionych na tf current, więc dużo zależy od tego czy tester posłuży się interwałem na jakim tworzone były pliki historii, czy przeprowadzi test na ustawionym w testerze interwale. Ktoś się może orientuje jak to wygląda w praktyce?

259
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: 259 »

kamil52 pisze:Czy jak wygeneruje pliki hst i fxt, to mogę robić testy raz wygenerowanymi plikami na różnych interwałach czasowych? Czy tylko np. wygenerowanym na h1 testy na h1. Są pliki hst i logika podpowiada, że powinno to działać na każdym interwale czasowym, ale wolę zapytać niż później utopić kapitał. Sporo wskaźników mam ustawionych na tf current, więc dużo zależy od tego czy tester posłuży się interwałem na jakim tworzone były pliki historii, czy przeprowadzi test na ustawionym w testerze interwale. Ktoś się może orientuje jak to wygląda w praktyce?
hst i fxt to są zupełnie dwie różne rzeczy.
Pliki hst przechowują tylko dane słupkowe, dla każdej ramki oddzielny plik.
Plik fxt przechowuje tylko tiki.
Tester z tych tików jest w stanie wygenerować dowolną ramkę o którą poprosi kod który jest testowany. Wszystko jedno czy bieżącą czy inną.
Ale tester ma też ustawioną swoją ramkę czasową tak jak wykres na którym pracuje wskaźnik/EA. I plik fxt musi być wygenerowany dla tej ramki inaczej po prostu zostanie zignorowany i tester wygeneruje sobie odowiedni plik z plików hst.

W praktyce najlepiej jest ustawić tester na taką ramkę jaka jest zalecana dla EA i wygenerować plik dla tej właśnie ramki. O resztę nie ma co się martwić :-)

Ew. jeżeli trzeba wygenerować fxt dla następnej ramki to można się pobawić HexEditorem - te pliki, poza nazwą, będą różnić się tylko nagłówkiem i łatwo go odpowiednio zmodyfikować. Będzie szybciej niż generwać od nowa ;-)

Aha, jeżeli EA używa innych instrumentów niż wybrany w testerze, np tester jest ustawiony na EURUSD ale kod sprawdza też USDCHF, to należy też wygenerować fxt dla tych innych instrumentów dla tej samej ramki co tester.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

Wspominałem, że można podmienić plik fxt dla innej ramki czasowej (zakładając, że dotyczy to tego samego symbolu) zamiast generować ponownie - różnią się one tylko nazwą pliku i oznaczeniem ramki czasowej w nagłówku.
Format nazwy pliku fxt: [symbol][ramka czasowa wyrażona w minutach]_0.fxt.
Np. EURUSD60_0.fxt = EURUSD H1 (60 minut)

Żeby zaś zmienić oznaczenie ramki w nagłówku wystarczy dowolny hex edytor, trzeba zmienić bajty 208-209, pozycja 0xD0 - 0xD1. W większości przypadków będzie to dotyczyć tylko 208 bajtu jeżeli ramka źródłowa i docelowa będą poniżej D1 i bajt 209 = 0 (przykład na obrazku).

bajt 208, 0xD0 (zakładając, że bajt 209 = 0):

Kod: Zaznacz cały

ramka	minut	hex
M1		01		01
M5		05		05
M15		15		0F
M30		30		1E
H1		60		3C
H4		240		F0

Od D1 trzeba zmienić dwa bajty, zaczynając od 208-ego, 0xD0:

D1		1440	A0 05
Dalej nie chce mi się już liczyć ;-)

EDIT: tam jest taki jeden haczyk - w nagłówku podana jest również liczba słupków dla danej ramki czasowej. Jak podmieni się pliki z różnych ramek ta wartość nie będzie się zgadzać. I teraz wszystko zależy od tego, jak napisany jest kod EA. Jeżeli korzysta on ze zmiennej Bars mogą być kłopoty.
Może należy to przeliczyć, zaczyna się od 0xD8 - cztery bajty = dword.

Dodano po 20 minutach:

Tak a'propos - czy ktoś wie co to znaczy to "_0" w nazwie pliku fxt?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: leszczu »

Dostaję taki komunikat w dzienniku - po czym ea nie zawiera żadnej transakcji.

Tester: margin exchange rate cannot be calculated

Co może być przyczyną?

skrzat
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: skrzat »

Przejdź do testera -> właściwości strategii -> zakładka testowanie
W polu waluta pewnie jest coś nie tak, zmień na inną i zobacz. Można tam też wpisać z ręki, np. PLN :)

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

skrzat pisze:Przejdź do testera -> właściwości strategii -> zakładka testowanie
W polu waluta pewnie jest coś nie tak, zmień na inną i zobacz. Można tam też wpisać z ręki, np. PLN :)
Niestety nic to nie pomogło, cały czas ten sam błąd.

259
Maniak
Maniak

A konto jest online? Bo wygląda mi na to, że brakuje informacji dotyczącej instrumentu albo jest uszkodzona.

Awatar użytkownika
leszczu
Pasjonat
Pasjonat

Jest offline, żeby uniknąć ciągłych pytań o update softu, bo testy wykonuję na starszej wersji (build 402). A jak usunąłem kiedyś plik odpowiadający za update to mi się soft wyłączał zaraz po włączeniu.
Ale inne strategie działają - tylko ta jedna nie chce ruszyć.

ODPOWIEDZ