Szukam brokera

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.
grgr
Bywalec
Bywalec

Re: Szukam brokera

Nieprzeczytany post autor: grgr »

Generalnie sam czynnik pingów jest przez większość osób neutralizowany, tymbardziej, że Axi refundowało CNS VPS, gdzie połączenie z serwerami było bezpośrednie (0 ping). Natomiast dane z serwera (od sygnałów) dochodziły chyba wtedy zza oceanu (serwery axi i vps w NY, a to w Londynie). Nie ma to natomiast zbyt dużego wpływu, bo pingi i tak są w granicach dziesiątek MS. Sam skrypt aktualizuje transakcje co 500 ms (nie wiem w sumie czy nie da się zrobić, żeby EA trzymało stałe połączenie, czy to by coś pomogło), tak więc w najgorszym razie byłby poślizg rzędu 700 ms po otwarciu transakcji przez tradera, a Axitrader wypada kiepsko w tym zestawieniu (1,8s). W dodatku nie jestem pewny czy ta statystyka liczy sam czas otwierania transakcji przez brokerów, czy całą stratę również na przesłanie danych (dopytam o to później).

Z FXPro się kiedyś wyniosłem, bo nie oferowali kont ECN, co przyniosłoby raczej opłakane skutki przy tych transakcjach. Dla rozjaśnienia chodzi tu głównie o pare EUR/USD i scalping (jaki scalping jest to wiadomo, czasem trader wpada w drawdown i stąd swapy są również istotne).

Szukałem niedawno jakiejś alternatywy dla CNS (ich usługa kosztuje bodajże 35$ co przy aktualnym kursie dolara jest dodatkowo niekorzyste). Znalazłem jeden za bodajże niecałe 20$, bez bezpośredniego połączenia z AM, jednak z Pingiem rzędu 1ms (co przy serwerze z sygnałami dało by w praktyce zerowe opóźnienia). XTB oferuje serwery VPS ale jakiejś zewnętrznej firmy, nie jest to jednak jakoś wyjątkowo ekskluzywna oferta, bo pingi podobne do tych co idą z mojego domowego komputera (przynajmniej nie trzeba płacić). Powiem szczerze, że po tych wszystkich kombinacjach to wina leży jednak po stronie brokera, aniżeli tym, czy jest 1 czy 100 ms pingu między serwerami. Korzystałem kiedyś z oferty innego VPS'a, gdzie nie było bezpośredniego powiązania z serwerami brokerów i wyniki wcale się niczym nie różniły.

Dobrze, że wspomniałeś o tych ustaleniach KNF dot. dźwigni. Generalnie nie jest to jakiś ogromny problem, jednak zapas dźwigni zawsze daje pewien margines bezpieczeństwa (choć przy eurodolarze raczej nie spodziewałbym się cyrków jak z chf). Przeglądam właśnie ofertę tego HFT, choć trochę z dystansem (bo nie mam żadnych danych statystycznych na ich temat). Kłopot w tym, że nie do końca rozumiem ich zestawienie kont. To wszystko działa w ECN i z MT4?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Kiedy grałem agresywnym EA to różnica w pingu na poziomie 100ms miała zasadnicze znaczenie. Oczywiście na to składa się zawsze szereg czynników ale lokalizacja również była jednym z wiodących. Problem w tym, że faktycznie przy agresywnym scalpingu zostaje jedynie STP i ECN, a moje doświadczenia pokazują, że wiele też zależy od samych detali strategii (momenty wejścia, poziomy ustawienia SL/TP i inne), dlatego jestem zdania, że bazowanie na statystykach zewnętrznych nie do końca może odzwierciedlić to, co spotka nas i nasz system.

Też jestem zwolennikiem większej dźwigni, aby nie trzymać zbędnego kapitału na koncie u brokera jednak na to nie ma już rady. Do lipca wyjaśni się czy zagraniczni brokerzy też zostaną tym ograniczeni (dla Polaków oczywiście).

Odnośnie HFT. Tam nie mamy do czynienia z ECN ale z STP/ECN (czyli tym samym co jest w XTB czy AM) -> rachunek Active STP (pakiet Start i Active "bez STP" to konta w modelu NDD). Jest to stosunkowo młody gracz na rynku jednak zyskuje sporą popularność, bo patrząc po numerze kont spokojnie mają już powyżej 600 klientów. Do końca kwietnia dajemy u nich rabat -30%, potem na stałe jest -10% i tym samym stają się jednymi z najtańszych, tym bardziej dla tych, którzy nie operują wielkim kapitałem.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

grgr
Bywalec
Bywalec

Szczerze to nie rozumiem o co w tym chodzi. Przecież wszyscy promują swoje usługi jako ECN? Z tego co widzę, to HFT ma pozycję od 0.1 lota i krok co 0.1 więc go to dyskwalifikuje. Póki co i tak chyba wybór padnie na AM, jeszcze tylko muszę prześledzić jak to u nich z wpłatami/wypłatami w euro. Po prostu nie chce się w tej chwili eurówek pozbywać, a z tego co me oczęta widzą mbank ani xtb nie maja rachunków eur.

andrzej-sk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andrzej-sk »

grgr pisze:Szczerze to nie rozumiem o co w tym chodzi. Przecież wszyscy promują swoje usługi jako ECN? Z tego co widzę, to HFT ma pozycję od 0.1 lota i krok co 0.1 więc go to dyskwalifikuje. Póki co i tak chyba wybór padnie na AM, jeszcze tylko muszę prześledzić jak to u nich z wpłatami/wypłatami w euro. Po prostu nie chce się w tej chwili eurówek pozbywać, a z tego co me oczęta widzą mbank ani xtb nie maja rachunków eur.
XTB UK ma rachunek w EUR.

bond007
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: bond007 »

Ja również dołączam się do postu, szukam brokera z kapitałem 10k. Nie wiem czy szukać polskiego czy zagranicznego. Oczywiście jeżeli będą zyski to musi być wypłacalny. Nie jestem DT także transakcja może być realizowana do kilku dni lub dłużej.Na początek wystarczyłyby transakcje wielości 0,5 lota, płynność realizacji zleceń i ustawionych zabezpieczeń. Możliwość obsługi programu na smartfonie. Oczywiście spredy i inne swapy żeby nie były kosmiczne i nie zjadały zysków.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

grgr pisze:Szczerze to nie rozumiem o co w tym chodzi. Przecież wszyscy promują swoje usługi jako ECN? Z tego co widzę, to HFT ma pozycję od 0.1 lota i krok co 0.1 więc go to dyskwalifikuje. Póki co i tak chyba wybór padnie na AM, jeszcze tylko muszę prześledzić jak to u nich z wpłatami/wypłatami w euro. Po prostu nie chce się w tej chwili eurówek pozbywać, a z tego co me oczęta widzą mbank ani xtb nie maja rachunków eur.
HFT ma mikroloty ale na kontach NDD. Na STP/ECN co raz ciężej znaleźć coś z mikrolotami, bo jest problem z płynnością/drugą stroną tak małych transakcji. M.in. dlatego mForex z nich zrezygnował kilka miesięcy temu. Zresztą Admiral Markets też ich nie ma na koncie Prime. Min. wolumen to 0.1 lota. Nie zdziwiłbym się gdyby w XTB było podobnie (na stronie widzę tylko info o max. zleceniu).
Ja również dołączam się do postu, szukam brokera z kapitałem 10k. Nie wiem czy szukać polskiego czy zagranicznego.
Ostatnio o tym trochę napisałem. Powinno Ci pomóc w wyborze:
http://forexclub.pl/edukacja/porady/wyb ... graniczny/
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

grgr
Bywalec
Bywalec

Znalazłem tyle:

Admiral markets - 0.1 (step 0.01)

xtb (pro) http://www.xtb.pl/regulacje/1-Specyfika ... inansowych
Min. / Mak. Wartość Zlecenia 0.1 / -
Min. Krok Transakcyjny 0.01

mforex minimum 0.1 ale o ile krok.. to nie widzę.

Minimum nie jest dla mnie problemem, chodzi raczej o precyzyjne zarządzanie ryzykiem.

A jak jest z xtb uk z wpłatami i wypłatami? https://www.xtb.com/en/trading-conditio ... ithdrawals
Wpłata kartą jest darmowa, wypłata też? Nie kombinują w ten sposób, że np. na kartę oddają tylko wartość wpłaconą bez profitów? A resztę przelewem? Jeśli tak, to wysyłają przelewy w SEPA? XTB UK też oferuje VPS do konta, czy to tylko na xtb.pl? Też mają dźwignię 1:200, zakładając, że u nas KNF chce wymusić 1:100 to może byłoby to bezpieczniejsze wyjście?

edit: xtb uk ma prowizję 10$ / lot. W ogóle mforex tez ma wysoką prowizję 9$/lot. W axi płaciłem bodajże 6 $.

Awatar użytkownika
m4tt
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: m4tt »

andrzej-sk pisze:
XTB UK ma rachunek w EUR.
Polski XTB też ma rachunek w EUR, sam taki ostatnio założyłem.

Sobiesław
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Sobiesław »

Witam,

Sporo przeczytałem postów na forum odnośnie brokerów i ostatnio wybrałem jednego z nich - polski ECN, handluje przy użyciu EA własnego autorstwa, (testowany na demo 2 mies z wynikiem pozytywnym) i wystąpiła taka sytuacja: pobieram cenę z serwera, składam zamówienie(slippage = 3), sprawdzam ponownie ponownie cenę, cena podawana przez serwer się nie zmieniła, ale cena realizacji była ponad 800punktów większa, dodam jeszcze, że zamówienie było realizowane zaraz po publikacji danych. Czy miał ktoś może taki problem?

Może mi ktoś polecić jakiegoś brokera? Bo po przeczytaniu wielu postów na tematy różnych brokerów mam już kompletny mętlik w głowie :roll: , moje wytyczne:
- realizowanie zleceń po cenach bez takich rozjazdów jak opisałem powyżej
- możliwość scalpingu, hedgingu i używania EA
- możliwość wypłacenia zarobionej kasy i brak "przekrętów" na DD
- wystawianie PITU/opcjonalnie inny pomysł jak to rozliczyć potem
prowizje spready nie muszą być najniższe, głównym założeniem jest rzetelność :)

Kerad
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Kerad »

Nie zakładając nowego tematu, chciałbym Was poprosić o pomoc/opinię na temat brokerów. Obecnie posiadam konto w FxPro (MT4) jednak ze względu na strategię jaką wykorzystuję, jestem zmuszony zmienić konto.

Szukam brokera z bardzo dużą ilością instrumentów-walut (najlepiej tyle samo ile w FxPro) i w modelu STP/ECN. Kiedyś handlowałem w Dukasie ale platforma mnie kompletnie nie przekonała. Także MT4 mile widziany ale nie jest to warunek konieczny.

Wśród dostępnych ofert wybrałem kilka:
- FxPro - ECN (cTrader)
- Dukas Europe
- LMAX (MT4)
- mForex (MT4)

Co byście mi polecili z tych których wybrałem? Chyba, że o jakimś brokerze przeoczyłem?

Dzięki za każdą odpowiedź.

ODPOWIEDZ